Moja ukochana /mała/ Ojczyzna.

Dyskusje bliżej lub dalej związane z GPSami, zawsze jednak w doborowym towarzystwie.
Awatar użytkownika
Marko
Garniak
Has thanked: 13 times
Been thanked: 4 times

Re: Moja ukochana /mała/ Ojczyzna.

Post autor: Marko »

SP2BZW pisze:...drugi numer miesięcznika "Bieszczady"...
@GPS Maniak
Artykuł nr 2 przeczytałem z zainteresowaniem "od deski do deski".
Artykuł niezmiernie ciekawy i bardzo trafiony.
Pozwolę sobie na słowo komentarza w odniesieniu do odbiornika uniwersalnego, otóż: zgadzam się, że obecnie rozwiązanie niezależny moduł GPS BT+telefon jest rozwiązaniem optymalnym w kontekście oszczędności energii (przeciętne trackloggery pracują ok. 1,5 doby). W artykule zabrakło jednak podkreślenia, że niezależny moduł GPS BT pełni jednocześnie rolę tzw. trackloggera. Dzięki temu nie tylko lokalizujemy pozycję, ale również uzyskujemy pełny ślad. Co więcej, zabranie modułu GPS BT na wycieczkę wcale nie musi być uciążliwe. Moduły mają tak niewielkie wymiary, że z powodzeniem można je nosić jako brelok.
Epix 2 Sapphire, eTrex SE, Fenix 5 Plus Sapphire, Dakota 20, Montana 650T, GPSMap 76CSx, Virb Elite, Tempe
Awatar użytkownika
GPS Maniak
Radny
Kontakt:

Post autor: GPS Maniak »

Marko pisze:W artykule zabrakło jednak podkreślenia, że niezależny moduł GPS BT pełni jednocześnie rolę tzw. trackloggera. Dzięki temu nie tylko lokalizujemy pozycję, ale również uzyskujemy pełny ślad.
Jeżeli dzięki zewnętrznemu modułowi GPS wydłużymy czas pracy zestawu, co umożliwi nam używanie podczas wycieczki aplikacji w telefonie w trybie "non stop", to taki ślad mamy po prostu w komórce. Dokładnie tak samo jak w Garminie. Dlatego - moim zdaniem - z punktu widzenia stricte turystycznego funkcja tracklogera w module GPS ma drugorzędne znaczenie, dlatego o tym nie wspominałem.
Marko pisze:rozwiązanie niezależny moduł GPS BT+telefon jest rozwiązaniem optymalnym ..... Co więcej, zabranie modułu GPS BT na wycieczkę wcale nie musi być uciążliwe. Moduły mają tak niewielkie wymiary, że z powodzeniem można je nosić jako brelok.
To nie do końca tak. Są to jednak dwa urządzenia, a jeżeli w teren miałbym zabrać dwa urządzenia to wolę aby to była komórka z wbudowanytm GPSem + zewnętrzny Garmin :wink: (zamiast zewnętrznego modułu GPS BT) bo korzyści są po stokroć większe.

Owszem napisałem, że gdybym nie miał Garmina zapewne używałbym moduł GPS BT jako dodatek do komórki, która wszakże i tak byłaby wyposażona w swój własny moduł GPS. Zacytuję: "W sumie takie właśnie rozwiązanie wydaje się być optymalne: zakup telefonu z wbudowanym modułem GPS, który może być używany samodzielnie na lżejszych wycieczkach + zakup dodatkowego modułu bluetooth GPS na dłuższe trasy"

