Dalsze losy GPMapy ??

Dyskusje bliżej lub dalej związane z GPSami, zawsze jednak w doborowym towarzystwie.
Awatar użytkownika
nocnyMarek
Bywalec

Re: Dalsze losy GPMapy ??

Post autor: nocnyMarek »

picnic pisze:Oczywiście przedstawiłem dokumenty z policji ...
Cóż, dla mnie wieloletniego użytkownika AM to wcale nie jest oczywiste,
bo jeśli zechcę przenieść licencję na inne urządzenie, to wystarczy 1 mail do supportu ...
a i to niekoniecznie bo po pół roku wg informacji na stronie AM licencję można przenieść
bez żadnych formalności (nie sprawdzałem czy to rzeczywiście działa z automatu).
Palmax & AM3/4/5/6, NE, /Sygic, AP, N2/9, OM-free
Awatar użytkownika
picnic
Początkujący
Kontakt:

Post autor: picnic »

No ja jestem pierwszy raz w takiej sytuacji więc nie wiem. Jest to o tyle wygodne, że w chwili obecnej nie można kupić Garmina z GPmapą, a w ten sposób będę ją miał :) Na jak długo zobaczymy ale dobre i to :)
Pozdrawiam
Piotrek
------------------
http://piotrlewandowski.net
neevor
Początkujący

Post autor: neevor »

nocnyMarek pisze: Cóż, dla mnie wieloletniego użytkownika AM to wcale nie jest oczywiste,
bo jeśli zechcę przenieść licencję na inne urządzenie, to wystarczy 1 mail do supportu ...
a i to niekoniecznie bo po pół roku wg informacji na stronie AM licencję można przenieść
bez żadnych formalności (nie sprawdzałem czy to rzeczywiście działa z automatu).
niby tak, ale jak chciałem zmienić z jednej karty na inna to przez dwa tygodnie z nimi walczylem :(
nie wspomne juz nawet o braku możliwość ściągnięcia instalki (aby przeinstalować mapy) w sytuacji gdy skonczył sie okres wsparcia a w miedzyczasie wyszla nowsza wersja ... (garmina i am uzywam od wielu lat na wielu platformach)
pozdrawiam
zbyszek (Nuvi 255W/250W/ Vista HCx /UMP /GPMapa /CN 2010)
Awatar użytkownika
nocnyMarek
Bywalec

Zwykle na serwerze są conajmniej 2 starsze wersje do ściągnięcia.
Najprawdopodobniej trafiłeś na okres kiedy zmienili dostawcę map EU (z TA naNavteq), wtedy, prawdopodobnie z przyczyn licencyjnych, nie mogli pozostawić na serwerze starszej wersji z mapami TA.
2 tygodnie 'walki' to też nie zwykła sytuacja, z wielu relacji na forum wiem, że standardem
jest 1 mail i czas krótszy niż godzina, nawet w dni wolne od pracy.
Czy przypadkiem nie było tak, że coś namieszałeś i musiałeś kilkukrotnie zwalniać przypisanie licencji?
JacekN
Bywalec
Kontakt:

Post autor: JacekN »

Tak jeszcze dodam że na stronie http://www.garmin.com/sites/pl/maps/ z prawej menu jest wpis DOSTAWCY ZEWNĘTRZNI...Więc chyba nie ma tak że Garmin coś każe/wymusza. Po prostu jak komuś się chce/opłaca to kontynuuje produkcję GPmapy.
176C&FF320C&SP7200&sporo innych gratów i na dodatek 64st
ememek
Bywalec

Post autor: ememek »

JacekN pisze: DOSTAWCY ZEWNĘTRZNI.
Ta strona bardzo wygląda na archiwalną gdzieś z 2006r.

PL:
GPMapa 4.0 is the most detailed and accurate digital map of Poland for Garmin GPS units. This version of GPMapa allows autorouting on all the new Garmin GPS divices (22-Feb-06).
CZ:
Na stronie "producenta" TOPO Czech 3.0 pisze Výrobce: Garmin
Nüvi-765
Awatar użytkownika
nocnyMarek
Bywalec

picnic pisze:Oczywiście przedstawiłem dokumenty z policji ...
I to był Twój koronny argument, gdybyś tego nie zrobił skończyłoby się jak w tym wątku:
http://niusy.onet.pl/niusy.html?t=artyk ... d=87830854
Cóż, przy takiej polityce firmy nie ma co żałować GPM i Excela, lepiej podesłać parę śladów do UMPa. :twisted:
Awatar użytkownika
SEVEN
Początkujący

Post autor: SEVEN »

