Moja ukochana /mała/ Ojczyzna.

Dyskusje bliżej lub dalej związane z GPSami, zawsze jednak w doborowym towarzystwie.
Ranger
Garniak

Re: Moja ukochana /mała/ Ojczyzna.

Post autor: Ranger »

Nie Lechu, tak to nie jest. Co to jest nawigacja to pisze w każdym porządnym podręczniku do jej nauki.
Jeżeli się sprawdzi jak w tym kontekście wyglądają zachowania eksploratora, to się wie o co chodzi.
Natomiast wybacz, mam wrażenie że po prostu lubisz urządzenia skomplikowane ;-)
Czasem patrzę na wielostronicowe wątki, których sednem jest rozszyfrowanie podfunkkcji funkcji, jak chociażby dyskusje ostatnio o rekalkulacji w trybie takim czy innym.
Mnie z kolei ucieszyła opinia o Treku jednego z zawodowców - proste to do bólu, ale skuteczne.
W gruncie rzeczy o to w tej aplikacji chodzi.
Pozdrawiam
Ranger
Awatar użytkownika
GPS Maniak
Radny
Kontakt:

Post autor: GPS Maniak »

Ranger pisze:Natomiast wybacz, mam wrażenie że po prostu lubisz urządzenia skomplikowane ;-)
Jakie skomplikowane? Skomplikowana to jest konieczność postawienia punktu nawigacyjnego na mapie w celu sprawdzenia odległości punktu mapy od naszej pozycji, podczas gdy inni rozwiązali to w dużo prostszy sposób. To mi przypomina moje dawne doświadczenia z Ozim_CE (nie wiem jak jest teraz), gdzie trasę można było zaprojektować wyłącznie w oparciu o istniejące waypointy - tzn: najpierw zaprojektuj wszystkie waypointy, a potem jak już je masz możesz projetktować trasę. W MemoryMap natomiast zwyczajnie wskazujemy (klikamy) punkt mapy i tworzona jest trasa wraz ze stosownym waypointem.

Dlaczego do projektowania tras wybrałem Memory Map? Bo w przeciwieństwie do Oziego jest prosty :D
Ja naprawdę lubię rzeczy proste. Proste, ale funkcjonalne.

Lubię proste rzeczy. Zwróć uwagę, że mam najprostszy samochodowy nawigator Garmina - NUVI-205 :D
Ale on obraca mapę i ją skaluje. Pomimo że jest prosty aż do bólu. TB nie mógłby tego robić? Wpłynęłoby to na jego prostotę?
Ranger pisze:Mnie z kolei ucieszyła opinia o Treku jednego z zawodowców - proste to do bólu, ale skuteczne.
Masz na myśli Adama? Adam już lata świetlne temu stwiedził, że jemu wystarczy prosty mapnik/lokalizator. On nie chce ani nawigatora ani eksplorera. Ma taki kaprys, ale to wcale nie oznacza że nie dostrzegł prostych wad TB. Czlowiek nie mający prawie żadnych wymagań widzi wady. To daje do myślenia.
Pozdrawiam Lechu

Plecak: Garmin Fenix 5X + Xiaomi Mi Max 2 a czasami: Oregon 600T, Rino530HCX Był: Summit, Vista, 60CS, 60CSX, 62ST, eTrex30, eTrex10, Fenix3, Epix
Samochód: 3490T Był: 200, 205T, 1200T
Ranger
Garniak

