Oregon 600/650

O seriach 62, Montana, Oregon, eTrex, czy fēnix, a nawet Rino, Dakota, Colorado, czy starej dobrej 60. Także o oprogramowaniu BaseCamp oraz mapach topograficznych i turystycznych (w tym o GPMapie Topo i Garmin Custom Maps) oraz o wszystkim co związane z użytkowaniem GPSów na szlakach górskich, krajoznawczych i rowerowych, a nawet w przydomowym lesie.
Awatar użytkownika
szpakum
Nowy

Re: Oregon 600/650

Post autor: szpakum »

Chyba tak, lecz ponowiona rejestracja w Garmin Express nie przynosi zmiany. Czy problemy z rozpoznawaniem urządzeń podłączonych do portu USB mogą mieć tuz znaczenie? Wcześniej już miałem problemy z synchronizacją licznika gps - Forerunner w portach USB. Ale tu Oregon wyświetla się GE jako podłączony (ale wyszarzony) :| Jak to można zgłosić problem Garminowi? Jakiś link czy email?
Pozdrawiam szpakum
Oregon 650t, na rękę Forerunner 15,
Awatar użytkownika
GPS Maniak
Radny
Kontakt:

Post autor: GPS Maniak »

W związku z tym, że miałem dzisiaj problem z uruchomieniem GE (numerka wersji nie pamiętam), zainstalowałem aktualną wersję: 4.1.6.0.
Pierwsza ciekawostka: nowy Express nie widział poprzednio zarejestrowanych urządzeń. Musiałem je od nowa rejestrować.
Zarejestrowałem EPIXA - wszystko OK. Jest połączenie z GC.
Zarejestrowałem Oregona 600 - sytuacja taka sam jak w przypadku kolegi szpakum: szara ikona urządzenia, brak możliwości połączenia z GC, a dokładniej brak ikony GC - dokładnie tak jak to opisał i przedstawił na screenach szpakum.

Dodam jednak, że w przypadku Oregona nigdy nie korzystałem z GC, więc nie wiem czy w starszych wersjach Expressa to działało.
Pozdrawiam Lechu

Plecak: Garmin Fenix 5X + Xiaomi Mi Max 2 a czasami: Oregon 600T, Rino530HCX Był: Summit, Vista, 60CS, 60CSX, 62ST, eTrex30, eTrex10, Fenix3, Epix
Samochód: 3490T Był: 200, 205T, 1200T
gJePeEs
Początkujący

Post autor: gJePeEs »

Wgrałem nowy firmware 4.6 - widzę że coś od dłuższego czasu cisza na tym wątku i również nikt nie odważył się zapewne wgrać najnowszego FW.

Co do FW mogę napisać, że działa. Wcześniej miałem 4.3.

na 4.3 - nie wiedzieć czemu (bo wg. specyfikacji powinno to działać) nie ładował mi baterii do końca (nie pokazywał, że się naładowała). Dlatego też zmieniłem firmware.

Na nowym już ładuje, ale - i chcę zapytać Was oto: czy wam też oryginalne aku ładują się pi razy oko 12 h ? O_o to bardzo kurczak długo. pozwolę sobie zamieścić mój komentarz do czyjeś oceny tych baterii (bo same są też dziwne, jeśli nie powiedzieć tragiczne): "(...) warto też dodać, że o dziwo ogniwa garmina ładują się dłużej - ładowane w nitecore d4 - niż ogniwa enloop pro 2450mAh (wszystko ładowane razem na tym samym prądzie w nitecore), co jest co najmniej dziwne - bo powinno być na odwrót. Dla osób, które nie znają specyfikacji: garmin ma 2000mAh, więc powinien szybciej się naładować. Więc puenta jest taka, że nie dość, że aku garmina są drogie i małej pojemności, to jeszcze - przynajmniej pozornie - łamią prawa fizyki by być jeszcze gorsze :) bardzo się starają pobić wszelką konkurencję w drodze na dno. "

Tak więc ładują się dłużej wszędzie. Natomiast na zewnętrznej ładowarce - tak czy siak było szybciej (choć nie powiem ile dokładnie bo nie pamiętam, ale mogę to sprawdzić też). Natomiast z ogórka ponad 12h!

