GPMapa TOPO 2009
Re: GPMapa TOPO 2009
Witam.
Ustaw kursor w okolicy Bydgoszczy > „Znajdź miejsce w pobliżu”. Wpisz „Kanal”
Pozdrawiam.
Możesz wpisać koordynaty które podałem.
Ustaw kursor w okolicy Bydgoszczy > „Znajdź miejsce w pobliżu”. Wpisz „Kanal”
Pozdrawiam.
Możesz wpisać koordynaty które podałem.
" Jak to nie zachwyca Galkiewicza, jeśli tysiąc razy tłumaczyłem Galkiewiczowi, że go zachwyca,"
z mapami i GPS-em jest podobnie.
cytat: Witold Gombrowicz
Palmtop-aplikacja Garmin Que
-
SP2BZW
OK, sprawdzę chociaż nie chce mi się wierzyć (jestem w lesie i nie mam w gps'ie Topo, miałem na karcie ale ta uległa "degradacji")
To, na jaką mapę patrzyłeś przed napisaniem postu, napisałeś „bo ja posiadam ale nie widzę ”
Ostatnio zmieniony 26 wrz 2009, 22:32 przez asandrzej, łącznie zmieniany 1 raz.
" Jak to nie zachwyca Galkiewicza, jeśli tysiąc razy tłumaczyłem Galkiewiczowi, że go zachwyca,"
-
SP2BZW
w MapSource.... i nic takiego nie widziałem, wstrzymam się z komentarzem do jutra jak sprawdzę w GPS'ie...
W MapSource też zobaczysz postępując w/g zaleceń.
Postaw kursor na Moście Hypszera >Znajdź najbliższe miejsca> „Kanal” cel będzie w odległości około 170m
Postaw kursor na Moście Hypszera >Znajdź najbliższe miejsca> „Kanal” cel będzie w odległości około 170m
- GPS Maniak
- Radny
- Kontakt:
Nie obejmuje, ale idąc granicą z Topo Czech PRO3 na pokładzie Garmina nie widzisz:Spider pisze: Tak samo np. Topo Czech obejmuje swoim obszarem tylko Czechy i polskiej części Sudetów nie zawiera.
- pół ekranu mapa
- pół ekranu biała plama
gdyż mapa obejmuje dwukilometrowy pas przygraniczny. To bardzo dobre rozwiązanie, któremu należy przyklasnąć.
Pewne dane dla terenu Polski są co prawda w Topo Czech PRO3 wycięte, ale i tak - niestety dla GPMapy - dzięki temu 2km pasowi można (np. w Karkonoszach) porównać oba produkty. Oczywiście należy pamiętać, że rozwój Topo Czech trwa dobrych kilka lat i w zasadzie mapa dopiero w wersji PRO3 osiągnęła pod względem topograficznym najwyższy poziom, niemniej jednak prawdą jest, że takie porównanie nie najlepiej służy promocji GPMapy w obecnej wersji
Co prawda grafika (plik TYP) Topo Czech PRO3 nie jest na screenshotach oryginalna, gdyż mam to zrobione pod swój gust, ale pomijając grafikę różnice pomiędzy GPMapą Topo, a Topo Czech PRO3 widać wyraźnie.
GPMapa Topo:

Topo Czech PRO3 (ze zmienioną grafiką a'la GPS Maniak)

Dla porównania na koniec mapa, którą obecnie używam. Zwracam uwagę na ilość ścieżek, których jest najwięcej w Topo Czech
Nie zmienia to faktu, że każda z tych map nadaje się w równym stopniu do wędrówki "po szlakach" oraz że .... najładniejsza i najbardziej przydatna podczas wędrówki jest w moim odczuciu mapka nr 3

