"Ozi" na androida?
Re: "Ozi" na androida?
Witam
Jestem kompletnie zielony w tworzeniu map i atlasow wiec prosze o wyrozumialosc . Ostatnio zainstalwoame aplikacje Oruxmaps na swom telefonie z androidem ale nie wiem jak zrobic mape i atlas za pomoca proponowanego przez Was programu
http://sourceforge.net/projects/trekbuddyatlasc/files/ . Wiec prosilbym o jakies podpowiedzi ..co zaznaczyc i gdzie aby mape lub atlas mozna bylo dostosowac do oruxpams lub trekabuddy .
Zgory Dziekuje
Jestem kompletnie zielony w tworzeniu map i atlasow wiec prosze o wyrozumialosc . Ostatnio zainstalwoame aplikacje Oruxmaps na swom telefonie z androidem ale nie wiem jak zrobic mape i atlas za pomoca proponowanego przez Was programu
http://sourceforge.net/projects/trekbuddyatlasc/files/ . Wiec prosilbym o jakies podpowiedzi ..co zaznaczyc i gdzie aby mape lub atlas mozna bylo dostosowac do oruxpams lub trekabuddy .
Zgory Dziekuje
Witam
http://www.garniak.pl/viewtopic.php?p=91692#p91692
Postępuj tak jak i z plikami kmz tylko zaznacz zapis do pliku OruxMap.
Pozdrawiam.
http://www.garniak.pl/viewtopic.php?p=91692#p91692
Postępuj tak jak i z plikami kmz tylko zaznacz zapis do pliku OruxMap.
Pozdrawiam.
" Jak to nie zachwyca Galkiewicza, jeśli tysiąc razy tłumaczyłem Galkiewiczowi, że go zachwyca,"
z mapami i GPS-em jest podobnie.
cytat: Witold Gombrowicz
Palmtop-aplikacja Garmin Que
witam wszystkich,
a może ktoś miał już bawił się programem Androzic - http://code.google.com/p/androzic/
nieoficjalny oziexplorer - podobno czyta format oziego i na pewno wczytuje pliki WPT
a może ktoś miał już bawił się programem Androzic - http://code.google.com/p/androzic/
nieoficjalny oziexplorer - podobno czyta format oziego i na pewno wczytuje pliki WPT
...Mówię Tobie: "Wiarę miej!
W drodze swojej nie ustawaj!
Żebyś doszedł dokąd chcesz!
Niech marzenia staną się Twoją nocą, Twoim dniem!
Głosem serca w życiu kieruj się!"...
W drodze swojej nie ustawaj!
Żebyś doszedł dokąd chcesz!
Niech marzenia staną się Twoją nocą, Twoim dniem!
Głosem serca w życiu kieruj się!"...
- GPS Maniak
- Radny
- Kontakt:
Tak więc po szokującym wydatku 0 zł (kurier tak się spieszył, że zapomniał wziąć 1,23 za dostarczoną komórkę
), targnąłem się na kolejną rozrzutność i za całe 27,- PLN zanabyłem program MM Tracker w wersji 1.7.0 upodobniając w ten sposób moją nową zabawkę do rastrowego odbiornika turystycznego:
Ponieważ będzie to mój podstawowy soft mapowy na DEFY, na pewno napiszę kiedyś na jego temat nieco więcej.
Dzisiaj kilka zdań:
* Program nie jest co prawda firmowany przez MemoryMap, ale czuć w nim ducha mobilnego MemoryMap Navigatora pod Windows Mobile - podobna filozofia jeżeli chodzi o funkcjonalność, podobne rozwiązania graficzne (kolisty ciemnoczerwony kursor)
* Progam ma zdecydowanie więcej możliwości konfiguracyjnych niż jego odpowiednik na WindowsMobile. Nie są to jakieś przełomowe zmiany, ale ich ilość powoduje że w porównaniu z MemoryMap Navigatorem MM Tracker sprawia wrażenie softu zdecydowanie bardziej profesjonalnego.
* Podobnie jak w przypadku MMN działa wyszukiwanie na plikach "mmi" - dla niewtajemniczonych: to takie POI bez grafiki - działa to mniej więcej tak: Search -> wskazujemy plik np. Miejscowsci -> wpisujemy np. "Mucz", po czym z listy wybieramy Muczne -> kilkamy na View i raster centruje się w okolicach Mucznego, bez zbędnych elementów graficznych.
