Garmin Colorado - Aktualizacja oprogramowania
Re: Garmin Colorado - Aktualizacja oprogramowania
Generalnie większych zmian się nie spodziewaj.
Mi się podoba w firmware 3.42 (być może jest to już w 3.40, nie zwracałem uwagi) to że w przypadku gdy odbiornik jest wyłączany i włączany ponownie to ostatni punkt poprzedniego śladu nie jest łączony prostą krechą z pierwszym punktem śladu nowego. Przy długich przerwach przeszkadzała mi prosta krecha na pół mapy.
Co do map - nie zauważyłem problemów. Mam mapy darmowe o FID: 4813, 7427, 4807, 4500, 48062, 48061, 48060 - w zasadzie większość ma FID powyżej 2200
Mi się podoba w firmware 3.42 (być może jest to już w 3.40, nie zwracałem uwagi) to że w przypadku gdy odbiornik jest wyłączany i włączany ponownie to ostatni punkt poprzedniego śladu nie jest łączony prostą krechą z pierwszym punktem śladu nowego. Przy długich przerwach przeszkadzała mi prosta krecha na pół mapy.
Co do map - nie zauważyłem problemów. Mam mapy darmowe o FID: 4813, 7427, 4807, 4500, 48062, 48061, 48060 - w zasadzie większość ma FID powyżej 2200
Dzięki Kwieto
W takim układzie na wakacje pozostaję z f 3.20. Krecha łącząca ślady ostatnio mi nie przeszkadza ponieważ każdy ślad archiwizuję na potreby GarminConnect.
Poczekam na firmware ze zmianami w gospodarce śladami
W takim układzie na wakacje pozostaję z f 3.20. Krecha łącząca ślady ostatnio mi nie przeszkadza ponieważ każdy ślad archiwizuję na potreby GarminConnect.
Poczekam na firmware ze zmianami w gospodarce śladami
pozdrawiam
Piotr
Colorado 300 + Forerunner 50 + Edge 500 + Nuvi 255W + Forerunner 220 +
Edge 800
Piotr
Colorado 300 + Forerunner 50 + Edge 500 + Nuvi 255W + Forerunner 220 +
Edge 800
Jednak wgrałem 3.42 . Rewelacyjna możliwość znacznego wzmocnienia podświetlenia ekranu.
Wystarczy mieć jakąkolwiek mapkę BirdsEye na pokładzie i można wybrać b. silne podświetlenie ekranu, które przecież działa nie tylko w okolicy, gdzie jest mapka BirdsEye, ale też wszędzie indziej! Pomijam, że raster po prostu świeci jak latarka, inne mapki też.
Ciekawe jak to wpłynie na zużycie baterii. Nadal jednak można rollerem sobie światło regulować, tyle że w 3- 4 x większym zakresie. Jak chcą - zrobią.
Po wejściu w trybie "Mapa" > lewy guzik> wybieramy BirdsEye>lewy guzik i pokazuje się ekran wyboru siły podświetlenia:

Tak wyglądają COLO i 60CSx w ciemności:
1. COLO na "normalnym" podświeleniu
2. COLO na maksymalnym podświetleniu w opisanym powyżej trybie.
60CSx na obu zdjęciach na maksymalnym podświetleniu, w 60CSx 4 kreski baterii, w COLO 2-3 kreski.
Aparat fotografowwał w trybie automatycznym, stąd na drugim zdjęciu 60CSx jest przyciemniony - w porównaniu z pierwszym zdjęciem, bo zdominował go blask od Colorado.
Krzysztof
Wystarczy mieć jakąkolwiek mapkę BirdsEye na pokładzie i można wybrać b. silne podświetlenie ekranu, które przecież działa nie tylko w okolicy, gdzie jest mapka BirdsEye, ale też wszędzie indziej! Pomijam, że raster po prostu świeci jak latarka, inne mapki też.
Ciekawe jak to wpłynie na zużycie baterii. Nadal jednak można rollerem sobie światło regulować, tyle że w 3- 4 x większym zakresie. Jak chcą - zrobią.
Po wejściu w trybie "Mapa" > lewy guzik> wybieramy BirdsEye>lewy guzik i pokazuje się ekran wyboru siły podświetlenia:

Tak wyglądają COLO i 60CSx w ciemności:
1. COLO na "normalnym" podświeleniu
2. COLO na maksymalnym podświetleniu w opisanym powyżej trybie.
60CSx na obu zdjęciach na maksymalnym podświetleniu, w 60CSx 4 kreski baterii, w COLO 2-3 kreski.
Aparat fotografowwał w trybie automatycznym, stąd na drugim zdjęciu 60CSx jest przyciemniony - w porównaniu z pierwszym zdjęciem, bo zdominował go blask od Colorado.
Krzysztof
60CSx, Colorado 400t, Suunto X10, Colorado 300 i Colorado 400c. 86S, 79S.
