Właściwości śladu w Mapsource

O seriach 62, Montana, Oregon, eTrex, czy fēnix, a nawet Rino, Dakota, Colorado, czy starej dobrej 60. Także o oprogramowaniu BaseCamp oraz mapach topograficznych i turystycznych (w tym o GPMapie Topo i Garmin Custom Maps) oraz o wszystkim co związane z użytkowaniem GPSów na szlakach górskich, krajoznawczych i rowerowych, a nawet w przydomowym lesie.
Awatar użytkownika
Spider
Radny
Kontakt:

Re: Właściwości śladu w Mapsource

Post autor: Spider »

Mam MapSource 6.13.7 i ja nie widzę żeby na Twoim śladzie wyświetlała się aktualna data. Owszem data się wyświetla ale jest to cały czas ta sama data bo ona jest zawarta w nazwie śladu i tak na prawdę to ta nazwa jest wyświetlana.
Garmin: GPSMap 66s
Android: Xiaomi Redmi 4X

Obrazek Obrazek
wjacek
Początkujący

Post autor: wjacek »

Ale jaja ;o), no rzeczywiście, chyba jakaś pomroczność na mnie padła. W przypadku Oregona ślad aktywny w MapSource ma nazwę np. "Bieżący ślad: 06 LUT 2009 11:30:10" i cały czas wyświetla się ta sama data czyli nazwa pliku. W przypadku Visty ślad ma nazwę "ACTIVE LOG 001" i po najechaniu kursorem wyświetla się ta sama nazwa.

jacek
SP2BZW

Post autor: SP2BZW »

i tym bardziej nie ma tam prędkości :mrgreen: a od tego bodajże się zaczęło....
Awatar użytkownika
pelsta
Bywalec

Post autor: pelsta »

No to się wyjaśniło. U mnie podobnie, wyświetla nazwę śladu (MS 6.13.7).
Staszek
Nuvi200 + Nuvi250v2 + Mio169 + eTrexVistaHCx + eTrex20->eTrex30 + Samsung Solid B2710 + HTC HD2 (Android 4.2.2) + K&M Drive 2.1 + eTrex30x
własna kompilacja OSM + UMP-pcPL + Compass
góry - Locus, droga - ciągle poszukuję
NuviLog2MS, gpxer, jnxer
Awatar użytkownika
Spider
Radny
Kontakt:

wjacek pisze:Ale jaja ;o), no rzeczywiście, chyba jakaś pomroczność na mnie padła.
No i to całkiem niezła. Ja tu się wkręciłem w analizę GPXów. Siedziałem i generowałem różne kombinacje (bo mnie temat zaintrygował) a na koniec okazuje się, że to było zwykłe niedopatrzenie :evil: Ale przynajmniej trochę więcej się dowiedziałem o GPXach - np. to że do punktów śladu można dodawać tagi <name> oraz <desc> ale niestety MapSource z ich nie korzysta (pierwsza myśl dotyczyła właśnie tych tagów). Drugi pomysł był z rozszerzeniem Garmina (http://www8.garmin.com/xmlschemas/GpxEx ... ionsv3.xsd) ale i tu nic ciekawego nie znalazłem. Tak więc uważam że musiało wam się wydawać z tą datą i prędkością.

Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
GPS Maniak
Radny
Kontakt:

Post autor: GPS Maniak »

SP2BZW pisze:i tym bardziej nie ma tam prędkości :mrgreen: a od tego bodajże się zaczęło....
Ale są godziny zatem prędkości pomiędzy punktami można obliczyć, co większość programów - tradycyjnie poza garminowskimi - robi.
Inna rzecz, że taka chwilowa prędkość pomiędzy dwoma punktami oddalonymi o kilka metrów ma znikome znaczenie praktyczne, ale fakt że miło zobaczyć na tle mapy pełne info o konkretnej lokalizacji.

Obrazek

EDIT: żeby pokazać dlaczego narzekałem na mało interesującą prędkość chwilową:

Obrazek
Pozdrawiam Lechu

Plecak: Garmin Fenix 5X + Xiaomi Mi Max 2 a czasami: Oregon 600T, Rino530HCX Był: Summit, Vista, 60CS, 60CSX, 62ST, eTrex30, eTrex10, Fenix3, Epix
Samochód: 3490T Był: 200, 205T, 1200T
Awatar użytkownika
GPS Maniak
Radny
Kontakt:

W MapSource na widoku mapy można teoretycznie uzyskać te same informacje szybko klikając dwa razy lewym na konkretny punkt śladu. Niestety otwiera się wówczas wspomniane tu już wcześniej okno właściwości śladu, ale z braku innych możliwości jest to jakieś rozwiązanie. Chociaż nie ukrywam, że tak jak w GPS-ie po stokroć wolę wektory od rastrow, tak ślady wolę już oglądać na tle rastrów. Zwłaszcza SAT.

