O seriach 62, Montana, Oregon, eTrex, czy fēnix, a nawet Rino, Dakota, Colorado, czy starej dobrej 60. Także o oprogramowaniu BaseCamp oraz mapach topograficznych i turystycznych (w tym o GPMapie Topo i Garmin Custom Maps) oraz o wszystkim co związane z użytkowaniem GPSów na szlakach górskich, krajoznawczych i rowerowych, a nawet w przydomowym lesie.
A sugerowałem się m.in tą recenzją oraz opiniami w sieci.
Z płatnych natomiast polecam TalkyToaster. Kupiłem ostatnio na Polskę do testów (za 13 funtów / ok 65 zł) i stała się moją główną.
Wg mnie to najbardziej czytelna mapa z wszystkiego co dotychczas testowałem. Wyraźne główne drogi, ścieżki czy ikony obiektów - wszystko się odróżnia.
I w reszcie punkty POI które nie zasłaniają wszystkiego co pod nimi, z czym miałem problem nawet w oryginalnych TopoActive.
W sumie TopoActive trzymam tylko z uwagi na Active Routing (tj. trasowanie zależne od aktywności), poza tym są to mapy słabe (słabe pokrycie i słaba czytelność w nieznanym terenie).
Wojtas81 pisze: 28 paź 2025, 00:24
Dodam swoją listę:
A sugerowałem się m.in tą recenzją oraz opiniami w sieci.
Dziękuję - bardzo wartościowe mapy!
Jest tego sporo i na pewno przydatne, na codzień korzystam z Mapy.cz (obecnie Mapy.com). Dobra recenzja na wyżej poleconej stronie, choć z mnóstwem reklam. Co mnie zaciekawiło, to mapy z alfabetem Braille'a. W odróżnieniu od innych serwisów, ten jest bliski, z uwagi na możliwość utożsamienia się z autorem (Martin Jeřábek), który w czeskiej prasie dzieli się historią i teraźniejszością tego produktu.
Ciekawy vlog: David Finger: Mapy.com dobývají svět. Jak vyměnit dvě písmena v názvu a nezbláznit se.
W Polsce na pewno takim autorskim produktem jest mapa PL Topo, której pomysłodawcami byli koledzy @popej i Ś.P. @GPSManiak; produkt firmy eazymut.
W planowaniu online na komputerze warto przyjrzeć się też tej, trochę chyba zapomnianej, czeskiej stronie.
Epix 2 Sapphire, eTrex SE, Fenix 5 Plus Sapphire, Dakota 20, Montana 650T, GPSMap 76CSx, Virb Elite, Tempe