Rozmowy o górach (OT z GPMapa TOPO 2009)
Re: GPMapa TOPO 2009
1. Offtopic wydzielony z tematu o GPMapie Topo 2009
2. Yagi1970, proszę nie robić "osobistych wycieczek", bo będzie ostrzeżenie.
Kilka postów wcześniej kiedy dyskusja zaczęła robić się nieco OT próbowałem "naprostować" temat. W swoich postach przedstawiłem namacalne dowody na ewidentne błędy GPMapy Topo aby osoby które nie miały jeszcze kontaktu z tym produktem poszerzyły nieco pole widzenia i przed zakupem miały pełniejszy obraz tego co podaje producent oraz wychwala część osób na tym Forum a stanem faktycznym.Spider pisze:1. Proszę nie robić OT. Przypominam że w tym temacie rozmawiamy o GPMapie Topo 2009
--
Pozdrawiam
Robert
GPS Map 60CSx, Vista HCx, Nuvi 2599LMT, .
Pozdrawiam
Robert
Yagi1970, mówiąc o:
Chodziło mi o:Spider pisze:2. Yagi1970, proszę nie robić "osobistych wycieczek", bo będzie ostrzeżenie.
Yagi1970 pisze:Trochę szacunku i pokory dla gór kolego "saper" bo nie takich "bohaterów" jak Ty zwozili już w czarnych workach.
Re: Rozmowy o górach (OT z GPMapa TOPO 2009)
Głosy krytyczne zapewne są tylko Gpmapa Topo już jakiś czas funkcjonuje to ile można o tym pisać sprawa zawsze się odnawia po aktualizacji.
Ty porównałeś niezgodność wyznaczonego szlaku ze śladem zebranym, ale nieraz są inne problemy, że śladu nie ma, z czym porównywać,
bo drogi i nie tylko drogi nie ma. No to, o czym mam pisać. Wypadało by zrobić nową mapę ale tego nie potrafię.
Pozdrawiam
Ty porównałeś niezgodność wyznaczonego szlaku ze śladem zebranym, ale nieraz są inne problemy, że śladu nie ma, z czym porównywać,
bo drogi i nie tylko drogi nie ma. No to, o czym mam pisać. Wypadało by zrobić nową mapę ale tego nie potrafię.
Pozdrawiam
" Jak to nie zachwyca Galkiewicza, jeśli tysiąc razy tłumaczyłem Galkiewiczowi, że go zachwyca,"
z mapami i GPS-em jest podobnie.
cytat: Witold Gombrowicz
Palmtop-aplikacja Garmin Que
Yagi, z Twoich pierwszych postów wynika, że chodzi o niedokładność kilku, kilkunastu metrów, a nie inny przebieg szlaków.
Co do przebiegu szlaków, to ten z pierwszego obrazka IMO mieści się w granicach błędu. rozejście nie jest duże (chyba że to kwestia skali?), i szczerze mówiąc nie zdziwię się, jeśli w terenie będą dwie ścieżki.
Natomiast szlak na Małołączniak... sprawdziłem to z mapą, wyrysowany przez GPMapę nie wygląda idealnie, ale z drugiej strony... Na wszystkich mapach szlak prowadzi przez szczyt, a Twój ślad go obchodzi (lub do niego zawraca??). Na pewno ślad jest zebrany ze szlaku?
Tym bardziej że na żadnej z map na które patrzyłem, nie mogę dopatrzyć się takiego zawijasa jaki jest widoczny na śladzie (prawie że zawrócenie z trasy, by obejść szczyt)
