[offtop] GPSMAP H1 oraz Plus

Dyskusje bliżej lub dalej związane z GPSami, zawsze jednak w doborowym towarzystwie.
Awatar użytkownika
Marko
Garniak
Has thanked: 13 times
Been thanked: 4 times

Re: [News] GPSMAP H1 oraz Plus

Post autor: Marko »

Wojtas81 pisze: 27 sty 2026, 13:04 Przypominam, że mamy 2026 rok. Nawet odchylenia powyżej 10 m źle świadczą o odbiorniku. Tak samo jak fakt, że ktoś wkleja ślady w nowym modelu, które są mniej dokładne niż w starym.
To nie jest postęp.
Tylko jaki jest cel tego postępu w turystyce?!?
Rozumiem technologię łączności satelitarnej tam, gdzie nie ma zasięgu sieci komórkowej, ale GPS i ten sprzed 20 lat, i obecnie daje w moim odczuciu to samo, ba, mam radość jak dziecko, gdy widzę, że oprogramowanie 20-letniego odbiornika GPSMap jest w kilku ważnych aspektach bardziej dopracowane niż serii od GPSMap 62 w górę.

Przykładowo: wyszukiwarka w starych, ale jarych porządkuje kategorie wg ostatnio wyszukanych, w belce górnej ekranu mapy masz wysokość DEM, w tej samej belce masz wszelkie informacje o statusie, w tym poziom sygnału satelitarnego; nie wspominając o "fajnych" ikonkach ludzik/samochód do rozróżnienia tras na krechę od tych "drogowych".

Wiem, nowe mają dashboardy, profil wysokości trasy, trasę aktywną: wzniosy, spadki etc.

O ile dzisiaj emulatory dawnych 8-, czy 16-bitowych komputerów to gadżety dla pasjonatów, to odbiorniki GPS te sprzed 20 lat i obecnie, w wielu aspektach są wciąż na równi użyteczne z nowoczesnymi odbiornikami; OK doszła łączność bezprzewodowa i synchonizacja z telefonem (co jest postępem), ale sama łączność GPS jest praktycznie ta sama. Nie można tego absolutnie powiedzieć np. o 20-letnim smartfonie. Użycie nawet 7-10-letniego smartfona zwykle dla mnie kończy się jakąś niekomaptybilnością...

To jest swoistym fenomenem, że dzisiaj, czyli w 2026 roku, gdy włączam odbiornik z GPS z 2008 roku, działa on prawie tak samo jak bez mała 20 lat temu, nigdzie się mi nie "sypie", nie potrzebuje żadnych dodatkowych bibliotek, aktualizacji, nic - jest sprawny w tym zakresie, do czego służą odbiorniki GPS (w turystyce). To też zapewne tłumaczy nadal wysokie (patrząc na wiek) wywoławcze ceny tych urządzeń na aukcjach (sam zresztą masz w portfolio Montanę 680t, za którą dałeś teraz zapewne z 500 zł).
Epix 2 Sapphire, eTrex SE, Fenix 5 Plus Sapphire, Dakota 20, Montana 650T, GPSMap 76CSx, Virb Elite, Tempe
Wojtas81
Bywalec
Has thanked: 1 time
Been thanked: 8 times

Post autor: Wojtas81 »

Marko pisze: 27 sty 2026, 13:22Przykładowo: wyszukiwarka w starych, ale jarych porządkuje kategorie wg ostatnio wyszukanych, w belce górnej ekranu mapy masz wysokość DEM, w tej samej belce masz wszelkie informacje o statusie, w tym poziom sygnału satelitarnego; nie wspominając o "fajnych" ikonkach ludzik/samochód do rozróżnienia tras na krechę od tych "drogowych".
Cieszę się, że się ze mną zgadzasz.

