Właściwości śladu w Mapsource
- PouchX
- Radny
- Been thanked: 3 times
- Kontakt:
Re: Właściwości śladu w Mapsource
To jest Vista Cx czy HCx? Jaka wersja firmware?
Może ktoś z forum zrobi dla Ciebie testy bo ja aurat nie mam tego sprzętu u siebie.
Może ktoś z forum zrobi dla Ciebie testy bo ja aurat nie mam tego sprzętu u siebie.
Staram się Ci pomóc.Przecież napisałam, że zgrywałam z karty CZYTNIKIEM!
Osobiście nie bawiłem się śladami, aż tak bardzo.
Ślad aktywny, tez chyba może być zapisany na karcie.
Proponuje następujący eksperyment:
1. Zgrać wszystkie ślady z Visty by nie zginęły
2. Usunąć wszystkie ślady z Visty, aby nie było pomyłek.
3. Zebrać trochę śladu
4. Nie zamykać śladu, nie wyłączać zbierania śladu tylko wyłączyć odbiornik.
5. Zgrać ślad z karty.
Vista HCx + UMP-pcPL topo + Topo_PL_100
nüvi 205 + UMP-pcPL
nüvi 205 + UMP-pcPL
- PouchX
- Radny
- Been thanked: 3 times
- Kontakt:
A może ma znaczenie jaki interwał się wybierze? Czasowy lub odległościowy.
Nie wiem... głośno myślę.
Nie wiem... głośno myślę.
-
Czarny Jamnior
- Początkujący
No właśnie, zastanawiam się nad tym interwałem...
Czy nie chodzi właśnie o to?
Możliwe, że na początku miałam inne ustawienia w odbiorniku, bo sprzedawca pokazywał, że można to zmieniać, potem ja sama próbowałam z różnymi ustawieniami i na pewno coś pozmieniałam, ale nie pamiętam ustawień, z jakimi zapisyłam ten ślad.
Kto nie chce, niech nie wierzy, ale ja naprawdę miałam etykietki jak w MapEdit!
A wtedy jeszcze nie miałam pojęcia o istnieniu MapEdit.
Sztuczkę ze zbieraniem śladu już też wypróbowałam. I nic. Dzięki.
Czy nie chodzi właśnie o to?
Możliwe, że na początku miałam inne ustawienia w odbiorniku, bo sprzedawca pokazywał, że można to zmieniać, potem ja sama próbowałam z różnymi ustawieniami i na pewno coś pozmieniałam, ale nie pamiętam ustawień, z jakimi zapisyłam ten ślad.
Kto nie chce, niech nie wierzy, ale ja naprawdę miałam etykietki jak w MapEdit!
A wtedy jeszcze nie miałam pojęcia o istnieniu MapEdit.
Sztuczkę ze zbieraniem śladu już też wypróbowałam. I nic. Dzięki.
Nie jesteś sama, też kiedyś miałem coś takiego, ślady były z Visty bądź Visty HCx (nie pamiętam czy aktywny czy zapisany) i jakaś wcześniejsza wersja MapSource. Jeżeli gdzieś na płytach ją znajdę to spróbuję to uzyskać jeszcze raz i dam znać.
W szufladzie - Vista, Colorado. Vista HCx poszła do ludzi. W użyciu - Nuvi 250W, Virb, Oregon 600, eTrex 30. Wycieczki rowerowe.
-
Czarny Jamnior
- Początkujący
Dzięki.
Uff, bo byłam tu już przez niektórych podejrzewana za zwidy!
Ja też nie pamiętam, czy to był ślad zapisany czy aktywny.
Głowię się nad tym od początku kwietnia, a od dwóch tygodni bardzo instensywnie.
Ależ mi ulżyło!
Uff, bo byłam tu już przez niektórych podejrzewana za zwidy!
Ja też nie pamiętam, czy to był ślad zapisany czy aktywny.
Głowię się nad tym od początku kwietnia, a od dwóch tygodni bardzo instensywnie.
