Z Łodzi na pewno są.
Mapy wydawnictwa Compass w GPS Garmin *** DYSKUSJE ***
- Mariusz65
- Radny
- Has thanked: 3 times
- Been thanked: 5 times
Re: Mapy wydawnictwa Compass w GPS Garmin
Ja po zakupie Dakoty utworzyłem sobie folder CustomMaps ale ze spacją po środku i też długo nic "nie widziałem"
Z Łodzi na pewno są.
Z Łodzi na pewno są.
Ostatnio zmieniony 12 lis 2010, 21:03 przez Mariusz65, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdrawiam Mariusz
W aucie: Nüvi 255 (FW 6.60) + UMP-pcPL - the best
W kieszeni: Dakota 20/eTrex Touch 35, Na ręku: Fenix 7 Solar, Rower: iGPSPORT BSC300, W powietrzu: DJI Neo 2
W kieszeni: Dakota 20/
z Lodzi jest kilka osob 
Moj gps nie obsluguje CustomMaps, wiec w tym temacie niestety pomoc nie moge, bo nigdy tego nie robilem...
Moj gps nie obsluguje CustomMaps, wiec w tym temacie niestety pomoc nie moge, bo nigdy tego nie robilem...
Android: OsmAnd... + UMP-pcPL
- Mariusz65
- Radny
A’propos map i siatek.
Kupowałem jakiś czas temu różne mapki topograficzne tutaj:
http://bosfor.pl/1,mapy.html
i większość też miała siatkę geograficzną.
Kupowałem jakiś czas temu różne mapki topograficzne tutaj:
i większość też miała siatkę geograficzną.
Pozdrawiam Mariusz
W kieszeni: Dakota 20/eTrex Touch 35, Na ręku: Fenix 7 Solar, Rower: iGPSPORT BSC300, W powietrzu: DJI Neo 2
hehe Mariusz65 - na pewno nie ma spacji
aż takim lamerem to ja nie jestem ;P
a może by stworzyć taką garniakową grupę łódzką celem pomocy wspierania i wspólnych wypadów? ;P
a może by stworzyć taką garniakową grupę łódzką celem pomocy wspierania i wspólnych wypadów? ;P
- Mariusz65
- Radny
Nie mówię, że Ty jesteś tylko, że ja byłemBeowulf pisze:hehe Mariusz65 - na pewno nie ma spacjiaż takim lamerem to ja nie jestem ;P
Pozdrawiam Mariusz
no i się sprawa wyjaśniła (tak mi się wydaje)...
asandrzej - trafiłeś w 10
pliku nie widzi gps, nie mogę otworzyć w GE i BC, tymczasem tatry działają bez problemu... czyli wniosek prosty - uszkodzony plik... będę reklamował....
a już zwątpiłem w siebie, w forum i w oregona
Dziękuje wszystkim za chęć pomocy
ps. - asandrzej - "u nas" czyli gdzie ;P
asandrzej - trafiłeś w 10
a już zwątpiłem w siebie, w forum i w oregona
Dziękuje wszystkim za chęć pomocy
ps. - asandrzej - "u nas" czyli gdzie ;P
- GPS Maniak
- Radny
- Kontakt:
W zasadzie tylko Shocart jest wierny siatkom kilometrowym. W Polsce kilometrówki stosował Demart no i do niedawna Compass.Mariusz65 pisze:i większość też miała siatkę geograficzną.
A przecież siatka kilometrowa tak ułatwia życie ..... Przykład:
Robimy analizę terenu. Mapa (papierowa) na stole. Wyobraźmy sobie że interesuje nas odległość z punktu A do B czy B do C.
W przypadku mapy z siatką geograficzną:
* przede wszystkim musimy sprawdzić skalę mapy
* potem albo mieć "linijkę w oku" (a czasami trudno oszacować czy coś ma 9 czy 12cm), albo nitkę, albo trawkę (nie mylić z jointem
* na końcu trzeba to wszystko jakoś przeliczyć uwzględniając skalę mapy.
W sumie jest to oczywiście proste, niemniej trzeba te czynności wykonać, podczas gdy ja na wakacjach lubię mieć totalny luz
A gdy mam mapę z siatką kilometrową - czyli pionową i poziomą podziałkę
Komu to przeszkadzało?
Pozdrawiam Lechu
Plecak: Garmin Fenix 5X + Xiaomi Mi Max 2 a czasami: Oregon 600T, Rino530HCX Był: Summit, Vista, 60CS, 60CSX, 62ST, eTrex30, eTrex10, Fenix3, Epix
Samochód: 3490T Był: 200, 205T, 1200T
Plecak: Garmin Fenix 5X + Xiaomi Mi Max 2 a czasami: Oregon 600T, Rino530HCX Był: Summit, Vista, 60CS, 60CSX, 62ST, eTrex30, eTrex10, Fenix3, Epix
Tak, ale Magellan podaje tę wartość dla baterii alkalicznych.RyszardS pisze:Największy problem polega na tym, że na jednym komplecie baterii wytrzymuje 10h
Colorado na alkalicznych pracuje c.a. 9,5h, więc Triton na akumulatorach powinien być porównywalny lub nieco lepszy. Tyle że Magellan pono "nie zaleca" stosowania akumulatorów w swoich urządzeniach (jeśli to prawda, to ciekawe czemu?)
Napisałem do nich, zobaczymy co odpowiedzą...