Nawigator stawia punkt na mapie po to by go osiągnąć, a nie przesuwa kursor w celu zaspokojenia ciekawości jak to miejsce jest daleko. Aczkolwiek nie mam nic przeciwko zaspokajaniu ciekawości :-)
Oczywiście, że model najpierw waypointy potem trasa to nieco dziwne podejście, tylko chciałbym przypomnieć skąd się to wzięło. Które z odbiorników wymagały wysłania punktów by wymalować trasę ?
Dzisiaj w większości rozwiązań tego podejścia się nie stosuje.
Nawigator samochodowy obraca mapę, bo kierowca tak widzi swój świat drogowy. Nie ma czasu by stanąć, pomyśleć, itp.
Wyobraź sobie orientowanie mapy papierowej w samochodzie, pełny kabaret :-) A co robią piloci rajdowi ?
Nie, nie chodziło o Adama, o jednego Szwajcara-nawigatora.
A Adam nie jest przecież "człowiekiem bez wymagań", jedno z nich dość dokładnie zdefiniował :-)
Do myślenia daje coś innego, chciał wbić gwoździa, wziął obcęgi.
Nie będę się rozpisywał o co chodzi z tymi modelami, o których wspomniałem na grupie. Jeżeli się okaże, że taka funkcja nie stoi za bardzo w sprzeczności z nawigacyjnym modelem aplikacji, to Adam się doczeka. Ale przyznałem też bez bicia, że na funkcjach eksploracyjnych specjalnie się nie koncentrujemy ;-)
Pozdrawiam,
Ranger
Awatar użytkownika
GPS Maniak
Radny
Kontakt:

Ranger pisze:Nawigator stawia punkt na mapie po to by go osiągnąć, a nie przesuwa kursor w celu zaspokojenia ciekawości jak to miejsce jest daleko.
Tyle, że tu może nie chodzić o ciekawość, ale o podjęcie decyzji: iść do tej kapliczki czy do tamtej.
Ranger pisze:Nawigator samochodowy obraca mapę, bo kierowca tak widzi swój świat drogowy. Nie ma czasu by stanąć, pomyśleć, itp.
He, he. Rozumiem, że piechur ma czas? Ile? Więcej czy mniej?
Pytam, bo być może ma aż tyle czasu, aby bez pomocy GPSu wskazać swoją pozycję na papierowej mapie?
Wniosek: nie kupujmy GPSu. A może tyle czasu to już nie ma? Starcza tylko czasu na orientację mapy, na wskazanie punktu już nie? :wink:

Inaczej: Po co się kupuje GPS do turystyki?
Odpowiedź (jedyna prawidłowa): Żeby było łatwiej. Tylko dlaczego to "łatwiej" ma - zdaniem zwolenników półśrodków - oznaczać "trochę łatwiej" a nie "naprawdę łatwiej"? :shock: Przypominam: to nie ma nic wspólnego z Garminem. Dzisiaj jest już standardem obracanie rastra, Dlaczego? Bo tak .... łatwiej :D
Pozdrawiam Lechu

Plecak: Garmin Fenix 5X + Xiaomi Mi Max 2 a czasami: Oregon 600T, Rino530HCX Był: Summit, Vista, 60CS, 60CSX, 62ST, eTrex30, eTrex10, Fenix3, Epix
Awatar użytkownika
Marko
Garniak
Has thanked: 13 times
Been thanked: 4 times

Post autor: Marko »

@ Redakcja Magazynu Bieszczady via Lech Ratajczak vel GPS Maniak :)

W dalszej pracy nad stroną www inspiracją niech stanie się przykład zza południowej granicy, gdzie cele turystyczne są znakomicie opisane współrzędnymi gps na hrady.cz
Polecam uwadze zwłaszcza wyszukiwarkę, która pozwala na znajdowanie ciekawych celów np. według brzegów rzek, lub według regionów http://www.hrady.cz/index.php?p=main_mapa
Ranger pisze:Nawigator samochodowy obraca mapę, bo kierowca tak widzi swój świat drogowy. Nie ma czasu by stanąć, pomyśleć, itp.
Podobne wymagania ma rowerzysta i motocyklista, tudzież kierowca quada, bo jazda z częstymi odpoczynkami celem "obrócenia kierownicy" i zorientowania mapy do kierunku ruchu (lub odczytania opisów na mapie) jak w przypadku TB jest mocno uciążliwa.
Ranger pisze:Natomiast wybacz, mam wrażenie że po prostu lubisz urządzenia skomplikowane ;-)
Czasem patrzę na wielostronicowe wątki, których sednem jest rozszyfrowanie podfunkkcji funkcji, jak chociażby dyskusje ostatnio o rekalkulacji w trybie takim czy innym.
Z obsługą GPS-ów jak z jazdą samochodem. Na początku kierowanie pojazdem wydaje się skomplikowane, ale po czasie staje się intuicyjne - tak z obsługą outdoorowca.