Moja "Instrukcja Obsługi Colorado": Link: http://www.garniak.pl/viewtopic.php?p=67948#p67948
Moja "Instrukcja Obsługi Colorado": Link: http://www.garniak.pl/viewtopic.php?p=67948#p67948
To trochę tak jakby firma produkująca telewizory miała własną sięć kablową. No i jak wykupisz abonament na kablówkę to będziesz miał lepszy odbiór programów z anteny na dachu.
@RyszardS
Wystarczy wgrać do odbiornika z BaseCampa mapkę demo BirdsEye i te opcje podane przez Soko będą aktywne.
Mapę demo BaseCamp zaproponuje wgrać po sprawdzeniu, że nie masz aktywnej subskrypcji.
Wystarczy wgrać do odbiornika z BaseCampa mapkę demo BirdsEye i te opcje podane przez Soko będą aktywne.
Mapę demo BaseCamp zaproponuje wgrać po sprawdzeniu, że nie masz aktywnej subskrypcji.
Tak przy okazji mam takie pytanko...
Czy ktoś ma plik Polish.gtt do Colorado w wersji nowszej niż 2.20?
Bo ja mam taki stary, że w GPSie wyświetla mi się część napisów po angielsku. Zrozumiałe niby są ale to trochę denerwujące mieć część w takim języku a część w innym. Sam bym to potłumaczył ale nie wiadomo jakie to tagi więc nie da rady.
Oczywiście szukałem w sieci ale nic nowszego nie znalazłem. Na stronie GPS Maniaka są ale w wersjach na NUVI - czyli nijak nie pasujące do Colo.
Na Garniaku te co znalazłem są równie stare.
Czy ktoś może posiada jakiś nowszy odbiornik (nie sprzed 2 lat) i tam przypadkiem nie ma nowszego tego pliku?
Czy ktoś ma plik Polish.gtt do Colorado w wersji nowszej niż 2.20?
Bo ja mam taki stary, że w GPSie wyświetla mi się część napisów po angielsku. Zrozumiałe niby są ale to trochę denerwujące mieć część w takim języku a część w innym. Sam bym to potłumaczył ale nie wiadomo jakie to tagi więc nie da rady.
Oczywiście szukałem w sieci ale nic nowszego nie znalazłem. Na stronie GPS Maniaka są ale w wersjach na NUVI - czyli nijak nie pasujące do Colo.
Na Garniaku te co znalazłem są równie stare.
Czy ktoś może posiada jakiś nowszy odbiornik (nie sprzed 2 lat) i tam przypadkiem nie ma nowszego tego pliku?
- beetle-m
- Garniak
- Has thanked: 2 times
Ryszard. A WebUpdater nie pobierze Ci najnowszego pliku Polish.gtt z servera Garmina ?
Skopiuj plik GarminDevice.xml z Colorado na kartę SD (do katalogu \Garmin) podłaczoną do czytnika w PC i uruchom WU.
Wszelkie wybrane aktualizacje powinny wskoczyć na kartę SD, która symuluje Twoje Colorado.
W tym czasie Colorado nie może być podłączone do PC.
Skopiuj plik GarminDevice.xml z Colorado na kartę SD (do katalogu \Garmin) podłaczoną do czytnika w PC i uruchom WU.
Wszelkie wybrane aktualizacje powinny wskoczyć na kartę SD, która symuluje Twoje Colorado.
W tym czasie Colorado nie może być podłączone do PC.
Pozdrawiam, mariuszD
Już bez Garmina na pokładzie. Kiedyś: nüvi 3490LMT // 3790T // 765T // 760 // 250W
Teraz: Xiaomi 12 (z Google Maps i Android Auto)
Już bez Garmina na pokładzie. Kiedyś: nüvi 3490LMT // 3790T // 765T // 760 // 250W
Teraz: Xiaomi 12 (z Google Maps i Android Auto)
-
Zachu
- Radny
- Been thanked: 5 times
- Kontakt:
Nic takiego nie powstało.
Mam wrażenie że w pierwotnym pliku można było więcej sobie poprawić.
Np: przy ustawieniu Czas -> Strefa czasowa -> jest Europa środkowa, wschodnia i Western
Kiedyś było dobrze albo można było to wy edytować.
Mam wrażenie że w pierwotnym pliku można było więcej sobie poprawić.
Np: przy ustawieniu Czas -> Strefa czasowa -> jest Europa środkowa, wschodnia i Western
No ostatnio robiłem aktualizację firmware (przez WU) parę mies temu i nie wiem czy ten plik podmienił czy nie ale... chyba nie. Kilka tekstów nadal mam typu "Average Waypoints" a tagów do nich brak. Może po prostu one mają takie być?
Firmware oczywiście mam aktualne a ten plik nadal w starej wersji.
A jaka powinna być obecna wersja tego pliku?
Firmware oczywiście mam aktualne a ten plik nadal w starej wersji.
A jaka powinna być obecna wersja tego pliku?
Ja też miałem takie wrażenie. Nawet pisałem o tym z kwieto w tym wątku:Zachu pisze:Mam wrażenie że w pierwotnym pliku można było więcej sobie poprawić.