Magellana miałem raz w ręku w jakimś sklepie w Niemczech, ale nie było wtedy za bardzo czasu, żeby się nim bardziej pobawić
Ostatnio zmieniony 22 cze 2010, 14:16 przez kwieto, łącznie zmieniany 1 raz.
Trawka mówi - "3.5km". Czyli mamy błąd c.a. 10%.GPS Maniak pisze:patrząc na mapę od razu wiem, że z pkt A do B jest ok. 3,2 km
Ile jest wg siatki z punktu "A" do punktu "B" czerwonym szlakiem rowerowym?
- Mariusz65
- Radny
7,1 km - Wystarczy rzucić okiem 
(na MapSource oczywiście)
(na MapSource oczywiście)
Pozdrawiam Mariusz
- GPS Maniak
- Radny
- Kontakt:
10-15% to żaden błąd przy wstępnej analizie terenu, a o takiej piszę. Wiadomo, że to nie jest metoda precyzyjna. A już na pewno zawiedzie przy trawersach etc. Ale w większości przypadków sprawdzi się dobrze i o to wlaśnie chodzi. Przy czym słowo "metoda" jest tu właściwie złym słowem. Tu nie ma żadnej metody, ja po prostu patrzę na mapę i wiem - tak jak w przypadku tej ścieżki rowerowej. Rzuciłbym w ciemno, że to ok. 6 km. Ale mogę rzucić, bo widać tę ścieżkę rowerową na tle podziałki, na tle oczek siatki. Gdyby mapa nie miała tej siatki - nie odważyłbym się zaryzykować żadnej wartości. Musiałbym to prostu zmierzyć, a wic polega na tym, że na takim wstępnym etapie analizy terenu nie chce mi się mierzyć. Ja chcę wiedzieć bez mierzenia i dzięki siatce kilometrowej wiem
Podejrzewam, że podobnych tesknąt nie odczuwają ludzie którzy preferują raster zamiast papieru. Tak jak wspomniał Ranger - linijkę można włączyć w GPSie
ja dodałem że w notebooku także. No bo tak jest. Jeżeli ktoś planuje trasę od razu w GPSie czy właśnie w laptopie/notbooku, to takie rzeczy wychodzą automatycznie. Tyle, że ja tę tęsknotę za siatką kilomtrową odnoszę do swojego stylu korzystania z map i swojego stylu planowania wycieczek. A zawsze robię to przy browarku - "z mapą papierową" na stole. Dopiero później, gdy trasa jest już ustalona, wklikuję charakterystyczne punkty do GPSu. Wówczas też sprawdzam dokładniej parametry wycieczki w tym odległość oraz profil trasy.
Podejrzewam, że podobnych tesknąt nie odczuwają ludzie którzy preferują raster zamiast papieru. Tak jak wspomniał Ranger - linijkę można włączyć w GPSie
Pozdrawiam Lechu
- Marko
- Garniak
- Has thanked: 13 times
- Been thanked: 4 times
Lechu, nie tylko, również Edycja Klubu Czeskich Turystów: http://www.trasa.cz/index.php?oid=3 stosuje siatkę kilometrową, bardzo przydatną.GPS Maniak pisze:W zasadzie tylko Shocart jest wierny siatkom kilometrowym.
Epix 2 Sapphire, eTrex SE, Fenix 5 Plus Sapphire, Dakota 20, Montana 650T, GPSMap 76CSx, Virb Elite, Tempe
- GPS Maniak
- Radny
- Kontakt:
No widzisz., Ja rzuciłem okiem zbyt pobieżnie i nie zauważyłem tego wywijasa powyżej punktu B. Dlatego uciekł mi 1 kmMariusz65 pisze:7,1 km - Wystarczy rzucić okiem
Tak czy siak nie zmienia to faktu, że szacunkowa ocena odległości na mapie z siatką kilometrową i na mapie bez takiej siatki to dzień do nocy.
Rozumiem, że nie wszyscy planują wycieczki tak jak ja. Rozumiem też, że spora część ludzi w dobie wszędobylskiej elektroniki nie korzysta w ogóle z map papierowych, ale nie zmienia to faktu, że w przypadku papieru (nie rastra, a papieru właśnie) wyższość siatki kilometrowej jest bezdyskusjna.
Pozdrawiam Lechu
-
Zachu
- Radny
- Has thanked: 2 times
- Kontakt:
Odnośnie map Demartu: http://www.napieraj.pl/xoops/modules/ne ... ic_id=2907GPS Maniak pisze:W Polsce kilometrówki stosował Demart no i do niedawna Compass.
Lechu, ciesz się, że masz na mapie skalę i sensowne odwzorowanie kartograficzne.
Np. w zachodnich ośrodkach narciarskich już nigdzie nie dostaniesz normalnej mapy wyciągów. Wszystko wygląda tak jak tutaj:
http://www.snowrental.net/skiing/austri ... temap.html
Można oczekiwać, ze już niedługo turystyczny GPS będzie prezentować mapy właśnie w ten sposób, tak jak nuvi.
Np. w zachodnich ośrodkach narciarskich już nigdzie nie dostaniesz normalnej mapy wyciągów. Wszystko wygląda tak jak tutaj:
http://www.snowrental.net/skiing/austri ... temap.html
Można oczekiwać, ze już niedługo turystyczny GPS będzie prezentować mapy właśnie w ten sposób, tak jak nuvi.