Garmin Colorado - Aktualizacja oprogramowania

O elektronice i wewnętrznym oprogramowaniu naszych Garminów. Chipsety, anteny zewnętrzne, baterie, karty pamięci, naprawy. Także o nieoficjalnych firmware, przeróbkach sprzętowych i innych rodzajach tuningu.
Zachu
Radny
Has thanked: 2 times
Been thanked: 5 times
Kontakt:

Re: Colorado 300 firmware od wersji 2.51beta

Post autor: Zachu »

Raz miałem po wejściu do Cacha przypadek wyłączenia. Już wróciłem do 2.9 ;)
Nuvi & DriveAssist & Zumo & fenix
Obrazek
Awatar użytkownika
Spider
Radny
Kontakt:

Re: Colorado 300 firmware od wersji 2.51beta

Post autor: Spider »

Pobawiłem się trochę więcej z GPXami z Geocache. Po wgraniu GPXa z geocaching.com bardzo często Colorado potrafi się powiesić podczas startu. Po wyjęciu baterii i ponownym uruchomieniu Colorado uruchamia się prawidłowo, ale to "trochę" denerwujące jest...

EDIT: Ukazała się kolejna wersja firmware:

http://www8.garmin.com/support/download ... sp?id=3887
http://www8.garmin.com/support/collecti ... 0-00622-31
Changes made from version 3.10 to 3.20:

* Added profile support for Garmin Custom Maps
* Fixed lockup while using GB Discoverer maps
Garmin: GPSMap 66s
Android: Xiaomi Redmi 4X

Obrazek Obrazek
zarys
Bywalec

Re: Garmin Colorado - Aktualizacja oprogramowania

Post autor: zarys »

Już po aktualizacji , co przyniesie zobaczymy. Czyli podzielimy się info czy jest OK!
Pozdrawiam
Ryszard
GPSmap60CSx,COLO 400C,Nuvi 1490T+nuLifeTime Europe,
GPmapa2009v3,CSAv5 i inne UMP,y, ostatnio NAVI COMAND NTG4 z mapami NaviSat, komórka LG GT540 z GPS.
Zachu
Radny
Been thanked: 5 times
Kontakt:

Post autor: Zachu »

W poprzednim sofcie już fajnie działało odświeżanie map i zoomowanie. Teraz troszkę lepiej jest na Mapwelowych mapach. Dodatkowo poprawiła się pikselioza, znaczy jest mniej i na większej gamie zoomu mapa jest czytelna. Odświeżanie jednak troszkę trwa. No i już nie zmieniają orientacji na poziomą. Generalnie, może się polubimy z 3.20 ;)
Nuvi & DriveAssist & Zumo & fenix
Obrazek
Awatar użytkownika
Spider
Radny
Kontakt:

No i niestety w wersji 3.20 w dalszym ciągu Colorado potrafi się zawiesić w przypadku wgrania plików GPX z Geocaching.com :?

Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
QRT30
Początkujący
Kontakt:

Post autor: QRT30 »

W końcu mi rastry działają jak trzeba.
Colorado 300 + rower + kajak + biegówki
Obrazek
Obrazek
Awatar użytkownika
pawelko
Nowy

Post autor: pawelko »

Rzeczywiście zawiesza się przy wgraniu plików *.gpx , szkoda, szkoda. Dodanie nowego pliku *.gpx powoduje u mnie zawieszenie, czekałem z pół godziny i ciągle loadings maps..., może jeszcze trzeba było poczekać? No i nadal to ograniczenie do 1999 skrzynek. W końcu wyjąłem baterie i poszło sprawnie. Ciekawe, co tu popłaca? cierpliwość w czasie uruchamiania po wczytaniu nowego pliku, czy odczekanie, aż ekran przestanie cokolwiek wyświetlać po wyjęciu / włożeniu baterii. Nadmienię, że przy poprzedniej wersji - 3.10 byłem mniej cierpliwy i nie czekałem, aż ekran po wyjęciu bateryjek przestanie wyświetlać cokolwiek i przez to jakoś kłopoty z przyciskiem on/off się nawet pojawiły.
P.S. Nie przywitałem się tu ze wszystkimi na Forum, robię to teraz i Pozdrawiam.
Obrazek
zarys
Bywalec

Mało tego. Każda próba pobrania z COLO śladów i punktów kończy się informacja ,że ich w COLO nie ma??? Oczywiście, że tam są!!! Co się dzieje jeszcze nie rozgryzłem???? Nie było czasu, ale oczywiście do czasu a jak nie to powrót do softu sprawdzonego.
Edit," powtórzyłem się z nerwów w dwu postach niech Admin będzie łaskaw i wywali mniej zrozumiały"
Pozdrawiam
Ryszard
GPmapa2009v3,CSAv5 i inne UMP,y, ostatnio NAVI COMAND NTG4 z mapami NaviSat, komórka LG GT540 z GPS.
Awatar użytkownika
soko
Garniak

Post autor: soko »

Skoro najnowsze firmware nie tworzą pliku Current.gpx, to i co ma niby bidny MapSource ściągać?
Jak tak na to patrzę, to ewoluuję w kierunku 60CSx. Co firmware , to jakiś bug.
Krzysztof