* Przytrzymanie palucha na mapie powoduje wywołanie Menu kontekstowego, gdzie m.in. mamy opcje: Maps at position (lista map dla danej lokalizacji) czy Create Waypoint
* Mapy są skalowalne w ramach tego samego obrazka, są też "podmienialne" w ramach tego co TreekBudowcy nazywają atlasem - są (a raczej mogą być) stosowne wirtualne przyciski: "wczytaj mapę o większej/mniejszej skali"
Podstawowe różnice jakie zauważyłęm po krótkiej zabawie
in minus:
* Brak obsługi danych DEM (dokładniej w MM były to dane w formacie GED) - przy czym chodzi właśnie o DEM (GED), czyli wektorową mapę wysokościwą, bo dla tracka zawierającego takie dane jest opcja: wykres wysokosci
* Brak możliwości "wyklikania" tracka
in plus
* Trasy, ślady i waypointy to pliki GPX (nie sprawdzałem czy waypointy mogą mieć dołączoną fotkę), co daje możliwość współpracy z innymi aplikacjami
* Program współpracuje z trójosiowym kompasem, co może się przekładać zarówno na prezentację samego wizerunku kompasu na tle mapy (widać na fotce) jak też na strzałkę namiaru /dodane/ oraz obracanie mapy (od wersji 1.8 ).
W sumie pierwsze wrażenia bardzo dobre. TwoNav to co prawda nie jest, ale po dodaniu obsługi danych wysokościowych, tak aby można było zobaczyć profil wysokości trasy wyklikanej w terenie naprawdę nie za bardzo będzie na co narzekać.
Oczywiście czytając powyższy tekst należy wziąć poprawkę na to, że począwszy od roku 2001 używam nieprzerwanie zarówno na PCcie jak też w urządzeniach mobilnych MemoryMapa, co oznacza że przygotowanie zarówno map w formacie QCT jak też plików MMI nie stanowi dla mnie większego wyzwania. Mało tego - część zasobów rastrowych posiadam wyłącznie w formacie QCT. Tak więc program MM Tracker poleciłbym przede wszystkim tym którzy - podobnie jak ja - używali na Windows Mobile MemoryMap Navigatora.
Ponieważ będzie to mój podstawowy soft mapowy na DEFY, na pewno napiszę kiedyś na jego temat nieco więcej.
Dzisiaj kilka zdań:
* Program nie jest co prawda firmowany przez MemoryMap, ale czuć w nim ducha mobilnego MemoryMap Navigatora pod Windows Mobile - podobna filozofia jeżeli chodzi o funkcjonalność, podobne rozwiązania graficzne (kolisty ciemnoczerwony kursor)
* Progam ma zdecydowanie więcej możliwości konfiguracyjnych niż jego odpowiednik na WindowsMobile. Nie są to jakieś przełomowe zmiany, ale ich ilość powoduje że w porównaniu z MemoryMap Navigatorem MM Tracker sprawia wrażenie softu zdecydowanie bardziej profesjonalnego.
* Podobnie jak w przypadku MMN działa wyszukiwanie na plikach "mmi" - dla niewtajemniczonych: to takie POI bez grafiki - działa to mniej więcej tak: Search -> wskazujemy plik np. Miejscowsci -> wpisujemy np. "Mucz", po czym z listy wybieramy Muczne -> kilkamy na View i raster centruje się w okolicach Mucznego, bez zbędnych elementów graficznych.
* Przytrzymanie palucha na mapie powoduje wywołanie Menu kontekstowego, gdzie m.in. mamy opcje: Maps at position (lista map dla danej lokalizacji) czy Create Waypoint
* Mapy są skalowalne w ramach tego samego obrazka, są też "podmienialne" w ramach tego co TreekBudowcy nazywają atlasem - są (a raczej mogą być) stosowne wirtualne przyciski: "wczytaj mapę o większej/mniejszej skali"
Podstawowe różnice jakie zauważyłęm po krótkiej zabawie
in minus:
* Brak obsługi danych DEM (dokładniej w MM były to dane w formacie GED) - przy czym chodzi właśnie o DEM (GED), czyli wektorową mapę wysokościwą, bo dla tracka zawierającego takie dane jest opcja: wykres wysokosci
* Brak możliwości "wyklikania" tracka
in plus
* Trasy, ślady i waypointy to pliki GPX (nie sprawdzałem czy waypointy mogą mieć dołączoną fotkę), co daje możliwość współpracy z innymi aplikacjami
* Program współpracuje z trójosiowym kompasem, co może się przekładać zarówno na prezentację samego wizerunku kompasu na tle mapy (widać na fotce) jak też na strzałkę namiaru /dodane/ oraz obracanie mapy (od wersji 1.8 ).