I to jest w pewnym sensie przykre zarazem. Kupujesz odbiornik z 2023 lub nawet 2026 roku za spore (jak na nawigację turystyczną) pieniądze, po czym bohatersko walczysz z problemami nieznanymi w odbiornikach sprzed 20 lat. To jest piękne ;)

Ja mogę wybaczyć staremu odbiornikowi, że myszkuje gdy podejdę do ściany wysokiego budynku. Bo jest stary i nawala tylko w bardzo specyficznych warunkach.
Ale nie mogę wybaczyć odbiornikowi z 2023 roku który ma 5 systemów satelitarnych, że myszkuje w szczerym polu i w czasie postoju. To są po prostu jakieś kiepskie żarty.

To jakbym kupił samochód w 2026 roku, który co 2 dni nie odpala i 3x gaśnie w trakcie jazdy, a potem zaklinał rzeczywistość, że to normalne, że to tylko maszyna, ma prawo się psuć, poprawią to później, i tak dalej.
Awatar użytkownika
Marko
Garniak

Wojtas81 pisze: 27 sty 2026, 13:40 To jakbym kupił samochód w 2026 roku który co 2 dni nie odpala i 3x gaśnie w trakcie jazdy, a potem zaklinał rzeczywistość, że to normalne, że to tylko maszyna, ma prawo się psuć, poprawią to później, i tak dalej.
Ja jeżdżę autem z 1998 roku i nie znam takich problemów.
Epix 2 Sapphire, eTrex SE, Fenix 5 Plus Sapphire, Dakota 20, Montana 650T, GPSMap 76CSx, Virb Elite, Tempe
roro
Bywalec
Been thanked: 2 times

Post autor: roro »

Wojtas81 pisze: 27 sty 2026, 13:04 67 ma dziwaczne problemy, jakby wchodził w tryb jakiegoś uśpienia podczas postoju i kiedy zaczynasz ruch, ślad jest przesunięty. To właśnie obrazuje ten obrazek.
Może wystarczy wyłączyć Auto Pause.

Auto Pausa nie została wprowadzona ze względu na oszczędność energii, ale po to żeby nie były zapisywane
punkty podczas postoju, które zawyżają dystans.
Wojtas81 pisze: 27 sty 2026, 13:04"Mój kolega, który ma zwykłego 67-kę i dba o jego aktualizację (najnowsza wersja 9.34 i GPS 11.02), zauważył, że pozycja mocno się zmienia, gdy stoi w miejscu (ale nie gdy się porusza)".

Dla mnie jest to nie do przyjęcia
Niestety będziesz musiał się z tym pogodzić, tak jest w odbiornikach turystycznych, przy zapisie śladu można w pewnym stopniu zminimalizować
liczbę dodatkowych zapisanych pozycji, stosując Metodę rejestracji - Auto.
Ostatnio zmieniony 27 sty 2026, 13:53 przez roro, łącznie zmieniany 1 raz.
Wojtas81
Bywalec

roro pisze: 27 sty 2026, 13:44Może wystarczy wyłączyć Auto Pause.
Powiedz to adminom i moderatorm GPSrChive. W końcu zajmują się nawigacjami od jedynych 20 lat, więc może o tym nie wiedzą.
roro pisze: 27 sty 2026, 13:44Jest racjonalne wytłumaczenie.
Czyli przesunięcie jest spowodowane wadliwym egzemplarzem, a nie oszczędnością energii.
A może użytkownicy po prostu "źle trzymają odbiornik", jak to powiedział klasyk.
Powinieneś się zatrudnić w dziale marketingu Garmina. Byłbyś dobry, naprawdę.
roro
Bywalec

Wojtas81 pisze: 27 sty 2026, 13:52 W końcu zajmują się nawigacjami od jedynych 20 lat, więc może o tym nie wiedzą.
Zapis śladu bez włączonej Auto Pausy rejestruje zapis punktów podczas postoju w sposób ciągłu, więc nie ma mowy o wybudzeniu.

Stwierdzam tylko fakt, że odbiorniki turystyczne zmieniają pozycję podczas postoju, w odbiornikach drogowych to nie występuje.

