Ranger pisze:Nic na to nie poradzę, że użytkownicy Androidów chcą mieć aplikację dla swoich urządzeń, co można wyczytać na forum i współpracują w tym temacie z autorem. I to nie aplikację z DEM, obrotem map, zoomem i innymi udogodnieniami, tylko taką jaka ona dzisiaj jest.
Oszukujesz sam siebie. Na pewno woleliby mieć lepszą, ale skoro nie ma takiej możliwości, a nie mają zbytnio innego wyboru - decydują się na to co jest. Podobnie wygląda sprawa użytkowników, którzy mają zwykłe komórki - tylko z Javą. Używają co jest na rynku
(czytaj: TB), pomimo, że nie jest to produkt z najwyższej półki. Lepiej mieć coś niż nic. To oczywiste. Spójrz jednak ta tych, którzy mają komórki z Windows Mobile. Mając do wyboru kilkanaście aplikacji rzadko kiedy decydują się na TB. A jak już to raczej w celach poznawczych, a nie użytkowych.
Żeby było jasne. Nie czynię zarzutów z tego, że TB wypełnia niszę platformową. Wręcz przeciwnie. Jestem jak najbardziej "za" - w myśl zasady, że w terenie lepiej mieć jakikolwiek GPS niż żaden. Co nie zmienia obiektywnego faktu że paru ciekawych drobiazgów w tej aplikacji po prostu brakuje i zupełnie nie rozumiem Twojej alergicznej reakcji w tej materii. Być może pod Javą nie da się zrobić niczego więcej. Nie wiem. Nie znam się na tym. Jeżeli tak jest to napisz: "to przerasta możliwości platformy", a nie opowiadaj głodnych kawałków, że tego nie robicie, bo użytkownicy i tak są zadowoleni. Takie opowiastki mają sens gdy robisz coś dla siebie. Gdy za coś bierzesz kasę sytuacja jest już nieco odmienna.
Ranger pisze:Natomiast trochę mnie dziwi jedno - wiem że Treka nie używasz, więc nie bardzo rozumiem dlaczego Cię męczy jego prostota.
Pisałem już o tym

Nie męczy mnie prostota TB. Wręcz przeciwnie. Męczy mnie jego skomplikowane przygotowanie do pracy. Dla jasności: znam co nieco TB. Kolega miał to N95. Teraz już nie ma. Kiedy zapoznał się ze SmartComGPS, olał TB całkowicie. Ja też miałem szczere chęci. Ale jeżeli w ciągu 10-ciu minut nie udało mi się tego zainstalować na WM, odpuściłem. Za stary jestem na takie zabawy. Tak więc powtarzam:
TB nie jest prosty. On jest skomplikowany w przygotowaniu do pracy, a co gorsze pozbawiony wielu prostych, acz ciekawych możliwości.
Ranger pisze:Czy np. powinienem Ci tłumaczyć jak robić Topo 100
Naprawdę nie widzisz różnicy?
1. Ja tę mapkę robiłem wyłącznie dla siebie i zawierała to co potrzebowałem. Nie brałem za nią 36,60 od każdego kto ją zechciał zainstalować. Jest free aż do bólu, a zawierała praktycznie całe polskie góry. Tak więc nie stawiaj tego na równej płaszczyźnie.
2. Ale jest coś ważniejszego. Ja nie wchodzę na Forum TrekBuddy żeby reklamować moją mapę czy w ogóle Garmina. Nie dokuczam na Waszym Forum użytkownikom TB, że mają niedopracowany program (a mają!). To Ty tu przychodzisz i reklamujesz TB. OK. Nikt Tobie tego prawa nie odmawia, ale na zasadzie równości ja mam prawo wskazywać na pewne wady obecnej edycji TB. Obecnej, bo ciągle mam nadzieję, że wśród użytkowników TB znajdują się także tacy, którzy znając inne programy będą naciskali na autora, by kilka zmian wprowadził.
Ranger pisze: Albo to że w outdoorowcu powinny być rastry polskich parków bo Anglicy je mają ?
Szkoda, że nie czytasz moich postów .....

Napisałem wyżej - Wy macie możliwość odziałowywania na autora. My nie.
Inna rzecz, że soko jeździ z rastrami w Colorado, zatem nie wiem gdzie widzisz problem?
Ranger pisze:Wydaje mi się, że zamiast takich dyskusji np. ciekawszym może być współdziałanie w innych obszarach, dziś np. użytkownik garniaka zapytał mnie czy nie warto by pożenić UMP-a z narzędziiami Trekowymi, bo to może przynieść obustronne korzyści. Jestem za.
Ależ współpracujcie. Nie mam nic przeciwko integracji środowiska, ani przeciwko temu żeby robić coraz lepsze rzeczy. W tym także coraz lepszego TB. To raczej Ty jesteś temu z zupełnie niezrozumiałych powodów przeciwny.