Ksiazka zyczen i zazalen opencaching.pl
Kolory skrzynek na mapce
Czy dałoby się, żeby na interaktywnej mapce skrzynki znalezione przez mnie miały jakiś inny kolor ?
I jeszcze czy można by jakoś wyróżnić lub umożliwić wyszukiwanie/filtrowanie skrzynek, które nie zostały jeszcze przez nikogo odnalezione ?
I jeszcze czy można by jakoś wyróżnić lub umożliwić wyszukiwanie/filtrowanie skrzynek, które nie zostały jeszcze przez nikogo odnalezione ?
Re: Kolory skrzynek na mapce
Robie starania w tej materi od jakiegos czasu ale sukecsu nie mam. Jak znajde rozwiazanie to bedzie widac na mapieshchenka pisze:Czy dałoby się, żeby na interaktywnej mapce skrzynki znalezione przez mnie miały jakiś inny kolor ?
Gorszy jest problem z iloscia skrzynek. Powoli mapa zaczyna wolno chodzic gdyz autor (admin OC CZ) ktory napisal ten kod zrobil tak ze czytane sa wszystkie skrzynki z bazy i ten system sprawdz sie do niezbyt duzej bazy.
Nalezaloby przepisac kod w AJAX'ie i wyswietlac obiekty tylko dla duzego zoom i tego obszaru ale ja taki dobry nie jestem w te klocki i za jakis czas mapa bedzie bardzo wolna jak bedzie przybywac skrzynek.
Waldek
Do pewnego stopnia mozna sobie pomoc sortujac skrzynki po dacie zalozenia skrzynki, choc to oczywiscie nie zalatwia sprawy.shchenka pisze:... wyróżnić lub umożliwić wyszukiwanie/filtrowanie skrzynek, które nie zostały jeszcze przez nikogo odnalezione ?
Milo jest byc pierwszym przy skrzynce. Nie mamy w OC takiej tradycji jak plakietki/znaczki dla PIERWSZEJ osoby. Nie mysleliscie, zeby cos takiego zaczac robic w zakladanych skrzynkach?
FTF - link
Pozdrawiam
Android: OsmAnd... + UMP-pcPL
W OpenGeoWiki jest od jakiegos czasu w dziale Pliki do pobrania linki do tworzenia darmowych wlasnych certyfikatow FTF Zobacz tuBas pisze: Milo jest byc pierwszym przy skrzynce. Nie mamy w OC takiej tradycji jak plakietki/znaczki dla PIERWSZEJ osoby. Nie mysleliscie, zeby cos takiego zaczac robic w zakladanych skrzynkach?
FTF - link
Waldek
Ladne te certyfikaty 
Ten pierwszy link chyba nawet kiedys kliknalem, choc nie dam glowy ze z GeoWiki). Od jakiegos czasu chodzi mi ta mysl po glowie, ale jesli tylko ja tak bede robic, to chyba mija sie z celem... Rozumiem, ze nagle wszyscy tez nie zaczna, ze nie stanie sie to obowiazkowym elementem skrzynki.
Ciekawy jestem, czy jest jakies poparcie dla pomyslu. Jesli uwazacie, ze to zbedne/niepotrzebne, to na co komu plakietka z mojej skrzynki? Mialoby to sens, gdyby te plakietki po prostu byly w skrzynkach. Proponowany rozmiar - karta kredytowa.
Ten pierwszy link chyba nawet kiedys kliknalem, choc nie dam glowy ze z GeoWiki). Od jakiegos czasu chodzi mi ta mysl po glowie, ale jesli tylko ja tak bede robic, to chyba mija sie z celem... Rozumiem, ze nagle wszyscy tez nie zaczna, ze nie stanie sie to obowiazkowym elementem skrzynki.
Ciekawy jestem, czy jest jakies poparcie dla pomyslu. Jesli uwazacie, ze to zbedne/niepotrzebne, to na co komu plakietka z mojej skrzynki? Mialoby to sens, gdyby te plakietki po prostu byly w skrzynkach. Proponowany rozmiar - karta kredytowa.
- ted68
- Bywalec
- Kontakt:
Sam pomysl - ciekawey, mnie sie podoba - ale bedzie chyba problem z wielkoscia.Bas pisze:Ladne te certyfikaty
karta kredytowa nie zmiesci sie w wielu skrzyneczkach. Nie wejdzie ani do pojemnikow 35 mm ani do ulubionych przeze mnie pojemnikow na mocz. A skladanie w kostke takiego certytfikatu troche mija sie z celem.