Lata temu w urządzeniach opartych na WIN CE większość użytkowników starał się usunąć mrożenie pozycji na postoju.
Wojtas81
Bywalec

roro pisze: 27 sty 2026, 14:15Stwierdzam tylko fakt, że odbiorniki turystyczne zmieniają pozycję podczas postoju, w odbiornikach drogowych to nie występuje.
Już ci napisałem. Nie traktuj połowy świata jak ludzi upośledzonych w rozwoju intelektualnym, którzy po 20-30 latach użytkowania danych urządzeń, nadal nie ogarniają ich podstaw.
Jak ludzi, którzy ze wsparciem Garmina się nigdy nie kontaktowali, a czytanie instrukcji obsługi to dla nich Mission: Impossible.
Robisz to bowiem notorycznie.

Obrazek który wysłałem, pochodzi z listy znanych błędów wklejonych przez adminów zagranicznego forum.

Wszystko to jest potwierdzone testami, pomiarami, wraz z punktem odniesienia (czyt: innymi odbiornikami). Pomiarami które trwały kilkanaście godzin, wiele dni i były wielokrotnie powtarzane.
Awatar użytkownika
Marko
Garniak

Wojtas81 pisze: 27 sty 2026, 14:25 Już ci napisałem. Nie traktuj połowy świata jak ludzi upośledzonych w rozwoju intelektualnym, którzy po 20-30 latach użytkowania danych urządzeń nadal nie ogarniają ich podstaw.
Zauważ jednak przy okazji, jak wielu użytkowników podkreśla nieintuicyjność interfejsu odbiorników GPS.
Trzeba przyznać, że trzeba tu znacznie więcej umiejętności niż w przypadku smartfonu.

Użycie przycisku pauza na postoju to akurat jedno z bardziej intuicyjnych rozwiązań, które można sobie nawet przypiąć na mapie jako pulpit.
No, ale my jesteśmy ekspertami, w odróżnieniu od początkujących nabywców GPS...
Wojtas81
Bywalec

Marko pisze: 27 sty 2026, 14:30Zauważ jednak przy okazji, jak wielu użytkowników podkreśla nieintuicyjność interfejsu odbiorników GPS.
Trzeba przyznać, że trzeba tu znacznie więcej umiejętności niż w przypadku smartfonu.
I naprawdę tak trudno zauważyć, że ci ludzie (podróżnicy, admini, itp) te umiejętności posiadają ?

Czy aż tak trudno odróżnić profesjonalnie napisane wypracowanie, od wypowiedzi okazjonalnego użytkownika, który kompletnie nie ogarnia o co chodzi w temacie ?
roro
Bywalec

Wojtas81 pisze: 27 sty 2026, 14:25 Obrazek który wysłałem, pochodzi z listy znanych błędów wklejonych przez adminów zagranicznego forum.
OK. stwierdzili błąd, ale nie powiązali błędu z oszczędnością energii.

Czy zaznaczyli, że Auto Pause była włączona lub wyłączona, może opisywali błąd działania auto Pausy.
Wojtas81
Bywalec

roro pisze: 27 sty 2026, 14:46OK. stwierdzili błąd, ale nie powiązali błędu z oszczędnością energii.

Czy zaznaczyli, że Auto Pause była włączona lub wyłączona, może opisywali błąd działania auto Pausy.
Bo nie muszą ci wszystkiego podawać na tacy. Masz tuzin tematów, testów, pomiarów i relacji, gdzie wszystko zostało już napisane i powiedziane.

Twierdzenie jakoby nikt przez 3 lata od wydania odbiornika (wliczając w to pomoc techniczną Garmina) nie wpadł na to, że problem można rozwiązać prostym przełącznikiem, to tłumaczenie na poziomie niegdysiejszych handlarzy samochodów z cofanymi licznikami.

