GPMapa 2007.4 na przełomie marca i kwietnia

O seriach nüvi, dēzl, zūmo, a nawet StreetPilot czy Quest. O mapach CityNavigator, GPMapie i UMP-pcPL, a także o bazach radarów, komendach głosowych, TMC, 3D Traffic oraz wszystkim co związane z użytkowaniem GPSów w samochodzie czy motocyklu.
frasun
Radny

Post autor: frasun »

pelsta pisze:Jaka jest różnica pomiędzy tymi mapami?
Jeśli chodzi o zawartość nie ma żadnej...
Pozdrawiam,
Piotrek
Obecnie Nuvi 3790T/
3490 (UMP, CNE 2013.30, GPMapa 2010.3) + Smartphone Link - Live Traffic & Safety Cameras
Obrazek
Awatar użytkownika
pelsta
Bywalec

Post autor: pelsta »

beetle-m pisze:
pelsta pisze:GPMapa 5.0 a4 oraz GPMapa 2007.4
Jaka jest różnica pomiędzy tymi mapami?
Czytaj: http://www.garniak.pl/viewtopic.php?p=23956#23956
Dzięki. Jakoś to przeoczyłem.
Ostatnio zmieniony 21 mar 2008, 12:13 przez pelsta, łącznie zmieniany 1 raz.
Staszek
Nuvi200 + Nuvi250v2 + Mio169 + eTrexVistaHCx + eTrex20->eTrex30 + Samsung Solid B2710 + HTC HD2 (Android 4.2.2) + K&M Drive 2.1 + eTrex30x
własna kompilacja OSM + UMP-pcPL + Compass
góry - Locus, droga - ciągle poszukuję
NuviLog2MS, gpxer, jnxer
Awatar użytkownika
popej
Garniak
Kontakt:

Re: Uwagi do aktualizacji GP Mapy

Post autor: popej »

TLo pisze:Wpierw jestem straszony, że po zzłożeniu zamówienia licencja zastanie zablokowana. Wciąż nie wiem czy to dobrze, czy źle, czym to zablokowanie grozi i na czym dla mnie polega? Brnę dalej...
Co gorsza na prawdę ją blokują. Nie wiem, czy to dobrze czy źle ;-)
TLo pisze:Zamawiam coś za 149 zł, co nigdzie nie jest literalnie wyszczególnione - czym w istocie jest i z czego się składa? Typowe kupowanie kota w worku.
Akurat nie masz racji. Kupujesz upgrade do mapy, którą już masz na nuvim. Czyli wiesz, co to za mapa. Ponadto przed wejściem do zamówienia proszą, żebyś kliknął w mapę i sprawdził, czy siatka dróg Ci odpowiada. Ja sprawdziłem, czy na pewno jest nowy odcinek A1 ;-)
TLo pisze: Z tego forum dowiedziałem się, że należy mi się najnowsza mapa i cztery aktualizacje (możliwe...).
Nie, tak było w wersji GPMapa 5. Mapa kosztowała wtedy chyba 550zł i zawierała 4 uaktualnienia. Teraz GPMapa kosztuje ~350zł bez uaktualnienia. Wersje OEM sprzedawane z odbiornikiem też nie uprawniają do uaktualnienia.
TLo pisze:Zamówiłem, doliczono mi parę złotych za przesyłkę czegoś (czego? - nośnika nie zamawiałem)
Paragonu? ;-)
popej
Montana 700, Enduro 3, 3540T, PL Topo, OSM, CNE; PocoX3Pro, OsmAnd+
Awatar użytkownika
TLo
Bywalec
Kontakt:

Post autor: TLo »

popej pisze:Akurat nie masz racji. Kupujesz upgrade do mapy, którą już masz na nuvim. Czyli wiesz, co to za mapa. Ponadto przed wejściem do zamówienia proszą, żebyś kliknął w mapę i sprawdził, czy siatka dróg Ci odpowiada. Ja sprawdziłem, czy na pewno jest nowy odcinek A1 ;-)
Ja też sprawdziłem, jest w paru miejscach lepiej, wiec się zdecydowałem na aktualizację. Ale sądziłem, że kupuję kilka kolejnych aktualizacji, i wiedzy o tym właśnie mi brakło.
TLo pisze: Z tego forum dowiedziałem się, że należy mi się najnowsza mapa i cztery aktualizacje (możliwe...).
popej pisze:Nie, tak było w wersji GPMapa 5. Mapa kosztowała wtedy chyba 550zł i zawierała 4 uaktualnienia. Teraz GPMapa kosztuje ~350zł bez uaktualnienia. Wersje OEM sprzedawane z odbiornikiem też nie uprawniają do uaktualnienia.
A! Widzisz... No to tego się tam nie dowiedziałem, że jest to jednorazowa aktualizacja. Sądziłem, że kupuję subskrypcję na cztery aktualizacje.
Zadałem zresztą to pytanie via GaduGadu u swego sprzedawcy, ale kamień w wodę. Odpowiedzi nie ma.[/quote]
Chwała Bogu, że jest to forum, bo są tu kompetentni i uczynni ludzie. Ale dlaczego firmom tak bardzo brak staranności i dbałości o swych klientów?
Pozdrawiam!
TLo
Nuvi 760 + GPMapa 2009.3 NT + CNE NT 2009 + UMP-pcPL
Awatar użytkownika
popej
Garniak
Kontakt:

Tak, kupujesz subskrypcję na 4 kolejne uaktualnienia. Wyraziłem się mało precyzyjnie:
http://www.gpmapa.pl/pl/chcekupic/ceny
popej
Awatar użytkownika
beetle-m
Garniak
Has thanked: 2 times

Post autor: beetle-m »

W lokalizacji: http://www.garmin.pl/tech/index.php?mod ... ct=article czytamy:

"Aktualizacja GPMapy dla posiadaczy wcześniejszych wersji map:
Równocześnie z wydaniem GPMapy 2007.4, zostały przygotowane aktualizacje dla licencji z aktywną subskrypcją:
GPMapa 5.0 - czwarta bezpłatna aktualizacja, czyli GPMapa 5.0 a4;
GPMapa 2007.1 subskrypcja - trzecia bezpłatna aktualizacja, czyli GPMapa 2007.1 subskrypcja a3;
GPMapa 2007.2 subskrypcja - druga bezpłatna aktualizacja, czyli GPMapa 2007.2 subskrypcja a2.
GPMapa 2007.3 subskrypcja - pierwsza bezpłatna aktualizacja, czyli GPMapa 2007.3 subskrypcja a1.
Aktualizacje dostępne są w serwisie www.gpmapa.garmin.pl w dziale do pobrania (spakowany plik instalacyjny z uaktualnioną mapą). W dziale tym dostępne są również dodatkowe informacje - przydatne m.in. przy aktualizacji map.

GPMapa 2007.4 subskrypcja
Posiadacze pozostałych licencji map, tj. GPMapa 1.0 - 4.0, GPMapa 2007.1, 2007.2 i 2007.3 mogą zamówić płatną aktualizację swojej licencji. Zamówienie można złożyć przez serwis www.gpmapa.garmin.pl - dodatkowo przygotowana jest również instrukcja obsługi."
Pozdrawiam, mariuszD
Już bez Garmina na pokładzie. Kiedyś: nüvi 3490LMT // 3790T // 765T // 760 // 250W
Teraz: Xiaomi 12 (z Google Maps i Android Auto)
Awatar użytkownika
TLo
Bywalec
Kontakt:

popej pisze:Tak, kupujesz subskrypcję na 4 kolejne uaktualnienia.
No... :) To jest to dobra wiadomość :-)
Alleluja! Wesołych Świąt :)
TLo
Awatar użytkownika
Bas
Garniak

Post autor: Bas »

popej pisze:Teraz GPMapa kosztuje ~350zł bez uaktualnienia. Wersje OEM sprzedawane z odbiornikiem też nie uprawniają do uaktualnienia.
No, prosze. Myslalem, ze uaktualnienia sa juz standardowa usluga. Widac nie dla Garmina. AutoMapa sprzedawana z odbiornikiem oferuje uaktualnienia...
Android: OsmAnd... + UMP-pcPL
Awatar użytkownika
TLo
Bywalec
Kontakt:

beetle-m pisze:W lokalizacji: http://www.garmin.pl/tech/index.php?mod ... ct=article czytamy:

"Aktualizacja GPMapy dla posiadaczy wcześniejszych wersji map:
Równocześnie z wydaniem GPMapy 2007.4, zostały przygotowane aktualizacje dla licencji z aktywną subskrypcją:
GPMapa 5.0 - czwarta bezpłatna aktualizacja, czyli GPMapa 5.0 a4;
GPMapa 2007.1 subskrypcja - trzecia bezpłatna aktualizacja, czyli GPMapa 2007.1 subskrypcja a3;
GPMapa 2007.2 subskrypcja - druga bezpłatna aktualizacja, czyli GPMapa 2007.2 subskrypcja a2.
GPMapa 2007.3 subskrypcja - pierwsza bezpłatna aktualizacja, czyli GPMapa 2007.3 subskrypcja a1.
Aktualizacje dostępne są w serwisie www.gpmapa.garmin.pl w dziale do pobrania (spakowany plik instalacyjny z uaktualnioną mapą). W dziale tym dostępne są również dodatkowe informacje - przydatne m.in. przy aktualizacji map.
Ja to nawet przeczytałem, ale mnie te ustalenia nie dotyczą, bo mam GP Mapę OEM, kupioną z Nuvim. A o takim przypadku witryna ta nie była łaskawa wspomnieć.
TLo
Awatar użytkownika
popej
Garniak
Kontakt:

Bas pisze:No, prosze. Myslalem, ze uaktualnienia sa juz standardowa usluga. Widac nie dla Garmina. AutoMapa sprzedawana z odbiornikiem oferuje uaktualnienia...
Przecież to tylko kwestia pieniędzy ;-)
popej
Awatar użytkownika
Bas
Garniak

Post autor: Bas »

TLo pisze:
beetle-m pisze:Aktualizacja GPMapy...
...mnie te ustalenia nie dotyczą, bo mam GP Mapę OEM, kupioną z Nuvim. A o takim przypadku witryna ta nie była łaskawa wspomnieć.
popej pisze:
Bas pisze:No, prosze. Myslalem, ze uaktualnienia sa juz standardowa usluga. Widac nie dla Garmina. AutoMapa sprzedawana z odbiornikiem oferuje uaktualnienia...
Przecież to tylko kwestia pieniędzy ;-)
Tak, ostatecznie zawsze chodzi o pieniadze ;)
Tylko, ze kilka krokow wczesniej powinno byc budowanie wiezi z klientem, zaufanie, swiadomosc u klienta, ze jest wysluchiwany i moze liczyc na pomoc, itd. Cos z tym Garminem jest nie tak...

Dawno temu bylo przedstawienie_nie_w_teatrze. Bilety byly drogie, a po spektaklu w szatni ustawila sie ogromna kolejka po plaszcze, bo trzeba bylo zaplacic 10 groszy i kazdy szukal grosikow, nie bylo jak wydac... Zenujace. Juz wolalbym zaplacic wiecej za bilet. Wiecej niz 10gr.
Tego nie da sie przeliczyc na pieniadze...
Android: OsmAnd... + UMP-pcPL
Awatar użytkownika
popej
Garniak
Kontakt:

Też bym chciał, żeby mapy były tanie, aktualizacje bezpłatne a wydawca szybko reagował na zgłoszenia o błędach :-)

A ludzie głosują portfelami, ja wczoraj zamówiłem aktualizację.

Mam także Automapę i subskrypcję na rok. Nie wiem, czy ją przedłużę. W odróżnieniu od GPMapy, subskrypcja Automapy wymaga ciągłości, jak nie wykupie od razu, to potem już może mi się nie opłacać. Powiedziałbym, że Aquart oczekuje aż nazbyt silnej więzi z klientem ;-)
popej
JacekN
Bywalec
Kontakt:

Post autor: JacekN »

To juz wiadomo co będzie w następnych aktualizacjach-domalowywanie domków.To chyba wstęp do map prawdziwych 3D,należy parametr "h"dołozyć.

WESOŁYCH ŚWIĄT :)
176C&FF320C&SP7200&sporo innych gratów i na dodatek 64st
Awatar użytkownika
Solos
Bywalec

Post autor: Solos »

popej pisze:W odróżnieniu od GPMapy, subskrypcja Automapy wymaga ciągłości, jak nie wykupie od razu, to potem już może mi się nie opłacać.
To znaczy, ze w GPMapie subskrypcja nie wymaga ciaglosci? W jakim sensie? Z tego co przeczytalem to subskrypcja uprawnia do czterech kolejnych aktualizacji GPMapy, czyli musze sciagac kolejne aktualizacje np. po 2007.3 musze sciagnac 2007.4 itd. Nie moge zrobic tak, ze: mam 2007.3 i mam wykupiona subskrypcje i np. nie mam ochoty tracic jednej z czterech aktualizacji na sciagniecie 2007.4, wiec czekam sobie do 2007.5 i pierwsza z czterech aktualizacji zuzywam na przeskoczenie z 2007.3 do 2007.5. To nie jest mozliwe, prawda?
Michał
(Nuvi 760 + CNE2011.10b NT + GPMapa 2009.4 NT + aktualna UMPpcPL)
Awatar użytkownika
saper
Bywalec

Post autor: saper »

Nawiązując jeszcze do tematu licencji.
Czy nie wydaje się Wam, że płacąc za aktualizacje tak trochę płacimy do końca nie wiedząc, za co? Gdy kupowałem wersję 4 dostałem jakąś umowę licencyjną, która zresztą wygasła, a co teraz dostajemy, nic. No przepraszam paragon. Kupując system, dostajemy hologram, kupując jakiś program przeważnie certyfikat autentyczności.
Czy ktoś z was zastanawiał się, w jaki sposób udowodniłby legalność posiadanej gpmapy przeciętnemu Kowalskiemu, bo chyba nie kontem na www.gpmapa.garmin.pl
Może by tak poprosić Imagis żeby wraz z paragonem przysłał nam jakieś A4 z kilkoma słowami na temat.
Nuvi 760, Oregon 300 nuMaps Lifetime + ostatnia GPMapa, HTCwildfire + 3-oś kompas, Navigon, Rmaps.
Samsung Galaxy tab p-1000 + mapamap PL-2011Q3
ODPOWIEDZ