W sumie pierwsze wrażenia bardzo dobre. TwoNav to co prawda nie jest, ale po dodaniu obsługi danych wysokościowych, tak aby można było zobaczyć profil wysokości trasy wyklikanej w terenie naprawdę nie za bardzo będzie na co narzekać.
Oczywiście czytając powyższy tekst należy wziąć poprawkę na to, że począwszy od roku 2001 używam nieprzerwanie zarówno na PCcie jak też w urządzeniach mobilnych MemoryMapa, co oznacza że przygotowanie zarówno map w formacie QCT jak też plików MMI nie stanowi dla mnie większego wyzwania. Mało tego - część zasobów rastrowych posiadam wyłącznie w formacie QCT. Tak więc program MM Tracker poleciłbym przede wszystkim tym którzy - podobnie jak ja - używali na Windows Mobile MemoryMap Navigatora.
Pozdrawiam Lechu
Plecak: Garmin Fenix 5X + Xiaomi Mi Max 2 a czasami: Oregon 600T, Rino530HCX Był: Summit, Vista, 60CS, 60CSX, 62ST, eTrex30, eTrex10, Fenix3, Epix
Samochód: 3490T Był: 200, 205T, 1200T
Plecak: Garmin Fenix 5X + Xiaomi Mi Max 2 a czasami: Oregon 600T, Rino530HCX Był: Summit, Vista, 60CS, 60CSX, 62ST, eTrex30, eTrex10, Fenix3, Epix
Sprawdziłeś czy telefon ma „ fizyczne urządzonko o nazwie trójosiowy kompas”
ja dalej nie wiem jak to sprawdzić, chociaż wiem, że kompas działa.
andrzej
ja dalej nie wiem jak to sprawdzić, chociaż wiem, że kompas działa.
andrzej
" Jak to nie zachwyca Galkiewicza, jeśli tysiąc razy tłumaczyłem Galkiewiczowi, że go zachwyca,"
- GPS Maniak
- Radny
- Kontakt:
W specyfikacji nie znalazłem takiego info, ale kompas jest trójosiowy. Strzałka na obrazku kompasu w apliakcji MM Tracker w telefonie trzymanym pionowo z ekranem prostopadłym do podłogi, obracanym dookoła wg pionowej osi, prawidłowo wskazuje północną ścianę mojego pokoju.
Pozdrawiam Lechu
Odpowiadasz dokładnie tak samo jak ja, kiedy mnie o to pytałeś.
Można zainstalować program nawigacyjny z takim urządzeniem,
będzie się wiedziało czy się wznosimy, czy opadamy,
do tego jeszcze rozbudowany komputer podróżny.
andrzej
Można zainstalować program nawigacyjny z takim urządzeniem,
będzie się wiedziało czy się wznosimy, czy opadamy,
do tego jeszcze rozbudowany komputer podróżny.
andrzej
Małe OT.
Zestaw ciekawych/potrzebnych programów na Androida (kolejność przypadkowa).
SPB TV
Opera mini
APN backup & restore
APN OnOff
Astro file manager
Autobuser
Brightness Level
ConvertPad
Droid toolbox
Goggles
Google sky map
GPS test
Ipla
iReader
Metal detector
Meteo.pl alternative
OruxMap
Polish keyboard
Program TV (onet)
SystemPanel Lite
Traffic Counter
Zumi
Wifi Analyzer
Qwerty remocon
RepliGo reader
Missed reminder
Meridian
Zestaw ciekawych/potrzebnych programów na Androida (kolejność przypadkowa).
