Boże Ciało w Tatrach

O tym, że z GPSów najlepiej korzystać z dala od domu oraz komputera, za to koniecznie w tym samym wspaniałym towarzystwie.
Awatar użytkownika
GPS Maniak
Radny
Kontakt:

Re: Boże Ciało w Tatrach

Post autor: GPS Maniak »

Z moimi fotkami - przynajmniej znad granicy lasu - będzie nieco gorzej, bo na jedyną "wycieczkę" pand granicę lasu (Grześ) nie zabrałem aparatu. Byłem z żoną i naszą znajomą. W tym samym dniu mocniejsza kondycyjnie grupa (Jerzy, Janek, Popej z Małgorzatą + 2 kobitki z Poznania) wbiegła na Kończystą (Rino zapewniało nam kontrolę lokalizacji obu grup) i Janek miał ze sobą aparat, zatem na pewno coś będzie :)

Jako ciekawostkę dodam, że spotkaliśmy w Chochołowskiej Marcina z żoną - jednego z użytkowników 60CSXa, który ku mojemu zdziwieniu miał wgranego UMPa Topo, co świadczy o dobrym marketingu tego produktu. Dzięki temu, że popej miał ze sobą notebooka z GmapToolem, dograliśmy na kartę Marcina mapę Góry_PL i odniosłem wrażenie, że mapa zrobiła na Marcinie ..... duże wrażenie :D Przy okazji wykryliśmy chyba jakiś bug w UMPie, związany - moim zdaniem - z błędną definicją obszarów mapy, co powoduje różne czary mary podczas wędrówki w pobliżu granicy. W wolnej chwili rzucę na to okiem i jeżeli się potwierdzi, zgłoszę to w stosownym dziale.

Fotki oddające atmosferę samej Doliny Chochołowskiej:
2.jpg
3.jpg
4.jpg
oraz fotki wskazujące na mój ulubiony obecnie sposób spędzania czasu w górach :P (Polana Huciska i Niżna Kominiarska Polana)
1.jpg
5.jpg
Podziękowania za mile spędzony wspólnie czas dla całej ekipy i przy okazji małe przeprosiny za wprowadzenie w błąd z informacją o folklorystycznej Mszy, której po zmianie proboszcza, w Dolinie niestety już nie ma. Zainteresowani ładną oprawą uroczystości religijnych na Podhalu, musieli zrobić w Boże Ciało wycieczkę do Zakopanego, co też niektórzy uczynilli. Skład naszej grupy:
* Krysia
* Krystyna
* Majka
* Małgorzata
* Zosia
* Andrzej
* Janek
* Jurek
* Lechu
Pozdrawiam Lechu

Plecak: Garmin Fenix 5X + Xiaomi Mi Max 2 a czasami: Oregon 600T, Rino530HCX Był: Summit, Vista, 60CS, 60CSX, 62ST, eTrex30, eTrex10, Fenix3, Epix
Samochód: 3490T Był: 200, 205T, 1200T
Awatar użytkownika
Guzik
Bywalec

Post autor: Guzik »

Zazdroszczę Wam tego spotkania i wspominam to sprzed trzech lat.
Pozdrawiam,

Przemysław (Guzik) Guzinski
GPSmap 62s, UMP PCPl, Góry_PL, PL Topo, GPSWielkopolska
Awatar użytkownika
Antonio
Bywalec
Has thanked: 1 time
Been thanked: 3 times
Kontakt:

Post autor: Antonio »

Również zazdroszczę pobytu w Tatrach i nie mogę się doczekać swojego :D
GPS Maniak pisze:Zainteresowani ładną oprawą uroczystości religijnych na Podhalu, musieli zrobić w Boże Ciało wycieczkę do Zakopanego
W lipcu (nie wiem dokładnie którego) jest odpust na (ponoć ta forma jest poprawna, nie: "w") Olczy i tu również jest przepiękna oprawa mszy świętej, łącznie z czytaniem w gwarze podhalańskiej. Polecam.
GPS Maniak pisze:z informacją o folklorystycznej Mszy, której po zmianie proboszcza, w Dolinie niestety już nie ma.
Ciekawostką (swojego rodzaju, jeśli można to tak nazwać) i niesamowitym przeżyciem, jak mniemam, jest msza święta na Grzesiu :arrow: Dolina Chochołowska: Przez Grzesia na Wołowiec
Z historii najnowszej - spotykali się tu wielokrotnie dysydenci polscy i słowaccy, co upamiętniają corocznie odprawiane msze święte na szczycie. Także Ojciec Święty brał pod uwagę wycieczkę na Grzesia podczas II pielgrzymki do Ojczyzny; na szczęście dla późniejszych pielgrzymów papież nie miał czasu wspinać się aż tak wysoko...
EDIT
Parę linków o ww "ciekawostce":
http://www.koscieliska.pl/kosc_arch/200 ... zesiu.html
geneza :arrow: http://www.zamiastem.pl/tradycja/art3.html
spotkania na szczycie wciąż aktualne :arrow: http://www.photoblog.pl/catherina86/590 ... zesiu.html
Ostatnio zmieniony 09 cze 2010, 19:50 przez Antonio, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdrawiam

Nuvi 255 WT, Oregon 450, Fenix 5, Edge 530, Edge 1030+, mapy: CN Europe NT "nüMaps Lifetime", UMP-pcPL TOPO, Topo_PL_100 i różne OSM

Wspierajmy sport wśród dzieciaków
cinek88
Nowy

Post autor: cinek88 »

GPS Maniak pisze: Jako ciekawostkę dodam, że spotkaliśmy w Chochołowskiej Marcina z żoną - jednego z użytkowników 60CSXa, który ku mojemu zdziwieniu miał wgranego UMPa Topo, co świadczy o dobrym marketingu tego produktu. Dzięki temu, że popej miał ze sobą notebooka z GmapToolem, dograliśmy na kartę Marcina mapę Góry_PL i odniosłem wrażenie, że mapa zrobiła na Marcinie ..... duże wrażenie :D Przy okazji wykryliśmy chyba jakiś bug w UMPie, związany - moim zdaniem - z błędną definicją obszarów mapy, co powoduje różne czary mary podczas wędrówki w pobliżu granicy. W wolnej chwili rzucę na to okiem i jeżeli się potwierdzi, zgłoszę to w stosownym dziale.
Nigdy nie sądziłem, że stanę się ciekawostką :lol:
Mapa Lecha faktycznie zrobiła na mnie wrażenie, jest "jakby" bogatsza w warstwie topograficznej. Powiedzieć, że dla łazika to niebo a ziemia to mało.
Przy okazji udało mi się poznać kilku forumowiczów, pozdrawiam wszystkich (jeszcze nie wiem dokładnie kto jest kim na forum, no może oprócz popeja, którego poznałem po avatarze).
Dzięki za miłe spotkanie, wieczorne rozmowy schroniskowe o gps, życiu i polityce :wink:
60CSx | PL Topo | Góry_PL
popej_

Post autor: popej_ »

Trochę zdjęć z Tatr. Zdjęcia autorstwa Małgorzaty i moje.
ZYSKI
Bywalec
Kontakt:

Post autor: ZYSKI »

Wycieczka zdecydowanie udana, poprosze o następne takie spotkanie :D

oczywiście kilka fotek na stronie: http://www.fotorusak.cdx.pl
POZDRAWIAM
N 50 29 621
E 16 64 911
Colorado+iPhone + fenix 3HR
Awatar użytkownika
GPS Maniak
Radny
Kontakt:

Będzie, będzie. Zveroka i Rohace czekają na Ciebie :D
Pozdrawiam Lechu

Plecak: Garmin Fenix 5X + Xiaomi Mi Max 2 a czasami: Oregon 600T, Rino530HCX Był: Summit, Vista, 60CS, 60CSX, 62ST, eTrex30, eTrex10, Fenix3, Epix
popej_

Janek, jesteśmy pod wrażeniem zdjęć. Gratulacje ode mnie i Małgorzaty.
Moglibyśmy dostać kopie do naszego domowego archiwum?
ZYSKI
Bywalec
Kontakt:

popej_ pisze:Janek, jesteśmy pod wrażeniem zdjęć. Gratulacje ode mnie i Małgorzaty.
Moglibyśmy dostać kopie do naszego domowego archiwum?
Jestem zaskoczony tym pytaniem
Wszystkim w ubiegłym tygodniu wysłałem nagrane płytki

Jeżeli nie dojdą w tym tygodniu dajcie znać a wyśle ponownie
POZDRAWIAM
N 50 29 621
E 16 64 911
cinek88
Nowy

Post autor: cinek88 »

Aby włączyć się troszkę w życie forum, zamieszczam link do kilkunastu moich zdjęć. Zrobione w trakcie spotkania forumowiczów, w którym uczestniczyłem jeszcze połowicznie :-)

Tylko widoczki, miłego oglądania:

http://img101.imageshack.us/slideshow/w ... 056041.jpg
60CSx | PL Topo | Góry_PL
popej_

Janek, dzięki. Płytka jeszcze nie dotarła, ale cierpliwie czekamy :)
Awatar użytkownika
GPS Maniak
Radny
Kontakt:

Janku. Piękne dzięki. Dzisiaj dotarła przesyłka :D
Pozdrawiam Lechu

jerzy
Bywalec

Post autor: jerzy »

Dzięki Janek, do mnie dotarła dzisiaj.
Pozdrawiam, Jerzy
Obecnie:1x Rino530HCX (drugie zostało w szczelinie lodowej na Kaukazie), 62ST, F5XPlus, InReachExplorer+
było: Summit, Vista, 60CS, 60CSX, VistaHCX, 62S, F1, F2, F3HR,F5X Epix
W samochodzie:3597
Awatar użytkownika
popej
Garniak
Kontakt:

Post autor: popej »

Moja płytka także dotarła. Dzięki!
popej
Montana 700, Enduro 3, 3540T, PL Topo, OSM, CNE; PocoX3Pro, OsmAnd+
ZYSKI
Bywalec
Kontakt:

:):) bedziesz miał dwie:):) wlasnie dzisiaj odleciala poleconym nastepna:):)
POZDRAWIAM
N 50 29 621
E 16 64 911
ODPOWIEDZ