Podpowiem ci tak. Jakoś zegarki Garmina mają dokładnie ten sam chip GNSS i to tej samej firmy (Airoha). I jakoś nikt nie skarży tam się na pływanie sygnału. Nikt też nie wypisuje teorii, że trzeba coś tam przestawić, że chmury zasłaniają niebo, że może Putin zakłóca sygnał i innych bajek dla niezorientowanych klientów.
Po prostu działa i już. Można ? Można.
W turystycznych GPSMAP Garmin nie potrafi natomiast problemów klientów od 3 lat rozwiązać, żadnej działającej porady im dać. Nic.
roro
Bywalec

Wojtas81 pisze: 27 sty 2026, 19:41 Bo nie muszą ci wszystkiego podawać na tacy. Masz tuzin tematów, testów, pomiarów i relacji, gdzie wszystko zostało już napisane i powiedziane.
Nie kwestionuję przesunięcia śladu, kwestionuję podaną przez Ciebie przyczynę, że przesunięcie powstało w wyniku oszczędności energii.

Poruszasz wszystko wokół tematu a nie w temacie.

Odwołujesz się do autorytetów z zagranicznych forów, to zapytaj, czy w Gpsmap 67 jest możliwość korzystania z własnych jnx,
ciekaw co odpowiedzą, ja jestem zadania, że można, uważam, że również w H1 jest to możliwe ( w H1 nie sprawdzałem).
Jeśli opowiedzą, że nie ma możliwości, to kto będzie się mylił większość czy skromny user.

Sygnał w zegarkach również "pływa".

Na pływanie sygnału skargi są od zawsze. począwszy od odbiorników z chipsetem SiRF.
Wojtas81
Bywalec

Nie bardzo cię rozumiem. Piszesz jakbyś był mądrzejszy i wiedział coś czego nie wiedzą wszyscy inni, którzy borykają się z problemami.
Jeśli coś wiesz, to podziel się i pomóż im je rozwiązać. Powiedz, pokieruj - co gdzie jak przestawić. Do grobu tej wiedzy nie zabierzesz.

Sam chętnie bym kupił nowy odbiornik, bo te 100 godzin by się przydało, nawet 1000 godzin byłoby dobrze.
Za swojego 66sr dałem z resztą niewiele mniej niż chodzą 67 i H1.

Ale zdecydowałem się kupić starszy, bo po prostu działa. Nie gubi sygnału, nie myszkuje. AutoPauzę mogę włączać, wyłączać, przestawiać w poprzek. Odbiornik mogę trzymać poziomo, pionowo i do góry nogami.

Nie ma to kompletnie żadnego znaczenia ani wpływu na nic. Wszystko to są bowiem wyłącznie bzdury i wymówki.
roro pisze: 27 sty 2026, 20:05Nie kwestionuję przesunięcia śladu, kwestionuję podaną przez Ciebie przyczynę, że przesunięcie powstało w wyniku oszczędności energii.
Już pisałem skąd wiadomo, że to efekt uboczny oszczędzania energii. Inteligentny człowiek z resztą z łatwością znajdzie fakty i je powiąże. Na tym polega inteligencja.
Reszta może sobie wierzyć, że winna jest AutoPauza. I co najciekawsze, nikt jeszcze na świecie nie wpadł na to żeby ją przestawić i rozwiązać problem.
roro pisze: 27 sty 2026, 20:05Sygnał w zegarkach również "pływa".

Na pływanie sygnału skargi są od zawsze. począwszy od odbiorników z chipsetem SiRF.
Większość ludzi którzy mają GPSMAPy, ma tez zegarki. I w zegarkach na pływanie nie narzekają.
Do tego wklejają ślady i każdy może sam porównać. To nie jest kwestia żadnych autorytetów ani wiary, tylko konkrety i dowody.

Jest bowiem różnica między pływaniem +/- 4 metry, albo traceniem sygnału w naprawdę ciężkich warunkach. A odchyleniami +/- 30 metrów, a w skrajnych ponad 100, gdy warunki są przejrzyste.
roro
Bywalec

Wojtas81 pisze: 27 sty 2026, 23:16 AutoPauzę mogę włączać, wyłączać, przestawiać w poprzek.
Bez obaw możesz kupić Gpsmap 67 lub H1, w tych odbiornikach można włączać i wyłączać Auto Pause.
Z Auto Pausą jest jednak problem przy zastosowaniu w turystyce pieszej, trzeba startować ze zwiększonym tempem ( w starszych odbiornikach).

