[News] GPSMAP H1 oraz Plus

O seriach 62, Montana, Oregon, eTrex, czy fēnix, a nawet Rino, Dakota, Colorado, czy starej dobrej 60. Także o oprogramowaniu BaseCamp oraz mapach topograficznych i turystycznych (w tym o GPMapie Topo i Garmin Custom Maps) oraz o wszystkim co związane z użytkowaniem GPSów na szlakach górskich, krajoznawczych i rowerowych, a nawet w przydomowym lesie.
roro
Bywalec
Been thanked: 2 times

Re: [News] GPSMAP H1 oraz Plus

Post autor: roro »

Bak wyszukiwania według adresy w H1.
Wojtek Szydlowski pisze: 07 paź 2025, 18:12 Musi być coś na rzeczy z systemem plikowym H1, z API, nie wiem z czym nie znam się, bo np PL TOPO sama z siebie nie działała, dopiero koledzy z eAzymut dodali mi na kartę jakieś dodatkowe pliki i działa, załatwiłem to razem z zakupem aktualizacji na kolejny rok.

Możliwe, że "Wojtek Szydlowski" sprawdzał bez włożonej karty SD, mapa PL TOPO na pewno ma dane adresowe,
więc wyszukiwanie według adresu przy włożonej karcie powinno się pojawić.
roro
Bywalec
Been thanked: 2 times

Post autor: roro »

Wojtas81 pisze: 17 paź 2025, 16:04 Wiem, że nie ten odbiornik, ale zauważyłem jedną rzecz. Na Oregonie wystarczy sam fakt posiadania mapy z adresami, by móc wyszukiwać po adresie.
Natomiast ta mapa nie musi być w ogóle włączona. Jeśli więc mamy Garmin TopoActive (włączoną) + UMP (wyłączoną), to wyszukiwanie po adresie i tak działa (korzystając z danych adresowych UMP).
Wyszukiwanie Adresów przebiega na wskazanej mapie posiadających dane adresowe,
można wybrać, na której mapie chcemy wyszukiwać adres.

Jeśli mapa zawiera obszar wielu państw, należy wskazać państwo.

Włączenie lub wyłączenie mapy nie ma znaczenia dla przebiegu wyszukiwania,
wystarczające jest, że mapa lub mapy posiadająca dane adresowe są w odbiorniku, lub na karcie SD.

Problem przy sprawdzaniu wyszukiwania przez @ Wojtek Szydlowski polegał na tym, że w odbiorniku była tylko mapa bez danych adresowych,
jeśli włożyłby kartę z mapą PL Topo ( o której wspominał ) wyszukiwanie według adresów byłoby dostępne.
Wojtek Szydlowski
Garniak
Been thanked: 6 times

Post autor: Wojtek Szydlowski »

Podczas wszystkich testów w odbiorniku była i jest nadal karta z PL Topo w najnowszej wersji, oraz PL TOPO Adresy.
Więc to raczej nie ten "problem" ;-)
GPSMap H1 + Forerunner 965
Awatar użytkownika
Marko
Garniak
Has thanked: 13 times
Been thanked: 4 times

Post autor: Marko »

@Wojtek Szydlowski
Jeszcze podrążę temat kursu. Czy korzystasz z.kursów podczas nawigacji? Jak je generujesz (w jakim programie, aplikacji, w Garmin Connect, czy może w innym) i jak to działa? Czy zawsze masz wskazówki nawigacyjne, czy da się pominąć je i mieć w menu "Up Ahead" tylko punkty charakterystyczne wcześniej ustalone przez sobie np. w Garmin' Connect?
Epix 2 Sapphire, eTrex SE, Fenix 5 Plus Sapphire, Dakota 20, Montana 650T, GPSMap 76CSx, Virb Elite, Tempe
epkchmiele
Bywalec

Post autor: epkchmiele »

Też mnie to ciekawi, przeczytałem instrukcje etrex i tam nie ma tworzenia kursu Jest nawigacja po kursie utworzonym w telefonie i niby że ma się to dostosować do danej mapy w urządzeniu.
Wojtek Szydlowski
Garniak