Ja uwazam ze nie ma co unfikowac FTF bo im kazdy bedzie bardziej orginalny tym cenniejsza pamiatka bedzie z pierwszego odkrycia. Warto popatrzec na rozne rozwiazania i zrobic cos wlasnego ale trwalego gdzie beda zapisane dane dotyczace skrzynki. Jesli forma plakietki (podobne do tych dla np GeoLutin ) to dobrze aby byly np zafoliowana itd itd
Waldek
Czyli baza pytana jest zawsze o wszystkie skrzynki, a filtrowanie robione jest na kliencie ? I opóźnienie o którym piszesz nie wynika z obciążenia bazy, tylko z konieczności transferu przez sieć coraz większej liczby potencjalnie niepotrzebnych danych (np. obecnie informacji o wszystkich 1722 skrzynkach). Ile mniej więcej to jest bajtów ?sp2ong pisze: Gorszy jest problem z iloscia skrzynek. Powoli mapa zaczyna wolno chodzic gdyz autor (admin OC CZ) ktory napisal ten kod zrobil tak ze czytane sa wszystkie skrzynki z bazy i ten system sprawdz sie do niezbyt duzej bazy.
Nalezaloby przepisac kod w AJAX'ie i wyswietlac obiekty tylko dla duzego zoom i tego obszaru ale ja taki dobry nie jestem w te klocki i za jakis czas mapa bedzie bardzo wolna jak bedzie przybywac skrzynek.
Idealnie byłoby, gdyby można było jakoś spiąć mapę z wynikami wyszukiwania (np. w UI wyszukiwarki dodać link "pokaż wyniki na mapie") co przy okazji rozwiązałoby problem o którym piszesz. Naiwnie myślę sobie, że cały problem tkwi w przekazaniu odpowiedniego selecta z wyszukiwania do programiku obsługującego mapę ?
Albo ja mam takiego pecha, albo miałem rację. Tak czy inaczej jak info znikn eło ze strony glównej nikt juz na chacie nie bywa. Może czas na wniosek o jego usunięcie...Dziku pisze:Co do chata - tak jest zdecydowanie mniej wygodnie i podejrzewam, że zaskutkuje to spadkiem popularności tej formy kontaktu.(...)
Informacja o chacie na stronie w prawym gornym rogu byla dobra, ale zwalniala otwarcie strony, bo program sprawdzal... i sprawdzal... Moze byloby szybciej, gdyby strona wczytywala informacje o ilosci osob na chacie nie bezposrednio (bo wtedy musi wszystko sprawdzac), a z jakiejs zmiennej aktualizowanej np. co 5 minut. Czy to jest mozliwe?
Miałem rację.Dziku pisze:Co do chata - tak jest zdecydowanie mniej wygodnie i podejrzewam, że zaskutkuje to spadkiem popularności tej formy kontaktu.(...)
W ciągu ostatnich 3 - 4 dni wykonałem osobiste "czuwania chatowe" - z samej ciekawości czy po wycofaniu informacji ze strony głównej ktoś w ogóle bywa na chacie.
Popularność chata spadła do zera.
Chyba czas na wniosek o jego likwidację...
Chyba za wczesnie go likwidowac (bo nikomu nie wadzi jesli taka opcja jest) bo nie wiadadomo kiedy znow nam przyjdzie ze zostaniemy bez forum i geochat wroci do lask.
Ja mysle ze mozna umowic sie ze np w kazda sobote o 20:00 spotkanie na geochat i raz na tydzien mozna pogadac jesli znajda sie chetni lub tez mozna umowic sie ze kazdego dnia o 20:00 i jak ktos ma ochote to wpadnie.
Jak widac aktywnosc na zaprzyjaznionym forum jest spora wiec ludzie tu sie komunikuja i geochata nie uzywaja.
Ja mysle ze mozna umowic sie ze np w kazda sobote o 20:00 spotkanie na geochat i raz na tydzien mozna pogadac jesli znajda sie chetni lub tez mozna umowic sie ze kazdego dnia o 20:00 i jak ktos ma ochote to wpadnie.
Jak widac aktywnosc na zaprzyjaznionym forum jest spora wiec ludzie tu sie komunikuja i geochata nie uzywaja.
Waldek