[Nuvi 13xx, 14xx] Firmware i aktualizacje

O elektronice i wewnętrznym oprogramowaniu naszych Garminów. Chipsety, anteny zewnętrzne, baterie, karty pamięci, naprawy. Także o nieoficjalnych firmware, przeróbkach sprzętowych i innych rodzajach tuningu.
tomasz_76
Początkujący

Re: Firmware nuvi 1490

Post autor: tomasz_76 »

Kolejny raz nasi Garminowi raczą nas nowym sofcikiem... naprawiony start urzadzenia (jakieś zawieszanie garminka poprawili) i archiwum dziennika podróży.. spoko.. widocznie to dla nich najważniejsze sprawy :roll:
Zachu
Radny
Has thanked: 2 times
Been thanked: 5 times
Kontakt:

Post autor: Zachu »

Tym razem duża paczka software version 4.10

Changes made from version 4.00 to 4.10:
* Added support for the ecoRoute HD accessory.
* Corrected an issue that can cause the unit to turn off and not resume until the power button is held for 10 seconds.
* Corrected an issue that sometimes made it impossible to select a country during an address search.
* Corrected an issue so a via point can now be inserted between the current location and first via point in the 1400 series route planner.
* Corrected several issues with Bluetooth connections.
* Corrected an issue where the unit would ask for the Garmin Lock pin when connected to a computer if the pin was previously entered.
* Corrected traffic on the opposite side of a highway generating traffic warnings.
* Corrected an issue that could cause the Area C warning to not display properly when using Israeli maps.
* Corrected to slightly increase the time before a loss of external power is determined to avoid false external power lost messages.
* Corrected the ecoChallenge score to no longer display in bicycle mode.
* Corrected the unit converter so it will no longer allow multiple decimal points.
* Corrected incorrect handling of percent functions on the calculator.
* Added support for fleet management interface 40 Data Cable for North America

http://www8.garmin.com/support/download ... sp?id=4551
Nuvi & DriveAssist & Zumo & fenix
Obrazek
Przemko
Bywalec

Post autor: Przemko »

firm 4.10 załadowany, jutro trasa 500km, jak zauważę jakieś zmiany to zapodam, pozdrawiam
modecom mx3 + automapa
tomasz_76
Początkujący

Hej
o.k czekam z niecierpliwością na wyniki testu :-) . Ciekaw jestem czy poprawili błędy z odświerzaniem mapy?? w sumie to chyba najgorsza niedogodność.. a inne błędy.. hmm ja jakoś nie zauwazyłem :) pozdrowionka
Przemko
Bywalec

po przejechaniu ok. 500km z cne nie zaobserwowałem nic nowego, nadal problemy z odświeżaniem mapy
modecom mx3 + automapa
tomasz_76
Początkujący

Czyli pic na wodę.. jak to mawiają. Znów sofcik który w którym nie naprawili podstawowego problemu.. ehhh Czy ktoś z specjalistów Garmina nie widzi co sie dzieje czy też bagatelizują tą uciążliwość. A może sie nie da?. Ehha ja myslałem ze ten model bedzie takim z którego będę całkowicie zadowolony. Poprzednio 760 która chodziła niczym mucha w smole.. teraz ten.. Myśle ze specjaliści od Garmina zaczynają wciskać klientom tandete. Może za mocne słowo ale napewno produkt który nie jest do końca sprawny.
kaltam
Bywalec

Post autor: kaltam »

Ten model (i nie tylko tak ma) i zmiana softu tu nie nie pomoże (potrzeba lepszego procesora). Mam też 1490 i przyzwyczaiłem się. Poza tym jakość odświeżania zależy też od indywidualnych ustawień takich jak: ilość załączonych map, poziomu szczegółowości.
edge 1000 + radar Varia + Fenix 5 + nuvi 56LM + nuvi 1490T + CNE + UMP, Oregon 450 + Honor 7
Przemko
Bywalec

czy to znaczy że 760tka miała lepszy procesor?, tam takich problemów nie było, mimo tego iż wyświetlała dużo więcej szczegółów mapy, myślę że problem leży gdzie indziej
modecom mx3 + automapa
tomasz_76
Początkujący