Jedno zdanie o licencji gpmapy i jej przenoszeniu : ja ma legalnie odblokowana gpmape dla karty SD (nie gps`a) i przenosze sobie ta mape na jakie mi sie podoba urzadzenie garmina i działa. Wiec nie ma tutaj zadnego problemu. (jedyne ograniczenia to chyba wersja mapy a obsługa jej przez gps)
860t, c550, SP 2610
Awatar użytkownika
GPS Maniak
Radny
Kontakt:

Post autor: GPS Maniak »

nocnyMarek pisze:Cóż, przy takiej polityce firmy nie ma co żałować GPM i Excela, ....
Ale trochę żal Garmina, ktory być może nie ma nawet świadomości jak niedopracowanym produktem jest CNE :shock:
Być może nastąpi ponowny bum na PDA i AM (alternatywnie dla alergików: :wink: MM), ale nie koniecznie.

Z drugiej strony - obecni użytkownicy Garmina z GPMapą nie mają powodu do narzekań. W miarę dopracowana mapa może służyć użytkownikowi przez dobrych kilka lat. W końcu po to, by pojechać jednym z dwóch czy trzech nowych odcinków autostrady, które być może powstaną przed EURO2012 nie jest potrzebny GPS, albo inaczej: na takie długodystansowe przejazdy CNE nada się w 100%, a i o UMPie nie należy zapominać. A za 2-3 lata (pomijając sprawę UMPa) być może CNE będzie już na bardzo dobrym poziomie?

W tej mnogości opcji widać właśnie cień nadziei. Tym - jak zwykle optymistycznym - akcentem obiecuję: u mnie powrotu do PDA nie będzie :D
Pozdrawiam Lechu

Plecak: Garmin Fenix 5X + Xiaomi Mi Max 2 a czasami: Oregon 600T, Rino530HCX Był: Summit, Vista, 60CS, 60CSX, 62ST, eTrex30, eTrex10, Fenix3, Epix
Samochód: 3490T Był: 200, 205T, 1200T
easyrider
Bywalec

Post autor: easyrider »

nocnyMarek pisze:Cóż, przy takiej polityce firmy nie ma co żałować GPM i Excela...
Ta polityka jest wymysłem Garmina a nie Excela - tylko pytanie czy Garmin wymusza na firmach trzecich te same zasady licencjonowania map, czy Excel skopiował ten pomysł uważając, że więcej zarobi sprzedając użytkownikowi kilka razy ten sam produkt... :?:
Oregon 600 . .nuvi 2255 . .nuvi 3597 . . . . + 1 samochód . . + 3 rowery . . + kilka par butów
gienek
Początkujący

Post autor: gienek »

Na alt.pl.gps przeczytałem, że nowa wersja GPmapy ma ukazać się na przełomie marca i kwietnia. Ktoś coś o tym słyszał, czy po prostu ktoś rozsiewa nieprawdziwe informacje?
Oregon 300
Moje ślady: ślad1 ślad2 ślad3
Zachu
Radny
Has thanked: 2 times
Been thanked: 5 times
Kontakt:

Post autor: Zachu »

Nuvi & DriveAssist & Zumo & fenix
Obrazek
Awatar użytkownika
GPS Maniak
Radny
Kontakt:

Post autor: GPS Maniak »

Informacji udzielił kolega Dariusz Młyński, który jest zarejestrowany na Garniaku i którą to informację posiada z ..... obecnego wątku, którego zapewne zbyt uważnie nie śledzisz :wink:
Pozdrawiam Lechu

Plecak: Garmin Fenix 5X + Xiaomi Mi Max 2 a czasami: Oregon 600T, Rino530HCX Był: Summit, Vista, 60CS, 60CSX, 62ST, eTrex30, eTrex10, Fenix3, Epix
Samochód: 3490T Był: 200, 205T, 1200T
JacekN
Bywalec
Kontakt:

Post autor: JacekN »

Skoro są klienci chętni zakupić urządzenie z GPmapą to dla czego ma to nie być kontynuowane?? I co ma do tego Garmin Polska??
176C&FF320C&SP7200&sporo innych gratów i na dodatek 64st
Awatar użytkownika
popej
Garniak
Kontakt:

Post autor: popej »

Garmin udziela licencji na kompilator map, w tym na procedury obsługi klucza i odblokowania mapy w urządzeniu klienta. Imagis musiałby przejść na kompilację cgpsmapperem, żeby się od tego uwolnić.
popej
Montana 700, Enduro 3, 3540T, PL Topo, OSM, CNE; PocoX3Pro, OsmAnd+
ODPOWIEDZ