Nie upieram się, w Tatrach dawno nie byłem, a tego szlaku nawet nie pamiętam - ale wygląda to nieco dziwnie...
Co do przebiegu szlaków, to ten z pierwszego obrazka IMO mieści się w granicach błędu. rozejście nie jest duże (chyba że to kwestia skali?), i szczerze mówiąc nie zdziwię się, jeśli w terenie będą dwie ścieżki.
Natomiast szlak na Małołączniak... sprawdziłem to z mapą, wyrysowany przez GPMapę nie wygląda idealnie, ale z drugiej strony... Na wszystkich mapach szlak prowadzi przez szczyt, a Twój ślad go obchodzi (lub do niego zawraca??). Na pewno ślad jest zebrany ze szlaku?
Tym bardziej że na żadnej z map na które patrzyłem, nie mogę dopatrzyć się takiego zawijasa jaki jest widoczny na śladzie (prawie że zawrócenie z trasy, by obejść szczyt)
Nie upieram się, w Tatrach dawno nie byłem, a tego szlaku nawet nie pamiętam - ale wygląda to nieco dziwnie...
Na mapach wektorowych szlaki są wyznaczone bardzo schematycznie łatwiej to zauważyć po usunięciu pliku.typ. Znalazłem mapy, na których szlak jest podobnie wyznaczony jak ślad pokazany na scrensho-tach.
@ Yagi1970 Co do drugiego miejsca podaj koordynaty lub umieść ślad.
@ Yagi1970 Co do drugiego miejsca podaj koordynaty lub umieść ślad.
" Jak to nie zachwyca Galkiewicza, jeśli tysiąc razy tłumaczyłem Galkiewiczowi, że go zachwyca,"
Drugi zrzut zawiera wycinek szlaku z Palenicy Białczańskiej przez Waksmundzką Rówień do Murowańca. Ten wycinek to ok 2km od zejścia z drogi na Morskie Oko. Czarny szlak który odbija w prawo prowadzi na Rusinkę czy jak to jest chyba na mapach Rusinową Polanę.asandrzej pisze: @ Yagi1970 Co do drugiego miejsca podaj koordynaty lub umieść ślad.
--
Pozdrawiam
Robert
Pozdrawiam
Robert
Ale ja z głównego wątku o GPMapie Topo wyrzuciłem tylko totalny OT i pyskówki między użytkownikami. Nic nie stoi na przeszkodzie by tam kontynuować rozmowy na temat jakości GPMapy TopoGPS Maniak pisze:Jak wspomniałem w wątku, z którego wyrzucił nas moderator - jeżeli chodzi o góry - brak tylko Izerów.
Jak dla mnie tu kawał tego wątku zrobił się OT w stosunku do... HydeparkuSpider pisze:Ale ja z głównego wątku o GPMapie Topo wyrzuciłem tylko totalny OT i pyskówki między użytkownikami. Nic nie stoi na przeszkodzie by tam kontynuować rozmowy na temat jakości GPMapy TopoGPS Maniak pisze:Jak wspomniałem w wątku, z którego wyrzucił nas moderator - jeżeli chodzi o góry - brak tylko Izerów.
| Obecnie: | Garmin 3590LMT z City Navigator Europe - trasa |
| Garmin 62S z Topo Switzerland v3 - outdoor | |
| Dawniej: | Garmin Vista, 60CS, Oregon 300 i inne |
Wydzieliłem to z wątku o GPMapie Topo aby tam nie robić bałaganu.