Marko pisze: 22 paź 2025, 18:22 @Wojtek Szydlowski
Jeszcze podrążę temat kursu. Czy korzystasz z.kursów podczas nawigacji? Jak je generujesz (w jakim programie, aplikacji, w Garmin Connect, czy może w innym) i jak to działa?
Korzystam wyłącznie z kursów.
Wycieczki planuję w webowej wersji Locus Map (Locus Map Planner, pozwala planować i wymieniać zaplanowane trasy z aplikacją w wersji GOLD, płatnej). Tam mam całą swoją bibliotekę, podzieloną na TRASY oraz PUNKTY. W tych głównych kategoriach mam podkatalogi, a więc Tatry, Bieszczady, Podlasie etc. Więc tam mam cały swój mapnik + bibliotekę nazwijmy to tras.
Gdy chcę wgrać coś do odbiornika, to na komórce zapisuję daną trasę jako GPX.
Następnie otwieram plik w aplikacji Garmin Connec i eksportuję do zegarka i / lub do H1.
Gotowe.
Na pewno mozna szybciej, bardziej automatycznie itp - ale mi to wystarcza.
Znacznie częściej otwieram po prostu trasęw Locusie i zerkam od czasu do czasu na ekran komórki, czy dobrze idę / jadę, albo "jak daleko / wysoko jeszcze".

Podczas nawigacji H1 wyświetla wskazówki nawigacyjne na mapie, można je też ukryć. Taki pasek na górze, nad mapą.
Nie sądzę, żeby można było wyświetlać tylko pukty "zadane" wcześniej w definicji kursu, mnie się to nie udało.
Ale dla mnie kurs w odbiorniku jest po to, żeby:
a) trzymać się wyznaczonej trasy (kursu)
b) móc oszacować przybycie, na podstawie średniej prędkości i pozostałego dystansu
Wskazówki nawigacyjne (za xxx m skręć w yyyy) są mi zbędne.
Wojtek Szydlowski
Garniak

Przyznam się, że dopiero w ten weekend pojeździłem więcej z H1.
Trochę się zrehabilitował, głównie z powodu super czytelnego ekranui oraz bardzo dobrej obsługi przycisków w rękawiczkach.
Na tyle byłem zadowolony, że w weekend sprzedałem Edge 1030 plus wraz z całą menażeria, lampkami itd i zostaje tylko z H1.
Ale ja wymagam tylko wyświetlania kursu i kilku prostych pół danych. Nawet na Climb Pro mi nie zalezy już.
Na etapie planowania trasy wiem, jakie będą podjazdy / podejścia. Nie stanowią one dla mnie problemu a co to zmienia, że w trakcie pokonywania podjazdu wiem, ile do końca, w pionie czy poziomie. I tak muszę podjechać :)
Generalnie to rezygnuje z tego całego "opomiarowania" turystyki, bo gdzieś w tym wszystkim ginie mi główny cel. Wracam mozna powiedzieć do korzeni i chyba się jednak z H1 polubimy. Czekam na jakieś duże uaktualnienie softu.
Wojtek Szydlowski
Garniak

Jeśli myślisz o zmianie na nowego Etrexa (tak zgaduje) to nie polecam. Niewiele zyskasz i będziesz rozczarowany mając wiedzę, jaka masz.
Dla mnie było "warto" bo od dawna planowałem pozbycie się wszystkich urządzeń, łącznie z zegarkiem i zostawienie jednego, z czasem błędy poprawią i będzie dobrze.
Co do adresów: pewnie kombinują tak, że jest do tego ten Garmin Explorer, gdzie możesz wyszukać punkt o przesłać do odbiornika.
Albo "zapomnieli" dodać i w jakiejś wersji softu to przywrócą.
Na ClimbPro nie liczył bym wcale. Ascent Planning pewnie wyciął marketing obawiając się kanibalizacji serii Edge
Awatar użytkownika
Marko
Garniak

Wojtku, mam pytanie o interfejs.
Jak Ci się go obsługuje? Czy nie poszło to zbyt mocno w stronę smartfona i można "zaklinać się", jak w eTrexie 35?
Z filmu wynika kilka uciążliwości, takich jak np. brak zapętlenia ekranów menu,, niezbyt czytelne działanie klawiszy +/- na ekranie startowym. W komentarzach rzuca się praca na mapie - przypadkowe generowanie Waypointów podczas tworzenia kursu w odbiorniku.
Epix 2 Sapphire, eTrex SE, Fenix 5 Plus Sapphire, Dakota 20, Montana 650T, GPSMap 76CSx, Virb Elite, Tempe
Wojtek Szydlowski
Garniak

Interfejs jest smartfonowy i trzeba się odzwyczaić od tego, że odbiornik jest sekwencją ekranów ze stałą zawartością.
Teraz możesz zdefiniować ekrany coś a'la smartfon a na ekranach obiekty a'la widgety na smartfonie.
Na dobrą sprawę można mieć jeden ekran a na nim komplet widgetów.

Ja mam dwa ekrany:
- stan bieżący (czas, dystans, mapa, wykres wysokości)
- nawigacja (pola opisujące wyznaczoną trasę)

Ekran mapy jako taki sam w sobie właściwie nie istnieje, jest wywoływany dopiero z tego widgetu.
Początkowo to dziwi, ale później już nie. Szczególnie, że mapa jako widget o wielkości np połowy ekranu działa jak mapa, przesuwa się, itd i jest całkiem czytelną a po pacnieciu w nią dopiero otwiera się ekran mapy.

