MAPWEL - skrócona instrukcja obsługi - skan w GPS-ie
Re: MAPWEL - skrócona instrukcja obsługi - skan w GPS-ie
Jak sie wektoryzuje mapkę wysepki, która ma cos koło 15 x 15 km, to najlepszy efekt widocznie wychodzi przy +- 300mtr zoomie. A jak się wektoryzuje arkusz n33-131-132, który ma 70 x 30km to najlepszy zoom jest 800mtr.
A podejrzewam, że jak się zwektoryzuje sztabówkę 1:25000 - to najlepszy zoom będzie prawdopodobnie koło 80 - 100 metrów.
I chyba na tym to polega. Prawdopodobnie autor programu musiał się zdecydować, w jakim zoomie będzie najbardziej wyraźny obraz. Mnie wychodzi, że wybrał bardzo dobrze.
Krzysztof
A podejrzewam, że jak się zwektoryzuje sztabówkę 1:25000 - to najlepszy zoom będzie prawdopodobnie koło 80 - 100 metrów.
I chyba na tym to polega. Prawdopodobnie autor programu musiał się zdecydować, w jakim zoomie będzie najbardziej wyraźny obraz. Mnie wychodzi, że wybrał bardzo dobrze.
Krzysztof
60CSx, Colorado 400t, Suunto X10, Colorado 300 i Colorado 400c. 86S, 79S.
Moja "Instrukcja Obsługi Colorado": Link: http://www.garniak.pl/viewtopic.php?p=67948#p67948
Moja "Instrukcja Obsługi Colorado": Link: http://www.garniak.pl/viewtopic.php?p=67948#p67948
Witam
Na razie ćwiczę na v.5.3 demo wektoryzowałem arkusz M-34-62-A-b-4-gliwice-sosnica oraz arkusz 46x40 km przy zleconych ustawieniach zawsze mam dobrą czytelność przy zbliżeniu 200 m przy 300m mapa jest nieczytelna.
Pozdrawiam
Na razie ćwiczę na v.5.3 demo wektoryzowałem arkusz M-34-62-A-b-4-gliwice-sosnica oraz arkusz 46x40 km przy zleconych ustawieniach zawsze mam dobrą czytelność przy zbliżeniu 200 m przy 300m mapa jest nieczytelna.
Pozdrawiam
" Jak to nie zachwyca Galkiewicza, jeśli tysiąc razy tłumaczyłem Galkiewiczowi, że go zachwyca,"
z mapami i GPS-em jest podobnie.
cytat: Witold Gombrowicz
Palmtop-aplikacja Garmin Que
U mnie działało to podobnie. Wektoryzowałem turystyczną 50-kę, więc obszar obejmowany mapą był dosyć spory - wg siatki c.a. 33 x 45 km.
Oczywiście również wersja demo - może to jest przyczyną?
Soko, gdybym podesłał Ci mapę do zwektoryzowania - mógłbyś mi przesłać rezultat?
Szczerze mówiąc, to limit max 300m mnie męczy na tyle, że Mapwel robi się bezużyteczny - zwykle korzystam ze skal od 300m wzwyż.
Oczywiście również wersja demo - może to jest przyczyną?
Soko, gdybym podesłał Ci mapę do zwektoryzowania - mógłbyś mi przesłać rezultat?