a teraz na:
http://th.interia.pl/30,g727bfbc11090902/i799228.jpg
Zdjęcia przedstawiają dokładnie to samo miejsce z ciut innej perspektywy. (celowo nie linkowałem do zdjęcia całego w chmurach aby można było porównać) Wyobraź sobie że chmury kierują się teraz na południe - czyli na zdjęciu w prawo. Dorzuć trochę śniegu (chociaż niekoniecznie) i nadal uważasz że w Tatrach nie można zgubić szlaku?
PS. Na fotkach są Goryczkowe Czuby. Z lewej strony (widocznej na moim zdjęciu jest niewielka przepaść (kilkadziesiąt metrów dół), z prawej ostry dupozjazd na słowacką stronę).
Popatrz więc na taką fotkę:saper pisze:Doprawdy nie wyobrażam sobie jak można zabłądzić np. w Tatrach nawet bez gpsa, przecież szlak jest tak oznaczony że człowiek idzie jak koza na postronku,

a teraz na:
http://th.interia.pl/30,g727bfbc11090902/i799228.jpg
Zdjęcia przedstawiają dokładnie to samo miejsce z ciut innej perspektywy. (celowo nie linkowałem do zdjęcia całego w chmurach aby można było porównać) Wyobraź sobie że chmury kierują się teraz na południe - czyli na zdjęciu w prawo. Dorzuć trochę śniegu (chociaż niekoniecznie) i nadal uważasz że w Tatrach nie można zgubić szlaku?
PS. Na fotkach są Goryczkowe Czuby. Z lewej strony (widocznej na moim zdjęciu jest niewielka przepaść (kilkadziesiąt metrów dół), z prawej ostry dupozjazd na słowacką stronę).
--
Pozdrawiam
Robert
Pozdrawiam
Robert
- GPS Maniak
- Radny
- Kontakt:
I co to zmienia? Wiadomo, że w zimie można zgubić szlak. Po świeżym, intensywnym opadzie śniegu na głupi Ornak z Iwaniackiej (ostatnie moje "zimowe" podejście z GPSem) czasami trudno wejść szlakiem. Miałem GPS i miałem i swój własny ślad z lata. Myślisz że mi to wiele pomogło? Otóż nie pomogło. W tej cholernej kosówce masz nagle 3 odejścia, 3 warianty do wyboru, a właściwie 4 warianty, bo ślad w GPSie biegnie w ogóle 5m dalej - przez .... najgęstszą połać kosówkiYagi1970 pisze:Dorzuć trochę śniegu (chociaż niekoniecznie) i nadal uważasz że w Tatrach nie można zgubić szlaku?
Owszem im dokładniejsza mapa, a jeszcze lepiej im więcej dobrych śladów tym łatwiej wybrać odpowiedni wariant wędrówki. Tego nie neguję. Ale zupełnie czym innym jest maksymalna pomoc w nawigacji, a czym innym używanie - w kontekście turystyki górskiej - słowa "bezpieczna" czy "niebezpieczna" mapa, sugerujące że GPSowi można powierzyć własne życie. Tego po prostu nie wolno robić.
Pozdrawiam Lechu
Plecak: Garmin Fenix 5X + Xiaomi Mi Max 2 a czasami: Oregon 600T, Rino530HCX Był: Summit, Vista, 60CS, 60CSX, 62ST, eTrex30, eTrex10, Fenix3, Epix
Samochód: 3490T Był: 200, 205T, 1200T
Plecak: Garmin Fenix 5X + Xiaomi Mi Max 2 a czasami: Oregon 600T, Rino530HCX Był: Summit, Vista, 60CS, 60CSX, 62ST, eTrex30, eTrex10, Fenix3, Epix
Samochód: 3490T Był: 200, 205T, 1200T
Aleś się czepił tej "bezpiecznej" i "niebezpiecznej" mapy. Na początku tego wątku wyraziłem swoją opinię, Twoją i innych kolegów też już znamy więc po co znowu drążyć temat? Z wątku GPMapy Topo zrobił się temat rzeka, który wykroczył daleko poza ramy tematu. Bezpieczeńtwo w górach to chyba nie temat na Garniaka tylko na jakieś forum turystyczne.GPS Maniak pisze: Owszem im dokładniejsza mapa, a jeszcze lepiej im więcej dobrych śladów tym łatwiej wybrać odpowiedni wariant wędrówki. Tego nie neguję. Ale zupełnie czym innym jest maksymalna pomoc w nawigacji, a czym innym używanie - w kontekście turystyki górskiej - słowa "bezpieczna" czy "niebezpieczna" mapa, sugerujące że GPSowi można powierzyć własne życie. Tego po prostu nie wolno robić.
Swoją odpowiedz skierowałem do kolegi "sapera" i dotyczy ona możliwości zabłądzenia w górach - tylko i wyłącznie możliwości zabłądzenia
--
Pozdrawiam
Robert
Pozdrawiam
Robert
A swoją drogą, jak porównuję TO:

Z tym:

To mi wychodzi, że jest pół na pół - raz szlak odchodzi od rzeczywistości, innym razem track, podczas gdy szlak wiedzie poprawnie :")
A jak jest w rzeczywistości?
Oczywiście czepiam się, jak widać jednak, że przebieg śladu też nie musi być w 100% prawidłowy.
I jak na to patrzeć z punktu widzenia "upadku w przepaść"?

Z tym:
To mi wychodzi, że jest pół na pół - raz szlak odchodzi od rzeczywistości, innym razem track, podczas gdy szlak wiedzie poprawnie :")
A jak jest w rzeczywistości?
Oczywiście czepiam się, jak widać jednak, że przebieg śladu też nie musi być w 100% prawidłowy.
I jak na to patrzeć z punktu widzenia "upadku w przepaść"?
Pomijając już ślad zapisany a bazując tylko na tym co idąc widzę przed sobą a jaki przebieg rysuje mi w tym czasie nawigacja na ekranie to szlaki rysowane są jakby w pewnym uproszczeniu. Podchodzę na Przełęcz pod Kopą Kondracką - przede mną zakos na zakosie, na mapie w tym samym czasie widzę tylko lekki łuk w lewo.kwieto pisze:A jak jest w rzeczywistości?
--
Pozdrawiam
Robert
Pozdrawiam
Robert