Rekalkulacja, linia namiaru (ew. linia kursu) są niezbędne do odczytania kierunku jazdy na ekranie wielkości pudełka od zapałek.
Epix 2 Sapphire, eTrex SE, Fenix 5 Plus Sapphire, Dakota 20, Montana 650T, GPSMap 76CSx, Virb Elite, Tempe
Ranger
Garniak

@Lechu
Jest coś co nas różni. Lansujesz ideę dynamicznego planowania w locie i spontanicznych decyzji, to w tę a to w tę.
Tak też można. Ale można też tak jak np. ten pilot rajdowy, przejechał trasę, zrobił notatki i potem myśli jak nie rąbnąć się podając kierowcy informacje: "sto prosto, 90 w prawo" itp. Co to oznacza w przypadku gps ? Gotowa trasa.
Piszesz też - jeżeli znasz potrzebny Ci model nawigacji, sprawdź czy w odbiorniku on jest jako np. profil i czy właśnie wybrany tak, jak Ci odpowiada. A pytaniem jest, czy użytkownik zna dokładnie ten model wybierając profil, pieszy, rower, samochód itp. W nieco innym ujęciu można by napisać tak, że są zwolennicy prostych modeli i rozwiązań na początek. I są zwolennicy nadśrodków.
Popatrz jak niektórym jest trudno się przełamać i postawić pierwszy punkt na mapie, by zacząć do niego nawigować.
A piszesz o komforcie w stylu - czy wybrałeś odpowiedni profil do tego co teraz robisz (czytaj model nawigacji) ?
Czy rozumiesz widoczne na ekranie parametry i potrafisz z nich skorzystać ?
W tym sensie outdoorowiec może być dla niektórych nadśrodkiem, bo czasem potrafi już zbyt wiele, ma zbyt wiele opcji.
Czy to jest komfort ? To może być komfort w stylu kierowcy malucha posadzonego w bolidzie albo szybkim sportowym samochodzie.
Mnie się wydaje, że łatwiej jest wtedy, kiedy umiejetności uzytkownika przystają do możliwoci urządzenia.
A jeżeli stało się już zbyt proste, można wziąć inne. I ważne by taki wybór był.
Co do obrotu mapy - większość piechurów nie obraca mapy papierowej do góry nagami i jakoś z tym żyje.
Jeżeli już uzna to za konieczne w gps-ie, ma z czego wybrać. Albo w ostateczności obróci sobie urządzenie. Nie można ?

@marko
Zgadza się, ale mapnik na kierownicy też trzeba obracać ;-)
I dla rowerzysty kontrolującego często mapę rozwiązanie z automatyczną orientacją mapy można spokojnie polecić.
Ale sam podajesz też przykłady, że w pewnych sytuacjach nie ma nic lepszego jak stanąć i skorzystać z "plazmy" (czytaj mapa papierowa, sic)
To rzecz przyzwyczajenia, jedni chcą widzieć mapę w orientacji co przede mną, innym nie sprawia trudności to, że widzą że wskaźnik pokazuje poruszanie się w kierunku kolejnego punktu i ogon wydłuża się we właściwą stronę. No tak, skąd wiesz czy w przypadku Treka jest to uciążliwe ? Próbowałeś ? Niemniej, przy Twoich przyzwyczajeniach, zapewne już tak.
Chociaż sprawdzić zawsze możesz, wystarczy wyłączyć w swoim odbiorniku automat.
A teraz pora dla mnie na poćwiczenie nawigacji ;-)
Pozdrawiam,
Ranger
Awatar użytkownika
Marko
Garniak
Has thanked: 13 times
Been thanked: 4 times

Post autor: Marko »

