Ksiazka zyczen i zazalen opencaching.pl

O współczesnych poszukiwaczach skarbów.
shchenka
Bywalec
Kontakt:

Kolory skrzynek na mapce

Post autor: shchenka »

Czy dałoby się, żeby na interaktywnej mapce skrzynki znalezione przez mnie miały jakiś inny kolor ?

I jeszcze czy można by jakoś wyróżnić lub umożliwić wyszukiwanie/filtrowanie skrzynek, które nie zostały jeszcze przez nikogo odnalezione ?
Obrazek
Awatar użytkownika
sp2ong
Bywalec
Kontakt:

Re: Kolory skrzynek na mapce

Post autor: sp2ong »

shchenka pisze:Czy dałoby się, żeby na interaktywnej mapce skrzynki znalezione przez mnie miały jakiś inny kolor ?
Robie starania w tej materi od jakiegos czasu ale sukecsu nie mam. Jak znajde rozwiazanie to bedzie widac na mapie

Gorszy jest problem z iloscia skrzynek. Powoli mapa zaczyna wolno chodzic gdyz autor (admin OC CZ) ktory napisal ten kod zrobil tak ze czytane sa wszystkie skrzynki z bazy i ten system sprawdz sie do niezbyt duzej bazy.
Nalezaloby przepisac kod w AJAX'ie i wyswietlac obiekty tylko dla duzego zoom i tego obszaru ale ja taki dobry nie jestem w te klocki i za jakis czas mapa bedzie bardzo wolna jak bedzie przybywac skrzynek.
Waldek
Awatar użytkownika
Bas
Garniak

Post autor: Bas »

shchenka pisze:... wyróżnić lub umożliwić wyszukiwanie/filtrowanie skrzynek, które nie zostały jeszcze przez nikogo odnalezione ?
Do pewnego stopnia mozna sobie pomoc sortujac skrzynki po dacie zalozenia skrzynki, choc to oczywiscie nie zalatwia sprawy.

Milo jest byc pierwszym przy skrzynce. Nie mamy w OC takiej tradycji jak plakietki/znaczki dla PIERWSZEJ osoby. Nie mysleliscie, zeby cos takiego zaczac robic w zakladanych skrzynkach?

FTF - link

Pozdrawiam :)
Android: OsmAnd... + UMP-pcPL
Awatar użytkownika
sp2ong
Bywalec
Kontakt:

Bas pisze: Milo jest byc pierwszym przy skrzynce. Nie mamy w OC takiej tradycji jak plakietki/znaczki dla PIERWSZEJ osoby. Nie mysleliscie, zeby cos takiego zaczac robic w zakladanych skrzynkach?

FTF - link
W OpenGeoWiki jest od jakiegos czasu w dziale Pliki do pobrania linki do tworzenia darmowych wlasnych certyfikatow FTF Zobacz tu
Waldek
Awatar użytkownika
Bas
Garniak

Ladne te certyfikaty :)
Ten pierwszy link chyba nawet kiedys kliknalem, choc nie dam glowy ze z GeoWiki). Od jakiegos czasu chodzi mi ta mysl po glowie, ale jesli tylko ja tak bede robic, to chyba mija sie z celem... Rozumiem, ze nagle wszyscy tez nie zaczna, ze nie stanie sie to obowiazkowym elementem skrzynki.
Ciekawy jestem, czy jest jakies poparcie dla pomyslu. Jesli uwazacie, ze to zbedne/niepotrzebne, to na co komu plakietka z mojej skrzynki? Mialoby to sens, gdyby te plakietki po prostu byly w skrzynkach. Proponowany rozmiar - karta kredytowa.
Awatar użytkownika
ted68
Bywalec
Kontakt:

Post autor: ted68 »

Bas pisze:Ladne te certyfikaty :)
Ciekawy jestem, czy jest jakies poparcie dla pomyslu. Jesli uwazacie, ze to zbedne/niepotrzebne, to na co komu plakietka z mojej skrzynki? Mialoby to sens, gdyby te plakietki po prostu byly w skrzynkach. Proponowany rozmiar - karta kredytowa.
Sam pomysl - ciekawey, mnie sie podoba - ale bedzie chyba problem z wielkoscia.
karta kredytowa nie zmiesci sie w wielu skrzyneczkach. Nie wejdzie ani do pojemnikow 35 mm ani do ulubionych przeze mnie pojemnikow na mocz. A skladanie w kostke takiego certytfikatu troche mija sie z celem.
Obrazek
Awatar użytkownika
sp2ong
Bywalec
Kontakt:

Ja uwazam ze nie ma co unfikowac FTF bo im kazdy bedzie bardziej orginalny tym cenniejsza pamiatka bedzie z pierwszego odkrycia. Warto popatrzec na rozne rozwiazania i zrobic cos wlasnego ale trwalego gdzie beda zapisane dane dotyczace skrzynki. Jesli forma plakietki (podobne do tych dla np GeoLutin ) to dobrze aby byly np zafoliowana itd itd
Waldek
shchenka
Bywalec
Kontakt:

Post autor: shchenka »

sp2ong pisze: Gorszy jest problem z iloscia skrzynek. Powoli mapa zaczyna wolno chodzic gdyz autor (admin OC CZ) ktory napisal ten kod zrobil tak ze czytane sa wszystkie skrzynki z bazy i ten system sprawdz sie do niezbyt duzej bazy.
Nalezaloby przepisac kod w AJAX'ie i wyswietlac obiekty tylko dla duzego zoom i tego obszaru ale ja taki dobry nie jestem w te klocki i za jakis czas mapa bedzie bardzo wolna jak bedzie przybywac skrzynek.
Czyli baza pytana jest zawsze o wszystkie skrzynki, a filtrowanie robione jest na kliencie ? I opóźnienie o którym piszesz nie wynika z obciążenia bazy, tylko z konieczności transferu przez sieć coraz większej liczby potencjalnie niepotrzebnych danych (np. obecnie informacji o wszystkich 1722 skrzynkach). Ile mniej więcej to jest bajtów ?

Idealnie byłoby, gdyby można było jakoś spiąć mapę z wynikami wyszukiwania (np. w UI wyszukiwarki dodać link "pokaż wyniki na mapie") co przy okazji rozwiązałoby problem o którym piszesz. Naiwnie myślę sobie, że cały problem tkwi w przekazaniu odpowiedniego selecta z wyszukiwania do programiku obsługującego mapę ?
Obrazek
Dziku
Bywalec

Post autor: Dziku »

Dziku pisze:Co do chata - tak jest zdecydowanie mniej wygodnie i podejrzewam, że zaskutkuje to spadkiem popularności tej formy kontaktu.(...)
Albo ja mam takiego pecha, albo miałem rację. Tak czy inaczej jak info znikn eło ze strony glównej nikt juz na chacie nie bywa. Może czas na wniosek o jego usunięcie... :?:
Obrazek
Awatar użytkownika
Bas
Garniak

Informacja o chacie na stronie w prawym gornym rogu byla dobra, ale zwalniala otwarcie strony, bo program sprawdzal... i sprawdzal... Moze byloby szybciej, gdyby strona wczytywala informacje o ilosci osob na chacie nie bezposrednio (bo wtedy musi wszystko sprawdzac), a z jakiejs zmiennej aktualizowanej np. co 5 minut. Czy to jest mozliwe?
Dziku
Bywalec

Dziku pisze:Co do chata - tak jest zdecydowanie mniej wygodnie i podejrzewam, że zaskutkuje to spadkiem popularności tej formy kontaktu.(...)
Miałem rację.
W ciągu ostatnich 3 - 4 dni wykonałem osobiste "czuwania chatowe" - z samej ciekawości czy po wycofaniu informacji ze strony głównej ktoś w ogóle bywa na chacie.
Popularność chata spadła do zera.
Chyba czas na wniosek o jego likwidację...
Obrazek
Awatar użytkownika
sp2ong
Bywalec
Kontakt:

Chyba za wczesnie go likwidowac (bo nikomu nie wadzi jesli taka opcja jest) bo nie wiadadomo kiedy znow nam przyjdzie ze zostaniemy bez forum i geochat wroci do lask.

Ja mysle ze mozna umowic sie ze np w kazda sobote o 20:00 spotkanie na geochat i raz na tydzien mozna pogadac jesli znajda sie chetni lub tez mozna umowic sie ze kazdego dnia o 20:00 i jak ktos ma ochote to wpadnie.

Jak widac aktywnosc na zaprzyjaznionym forum jest spora wiec ludzie tu sie komunikuja i geochata nie uzywaja.
Waldek
Awatar użytkownika
ZYR
Bywalec

Post autor: ZYR »

Popieram wniosek o konkretnej godzinie.
Staram się tak w okolicach 21 bywać przez parę minut na forum.
Wygodniej jest jednak jeśli na stronie głównej widaćile jest osób.
Acha, I domyślnie wstawiłbym 1 czy 2, bo jak się widzi 0 to chyba tylko ja i Dziku wchodzimy ;) Tak podagać do siebie. ;)
ZYR
Obrazek
Dziku
Bywalec

Mamy 21.30, a na chacie tylko Nicram77 i ja...
Obrazek
Awatar użytkownika
ilneptuno
Początkujący

Post autor: ilneptuno »

To... może dzisiaj o 21.00 ktoś był się zjawił ? Ja będe się starał jak tylko dojadę do domu zaraz odpalam kompa i czekam na innych chatowników.
Obrazek
ODPOWIEDZ