760 to starszy model który wyszedł o wiele wcześniej niz 1490. Prędkość procesorów w obu modelach widać najlepiej podczas podglądu mapy gdy "skalujemy" obraz. W 1490 podczas oddalania mapy ( mówie o podglądzie) obraz wyświetlany jest o wiele wiele szybciej niż w 760 tam obraz zanim sie złoży w całość można czekać o wiele wiele dłużej. Druga sprawa to płynność animacji podczas jazdy, 760 sprawuje sie kiepsko gdy np jestem w jakims miejscu gdzie jest dużo ulic lub dużo skrzyżowań to wszystko wlecze sie jak przysłowiowa mucha w smole. Nie raz jadąc wykonałem np skręt na skrzyżowaniu w lewo a nawigacja pokazywała mi że jestem jeszcze 20m przed skrętem. Poruszanie sie w Londynie było istnym sadomacho, nawet jak dałem detale na minimum nie było widac wiekszych zmian. Model 1490 znów, wyświetla wszytko płynnie nawet jak jest wiele ulic lub skrzyżowań. Tu jest problem z odświeżeniem mapy przy oddalaniu ( czyli gdy kończymy jakiś manewr i zwiększamy szybkość, mapa nie zdązy sie hmm dorysować aby w pełni pokazać drogę).No i trzeci problem wyszukiwanie danych w navigatorze, 760 długo myśli w porównaniu do 1490. Myślę ze to raczej nie problem procesora bo wymienione wczesniej przykłady nie wskazują na to a raczej albo jakiś mały bufor na dane trasy, albo bład w oprogramowaniu. Pamięci użytkowej jest pod dostatkiem, natomiast nie wiem ile jest operacyjnej. Nie przypuszczam aby ją zmniejszyli w coraz to nowszym modelu gdzie jest coraz to wiecej danych na obróbkę. Nie jestem specjalistą ale stanowczo widać ze coś tu jest nie tak.. kiedyś używałem modelu 660.. który mimo ze stary jak swiat to chodził jak burza nawet na w miarę nowym navigatorze (CN2010). To samo gdy zmieniłem na 250W Mimo ze niewiele nowszy od 760 to za to jaki szybki. Ogólnie to te starsze modele które miałem 660 i 250W sprawowały sie w użytkowaniu lepiej niż obecne . Nawet podczciwa 860 z swoim wybieraniem glosowym nieźle sie sprawowała. Oczywiście jesli chodzi o szybkość te modele(660, 250W,860) są w pełni zadawalające. Jakby dołożyć do nich te dodatki które sa w 1490 to byłby to modele idealne.. no i jeszcze usb 2.0 by sie przydało bo władować nową mapę z komputera do nawigacji to godzina z glowy albo i dłużej. I jeszcze problem z zawieszaniem sie .. ehh tu by mogli troszkę popracować bo czasem zanim człowiek sie spostrzeże ze cos jest nie tak to moze zrobic ładnych parę kilometrów więcej. Uff rozpisałem sie troszkę Dzięki za uwagę.. pozdrawiam
zenonburza
Początkujący

Post autor: zenonburza »

Cześć wszystkim,

Pojawiła się nowa wersja softu 4.20:

Changes made from version 4.10 to 4.20:
* Added support for Luxembourg and Netherlands traffic and safety cameras.
* Improved EcoRoute accessory connection handling.

http://www8.garmin.com/support/download ... sp?id=4551
Pozdrawiam, ZB
tomasz_76
Początkujący

Nowy sofcik. Miodzio... czy juz ktoś go przetestował?? a zresztą.. nie bede sie powtarzał wiec..... bez komentarza :?
zenonburza
Początkujący

Tak, przetestowałem. Nic konkretnego wg mnie się nie zmieniło. Nadal opisywane niedociągnięcia są :cry: i jakoś nie widać "światełka w tunelu". Ale co tam pojawia się nowy soft wgrywam i czekam dalej...
Pozdrawiam, ZB
Przemko
Bywalec

na forum gpspassion można przeczytać nieoficjalne informacje że za kilka tygodni może pojawić się firmware dla n 13xx, 14xx wprowadzający sporo fajnych zmian, czekam z niecierpliwością
modecom mx3 + automapa
tomasz_76
Początkujący

Poczekamy zobaczymy. Mi by tylko wystarczyło aby zrobili coś z tym odświerzaniem mapy.. reszta to tylko dodadki które nie stanowią jakiegoś wiekszego przełomu :).. chyba... obym sie mylił :wink: :lol:
zenonburza
Początkujący

Na mojej liście życzeń w poprawkach: fajnie byłoby gdyby dodali linie kolejowe oraz nazwy miejscowości te w okolicy i te przez, które jedziemy i na koniec niech będzie inna skala zoom - bardziej dopasowana do sytuacji i prędkości.
Pozdrawiam, ZB
ODPOWIEDZ