Jedyne co mi trochę przeszkadza, to mniejsza dowolność w konfiguracji pustych miejsc na pola danych / widgety. W Edge można znacznie dokładniej ustawić ekrany "pod siebie", tu jest kilka predefiniowanych ekranów i możliwość ustawienia własnego, ale z dość uboga konfiguracją.

Nie planuje kursów w odbiorniku ani nie przechowuje w nim biblioteki punktów ani tras, przesyłam ślad przed wycieczka i nawiguje po nim, albo - jeśli nie mam konkretnych planów - jadę i zerkam na mapę, co przede mną. Więc nie wypowiem się, czy planowanie jest wygodne.

Interfejs oceniam jako bardzo uproszczony w stosunku do poprzednich modeli. Początkowo to irytuje, szczególnie jeśli ktoś zna dobrze poprzednie menu.
A z drugiej strony jest o wiele mniej klikania.
Idea "widgetów" jest moim zdaniem bardzo dobra a tej wielkości ekran już na to pozwala.

Zmianę i uproszczenia oceniam na plus.
Dla każdej aktywności można zdefiniować inne ekrany.
Ja mam dwie aktywności: Wędrówka i Wycieczka rowerowa.
Na każdej z nich ekrany ustawione pod dany rodzaj wycieczki. Coś jak kiedyś profile, tyle, że w profilu można było zmieniać każde ustawienie odbiornika, a tu tylko ekrany i niewiele ustawień samego odbiornika.
Liczę, że kiedyś dodadzą więcej możliwości konfiguracji własnego ekranu.
Ekran dotykowy + guziki to jest to. Na pewno dla rowerzysty to zaleta.
Wojtek Szydlowski
Garniak

Niezłym podsumowaniem może być ten przypięty wpis administratora strony GPSrChive.
A on wie o czym pisze, ma ogromną wiedzę o Garminach:

W skrócie: nie kupować H1, zanim nie zostanie ustabilizowane oprogramowanie (o ile w ogóle kiedykolwiek zostanie).
https://www.gpsrchive.com/Discussion/vi ... php?t=3587

Cóż, trudno się nie zgodzić :)
Ja nie żałuję przesiadki z 67, bo traktuję Garmina jako gadżet, nie zależy od niego jakość / bezpieczeństwo moich wycieczek.
Awatar użytkownika
Marko
Garniak

Pojawił się nowy FW 5.09.
Szczegóły na GPSrChive
Wojtas81
Bywalec
Has thanked: 1 time
Been thanked: 8 times

Post autor: Wojtas81 »

Recenzja Garmin GPSMAP H1i Plus i komentarze nie zachęcają.

Za ciemny ekran, niedokładny ślad (mniej dokładny od starszych), rozczarowująca bateria, brak zaawansowanych opcji (dot. np sposobu rejestracji śladu).
Oraz ogrom, ogrom błędów. Zwracają uwagę na wyraźny spadek jakości urządzeń Garmina od czasów Fenixa 8 oraz GPSMAP H1.

Do tego nie wszystkie mapy działają, np wywala brak licencji (choć licencja jest na karcie SD) albo jakieś mapy nie widzi w ogóle.
Moim zdaniem to krok w kierunku przymuszania użytkowników do kupowania jedynie słusznych map w jedynie słuszny sposób, najlepiej w abonamencie (tj. Outdoor Maps+).

Piszą też, że starsze modele są solidniejsze niż nowe (np 65s lepszy niż Etrex Touch 2).

Jak już nawet YouTuberzy czy moderatorzy (jak na Gpsrchive) piszą żeby nie kupować, to znaczy, że musi być źle.
Bo w 90% to YouTuberzy nakręcają konsumpcję, bo z tego żyją.
Wojtas81
Bywalec
Has thanked: 1 time
Been thanked: 8 times

Post autor: Wojtas81 »

Marko pisze: 05 gru 2025, 08:03Może AI coś jeszcze zmieni...
AI to dzisiaj młotek masłowa - remedium na wszystkie problemy, wszystkich ludzi. Trudno polemizować z manią o zasięgu globalnym.

Ja nie wiem gdzie ty chcesz AI pakować do ręczniaków i rowerowych. I przede wszystkim po co ? Żeby robić z niego smartphona, jak gdyby jeszcze ich było za mało na rynku i potrzeba było kolejnych.