Ranger pisze:...w pewnych sytuacjach nie ma nic lepszego jak stanąć i skorzystać z "plazmy" (czytaj mapa papierowa, sic)
Ewentualnie Rino w sieci "Orange" oraz mapa elektroniczna, składana, formatu A-1, z możliwością wyklikania trasy na leśnej polance i zgrania śladu do Rino... i wcale się nie śmiejcie :)
Epix 2 Sapphire, eTrex SE, Fenix 5 Plus Sapphire, Dakota 20, Montana 650T, GPSMap 76CSx, Virb Elite, Tempe
Awatar użytkownika
GPS Maniak
Radny
Kontakt:

Ranger pisze:Lansujesz ideę dynamicznego planowania w locie i spontanicznych decyzji, to w tę a to w tę.
Niczego nie lansuję. Tak korzystam z GPSu. Tyle, że to ma niewiele wspólnego z tym o czym napisałem.
Ranger pisze:A piszesz o komforcie w stylu - czy wybrałeś odpowiedni profil do tego co teraz robisz (czytaj model nawigacji) ?
Czy rozumiesz widoczne na ekranie parametry i potrafisz z nich skorzystać ?
W tym sensie outdoorowiec może być dla niektórych nadśrodkiem, bo czasem potrafi już zbyt wiele, ma zbyt wiele opcji.[/
Oczywiście że nie korzystam ze wszyskich funkcji odbiornika (obecnie: trasy, nawigacja po śladach), a niektórych nawet nie kumam i w tym sensie nawet dla mnie outdoorowiec jest nadśrodkiem i mówię to całkiem poważnie.

Ale to o czym pisałem np. obracanie mapy czy dołożenie danych DEM pracujących w tle tak samo jak POI nie ma nic współnego ani z nadmiarem funkcji ani z outdoorowcem w ogóle. Jak wspomniałem, dzisiaj zaczyna to już być standardem w aplikacjach do obsługo rastra. Przyczyna prozaiczna: są to rzeczy, które w znaczny sposób podnoszą komfort korzystania z odbiornika, niczego .... nie utrudniając :D

Naprawdę nie rozumiem dlaczego tak się okopujesz. Przecież ja nie napisałem, żeby nie korzystać z TB :!:
Uważam że mając kontakt a autorem aplikacji zamiast filozofowania w stylu: "ale mnie to jest niepotrzebne", albo: "ale TB służy do innego celu" powinieneś prowadzić prace zmiękczające nad autorem w celu dołożenia tego czy owego. Dla Waszego dobra, a nie dla mojego widzimisię :wink:
W sumie takie elementy jak:
- odległość pomiędzy pozycją własną, a pozycją kursora, o której wspominał Adam
- skalowanie (choćby w ograniczonym zakresie - powiedzmy: powiększenie - 1 stopień, zmniejszenie 2 stopnie) rastra
- obracanie mapy podczas ruchu
- ewentualne dołożenie danych DEM
uczyniłyby z TB prawdziwie dojrzałą aplikację i głowę daję, że sam chętnie byś z tych funkcji korzystał, chociaż dzisiaj wydają się Tobie zbędne.
Pozdrawiam Lechu

Ranger
Garniak

@Lechu,
To czego by chcieli dzisiejsi użytkownicy Treka jest tu:
http://wiki.trekbuddy.net/index.php/WishList
I miejscami tu:
http://www.trekbuddy.net/forum/viewforum.php?f=5
Propozycja Adama nie jest tak zupełnie nowa, tu przykład razem z opiniami co o tym myślą inni użytkownicy aplikacji.
http://www.trekbuddy.net/forum/viewtopic.php?t=3345
Natomiast co do reszty - dane DEM, hmm, przecież można z nich korzystać już dzisiaj, co prawda nie na zasadzie pokazywania wysokości na poziomicach rastra, ale np. trasę gpx można "uwysokościowić" jednym kliknięciem w prostym edytorze. A jest też wiele gotowych do pobrania śladów z wyciecczek, w których dane wysokościowe są. Z własnymi czy znalezionymi POI jest tak samo..Zoom - temat boomerang - myślę że nie warto dziś puszczać pary w gwizdek, są mapy o różnych skalach lub narzędzia do przeskalowania map, ich adaptacja dla wielu użytkowników nie stanowi problemu. Przybywa gotowych map komercyjnych o różnych skalach. Są w sieci całe gotowe atlasy z wieloma skalami map z serwisów internetowych, przygotowane przez użytkowników. Już wyjaśniałem, dlaczego zoom tej samej mapy nie daje zbyt wiele, nie zmienia się jej szczegółowość, a mogą rosnąć błedy własne mapy, które każda mapa ma. No i jeszcze obrót mapy - jak widać z WishListy, nie wszyscy za nim tęsknią, użytkownicy się o to nie dobijają.
Nie sądzę bym się okopywał. Dla jednych komfort to automatyczna skrzynia biegów a dla innych nie. .
To naprawdę nie jest takie trudne by podokładać wiele funkcji, po czym okaże się że użytkownik zaczyna się w nich gubić.