Pozdrawiam Lechu
Plecak: Garmin Fenix 5X + Xiaomi Mi Max 2 a czasami: Oregon 600T, Rino530HCX Był: Summit, Vista, 60CS, 60CSX, 62ST, eTrex30, eTrex10, Fenix3, Epix
Samochód: 3490T Był: 200, 205T, 1200T
Plecak: Garmin Fenix 5X + Xiaomi Mi Max 2 a czasami: Oregon 600T, Rino530HCX Był: Summit, Vista, 60CS, 60CSX, 62ST, eTrex30, eTrex10, Fenix3, Epix
Bardzo ładna mapaGPS Maniak pisze:Dla porównania na koniec mapa, którą obecnie używam.
Aktualnie:
Motywator wycieczek wszelakich - GPSmap 62s + różniste mapki (UMP-pcPL topo, mapy GPS Maniak'a)
Motywator wysiłku fizycznego - Forerunner 305
Był:
GPSmap 60CSx + GPMapa TOPO 2009
Motywator wycieczek wszelakich - GPSmap 62s + różniste mapki (UMP-pcPL topo, mapy GPS Maniak'a)
Był:
Witam.
Tu znajdziesz podobną tego obszaru o zbliżonej szczegółowości może nie tak ładną.
http://mapcenter2.cgpsmapper.com/maplis ... y=4&skip=5
Pozdrawiam.
Zmień plik.Typ np. z zestawu Wielkopolska.
Tu znajdziesz podobną tego obszaru o zbliżonej szczegółowości może nie tak ładną.
http://mapcenter2.cgpsmapper.com/maplis ... y=4&skip=5
Pozdrawiam.
Zmień plik.Typ np. z zestawu Wielkopolska.
- GPS Maniak
- Radny
- Kontakt:
Dokładnie tak. Mapa nie jest mojego autorstwa i jako taka nie jest i nie będzie przeze mnie publikowana.Scubany pisze:Czy z powodu praw autorskich czy innych nie można jej udostępnić szerokiemu gronu![]()
Nie można kupić. To kompilacja danych pochodzących z wielu źródeł, w tym z różnorodnych map komercyjnych, zatem nigdzie nie uświadczysz oferty "na sprzedaż".Scubany pisze: A może to jakaś mapa płatna i można ją zakupić?
Nie sądzę jednak abym był jedynym użytkownikiem tej mapy, zatem są zapewne jakieś szanse, iż uczestnicząc w życiu towarzyskim Garniaka, kiedyś spotkasz się z kimś "na szlaku" kto tę mapę będzie miał i być może będzie na tyle miły, że użyczy Tobie na chwilę kartę pamieci z mapką?
Póki co proponuję używać Topo_PL_100. Jest "nieco" gorsza od tego co widać na screenshocie, ale i tak w wielu przypadkach ciekawsza niż GPMapa Topo czy UMP.
Gwoli wyjaśnienia: Zielone i niebieskie na mapach Romana Rowieckiego są w wielu przypadkach identyczne z zielonym i niebieskim Topo_PL_100. Podobnie wygląda sprawa z niektórymi drogami/ścieżkami. To efekt tego, że sporą częśc danych zaczerpnąłem od Romana i ..... vice vercaasandrzej pisze:Tu znajdziesz podobną tego obszaru o zbliżonej szczegółowości może nie tak ładną.
Pozdrawiam Lechu
A używałem ostatnio na wypadzie w Tatry i Beskidy. Bardzo mi się podoba Twoja ideologia - danych tyle ile potrzeba - mapa czytelna i przejrzystaGPS Maniak pisze:Póki co proponuję używać Topo_PL_100. Jest "nieco" gorsza od tego co widać na screenshocie, ale i tak w wielu przypadkach ciekawsza niż GPMapa Topo czy UMP.
Postaram sięGPS Maniak pisze:zatem są zapewne jakieś szanse, iż uczestnicząc w życiu towarzyskim Garniaka, kiedyś spotkasz się z kimś "na szlaku" kto tę mapę będzie miał i być może będzie na tyle miły, że użyczy Tobie na chwilę kartę pamieci z mapką?![]()
Tak ogólnie to słowa uznania i podziwu dla wszystkich co tworzą mapy
Aktualnie:
Był:
Był:
Ale jaja. Dopiero na zrzutach ekranowych GPS Maniaka zauważyłem że brakuje schroniska Pod Łabskim Szczytem. Posprawdzałem i wyparowało też schronisko na Szrenicy, Hali Szrenickiej, Dom Śląski, Odrodzenie. Trochę dużo pogubili.
--
Pozdrawiam
Robert
GPS Map 60CSx, Vista HCx, Nuvi 2599LMT, .
Pozdrawiam
Robert
GPS Map 60CSx, Vista HCx, Nuvi 2599LMT, .
- beetle-m
- Garniak
- Has thanked: 2 times
Garmin w CPT pisze:Nowa promocja GPMapy Topo BOX
Od dnia dzisiejszego, tj. 14.10.2009 do 31.10.2009 obowiązuje nowa promocja dla GPMapy Topo BOX (pełna wersja pudełkowa). W ramach tej promocji, cena produktu zostaje obniżona do 199 zł brutto!
Pozdrawiam, mariuszD
Już bez Garmina na pokładzie. Kiedyś: nüvi 3490LMT // 3790T // 765T // 760 // 250W
Teraz: Xiaomi 12 (z Google Maps i Android Auto)
Już bez Garmina na pokładzie. Kiedyś: nüvi 3490LMT // 3790T // 765T // 760 // 250W
Teraz: Xiaomi 12 (z Google Maps i Android Auto)
Dzisiaj dostałem maila o temacie "GPMapa 2009.2 - wiadomość z dnia 07 października 2009r." w którym wyczytałem:
(względem GPMapy). Czy może można zakupić mapę Topo w wersji wyższej niż 3.03 
Ponieważ nie widzę żadnej akutalizacji GPMapy Topo to Garmin potwierdza, iż w GPMapie Topo siatka dróg jest "z przyszłości"Jednocześnie informujemy, iż dostępna jest także GPMapa Topo 2009. Nowe wydanie turysytycznej mapy Polski, zawiera sieć drogową zgodną z GPMapą 2009.2, a dodatkowo poszerzona została baza informacji turysytycznych (np. dodano nowe szlaki).
Aktualnie:
Był:
Był:
Jak już wiadomo dalsze aktualizacje GPMapy Topo zostały zawieszone.
Jakie jest Wasze zdanie na ten temat ?
Ja przyznam szczerze,że szkoda iż tak się stało.
Osobiście uważam iż warto w dalszym ciągu ulepszać Mapę Topo,
jak dla mnie wcale nie jest zła,a tu nagle brak dalszych aktualizacji
Kilka razy pomogła mi już odnaleźć właściwy kierunek w czasie wędrówki po górach,
głównie wędrując po Beskidach.
Jakie jest Wasze zdanie na ten temat ?
Ja przyznam szczerze,że szkoda iż tak się stało.
Osobiście uważam iż warto w dalszym ciągu ulepszać Mapę Topo,
jak dla mnie wcale nie jest zła,a tu nagle brak dalszych aktualizacji
Kilka razy pomogła mi już odnaleźć właściwy kierunek w czasie wędrówki po górach,
głównie wędrując po Beskidach.