Chodziło mi o to, aby nie promować najsłabszego pomysłu na GPS jakim jest: "Komórka bez GPS + GPS BT". Dlaczego?
- Po pierwsze najsłabsze rozwiązania - ze względu na cenę - promują się same.
- Po drugie nie chcę promować słabych (moim zdaniem) rozwiązań. Nie wypada :wink:
- Po trzecie autentyczną i jednocześnie największą zaletę komórki dostrzegam w jej mobilności. W tym że zawsze mamy ją ze sobą. To jest wartość sama w sobie. Ale tę wartość mamy wyłącznie w przypadku komórki z własnym wewnętrznym modułem GPS, do której dokupiony ewentualnie dodatkowy moduł GPS BT nie psując mobilności daje wartość dodaną (dłuższy czas pracy zestawu). W przypadku komórek bez własnego GPSu, największa zaleta komórki (w odniesieniu do Garmina) zostaje niepotrzebnie utracona. Dwa urządzenia, które musimy zabierać na najkrótszą nawet wycieczkę czy dwa urządzenia, które musimy używać w samochodzie to dwa urządzenia - niezależnie od ich wielkości. To często dwie ładowarki, a nawet jeżeli baterie są kompatybilne to jednak dwa cykle ładowania. W tym kontekście przypomina mi się też historia jednego znajomego, kiedy w dawnych czasach używał jako GPSu pocketa bez wbudowanego odbiornika GPS. Zajechał do Amsterdamu. Zaparkował, zabrał pocketa i poszedł na miasto, a kiedy zorientował się że nie bardzo wie jak wrócić do samochodu - okazało się, że owszem PDA zabrał z samochodu, ale .... modułu GPS BT niestety nie :shock:

Tak więc nic nie mam przeciwko zewnętrznęmu modułowi GPS BT. Nie uważam też, że używanie go jest uciążliwe, a przynajmniej że jest bardziej uciążliwe niż używanie mojego Garmina (w tym sensie - że też mam dwa urządzenia) Jestem "ZA" GPS BT, bo to wydłuża czas pracy zestawu co oczywiście jest bardzo istotne. Ale jestem "ZA" pod warunkiem wszakże, że jest tylko dodatkiem do zestawu, a nie jego obligatoryjną częścią.
Pozdrawiam Lechu

Plecak: Garmin Fenix 5X + Xiaomi Mi Max 2 a czasami: Oregon 600T, Rino530HCX Był: Summit, Vista, 60CS, 60CSX, 62ST, eTrex30, eTrex10, Fenix3, Epix
Samochód: 3490T Był: 200, 205T, 1200T
Ranger
Garniak

Post autor: Ranger »

Podejście Lecha jest słuszne, szczególnie w wypadku użytkowników rozwiązań mapowych. Telefony z GPS-em są z roku na rok powszechniejsze, a wbudowane moduły coraz lepsze. I to rozwiązanie może być nawet już dziś najtańsze, w przysłowiowych ofertach za złotówkę. Ale jest też faktem, że dodatkowy moduł wydłuża czas używania, może mieć lepsze właściwości do niektórych zastosowań, czy też np. co dwie zabawki to nie jedna.
A z drugiej strony są np. rowerzyści, dla których może być np. istotna tylko funkcja rejestratora w logerze, lub dodatkowo licznika, jeżeli takie urządzenie ma wyświetlacz. Nie są np. zainteresowani nawigacyjnymi możliwościami GPS-u, lub korzystają z map w telefonie sporadycznie. I takie rozwiązania też są dostepne.
Dzisiaj zaawansowane, sportowe logery z wyświetlaczem to tak naprawdę są małe bezmapowce.
Czyli to może np. wyglądać w tym układzie tak - loger, jeden bezmapowiec, jeden mapowiec, mapowiec+bezmapowiec, mapowiec+mapowiec - gdy wybiera się te rozwiązania odpowiednio :-)
A do tego jeszcze dochodzi taki drobiazg, jak kolejność zaposiadania kolejnych gps-owych gadżetów ;-)
Pozdrawiam,
Ranger
Awatar użytkownika
Marko
Garniak

Kupując telefon warto mieć na uwadze jego kompatybilność z Garmin Mobile XT: https://buy.garmin.com/shop/shop.do?pID=11413#specsTab
Epix 2 Sapphire, eTrex SE, Fenix 5 Plus Sapphire, Dakota 20, Montana 650T, GPSMap 76CSx, Virb Elite, Tempe
Awatar użytkownika
Marko
Garniak

Ukazał się trzeci numer "Bieszczad". Tym razem Lech wprowadza czytelników w temat odbiorników turystycznych, zaczynając od przytoczenia powiedzenia "lepsze jest wrogiem dobrego", a później nawiązując do znanej prawdy, że "przyzwyczajenie jest drugą naturą człowieka" (w kontekście map rastrowych)...
Artykułu polecać nie trzeba, bo dobry jak zawsze!
Ranger
Garniak