Reasumując - propozycje użytkowników są zawsze mile widziane, po zgłoszeniach analizowane i aplikacja się stale rozwija. Każdy może dopisać coś do WishListy kiedy tylko zechce (bez protekcji). Warto jedynie pamiętać, że chyba żaden autor aplikacji czy firma produkująca odbiornik nie jest w stanie spełnić wszelkich oczekiwań użytkowników. Po prostu czasem trzeba zdecydować, czy lepiej jest np. zrobić nową wersję aplikacji dla Androida (właśnie powstaje), czy zmieniać coś w funkcjonalności.
Pozdrawiam
Ranger
Awatar użytkownika
GPS Maniak
Radny
Kontakt:

Ranger pisze:To naprawdę nie jest takie trudne by podokładać wiele funkcji, po czym okaże się że użytkownik zaczyna się w nich gubić.
Dowcip polega na tym (już wyżej to napisałem): że funkcje o których wspominam niczego nie utrudniają.
Ranger pisze:Po prostu czasem trzeba zdecydować, czy lepiej jest np. zrobić nową wersję aplikacji dla Androida (właśnie powstaje), czy zmieniać coś w funkcjonalności.
Nic nowego pod słońcem. Wejście na nowe platformy da kasiorę. Poprawki raczej nie.
Rozumiem, ale nie dziw się że będę wówczas pisywał, że ten soft nie wyszedł z okresu niemowlęctwa.
Ranger pisze:No i jeszcze obrót mapy - jak widać z WishListy, nie wszyscy za nim tęsknią, użytkownicy się o to nie dobijają.
To już też wyjaśniałem. Żeby za czymś tęsknić trzeba to poznać.

A skalowanie? Co prawda ani nie zwiększa ilości szczegółów ani nie poprawia dokładności lokalizacyjnej, ale w znaczący sposób podnosi czytelność mapy, co w wielu przypadkach jest wartością samą w sobie:

Na fotkach mamy mapę w oryginalnej skali (1:50.000) oraz przeskalowaną (1:25.000).
Uważasz, że na tym przeskalowaniu nic nie zyskaliśmy? A wystarczyło że nacisnąłem jeden przycisk. Żadnych atlasów, żadnego skomplikowania. Proste jak budowa cepa.

Obrazek

Rozumiem, że atlasy etc. Ale nie widzisz tu sprzeczności? Zachwalasz że obsługa tego softu jest prosta aż do bólu. A nie jest :!:
Prosty do bólu jest Garmin. Wgrywasz mapę, bądź dwie/trzy - na całą Polskę :!: i ..... koniec zabawy.
Nie musisz szukać w necie POI, nie musisz podłączać żadnych danych DEM do śladów, czy atlasów w różnych skalach, a i tak wszystko działa. Jedna mapa wiele funkcji: skalowanie, wyszukiwanie, dane wysokościowe. To jest proste aż do bólu. Filozofia TB nie jest prosta. A skoro to wszystko jest już tak cholernie skomplikowane, to co za problem aby dodać kilka użytecznych funkcji, które niczego nie komplikując podniosą wartość softu?
Pozdrawiam Lechu