SPB TV
Opera mini
APN backup & restore
APN OnOff
Astro file manager
Autobuser
Brightness Level
ConvertPad
Droid toolbox
Goggles
Google sky map
GPS test
Ipla
iReader
Metal detector
Meteo.pl alternative
OruxMap
Polish keyboard
Program TV (onet)
SystemPanel Lite
Traffic Counter
Zumi
Wifi Analyzer
Qwerty remocon
RepliGo reader
Missed reminder
Meridian
Pozdrawiam
Ślimak
Oregon 450t
Motorola MB526
Samsung Galaxy Spica I5700
Nokia 6630 http://slimak.republika.pl/6630.htm
Dawno dawno temu Garmin 38, II+, V. http://slimak.republika.pl/index2.html
Ślimak
Oregon 450t
Motorola MB526
- GPS Maniak
- Radny
- Kontakt:
Poza programami backupującymi i menadżerami plików, no i poza wspomnianym wyżej MM Tracker, moje zainteresowanie poszło w nieco innym kierunku niż programy uzytkowe. Zassałem wszystkie bezpłatne pasjanse typu Freecell
i jeszcze jakieś programy brydżowe. Ale nie zdążyłem się tym pobawić. Póki co robię porządek w kalendarzu i kontaktach.
Pozdrawiam Lechu
No a gdzie Trekbuddy?slimak pisze:Małe OT.
Zestaw ciekawych/potrzebnych programów na Androida
Myślę ze na pierwszej stronie jest wystarczające wyjaśnienie. Na Androidzie głównie korzystam z zumi i wbudowanych Google maps.
P.S. Jeszcze raz polecam Google sky map.
P.S. Jeszcze raz polecam Google sky map.
Pozdrawiam
Ślimak
Oregon 450t
Motorola MB526
Samsung Galaxy Spica I5700
Nokia 6630 http://slimak.republika.pl/6630.htm
Ślimak
Oregon 450t
Motorola MB526
- GPS Maniak
- Radny
- Kontakt:
Wyjmij ten kij z mrowiskasdsyc pisze:No a gdzie Trekbuddy?
Dzięki. Sprawdzę.slimak pisze:P.S. Jeszcze raz polecam Google sky map.
Pozdrawiam Lechu
Pomysł, by korzystać z aplikacji Androidowej, pasującej do już posiadanych gotowych map i o znanych mniej więcej funkcjach jest najprostszym rozwiązaniem. Też bym w tym przypadku zrobił coś podobnego 
Pozdrawiam
Ranger
Pozdrawiam
Ranger
- GPS Maniak
- Radny
- Kontakt:
Google Sky Map - faktycznie rewelacja. Na WM korzystałem z podobnych aplikacji innych producentów, ale tam nie miałem kompasu i akceleratora. Na androidzie to zupełnie inna bajka - pół nocy spędziłem na balkonie
Z listy Ślimaka zainstalowałem też APN on/off, a już wcześniej miałem ASTRO File Menagera.
Do tego dorzuciłem Acrobat Readera (mam różne potrzebne informacje w PDF-ach) no i iGO8
z mapą NAVTEQa, na którym zdążyłem zrobić prawie 100 km.
Skopiowałem też z WM parę melodyjek Beatlesów, które służą mi jako dzwonki dla poszczególnych członków mojej rodziny.
Na tym etap poznawania nowej zabawki chyba zakończyłem. Czas wrócić do kwitesencji mojego hobby, czyli do klikania wektorówek .......
Z listy Ślimaka zainstalowałem też APN on/off, a już wcześniej miałem ASTRO File Menagera.
Do tego dorzuciłem Acrobat Readera (mam różne potrzebne informacje w PDF-ach) no i iGO8
Skopiowałem też z WM parę melodyjek Beatlesów, które służą mi jako dzwonki dla poszczególnych członków mojej rodziny.
Na tym etap poznawania nowej zabawki chyba zakończyłem. Czas wrócić do kwitesencji mojego hobby, czyli do klikania wektorówek .......
Pozdrawiam Lechu
Zainstaluj jeszcze programik „TasKiler” lub coś podobnego, (jest, ich wiele)
jest to program, który wyłącza wszystkie zbędne aplikacje,
może już zauważyłeś, że w tym systemie często nie ma „wyjdź z programu”,
„zamknij”, niby to jest dla naszego dobra, stwarza to wrażenie szybszego uruchamiania się aplikacji,
ale tylko, dlatego że nie zostały zamknięte.
andrzej
jest to program, który wyłącza wszystkie zbędne aplikacje,
może już zauważyłeś, że w tym systemie często nie ma „wyjdź z programu”,
„zamknij”, niby to jest dla naszego dobra, stwarza to wrażenie szybszego uruchamiania się aplikacji,
ale tylko, dlatego że nie zostały zamknięte.
andrzej