Post autor: Ranger »

Może zanim dotrzemy do numeru trzeciego, chwilowy powrót do drugiego :-)
Z ciekawością obserwuję, co gps-owego proponuje autor artykułów z cyklu "Poza szlakiem".
Poniżej obrazek z punktami gps-owymi do ruin młyna w Dydiowej (dołożenie punktu chatki to moja sprawka).
Co myślicie o sposobie postawienia tych punktow do nawigacji ?
Pozdrawiam
Ranger
Załączniki
Bieszczady_nr2_trasa.png
Awatar użytkownika
GPS Maniak
Radny
Kontakt:

Co prawda nie wiem czy już jest w sprzedaży, ale właśnie do moich rąk trafił styczniowy numer miesięcznika. Tym razem w ramach prezentacji map wektorowych, napisałem parę ciepłych, ale też parę gorzkich słów o UMP-ie :wink:
Pozdrawiam Lechu

Plecak: Garmin Fenix 5X + Xiaomi Mi Max 2 a czasami: Oregon 600T, Rino530HCX Był: Summit, Vista, 60CS, 60CSX, 62ST, eTrex30, eTrex10, Fenix3, Epix
SP2BZW

Post autor: SP2BZW »

przespałem grudniowy numer, przedwczoraj wysyłali zwroty :( styczniowego jeszcze nie ma....
Awatar użytkownika
Magnoom
Radny
Kontakt:

Post autor: Magnoom »

Ja grudniowy przegapiłem ze względu na wyjazd... po powrocie już nie było. O styczniowy zapytam jutro.
Pozdrawiam Damian Gałka
GPS38; Rino530HCX; GPSMap 60CS; GPSMap 66ST: UMP-pcPL-topo oraz Topo PL, Instinct Tactical
Nuvi 760 + GA27C: UMP-pcPL, GPMapa 2007.3, CNE NT 2009; Holux M-215 + Fugawi
Wojtek Szydlowski
Garniak
Been thanked: 6 times

Post autor: Wojtek Szydlowski »

Magnoom pisze:Ja grudniowy przegapiłem ze względu na wyjazd... po powrocie już nie było. O styczniowy zapytam jutro.
Pare dni temu widziałem w sklepie, w którym zaopartuje sie w "Bieszczady" jeszcze grudniowy, zajdę tam jutro, jak jeszcze będą wezmę i prześlę Wam
wojtek
GPSMap H1 + Forerunner 965
SP2BZW

Post autor: SP2BZW »

chyba bez szans... facet mi powiedział że we wtorek wszyscy wysyłali zwroty i nie ma co szukać :( chyba że ktoś zapomniał...
Awatar użytkownika
Magnoom
Radny
Kontakt:

Post autor: Magnoom »

Fajnie by było. Chętnie wezmę grudniowy numer. Jeśli jeszcze będą to dogramy szczegóły na priv.
Pozdrawiam Damian Gałka
GPS38; Rino530HCX; GPSMap 60CS; GPSMap 66ST: UMP-pcPL-topo oraz Topo PL, Instinct Tactical
Nuvi 760 + GA27C: UMP-pcPL, GPMapa 2007.3, CNE NT 2009; Holux M-215 + Fugawi
Awatar użytkownika
Alf/red/
Radny
Kontakt:

Post autor: Alf/red/ »

GPS Maniak pisze:Tym razem w ramach prezentacji map wektorowych, napisałem parę ciepłych, ale też parę gorzkich słów o UMP-ie :wink:
Och, spodziewałem się - także po uśmieszku - typowego obsmarowania. Natomiast nie było to takie lodowate. Nie będę przepisywał urywków artykułu. Miło, że opisałeś zalety UMP, a także dość sprawiedliwie pokazałeś wady. Dziękuję.
Trochę się zastanawiam, czy opisywanie - dość jednoznacznie jako najlepszej - własnej mapy jest wiarygodne. No ale cóż, decyzja redakcji, założenia serii takie a nie inne - nie polemizuję. Za to nie wiem, co miało dać wspominanie o mapie, której nie ma i nie będzie. A właśnie, której wersji użyłeś do tabelki z liczbami i do obrazków?