Szczerze mówiąc, to limit max 300m mnie męczy na tyle, że Mapwel robi się bezużyteczny - zwykle korzystam ze skal od 300m wzwyż.
Witam
Czytelność mam od 200 m do 50 m bez zastrzeżeń przy 30 m. lekkie rozmycie ale dalej mapa jest czytelna. Dużo zależy od jakości mapy papierowej /technika drukarska/ np. Mapy 1:25 000 WZK wychodzą bardzo dobrze z mapami turystycznymi bywa różnie. Przeprowadzę próbę z wyłączyłem wszystkich /odptaszkowałem / zaznaczeń w (Map Zoom Lewels) myślę że to ma znaczenie jeżeli osadzamy na mapie nowe obiekty a nie maja znaczenia dla samej mapy.
Pozdrawiam
Czytelność mam od 200 m do 50 m bez zastrzeżeń przy 30 m. lekkie rozmycie ale dalej mapa jest czytelna. Dużo zależy od jakości mapy papierowej /technika drukarska/ np. Mapy 1:25 000 WZK wychodzą bardzo dobrze z mapami turystycznymi bywa różnie. Przeprowadzę próbę z wyłączyłem wszystkich /odptaszkowałem / zaznaczeń w (Map Zoom Lewels) myślę że to ma znaczenie jeżeli osadzamy na mapie nowe obiekty a nie maja znaczenia dla samej mapy.
Pozdrawiam
" Jak to nie zachwyca Galkiewicza, jeśli tysiąc razy tłumaczyłem Galkiewiczowi, że go zachwyca,"
- Marko
- Garniak
- Has thanked: 13 times
- Been thanked: 4 times
Do instrukcji Soko, z punktu widzenia użytkownika Etrexa:soko pisze:wybrałem jaknajmniej kolorów (11) i największe Tiles
(1) Zapisać mapę w plik bitmapowy *.bmp (wektoryzowanie jpg-ów wychodzi blado)
(2) Zmniejszyć liczbę kolorów w programie do obróbki grafiki, najlepiej w darmowym InfranView, który umożliwia konwersję całych folderów lub grup plików według zadanych parametrów, w tym zapis z jpg na bmp.
* W pierwszej próbie, dla zwiększenia szybkości odświeżania mapy w odbiorniku, zacząć od konwersji do 2 kolorów - B&W.
(3) Przy wektoryzacji, dla Etrexa zmienić ustawienie w polu "Split into segments" na najmniejszą wartość - 512, liczbę kolorów na 11.
Odświeżanie tak przygotowanej mapy B&W w odbiorniku trwa ok. 5 sekund.
Sztabówki 1:50000 są optymalizowane pod podziałkę 300 m.
Epix 2 Sapphire, eTrex SE, Fenix 5 Plus Sapphire, Dakota 20, Montana 650T, GPSMap 76CSx, Virb Elite, Tempe
Witam
W nowej wersji już nie ma takich ograniczeń. Czyta .jpg nie trzeba specjalnie przygotowywać pliku.
Kalibracja na 2 lub 3 punkty.
Pozdrawiam
W nowej wersji już nie ma takich ograniczeń. Czyta .jpg nie trzeba specjalnie przygotowywać pliku.
Kalibracja na 2 lub 3 punkty.
Pozdrawiam
Dla miłośników stylu retro - kolorowy szlak na sztabówce:

(UMPpcPL szlaki + zwektoryzowana sztabówka 1:100000.)
Krzysztof

(UMPpcPL szlaki + zwektoryzowana sztabówka 1:100000.)
Krzysztof
60CSx, Colorado 400t, Suunto X10, Colorado 300 i Colorado 400c. 86S, 79S.
W czasie jazdy po mieście jest nieźle, natomiast ręczne przesuwanie mapy kursorem jest koszmarne.Guzik pisze: tej chwili też wektoryzuję arkusz poznański, pojeżdżę jutro autkiem z 60-tką i zobaczę jak odświeża.
Pozdrawiam,
Soko:
Widok szlaków na podkładzie uważam za hit!
Pozdrawiam,
Pozdrawiam,
Przemysław (Guzik) Guzinski
GPSmap 62s, UMP PCPl, Góry_PL, PL Topo, GPSWielkopolska
Przemysław (Guzik) Guzinski
GPSmap 62s, UMP PCPl, Góry_PL, PL Topo, GPSWielkopolska
- Marko
- Garniak
Radzę jednak przerobić do bmp - uzyskujemy inną kolorystykę.asandrzej pisze:nie trzeba specjalnie przygotowywać pliku.
Oryginał (plik jpg, po redukcji do 11 kolorów):

Przeróbka do bmp - Paint, bitmapa 24-bitowa.
Widok w odbiorniku:
Jpg:
Bmp:
Wyraźne różnice w kolorystyce.
Tylko u mnie takie różnice, czy macie podobne efekty? Co ciekawe, kolorystyka dla obu plików inna niż w oryginale. Konwersja na ustawieniach standardowych.
Czas odświeżania w Etrexie, znośny: 15 sekund przy przewijaniu mapy*.
*dla ustawień wektoryzacji: "Split into segments" - 512 (przy większej rozdzielczości będzie odświeżał dłużej, nawet do minuty), liczba kolorów - 11.
Mapwel, wersja 5.3, 2009.
P.S.
Soko: zgadzam się z Guzikiem - dobra robota! Nic tylko wektoryzować i wyruszać na szlaki...Guzik pisze:Widok szlaków na podkładzie uważam za hit!
Epix 2 Sapphire, eTrex SE, Fenix 5 Plus Sapphire, Dakota 20, Montana 650T, GPSMap 76CSx, Virb Elite, Tempe
Witam
@ Marko
Jak jest z czytelnościa mapy przy zbliżeniu 300m 500m ..?
Pozdrawiam
Z .bmp spróbuje chociaż na kolorystykę nie narzekałem u mnie była OK.
@ Marko
Jak jest z czytelnościa mapy przy zbliżeniu 300m 500m ..?
Pozdrawiam
Z .bmp spróbuje chociaż na kolorystykę nie narzekałem u mnie była OK.
- Marko
- Garniak
Oryginał: skan mapy turystycznej w skali 1:75k; rozmiar: 2550x3510 pikseli; rozdzielczość: 300 dpi; 24-bitowy
W odbiorniku widoczność w podziałkach poniżej 500m włącznie:
500m:
| 800m, niewidoczne
Duże różnice w czasach odświeżania.
Dla podziałki 300m: ok. 15 sek.; dla 500m: ok. 40 sek.
W odbiorniku widoczność w podziałkach poniżej 500m włącznie:
500m:
| 800m, niewidoczne
Duże różnice w czasach odświeżania.
Dla podziałki 300m: ok. 15 sek.; dla 500m: ok. 40 sek.
Juz znalazłem przyczyne że przy zbliżeniu 800m 500m miałem na ekranie sieczke.
Pozdrawiam
Pozdrawiam
- Marko
- Garniak
Wpisując w obu polach dla wektoryzacji automatycznej "0", uzyskuje się obraz w 7-kolorach - optymalny pod kątem szybkości odświeżania, jednak w tej kolorystyce mapa jest mało czytelna - brak strumieni etc..

Czasy odświeżania schodzą do połowy podanych wyżej, tj. dla podziałki 300m - ok. 7 sek., dla podziałki 500m - ok. 20 sek.

Czasy odświeżania schodzą do połowy podanych wyżej, tj. dla podziałki 300m - ok. 7 sek., dla podziałki 500m - ok. 20 sek.
No to i ja też z ciekawości spróbowałem tego mapwela. Efekt nawet ciekawy, chociaż w mapsource są tylko te czerwone prostokąty. Pewnie dlatego, że nie ma typ'ów. W odbiorniku mapka już wygląda całkiem nieźle.
Ale ja mimo wszystko wolę rasowego wektora niż wektorowego rastra
Ale ja mimo wszystko wolę rasowego wektora niż wektorowego rastra
- Marko
- Garniak
W starszych odbiornikach odświeżanie map przygotowanych Mapwelem trwa długo.Guzik pisze:... ręczne przesuwanie mapy kursorem jest koszmarne...
Zastanawiam się, czy zapis na karcie SDHC istotnie przyspiesza odświeżanie map?