Ależ mi ulżyło!
-
Czarny Jamnior
- Początkujący
Prościej jest chyba (?) użyć programu do tzw. geotagowania zdjęć, który porównuje czas zrobienia zdjęcia z aparatu z czasami przypisanymi do punktów śladu i na tej podstawie zapisuje informacje o współrzędnych do pliku ze zdjęciem (jako tzw. metadane, bodaj tam gdzie są informacje o parametrach naświetlania).Czarny Jamnior pisze:No właśnie - byłam ZACHWYCONA taką możliwością ze względu na możliwość porównymiania czasu śladu bezpośrednio na mapie z czasem z aparatu fotograficznego.
Nie bawiłem się tym szczególnie, zdaje mi się jednak że można sobie potem zdjęcia "ułożyć" wzdłuż śladu w danym programie czy nawet w google earth (?)
-
Czarny Jamnior
- Początkujący
Dzięki, to jest ciekawe.
Muszę się w to wgłębić, ale przed wyjazdem na dłuższą wyprawę (za kilka dni) raczej już nie zdążę.
Wydaje mi się jednak, że jest z tym trochę zabawy.
A ślad by wystarczył, jeśli chce się wybrać tylko niektóre zdjęcia, bo wiadomo, nie wszystkie są warte większej uwagi.
Muszę się w to wgłębić, ale przed wyjazdem na dłuższą wyprawę (za kilka dni) raczej już nie zdążę.
Wydaje mi się jednak, że jest z tym trochę zabawy.
A ślad by wystarczył, jeśli chce się wybrać tylko niektóre zdjęcia, bo wiadomo, nie wszystkie są warte większej uwagi.
-
Zachu
- Radny
- Has thanked: 2 times
- Been thanked: 5 times
- Kontakt:
Może w tej wersji jest taka opcja. Większość korzysta z Garniakowej wersji: MapSource 6.15.6 - GARNIAK EDITIONCzarny Jamnior pisze:To było w MapSource 6.15.3
-
Czarny Jamnior
- Początkujący
Właśnie mam tę wersję.
Nie wiedziałam o innej - ale staram się szybko nadrobić zaległości. Niestety, wcześniej kasa nie pozwalała na nabycie odbiornika.
I wydaje mi się, że w tej wersji edytowałam ten ślad....
Nie wiedziałam o innej - ale staram się szybko nadrobić zaległości. Niestety, wcześniej kasa nie pozwalała na nabycie odbiornika.
I wydaje mi się, że w tej wersji edytowałam ten ślad....
Geotagować możesz w dowolnym momencie.... o ile masz zdjęcia opatrzone dobrą datą i czasem, oraz oczywiście zapisany ślad.Czarny Jamnior pisze:Muszę się w to wgłębić, ale przed wyjazdem na dłuższą wyprawę (za kilka dni) raczej już nie zdążę.
-
Czarny Jamnior
- Początkujący
Tak, inaczej by nie miało sensu.
Ale ten ślad na mapie mnie po prostu intryguje. I to bardzo.
Ale ten ślad na mapie mnie po prostu intryguje. I to bardzo.
Przypomniałem sobie jeszcze jedną rzecz. Czas wyświetlany w MapSource podczas najechania myszką na linię śladu był przesunięty o godzinę bądź dwie, ale podczas geotagowania zdjęć przez specjalny program też czasami zachodzi potrzeba korekcji czasu.
W szufladzie - Vista, Colorado. Vista HCx poszła do ludzi. W użyciu - Nuvi 250W, Virb, Oregon 600, eTrex 30. Wycieczki rowerowe.
-
Czarny Jamnior
- Początkujący
U mnie czas był dobry.
Aha i ślad nie składał się z dużych kropek, tylko wyglądał jak w odbiorniku, cienka przerywana linia.
Aha i ślad nie składał się z dużych kropek, tylko wyglądał jak w odbiorniku, cienka przerywana linia.