220V/12V przejściówka adapter wtyczka AC/DC
220V/12V przejściówka adapter wtyczka AC/DC
Witam
Czy taka przejściówka nada się do ładowania Nuvi 205 ?
http://www.allegro.pl/show_item.php?item=727289756
Wkładam kabelek z wtyczką od zapalniczki do tej przejściówki i GPS będzie się ładował.
Czy jednak będzie to bezpieczne ładowanie? To znaczy, czy można polecić takie przejściówki?
Pozdrawiam
Czy taka przejściówka nada się do ładowania Nuvi 205 ?
http://www.allegro.pl/show_item.php?item=727289756
Wkładam kabelek z wtyczką od zapalniczki do tej przejściówki i GPS będzie się ładował.
Czy jednak będzie to bezpieczne ładowanie? To znaczy, czy można polecić takie przejściówki?
Pozdrawiam
Garmin etrex Vista Hcx, Nuvi 205
Mapy: UMP, GPMapa 2010.1, GPMapa Topo 2009, CN 2011.10
Re: 220V/12V PRZEJŚCIÓWKA ADAPTER WTYCZKA AC/DC
Wydaje mi się że trochę mały prąd wyjściowy ( Max.prąd: 550 - 650mA.).
Optymalnie by było tak 1A.
Optymalnie by było tak 1A.
Pozdrawiam, Piotr
GPSMap 60CSx + PL_TOPO + Walker mapset + UMP pcPL + kilka innych map
Nüvi 3490LM + UMP pcPL + CNE
Huawei Mate 10 Lite Android 8.0.0
GPSMap 60CSx + PL_TOPO + Walker mapset + UMP pcPL + kilka innych map
Nüvi 3490LM + UMP pcPL + CNE
Huawei Mate 10 Lite Android 8.0.0
Ale rozumiem że nie uszkodzi to w żaden sposób Nuviego?
Ile potrwa takie ładowanie?
Pozdr.
Ile potrwa takie ładowanie?
Pozdr.
A nie latwiej ladowac kablem mini-usb? przy okazji do podpiecia innych rzeczy sie nada, ipoda np:)

Pozdrawiam, Michal
GPSMAP 60CS, StreetPilot c510, nuvi 255wt, CNE 2008-2010, ump, topo_100 i dalsze..
GPSMAP 60CS, StreetPilot c510, nuvi 255wt, CNE 2008-2010, ump, topo_100 i dalsze..
No tak, ale wtedy jak rozumiem, muszę podczas ładowania mieć włączony komputer, bo pod niego podpinam kabel mini-usb.
Ostatnio zmieniony 07 wrz 2009, 21:05 przez beetle-m, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Usunięto pełny cytat postu poprzedzającego.
Re: 220V/12V przejściówka adapter wtyczka AC/DC
Witam.
Uruchomiony nie musi być, ale podłączony do gniazdka sieci elektrycznej tak.
Co do wartości prądu ładowania to się nie wypowiadam ale na forum jest to opisane.
Pozdrawiam.
Uruchomiony nie musi być, ale podłączony do gniazdka sieci elektrycznej tak.
Co do wartości prądu ładowania to się nie wypowiadam ale na forum jest to opisane.
Pozdrawiam.
" Jak to nie zachwyca Galkiewicza, jeśli tysiąc razy tłumaczyłem Galkiewiczowi, że go zachwyca,"
z mapami i GPS-em jest podobnie.
cytat: Witold Gombrowicz
Palmtop-aplikacja Garmin Que
z mapami i GPS-em jest podobnie.
cytat: Witold Gombrowicz
Palmtop-aplikacja Garmin Que
No to jestem zaskoczony tą informacją.
Wystarczy że zasilacz komputera jest pod napięciem, bez włączonego komputera a gniazdo USB będzie dawać prąd?
U mnie tak nie ma.
Niedawno próbowałem ładować pada od konsoli Playstation 3 ( przez USB oczywiście) i się nie ładował kiedy komputer był wyłączony.
Sam zasilacz nie wystarczy , musi być uruchomiony komputer, przynajmniej u mnie tak jest a sprzęt mam w miarę nowoczesny
.
Pozdr.
Wystarczy że zasilacz komputera jest pod napięciem, bez włączonego komputera a gniazdo USB będzie dawać prąd?
U mnie tak nie ma.
Niedawno próbowałem ładować pada od konsoli Playstation 3 ( przez USB oczywiście) i się nie ładował kiedy komputer był wyłączony.
Sam zasilacz nie wystarczy , musi być uruchomiony komputer, przynajmniej u mnie tak jest a sprzęt mam w miarę nowoczesny