Ranger
Garniak

@Lechu,
Nic na to nie poradzę, że użytkownicy Androidów chcą mieć aplikację dla swoich urządzeń, co można wyczytać na forum i współpracują w tym temacie z autorem. I to nie aplikację z DEM, obrotem map, zoomem i innymi udogodnieniami, tylko taką jaka ona dzisiaj jest.
Natomiast trochę mnie dziwi jedno - wiem że Treka nie używasz, więc nie bardzo rozumiem dlaczego Cię męczy jego prostota. Czy np. powinienem Ci tłumaczyć jak robić Topo 100, lub sugerować że powinna zawierać to co Topo US, bo jak nie to można ją nazwać tak czy inaczej ? Albo to że w outdoorowcu powinny być rastry polskich parków bo Anglicy je mają ?

Wydaje mi się, że zamiast takich dyskusji np. ciekawszym może być współdziałanie w innych obszarach, dziś np. użytkownik garniaka zapytał mnie czy nie warto by pożenić UMP-a z narzędziiami Trekowymi, bo to może przynieść obustronne korzyści. Jestem za.
Pozdrawiam
Ranger
Awatar użytkownika
GPS Maniak
Radny
Kontakt:

Ranger pisze:Nic na to nie poradzę, że użytkownicy Androidów chcą mieć aplikację dla swoich urządzeń, co można wyczytać na forum i współpracują w tym temacie z autorem. I to nie aplikację z DEM, obrotem map, zoomem i innymi udogodnieniami, tylko taką jaka ona dzisiaj jest.
Oszukujesz sam siebie. Na pewno woleliby mieć lepszą, ale skoro nie ma takiej możliwości, a nie mają zbytnio innego wyboru - decydują się na to co jest. Podobnie wygląda sprawa użytkowników, którzy mają zwykłe komórki - tylko z Javą. Używają co jest na rynku (czytaj: TB), pomimo, że nie jest to produkt z najwyższej półki. Lepiej mieć coś niż nic. To oczywiste. Spójrz jednak ta tych, którzy mają komórki z Windows Mobile. Mając do wyboru kilkanaście aplikacji rzadko kiedy decydują się na TB. A jak już to raczej w celach poznawczych, a nie użytkowych.

