Tyle że wg mapy szlak idzie prosto, odbicie w lewo (to co widać na tracku) to ścieżka alternatywna. Jak to wygląda w terenie?
BTW, niechcący podważyłeś właśnie zasadność swoich obiekcji.
Aby spełnić Twoje wymagania (przebieg szlaku pozwalający na precyzyjne ustalenie pozycji), należałoby na mapie umieścić wszystkie te zakosy, którymi prowadzi ścieżka w terenie. A tego nie będzie oferować żadna mapa...
Paradoksalnie w Tatrach łatwiej będzie zrozumieć, że szlak na mapie jest uproszczeniem, niż w górach niższych - właśnie przez te zakosy, którymi rzeczywista ścieżka lawiruje przy podchodzeniu, a których na mapie brak...
Rozmowy o górach (OT z GPMapa TOPO 2009)
Re: Rozmowy o górach (OT z GPMapa TOPO 2009)
Tak to wygląda w tereniekwieto pisze:Tyle że wg mapy szlak idzie prosto, odbicie w lewo (to co widać na tracku) to ścieżka alternatywna. Jak to wygląda w terenie?

Jest więc dokładnie odwrotnie - to co nazywasz ścieżką alternatywną jest w istocie szlakiem a to oznaczone czerwoną strzałką jest ścieżką alternatywną - i szlakiem w/g GP Topo
Ale pisząc wejście na Przełecz pod Kopą Kondracką miałem na myśli to:

co na GPTopo wygląda tak:

No ale skoro twierdzisz że na żadnej mapie nie da się stworzyć zakosów to niech już będą linie proste.
--
Pozdrawiam
Robert
GPS Map 60CSx, Vista HCx, Nuvi 2599LMT, .
Pozdrawiam
Robert
Nie o to chodzi, że się "nie da" rozrysować zygzaków, tylko o to, że jeszcze nie widziałem mapy, która by takie odwzorowanie miała. Wyrysować się pewnie by i dało (jak to mówią - "wszystko można byle z ostrożna") tyle że po czymś takim mapa stałaby się kompletnie nieczytelna.
Co do ścieżki na Małołączniaku - zwróć uwagę, że na skanie mapy podanym przez Asandrzeja to wariant "prosty" jest wskazany jako główny. Na innych mapach też nie widać takiego "dziobka". Za to na zdjęciu satelitarnym podanym przez Ciebie widać resztki ścieżki, która biegnie tak, jak to jest wyrysowane na GPMapie Topo.
Może kiedyś szlak wiódł właśnie tamtędy, a potem ludzie wydeptali sobie wygodniejsze obejścia? O tym właśnie pisałem (już się zgubiłem - tu czy w "głównym" wątku?) - warunki terenowe mogą się pozmieniać, w naturalny sposób zmienią się też ścieżki... i ciężko jest za tym nadążyć.
Nie znaczy to, że nie mogłoby być lepiej - IMO powinieneś zgłosić opisywane tutaj różnice w wątku na temat błędów GPMapy TOPO.
BTW, na Topo Aplps czy Swiss są pozaznaczane zygzaki na szlakach, czy również są proste kreski?
Co do ścieżki na Małołączniaku - zwróć uwagę, że na skanie mapy podanym przez Asandrzeja to wariant "prosty" jest wskazany jako główny. Na innych mapach też nie widać takiego "dziobka". Za to na zdjęciu satelitarnym podanym przez Ciebie widać resztki ścieżki, która biegnie tak, jak to jest wyrysowane na GPMapie Topo.
Może kiedyś szlak wiódł właśnie tamtędy, a potem ludzie wydeptali sobie wygodniejsze obejścia? O tym właśnie pisałem (już się zgubiłem - tu czy w "głównym" wątku?) - warunki terenowe mogą się pozmieniać, w naturalny sposób zmienią się też ścieżki... i ciężko jest za tym nadążyć.
Nie znaczy to, że nie mogłoby być lepiej - IMO powinieneś zgłosić opisywane tutaj różnice w wątku na temat błędów GPMapy TOPO.
BTW, na Topo Aplps czy Swiss są pozaznaczane zygzaki na szlakach, czy również są proste kreski?
W Topo Alpes są zygzaki.kwieto pisze:BTW, na Topo Aplps czy Swiss są pozaznaczane zygzaki na szlakach, czy również są proste kreski?
| Obecnie: | Garmin 3590LMT z City Navigator Europe - trasa |
| Garmin 62S z Topo Switzerland v3 - outdoor | |
| Dawniej: | Garmin Vista, 60CS, Oregon 300 i inne |
Zgadzam się z Tobą. Być może kiedyś ten szlak prowadził właśnie ścieżką alternatywną. Poprzednio szedłem tym szlakiem dawno, dawno temu i nie zakodowałem w głowie jego przebiegu. Sprawdziłem jeszcze na Geoportal Tatrykwieto pisze: Może kiedyś szlak wiódł właśnie tamtędy, a potem ludzie wydeptali sobie wygodniejsze obejścia? O tym właśnie pisałem (już się zgubiłem - tu czy w "głównym" wątku?) - warunki terenowe mogą się pozmieniać, w naturalny sposób zmienią się też ścieżki... i ciężko jest za tym nadążyć.
http://www.geoportaltatry.pl/portal/
i tam również "dziobek" jest szlakiem

Jeśli chodzi o zmianę warunków terenowych i ścieżek o których pisałeś to dodam tylko, że część zmian w przebiegu szlaków wynika z braku jakichkolwiek remontów prowadzonych przez TPN. Niektóre z nich są w tak opłakanym stanie, że ludzie aby nóg nie połamać wytyczyli nowe. Część niestety to wynik ludzkiej głupoty i tworzenia dzikich skrótów.
--
Pozdrawiam
Robert
Pozdrawiam
Robert
Re: GPMapa TOPO 2009
Dokładność podawana przez odbiornik to jedno, a prawdziwa dokładność to drugie. W dużym uproszczeniu można przyjąć że deklarowaną dokładność trzeba pomnożyć x 4 czyli na starcie masz nie 3m ale 12m.Yagi1970 pisze: Chodzisz po górach więc wiesz że na "górze" można spokojnie osiągnąć dokładność ok 3m (ja przynajmniej na 60CSx taką osiągam).
jako że miałem kilka śladów kiedyś narysowałem zakosy czarnego szlaku do piątki na ump-szlakiAzzie pisze:W Topo Alpes są zygzaki.kwieto pisze:BTW, na Topo Aplps czy Swiss są pozaznaczane zygzaki na szlakach, czy również są proste kreski?