EDIT: Wygląda, że na Fw 3.20 tworzy plik current.gpx. Tyle , że widocznie coś nam się zawiesiło i trzeba zrobić hard reset. I - pomijając stracone waypointy i tracki - wszystko wróci do normy. Do następnego razu.
60CSx, Colorado 400t, Suunto X10, Colorado 300 i Colorado 400c. 86S, 79S.
Moja "Instrukcja Obsługi Colorado": Link: http://www.garniak.pl/viewtopic.php?p=67948#p67948
zarys
Bywalec

Spróbuję, jak pamiętam to Hard Reset -włączenie zasilania z wciśniętymi przyciskami L+P???
Pozdrawiam
Ryszard
Awatar użytkownika
beetle-m
Garniak

Post autor: beetle-m »

soko pisze:Wygląda, że na Fw 3.20 tworzy plik current.gpx. Tyle , że widocznie coś nam się zawiesiło i trzeba zrobić hard reset. I - pomijając stracone waypointy i tracki - wszystko wróci do normy. Do następnego razu.
A nie jest tak Krzysztofie, że po każdej aktualizacji zalecany jest reset ? Może warto go robić obligatoryjnie.
zarys pisze:Spróbuję, jak pamiętam to Hard Reset -włączenie zasilania z wciśniętymi przyciskami L+P???
:arrow: Ukryte funkcje GPS - podsumowanie
Pozdrawiam, mariuszD
Już bez Garmina na pokładzie. Kiedyś: nüvi 3490LMT // 3790T // 765T // 760 // 250W
Teraz: Xiaomi 12 (z Google Maps i Android Auto)
Awatar użytkownika
soko
Garniak

Może faktycznie dobrze byłoby robić reset.
Ale oznacza to, że przedtem trzeba ściągnąć cały katalog GPX z pamięci urządzenia. I chyba powinno się zapisać ręcznie bieżący ślad. A po resecie należałoby odtworzyć zestaw waypointów i tracków. To chwilę zajmie.
Na pewno warto po każdej ważniejszej wycieczce, gdzie były stawiane jakieś waypointy robić backup katalogu GPX. To akurat nie jest filozofia. Można też zapisywać ważne ślady na bieżąco w trakcie wycieczki.

Brak tworzenia katalogu current.gpx podejrzewamy, gdy z poziomu urządzenia widzimy, że całymi dniami nie archiwizuje się track (a powinien). Objawia się to stale widoczną linią tracka sprzed kilku dni.
Po podłączeniu do PC nie widać pliku GPX/Current/Current.gpx.
Wtedy hard reset jest oczywisty.

Krzysztof
Moja "Instrukcja Obsługi Colorado": Link: http://www.garniak.pl/viewtopic.php?p=67948#p67948
Awatar użytkownika
Spider
Radny
Kontakt:

soko pisze:Brak tworzenia katalogu current.gpx podejrzewamy, gdy z poziomu urządzenia widzimy, że całymi dniami nie archiwizuje się track (a powinien). Objawia się to stale widoczną linią tracka sprzed kilku dni.
Po podłączeniu do PC nie widać pliku GPX/Current/Current.gpx.
Wtedy hard reset jest oczywisty.
Soko, czy u Ciebie po resecie ślad jest automatycznie archiwizowany czy nie? Bo u mnie reset nic nie zmienił - ślad w dalszym ciągu nie jest archiwizowany.

Obrazek Obrazek
wilx
Początkujący

Post autor: wilx »

Według mnie najnowsza wersja FW jest najlepsza od kliku poprzednich (aczkolwiek nie idealna) :
1.Nie następują samowyłączenia urządzenia (poprzednio w ciągu 40 km potrafiło się wyłączyć dwa razy)
2.Nie mam od dłuższego czasu samoistnych "zwiech"
3.W porzednich FW w moim Colorado często następowało opóżnienie w rysowaniu śladu ,a teraz jest ok.
4.Dużo żwawsze jest też odświeżanie rastrów
Nie zaobserwowałem natomiast kłopotów z plikiem current.gpx. -jest gdzie ma być. MS bez problemu ściąga punkty i ślady.
pozdrawiam
Colorado 300 :Edge 800 :Edge 1030 :Edge 1040 Solar
Awatar użytkownika
soko
Garniak

Spider pisze: Soko, czy u Ciebie po resecie ślad jest automatycznie archiwizowany czy nie? Bo u mnie reset nic nie zmienił - ślad w dalszym ciągu nie jest archiwizowany.
Jest archiwizowany w pliku Garmin/GPX/Current/Current.gpx (tam też się tworzy przy podłączeniu do PC plik Position.gpx). Na razie nie stworzył żadnego pliku w trybie dataloggera, no ale to podlega innym zasadom. Warto wyczyścić katalog "Archive" z plików np. 66.gpx, 67.gpx itd. ( po zarchiwizowaniu oczywiście). Po hard resecie będzie - niestety - od nowa zapisywał 1.gpx, 2.gpx itd. Musi mieć też wolną przestrzeń w katalogu "Archive" - czyli nie więcej niż 20 plików .gpx. Katalog "archive" trzeba regularnie czyścić.
Krzysztof
ODPOWIEDZ