Wojtas81 pisze: 27 sty 2026, 23:16 Już pisałem skąd wiadomo, że to efekt uboczny oszczędzania energii. Inteligentny człowiek z resztą z łatwością znajdzie fakty i je powiąże. Na tym polega inteligencja.
Reszta może sobie wierzyć, że winna jest AutoPauza. I co najciekawsze, nikt jeszcze na świecie nie wpadł na to żeby ją przestawić i rozwiązać problem.
Jeśli błąd jest związany z Auto Pausom to, wyłączenie Auto Pausy nie rozwiązuje problemu, błąd nadal istnieje, ale nie wiemy czy "jakieś uśpieniu"
nastąpił przy stosowaniu Auto Pausy.

Co mam łączyć z oszczędnością energii, napisałeś dosyć niejasno "jakby wchodził w tryb jakiegoś uśpienia podczas postoju".

Napisałeś, że został zgłoszony błąd, czy błąd został naprawiony przez Garmina, czy Garmin zwiększył zużycie energii.

Napisz w jaki sposób oszczędność przesuwa ślad i dlaczego sygnał GPS nie skoryguje toru wędrówki tylko tkwi do końca.

Załóżmy, po "jakimś uśpieniu" odbiornik się wybudza, jest na nieodpowiedniej pozycji ze względu na pływanie pozycji i przez dalszą część rejestruje prawidłowy tor wędrówki z przesunięciem, prawidłowo działające oprogramowanie powinno skorygować pozycję, jeśli odbiornik dalej jest w "jakimś uśpieniu" to dlaczego prawidłowo rejestruje tor wędrówki, powinien nadal pływać w miejscu postoju.

Zapewne jest to błąd w oprogramowaniu nie związany z oszczędnością energii, powiązanie z oszczędnością energii jest to Twój wymysł niczym nie potwierdzony.
Wojtas81
Bywalec

roro pisze: 28 sty 2026, 00:58Zapewne jest to błąd w oprogramowaniu
Jaaaasne błąd w oprogramowaniu. I dlatego przez 3 lata go nie umieją poprawić, mimo 30 lat doświadczeń w nawigacjach.

Nawet najtańsze chinole sprzedawane za bezcen nie mają problemów z pływaniem sygnału.
Takie problemy dzisiaj już praktycznie nie istnieją, żebyś nie wiem jaki szmelc kupił. Mamy 2026 rok, nie 1998.
roro pisze: 28 sty 2026, 00:58powiązanie z oszczędnością energii jest to Twój wymysł niczym nie potwierdzony.
Obudź się i użyj tego co masz między uszami, powiąż fakty. Nie da się uzyskać tak radykalnego wzrostu pracy na baterii, bez dotykania głównego prądożercy jakim jest GPS/GNSS. Prawa fizyki działają wszędzie tak samo, wyjątków nie ma.

Gdyby Garmin dokonał przełomu w bateriach, to byłby fenomen na skale światową. Na sprzedaży tej technologii zarobiliby więcej niż na wszystkich tych nawigacjach razem wziętych. Nawet Apple i Google by taką technologię z chęcią kupiło, bez względu na koszty. Bo to byłoby warte grube miliardy - absolutny przełom i rewolucja.
Ale go nie dokonali, bo baterie mają dokładnie takie same i system też ten sam. Nic nie dokonali, tylko wprowadzili stale włączone, agresywne oszczędzanie. Tylko tyle i aż tyle.
A jak jest agresywne oszczędzanie, to muszą gdzieś być i skutki tego. Znowu, prawa fizyki! Chyba że wierzysz w perpetuum mobile.
ODPOWIEDZ