Żeby było jasne. Nie czynię zarzutów z tego, że TB wypełnia niszę platformową. Wręcz przeciwnie. Jestem jak najbardziej "za" - w myśl zasady, że w terenie lepiej mieć jakikolwiek GPS niż żaden. Co nie zmienia obiektywnego faktu że paru ciekawych drobiazgów w tej aplikacji po prostu brakuje i zupełnie nie rozumiem Twojej alergicznej reakcji w tej materii. Być może pod Javą nie da się zrobić niczego więcej. Nie wiem. Nie znam się na tym. Jeżeli tak jest to napisz: "to przerasta możliwości platformy", a nie opowiadaj głodnych kawałków, że tego nie robicie, bo użytkownicy i tak są zadowoleni. Takie opowiastki mają sens gdy robisz coś dla siebie. Gdy za coś bierzesz kasę sytuacja jest już nieco odmienna.
Ranger pisze:Natomiast trochę mnie dziwi jedno - wiem że Treka nie używasz, więc nie bardzo rozumiem dlaczego Cię męczy jego prostota.
Pisałem już o tym :!: :!: :!: Nie męczy mnie prostota TB. Wręcz przeciwnie. Męczy mnie jego skomplikowane przygotowanie do pracy. Dla jasności: znam co nieco TB. Kolega miał to N95. Teraz już nie ma. Kiedy zapoznał się ze SmartComGPS, olał TB całkowicie. Ja też miałem szczere chęci. Ale jeżeli w ciągu 10-ciu minut nie udało mi się tego zainstalować na WM, odpuściłem. Za stary jestem na takie zabawy. Tak więc powtarzam: TB nie jest prosty. On jest skomplikowany w przygotowaniu do pracy, a co gorsze pozbawiony wielu prostych, acz ciekawych możliwości.
Ranger pisze:Czy np. powinienem Ci tłumaczyć jak robić Topo 100
Naprawdę nie widzisz różnicy?
1. Ja tę mapkę robiłem wyłącznie dla siebie i zawierała to co potrzebowałem. Nie brałem za nią 36,60 od każdego kto ją zechciał zainstalować. Jest free aż do bólu, a zawierała praktycznie całe polskie góry. Tak więc nie stawiaj tego na równej płaszczyźnie.
2. Ale jest coś ważniejszego. Ja nie wchodzę na Forum TrekBuddy żeby reklamować moją mapę czy w ogóle Garmina. Nie dokuczam na Waszym Forum użytkownikom TB, że mają niedopracowany program (a mają!). To Ty tu przychodzisz i reklamujesz TB. OK. Nikt Tobie tego prawa nie odmawia, ale na zasadzie równości ja mam prawo wskazywać na pewne wady obecnej edycji TB. Obecnej, bo ciągle mam nadzieję, że wśród użytkowników TB znajdują się także tacy, którzy znając inne programy będą naciskali na autora, by kilka zmian wprowadził.
Ranger pisze: Albo to że w outdoorowcu powinny być rastry polskich parków bo Anglicy je mają ?
Szkoda, że nie czytasz moich postów ..... :-(
Napisałem wyżej - Wy macie możliwość odziałowywania na autora. My nie.
Inna rzecz, że soko jeździ z rastrami w Colorado, zatem nie wiem gdzie widzisz problem?
Ranger pisze:Wydaje mi się, że zamiast takich dyskusji np. ciekawszym może być współdziałanie w innych obszarach, dziś np. użytkownik garniaka zapytał mnie czy nie warto by pożenić UMP-a z narzędziiami Trekowymi, bo to może przynieść obustronne korzyści. Jestem za.
Ależ współpracujcie. Nie mam nic przeciwko integracji środowiska, ani przeciwko temu żeby robić coraz lepsze rzeczy. W tym także coraz lepszego TB. To raczej Ty jesteś temu z zupełnie niezrozumiałych powodów przeciwny.
Pozdrawiam Lechu

Ranger
Garniak

@Lechu
1. A dlaczego bym miał siebie czy innych oszukiwać ? Zostały przyjęte w aplikacji jakieś założenia, z tego wynikają jakieś konsekwencje i tyle.
Nie ma co gdybać, jak by było fajnie gdyby to czy tamto.
2. A przeczytałeś instrukcję instalacji ? ;-)
3. Najpierw mnie podpuszczasz na dyskusje o aplikacji a potem podejrzwasz o jej marketing ??? Nieładnie ;-)
Ja naprawdę mam z kim gadać o Treku, na Garniaka wpadam dla higieny. Nie ma się co zasklepiać.
4. Autor też najpierw pisał aplikację dla siebie, potem mu przeszło, więc pisze też dla innych.
Wielu zainstalowało Treka nie płacąc nic, i wielu to zrobi. Wersja odpłatna to jedna z możliwości, dla pewnej grupy odbiorców.
5. Nawet chyba starałem się wskazać, gdzie na autora należy naciskać. Naprawde czyta WishList.
6. Lechu, a czy ja dokuczam użytkownikom Garmina ? Jeżeli tak, nie napiszę tu ani słowa więcej. Poważnie ;-)
7. Czytałem, czytałem.
8. Nie żartuj, nie wszystkie rozwiązania popieram, ale żeby od razu wróg aplikacji ? :- :shock: Wstydziłbyś się.
Pozdrawiam
Ranger
Awatar użytkownika
GPS Maniak
Radny
Kontakt:

Ranger pisze: Wstydziłbyś się.
:oops: :oops: :oops: :oops: :oops: :wink:
Pozdrawiam Lechu

Awatar użytkownika
EGON
Garniak

Post autor: EGON »

Lechu, aż tak zawstydzonego to chyba jeszcze Cię nie widziałem. ;)
Pozdrawiam, Piotr

GPSMap 60CSx + PL_TOPO + Walker mapset + UMP pcPL + kilka innych map
Nüvi 3490LM + UMP pcPL + CNE
Huawei Mate 10 Lite Android 8.0.0
ODPOWIEDZ