Np: przy ustawieniu Czas -> Strefa czasowa -> jest Europa środkowa, wschodnia i Western Kiedyś było dobrze albo można było to wy edytować.
http://www.garniak.pl/viewtopic.php?f=2&t=8283
Pamiętam, że dawno,dawno temu... zmieniałem sobie te literki a ostatnio próbowałem i nie dałem rady. Pomyślałem, że pamięć mi już dokucza ale skoro inni też mają takie odczucia to może nie jest ze mną jeszcze aż tak źle?!
-
Zachu
- Radny
- Kontakt:
RyszardS mam stary plik. Jak masz czas popatrzeć mogę podesłać.
Mariusz65 wywal plik (powinien być w Garmin/text) i WebUpdater zaproponuje Ci na nowo ściągnięcie albo poproś kolegę o podesłanie
Mariusz65 wywal plik (powinien być w Garmin/text) i WebUpdater zaproponuje Ci na nowo ściągnięcie albo poproś kolegę o podesłanie
To może te z Dakoty pliki by i w Corlorado działały?
Albo może choć niektóre/interesujące tagi da się wyciąć z tamtego pliku i wkleić do tego z Colorado?
Albo może choć niektóre/interesujące tagi da się wyciąć z tamtego pliku i wkleić do tego z Colorado?
-
Zachu
- Radny
- Kontakt:
RyszardS to samo kombinowałem. Pewnie nie będzie pasować, jednak menu jest trochę inne. Może podejrzenie samo wystarczy by coś poprawić.
Mariusz65 podeślij ten plik.
Mariusz65 podeślij ten plik.
No to plik Polish.gtt w wersji 2.20 z postu frasuna stąd (bo nie mam GPSa pod ręką więc nie mam jak sprawdzić tego ostatnio pobranego WU) http://www.garniak.pl/viewtopic.php?t=1 ... c&start=75
ma o 450 linijek mniej niż czeski ze strony http://garminoregon.wikispaces.com/OpenGTT.
450 linijek to trochę dużo jak na różnice w tłumaczeniu więc jednak pliki się różnią.
Nawet sprawdziłem przykładowe słówko Average w obu plikach (bo wiem, że u mnie ono występuje nieprzetłumaczone) i jest w polskiej wersji 2 razy (w 2 kluczach) a w czeskiej 10 razy (w 10 kluczach). No i wersja czeskiego pliku jest 2.22 (a nie 2.20). Czyżby Czesi znowu byli lepsi?
ma o 450 linijek mniej niż czeski ze strony http://garminoregon.wikispaces.com/OpenGTT.
450 linijek to trochę dużo jak na różnice w tłumaczeniu więc jednak pliki się różnią.
Nawet sprawdziłem przykładowe słówko Average w obu plikach (bo wiem, że u mnie ono występuje nieprzetłumaczone) i jest w polskiej wersji 2 razy (w 2 kluczach) a w czeskiej 10 razy (w 10 kluczach). No i wersja czeskiego pliku jest 2.22 (a nie 2.20). Czyżby Czesi znowu byli lepsi?
No dobrze...
Przy użyciu techniki zmodyfikowałem plik z czeską wersją zastępując to co się dało zawartością z polskiego pliku gtt. (nawet znalazły się tagi których w czeskim pliku nie było a były w polskim)
Teraz trza by tylko przetłumaczyć to co zostało po czesku na polski i może będziemy mieli nowszy plik gtt do Colorado?!
Edit
Poprawiłem teksty w załączniku - bo jak jakieś były dwulinijkowe to automat nie wstawił dwuch linijek
Generalnie to trzeba by dobrze sprawdzić czy to dobrze poscalało te teksty.
Ja to wycinałem i scalałem przy pomocy jakiegoś japońskiego programu do przerabiania plików gtt o nazwie gttMerge http://etrexer.web.infoseek.co.jp/programs/gtt.html.
Opis po japońsku ale są rysunki
Widać oni też mieli problemy z tłumaczeniem plików gtt w Garminie
Przy użyciu techniki zmodyfikowałem plik z czeską wersją zastępując to co się dało zawartością z polskiego pliku gtt. (nawet znalazły się tagi których w czeskim pliku nie było a były w polskim)
Teraz trza by tylko przetłumaczyć to co zostało po czesku na polski i może będziemy mieli nowszy plik gtt do Colorado?!
Edit
Poprawiłem teksty w załączniku - bo jak jakieś były dwulinijkowe to automat nie wstawił dwuch linijek
Generalnie to trzeba by dobrze sprawdzić czy to dobrze poscalało te teksty.
Ja to wycinałem i scalałem przy pomocy jakiegoś japońskiego programu do przerabiania plików gtt o nazwie gttMerge http://etrexer.web.infoseek.co.jp/programs/gtt.html.
Opis po japońsku ale są rysunki
Widać oni też mieli problemy z tłumaczeniem plików gtt w Garminie