Tak więc poza naprawieniem funkcji pokazującej, że aku naładowane, mogę powiedzieć, że nowy FW czasem odpala odbiornik szybciej - a czasem długo jak zwykle :) . Długo m.in gdy zapisuję ślad i go wyłączam. Wtedy włączanie trwa tak 3 razy dłużej. Natomiast jak akurat powieje tak, że odpala się szybciej, potrafi parę sekund szybciej jak przy moim FW 4.3

Póki co raz odbiornik padł, gdy jadąc w profilu samochodowym ze śladem, w pewnym momencie (po wyjściu z auta), zmieniłem profil na rekreacyjny (ślad się nie skasował, więc tyle dobrego). Teraz zmiana profili "w trakcie podróży" nie uwala go więc, w sumie jest dobrze.

Jedyny problem jaki mam - ale to raczej nie kwestia FW - to jazda z nuvi autem. GPS jest przy lewym słupku, na oknie, w aucie. Z tego powodu czasem jadę obok drogi - choć ostatnio i to nie wiem czemu się poprawiło. To co nadal kuleje to problem gdy staję np na światłach. Mapa obraca mi się wtedy o 90 stopni - jakbym jechał w poprzek drogi. Kiedy ruszam wraca do normalnego położenia. Z tego co tu wyczytałem problem wynikać może z zablokowanego kompasu, który nie nanosi poprawek, a słupek od auta zakłamuje mi odczyt gdy stoję. Czy poza przyklejeniem ogórka na środku szyby macie może jakieś pomysły jak pozbyć się tego przekręcania mapy przy postojach?

Na koniec, co do łapania satelit. Odnoszę wrażenie, że później wyłapuje satelity na nowym FW - ale mogę się mylić, może to ma związek z innymi nieznanymi mi zmiennymi. Ostatnie dwa, może trzy odpalenia we Wrocławiu, satelity odnajdywał po ok 1 min (na dworze, nie z balkonu). BTW. Teraz z balkonu też ok 1 min.
Edit Dziś odbiornik fiksował normalnie - parę sekund, więc to raczej kwestia interferencji sygnału, satelit etc.

Kompas raz się też rozkalibrował - ale może mieć to związek z nieużywaniem odbiornika parę dni, albo czymś innym. Natomiast, teraz kompas w przeciągu ok miesiąca (w trakcie którego używałem gps na mieście) wyrobił błąd ok 7 stopni.

Nic nowego/dziwnego nie zauważyłem.

Natomiast bawiąc się ostatnio ogórkiem, byłem w szoku, że funkcja alarmu pika trzy razy i tyle - nie ma ciągłości, że alarm dzwoni np 30 sekund czy minutę. Jeszcze nie spotkałem się z żadnym sprzętem przez całe życie, które było by tak kretyńsko zaprogramowane, najgorsze chińskie zegarki mają lepiej rozwiązany alarm. porażka....

Nie ma też możliwości - na najnowszym FW, jak i pewnie na innych - ustawienia odliczania, które po alarmie wracało by do tej samej wyjściowej wartości. Np ma odliczyć 3 min i zadzwonić, jak zadzwoni, zawsze ustawia się następnie na 1min i trzeba ręczenie go przestawiać. To jest zupełnie nie zrozumiałe - bo skoro to ma być sprzęt do sportu, to przecież takie odliczanie interwałów jest dość elementarną funkcją, która powinna być.

Dlatego też zastanawiam się, czy ktoś się orientuje, czy przechwycony plik z update FW trudno było by zmodyfikować by pozmieniać te ustawienia - które są często na poziomie paru linijek kodu, przynajmniej tak mi się wydaje.
oregon 650T
krzyniz
Początkujący

Post autor: krzyniz »

Ja wgrałem 4.60 zaraz po opublikowaniu - i po kilku dniach wróciłem do 4.40. Powodem był brak wykresu wysokości w 4.60.
Pozdrawiam, Krzysztof
Oregon 650T (po wymianie gwar. z O650), Colorado 300, staroć Holux GM-101, Nuwi-200
Awatar użytkownika
GPS Maniak
Radny
Kontakt:

Prawdę powiedziawszy od dłuższego czasu nie używam Oregona, więc nie mogę stwierdzić że żadnych różnic pomiędzy FW 4.40, a 4.60 w zakresie kreślenia wykresu wysokości nie ma, ale z twierdzeniem: "brak wykresu" trudno mi się zgodzić. Przynajmniej jeżeli chodzi o mój egzemplarz odbiornika.
Nowy-2.jpg
Pozdrawiam Lechu