Z AI będzie tak jak z rewolucją mobilną. Najpierw była negacja: "iPhone? a po co to komu? To tylko zabawka dla dzieciaków.".
A potem była globalna mania (z skrajności w skrajność): "komputery osobiste to przeszłość, za max 10 lat będziemy pracować na tabletach i aplikacjach uniwersalnych w stylu Windows 8".

Negacja była krótkowzroczna, ale mania również brzydko się zestarzała. A po pseudo-wizjonerach od "pracy na tabletach na aplikacjach uniwersalnych" też nie ma dziś śladu.
Marko pisze: 05 gru 2025, 08:03Teraz to tylko lifting, czasem udany, czasem nieudany.
Ten lifting jest kluczowy. Ewolucja jest o wiele więcej warta niż ciągłe, nieprzemyślane rewolucje.
Porównaj sobie aplikację Locus do Garmin Explore. Locus jest sporo lepszy i to nie dlatego, że ma on AI.

Natomiast co do ręczniaków, to jest to narzędzie dedykowane i nie ma potrzeby dodawać tam kolejnych nieprzemyślanych bajerów, które tylko zwiększają chaos i zawodność. Planowanie można zrobić zrobić na smartphonie, ręczniak ma działać w słonecznych, deszczowych i mroźnych warunkach. Z czym smartphone'y mają problemy, których nie widać na pierwszy rzut oka, ale które się ujawniają w terenie.

To czego w ręczniakach brakuje to niedoróbki w stylu brak nawigacji po śladzie, błędy, czy dryfowanie sygnału (w nowych), które nie mają nic wspólnego z AI lub jego brakiem.

BTW: Nawet w tym wątku. Nie widziałem, by kolega który kupił H1 narzekał na brak AI czy innych krzykliwych funkcji.
Notorycznie natomiast narzeka na awaryjność i niedopracowanie softu. Dodawanie kolejnych, skomplikowanych bajerów, gdy jeszcze stare nie działają, to gaszenie pożaru benzyną. Awaryjność się od tego nie zmniejszy, tylko zwiększy jeszcze bardziej.
Marko pisze: 05 gru 2025, 08:03Można by polemizować, bo przy częstszym użytkowaniu są problemy z obudową, głównie chodzi o starzejące się gumowe przyciski.
Boczne gumowe przyciski padają w niektórych modelach (eTrex, Oregon), ale z tego co czytałem to po wielu latach ciągłego używania (7 lub coś koło tego). Poza tym na eBayu łatwo kupić nowe i przedłużyć życie urządzenia o jeszcze bardzo długo.
Urządzenia które służą 10 i więcej lat, to naprawdę znakomite urządzenia. Który smarphone lub smart-zegarek ci tyle posłuży ?

A co do nowych to nie można polemizować, bo nic nie wiemy. Nie ma nikogo kto miałby jakikolwiek nowy przez dłuższy czas i ich awaryjność to czysta spekulacja.
Wiemy natomiast, że jest mnóstwo błędów i niedoróbek, a pierwsze usterki już się trafiają (np padający przycisk akcji).
Vol.
Początkujący
Has thanked: 3 times

Post autor: Vol. »

Wydaje mi się, że H1 jednak - jak za kilka miesięcy uporają się z niedoróbkami softu, wnosi nową jakość. Jest nią obsługa dotykowa ekranu, która znacząco poprawia komfort użytkowania przy nawigacji - przeglądniu mapy. Zwłaszcza, gdy trzeba zmienić trasę. To jedna z przyczyn, dla których zmieniłem GPSmap 66s na edge 1040. Strasznie mnie zawsze irytowała ta strzałka, którą trzeba dojechać do krawędzi ekranu, żeby ruszyć mapa. Strasznie to niewygodne. Druga sprawa to oczywiście opisywanie POI. Bez porównania łatwiejsze i szybsze na ekranie dotykowym. Trzecia sprawa, wydaje mi się, patrząc na filmy, że w stosunku do poprzednich gpsmap znacząco poprawiono szybkość działania odświeżania mapy. No i ekran też jest leszy zdaje się.

Natomiast co do uwagi, że wystarczy smartfon i locus... cóż też tak kiedyś uważałem, dopóki nie zgubiłem się w górach na wycieczce rowerowej w zapadającym zmroku przy padającym deszczu i rozładowanym smartfonie. Którego za chiny nie mogłem naładować, bo akurat port zamokł. Drogę znalazłem dzięki Fenix 6x, czyli dość dawno to było ;) smartfon jest super - dopóki jest pogoda, ale taka w miarę, bo w 30 stopniach na kierownicy za długo też nie pociągnie. Jak leje, mgła, zimno i zapada zmrok, nic nie zastapi porządnej nawigacji czy choćby zegarka z mapą.

Pozdrawiam
ODPOWIEDZ