Jeszcze słówko. Wszyscy wiemy, ale chciałbym wyartykułować. Artykuł, w tym kiepskawa ocena UMP, jest spowodowany założeniem odbiorcy: bieszczadzkiego łazika. OK, rozumiem, zgadzam się. Przypuszczam też, że do dojazdu w Bieszczady łazik użyje CNE albo i niczego. Więc załóżmy, że wydźwięk niektórych sformułowań jest uzasadniony. Ale warto pamiętać, że jak komuś przyjdzie opisać mapy dla Życia Warszawy lub Auto Świata, to Twoich map tam w ogóle nie będzie.

Dlaczego mamy taką sytuację? Że jest osobno nurt UMP (Topo), a osobno nurt GPS_50 vel Topo_100? Ja wiem, Ty wiesz, użytkownicy ... może wiedzą. Trochę jednak szkoda.
Alf/red/ + jutrzejsze UMP-pcPL + nüvi 360/CNE2008 + nüvi 765/CNE2010 + Vista HCx.
Obrazek
Awatar użytkownika
GPS Maniak
Radny
Kontakt:

Alf/red/ pisze:Trochę się zastanawiam, czy opisywanie - dość jednoznacznie jako najlepszej - własnej mapy jest wiarygodne.
Nie przesadzajmy. Z drugiej strony .....
Alf/red/ pisze:założeniem odbiorcy: bieszczadzkiego łazika
... w tym kontekście tak to właśnie postrzegam.

Jeżeli chodzi o UMPa, to dla usprawiedliwienia przypominam jednak, że sygnalizowałem problem przed artykułem. Wspomniałem na Garniaku, że będę pisał taki tekst. Trzeba było UMP-owców z Podkarpacia zagonić do roboty - choćby po to by z Topo_Pl_100 podebrać szlaki - wówczas moja opinia o UMPie byłaby bardziej pozytywna :wink:
Alf/red/ pisze:....... Trochę jednak szkoda.
Patrząc na to z dystansu czasu, wcale nie uważam tego "dualizmu" mapowego za wielką tragedię. Mając do wyboru: UMPową jakość albo dążenie do tego by było jak najwięcej i jak najszybciej, nawet kosztem jakości, dalej: UMPowe zasady licencyjne oraz moje balansowanie na linii zasad - w sytuacji gdy na rynku była plaża jeżeli chodzi o wektorowe mapy turystyczne, kierunek "ilość bazujaca na wektoryzacji papieru" był słuszny. Naprawdę. Tzn. nadal uważam, że dobrze zrobiłem obierając solowy sposób mapowania, zamiast tracić czas na przekonywanie Was do moich pomysłów :wink: :D Ale to już historia. Docelowo jakość UMPa weźmie górę - także w turystyce pieszej - i zapewne za 2-3 lata, a już na pewno za lat 5-7 nikt nawet nie będzie pamiętał o Topo_Pl_100 czy GPS_50. Czego Wam i sobie (jeżeli zdrowie pozwoli jeszcze na łazikowanie) życzę :D

Gwoli wyjaśnienia: dane do tabelki dla GPS_50 wziąłem z wersji powszechnie dostępnej, która zresztą w ocenianych parametrach niczym nie różni się od mojej "prywatnej" wersji.
Pozdrawiam Lechu

Wojtek Szydlowski
Garniak
Been thanked: 6 times

Post autor: Wojtek Szydlowski »

Niestety mieliście rację - w znanych mi miejscach już jest tylko numer styczniowy.

Z innej beczki ale powiązane z wydawnictwami bieszczadzkimi: wszystkim miłośnikom tej małej ojczyzny, chciałem polecić wspaniałą książkę, pt: "Na dnie jeziora" Józefa Pawłusiewicza.
Dostałem ją od Mikołaja vel. Gwiazdora i szczerze Wam wszystkim polecam: obok dużej ilości wiedzy o regionie, czyta się to jak doskonałą powieść.
GPSMap H1 + Forerunner 965
ODPOWIEDZ