Obrazek

Gwoli wyjaśnienia ślad to GPX z karty Rino 530 HCX. Zapis śladu jak widać z interwałem 5 sek.
Pozdrawiam Lechu

Plecak: Garmin Fenix 5X + Xiaomi Mi Max 2 a czasami: Oregon 600T, Rino530HCX Był: Summit, Vista, 60CS, 60CSX, 62ST, eTrex30, eTrex10, Fenix3, Epix
wjacek
Początkujący

Post autor: wjacek »

Spider to jak tak już się wkręciłeś w te gpxy to może przy okazji będziesz znał odpowiedź na moje małe pytanie.
Oglądając ślady w MapSource a przy okazji szukania ramek z czasem wgrywałem masę sladów z conajmniej 3 odbiorników Legenda HCx, Visty HCx i Oregona. Zauważyłem że ślady były wyświetlane w różnych kolorach przy czym na pewno te z Oregona są białe, widziałem niebieski, zielony, żólty i jakiś taki brązowy. Wszystko są to ślady prosto z odbiorników, nigdy nie edytowane, po prostu zrzucone kiedyś tam na dysk a dziś tylko otwarte.
Czy to odbiornik zapisuje w gpx w jakim kolorze wyświetlić ślad, czymoże MapSource jakoś sobie dobiera ?

jacek
SP2BZW

Post autor: SP2BZW »

tia.... Lechu, przeczytaj pierwszy post :D i mój, gdzie pisałem że z taką funkcją MAPSOURCE :idea: nie spotkałem się :oops:
cytat : "Jechałam sobie kursorem po śladzie i pokazywała mi się prędkość i czas"

oczywiście, 10-letnie doświadczenie mało znaczy bo zawsze się może zdażyć że człowiek - nie omnibus czegoś nie dostrzeże...
ale moim zdaniem, obstawiałbym jednak inny program :oops:
Awatar użytkownika
PiK
Bywalec

Post autor: PiK »

Chyba sobie przypominam gdzie widziałem czas i prędkość odcinka w zaimportowanym śladzie. Ponieważ było to dość dawno pewnie używałem wtedy Nawigatora a nie MapSource. Po imporcie śladu ze starej poczciwej Visty do Nawigatora tak to wygląda:

Obrazek

(ślad króciutki, ale wystawiłem tylko rękę przez okno)
W szufladzie - Vista, Colorado. Vista HCx poszła do ludzi. W użyciu - Nuvi 250W, Virb, Oregon 600, eTrex 30. Wycieczki rowerowe.
Awatar użytkownika
GPS Maniak
Radny
Kontakt:

wjacek pisze:Czy to odbiornik zapisuje w gpx w jakim kolorze wyświetlić ślad, czymoże MapSource jakoś sobie dobiera ?
To mogą być np. ślady "zapisane" do pamięci klasycznego outdoorowca (60HCX, Vista_HCX). Wówczas przed zapisem śladu odbiornik pyta o kolor, a MapSource tę decyzję użytkownika potem szanuje :wink:
Pozdrawiam Lechu

Awatar użytkownika
GPS Maniak
Radny
Kontakt:

SP2BZW pisze:tia.... Lechu, przeczytaj ...
Darek. Wszystko OK. Ale skoro Ciebie nie posłuchali, to musiałem to dla porządku napisać jeszcze raz :wink: :D
Pozdrawiam Lechu

Awatar użytkownika
Spider
Radny
Kontakt:

wjacek pisze:Zauważyłem że ślady były wyświetlane w różnych kolorach przy czym na pewno te z Oregona są białe, widziałem niebieski, zielony, żólty i jakiś taki brązowy. Wszystko są to ślady prosto z odbiorników, nigdy nie edytowane, po prostu zrzucone kiedyś tam na dysk a dziś tylko otwarte. Czy to odbiornik zapisuje w gpx w jakim kolorze wyświetlić ślad, czymoże MapSource jakoś sobie dobiera ?
1. W MapSource możesz zmienić kolor śladu, wchodząc w jego właściwości:

Obrazek

2. Bezpośrednio w pliku GPX możesz zmienić kolor śladu wpisując odpowiedni kolor:

Kod: Zaznacz cały

<trk>
    <name>Bieżący ślad: 05 LUT 2009 08:39</name>
    <extensions>
      <gpxx:TrackExtension xmlns:gpxx="http://www.garmin.com/xmlschemas/GpxExtensions/v3">
        <gpxx:DisplayColor>White</gpxx:DisplayColor>
      </gpxx:TrackExtension>
    </extensions>
3. W odbiorniku też zapewne da się to gdzieś zmienić (w tej chwili coś nie mogę tego w Colorado znaleźć ale np. w Mobile XT da się to określić w ustawieniach śladu)

Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
soko
Garniak

Post autor: soko »

Co jest wyświetlane zależy od śladu, a nie tylko od MapSource. Czas w MapSource: :D
Obrazek
Pozdrawiam Krzysztof
60CSx, Colorado 400t, Suunto X10, Colorado 300 i Colorado 400c. 86S, 79S.
Moja "Instrukcja Obsługi Colorado": Link: http://www.garniak.pl/viewtopic.php?p=67948#p67948
Awatar użytkownika
Spider
Radny
Kontakt:

Ale to jest ślad + punkty. Takie coś da się osiągnąć konwertując ślad przy pomocy GPSBabel.

Obrazek Obrazek
ODPOWIEDZ