Pozdr.
Ostatnio zmieniony 09 wrz 2009, 07:01 przez beetle-m, łącznie zmieniany 1 raz.
Napisze w ten sposób:
Włączasz komputer do sieci (220V), - na USB nie ma napięcia, Uruchamiasz system - wyłączasz poprzez Start > Wyłącz komputer > Wyłącz. Po zgaśnięciu na gniazdach jest napięcie. Przynajmniej na Windowsie Xp tak jest i jeśli płyta główna jest przystosowana (a większość jest).
Włączasz komputer do sieci (220V), - na USB nie ma napięcia, Uruchamiasz system - wyłączasz poprzez Start > Wyłącz komputer > Wyłącz. Po zgaśnięciu na gniazdach jest napięcie. Przynajmniej na Windowsie Xp tak jest i jeśli płyta główna jest przystosowana (a większość jest).

nuvi 205 - GPMapa - UMP PL - TOPO PL 100 - CNE 2010.1
Większość płyt głównych ma zworki, w których się ustawia, czy napięcie na USB ma być podawane przy wyłączonym komputerze. Zwykle są osobne zworki na każdą parę portów USB. Przy wyłączonym komputerze, zasilacza podaje napięcie +5V na osobnym pinie wtyczki ATX. Prąd w tym trybie jest dość ograniczony, rzędu 1-2A.
Przy podłączeniu do kabla USB nuvi nie będzie się chciał wyłączyć. Można to obejść - trzeba włączyć nuvi, wejść w tryb diagnostyczny, podłączyć kabel i dopiero teraz wyłączyć nuvi.
Przy podłączeniu do kabla USB nuvi nie będzie się chciał wyłączyć. Można to obejść - trzeba włączyć nuvi, wejść w tryb diagnostyczny, podłączyć kabel i dopiero teraz wyłączyć nuvi.
Żebym to ja wiedział jak się włącza tryb diagnostyczny na Nuvim 205. W instrukcji tego nie ma.
Problem z ładowaniem rozwiązałem tak, że podłączyłem Nuviego pod akumulator Panasonica (taki na motor) i się pięknie ładuje, najmniej kombinacji i bezpiecznie.
Pozdrawiam
Problem z ładowaniem rozwiązałem tak, że podłączyłem Nuviego pod akumulator Panasonica (taki na motor) i się pięknie ładuje, najmniej kombinacji i bezpiecznie.
Pozdrawiam
Tryb diagnostyczny włącza się przez przytrzymanie ikony baterii przez jakieś 6-10 sekund.
http://www.garniak.pl/viewtopic.php?p=28059#p28059
http://www.garniak.pl/viewtopic.php?p=28059#p28059
Wielkie dzięki, przy okazji wreszcie się dokopałem do informacji o satelitach, a swoją drogą to mogli to okienko satelit jeszcze bardziej ukryć, np. wprowadzając super tajny kod dostępny dopiero po wykupieniu abonamentu.
I jeszcze jedno, zauważyłem że nie mogę załadować z MapSourca żadnych tras do Nuviego. Pojawia się komunikat "dane zostały przesłane pomyślnie" ale trasy nie ma.
Ale jak mi się zdaje jest to konflikt licencji, bo w MapSource mam GPMapa 2009.1 a wysyłam dane do GPS-a na którym jest mapa GPMapa 2008.1. Czy dobrze rozumuję?
Pozdr.

I jeszcze jedno, zauważyłem że nie mogę załadować z MapSourca żadnych tras do Nuviego. Pojawia się komunikat "dane zostały przesłane pomyślnie" ale trasy nie ma.
Ale jak mi się zdaje jest to konflikt licencji, bo w MapSource mam GPMapa 2009.1 a wysyłam dane do GPS-a na którym jest mapa GPMapa 2008.1. Czy dobrze rozumuję?
Pozdr.