Plecak: Garmin Fenix 5X + Xiaomi Mi Max 2 a czasami: Oregon 600T, Rino530HCX Był: Summit, Vista, 60CS, 60CSX, 62ST, eTrex30, eTrex10, Fenix3, Epix
krzyniz
Początkujący

Post autor: krzyniz »

Przypuszczam, że gdybym teraz ponownie wgrał 4.60 to wykres wysokości prawdopodobnie by był ;). To świadczy tylko o jakości obecnych Garminów. Krew zalewa kiedy kupiony za 2000 Oregon raptem się wyłączy, lub nie chce się włączyć a smartfon kupiony za 1/4 jego ceny pracuje bezawaryjnie.
Pozdrawiam, Krzysztof
Oregon 650T (po wymianie gwar. z O650), Colorado 300, staroć Holux GM-101, Nuwi-200
gJePeEs
Początkujący

nowe wieści i nowe odkrycia :!: :):):)

Da się w garminie 650T ustawić wiele map w trybie samochodowym, przy jednoczesnym zachowaniu ostrzeżeń o przekroczeniach prędkości, info dot. prędkości, oraz asystenta pasa ruchu LA. Metoda niestety nie jest w pełni jeszcze rozpykana.

Ustawiamy mapę bazową - tą pustą. Ustawiamy Citi navigator'a - to jest pierwszy krok. (Nie wiem czy po nim trzeba czy nie wyłączyć sprzęt. )
krok drugi. Włączamy sprzęcik w trybie samochodowym - bądź go ustawiamy. I kiedy mamy go włączonego - z mapą bazową i citi navi; wtedy ustawiamy dowolne dodatkowe mapy.

Efekt jest taki, że mapy się nakładają wizualnie - tak jak zawsze - ale nasze dodatkowe opcje z nuvi działają :!:

Jest tylko jeden cholernie wielki minus - kiedy wyłączymy ogóra, to po ponownym włączeniu już nie działa. Tzn. nie pokazuje asystenta, ani żadnych prędkości (trzeba ustawić na nowo, jedynie, bazową i citi navi; potem wyłączyć ogóra; włączyć i albo korzystać, albo dodać kolejny raz wszelkie dodatkowe mapy).

Wnioski z tego są następujące. Mapy nie posiadają statusu wyższości - będącego jakąś wartością. Mapy - wbrew temu co ktoś tutaj kiedyś powiedział nie wykluczają się bezwzględnie - przy pewnych ustawieniach koegzystują. Problem z niedziałającym la i prędkościomierzami, ma związek z kolejnością ładowania się map.
Więc mam pytanie, czy któryś z softów jakie znacie, robicie etc posiada możliwość wybierania kolejności ładowania? Jeśli ustawimy kolejność: mapa bazowa -> citi navigator -> kolejne mapy . To wtedy wszystko będzie działać.

Nie wiem czy tutaj chodzi o dosłowną kolejność map w wyszukiwarce map - w ustawieniach map w sensie (może właśnie od tego to zależy), czy o jakąś wartość liczbową przypisaną danej mapie, bądź kolejność indeksowania wynikłą z litery od jakiej zaczyna się nazwa mapy. Coś kojarzę, że gdzieś tutaj ktoś o tym wspominał, że można przestawiać - przynajmniej w wyszukiwarce mapy, więc można by to sprawdzić - w sensie kolejność wyświetlania (która może rzutuje też na kolejność ładowania). Jak ktoś mnie ubiegnie, kto zna jakieś informacje na ten temat, proszę piszcie. Ja w najbliższym czasie chyba nie dam rady tego poszukać - choć może coś wymyślę. To co dziś odkryłem to w sumie przez przypadek - bo w citi navi brakowało mi jakieś ulicy, dodałem mapę pl topo, patrze i oczom nie wierze :D prędkościomierz nie znikł! ;)
oregon 650T
Awatar użytkownika
GPS Maniak
Radny
Kontakt:

gJePeEs pisze:Mapy - wbrew temu co ktoś tutaj kiedyś powiedział nie wykluczają się bezwzględnie
Jeżeli nawet ktoś o tym pisał, to nie w takim kontekście, o jakim wspominasz. Chodzi o to, że w przypadku włączenia dwóch map z routingiem, może bardzo poważnie szwankować system wyznaczania tras. Ponadto odbiornik obsługujący więcej niż 1 mapę, będzie - siłą rzeczy - mocniej przymulał, co w konsekwencji może prowadzić do zwisów. To są wnioski płynące z wieloletnich doświadczeń wielu naszych kolegów z różnorodnymi odbiornikami Garmina, dlatego jako zasadę polecamy włączanie tylko JEDNEJ mapy z routingiem. To, że fizycznie da się włączyć 2 mapy i że wówczas mogą zadziałać pewne gadżety z jednej mapy, mimo że trasa wyznaczona jest z drugiej nie jest niespodzianką. W NUVIm takie rzeczy niektórzy z nas - także ja - przerabiali.
Pozdrawiam Lechu

gJePeEs
Początkujący

ok, dobrze wiedzieć. :) A czy możesz polecić jakieś rozwiązania jakiegokolwiek układania map, tak bym mógł sprawdzić możliwość załadowania dwóch map z nuvi + la + prędkościomierzem?
interesuje mnie nawet sam wpływ na wyświetlanie map w menu wyboru map (bo być może nawet to wpływa na kolejność odpalania tych map, które są zaznaczone jako aktywne). Mam tutaj na myśli kolejność wyświetlania.

Być może fakt tej właśnie kolejności ma wpływ. U mnie citi navi jest prawie na końcu listy, wcześniej/ wyżej mam pl topo, ump, etc. Gdyby po bazowej (pustej) pierwszy był citi navi to może wszystko by działało dobrze.

Dodam od siebie, że na fv 4.6 nie zauważyłem by dodanie do bazy + citi navi jakieś innej mapy (nawet wszystkich, czyli pl topo, pl adresy, ump, osm) muliło sprzęt. No może z wyjątkiem ustawienia największej ilości szczegółów i dużego zzoomowania na plus.

Co do błędów przy wielu mapach, to błędy w wyznaczaniu trasy wynikają - z moich obserwacji - z kwestii wielkości całej mapy - będącej jakieś wielkości kwadratem, na drugą mapę, która jest większym kwadratem. np topo pomorze nałożona na pl topo. Błąd wynika z miejsca, gdzie kwadraty się spotykają - tam występują przesunięcia i najprawdopodobniej to doprowadza do problemów. Jednak z tego co kiedyś sprawdzałem - w obrębie kwadratów - kiedy trasa nie wiedzie poza żadną z map, tych błędów nie ma i da się wyznaczyć. Więc kiedy ktoś chce użyć więcej map, to musi jedynie wiedzieć, że jak mu wywala błąd to zn. że dla danej trasy trzeba wyłączyć te mapy, które nachodzą na tą mapę, na której obecnie znajduje się ten ktoś. :) [patrz załącznik poniżej] ps. nie dopisałem na obrazku: każdy kwadrat to jakaś inna mapa - czyli są mapa A czarna i mapa B zielona. Kiedy włączy się dwie mapy o niecałkowitym pokryciu wobec siebie, to nawet przeglądając krawędź map widać na ogórku, że nie wszystkie drogi się łączą - niektóre na jednej znikają, gdy na drugiej są... :)

ps. wcale nie jest też powiedziane, że nigdy na styku map nie da się wyznaczyć trasy, bo jeśli drogi zgadzają się wobec siebie na obu mapach, to przynajmniej w teorii powinno to też zadziałać i taka trasa będzie wyznaczona poprawnie :!: Natomiast na styku jest spore ryzyko błędu i właśnie mając to na uwadze, proponuję patrzeć na poniższy obrazek.
Załączniki
trasa.jpg
oregon 650T
Awatar użytkownika
GPS Maniak
Radny
Kontakt:

"Kolizje" routowalnych map, mogą skutkować nieco bardziej skomplikowanymi efektami kalkulacji tras, niż wydaje się to "na zdrowy rozum". Ba! Taka ciekawostka: możliwa jest kolizja map, pomimo tego, że tylko 1 jest aktywna! Zupełnie irracjonalne, ale przerabiałem coś takiego: http://www.garniak.pl/viewtopic.php?f=1 ... &p#p184509
Pozdrawiam Lechu

Zachu
Radny
Has thanked: 2 times
Been thanked: 5 times
Kontakt:

Post autor: Zachu »

Mogę tylko napisać jak to w Nuvim jest.
Przy aktualizacji UMP, domyślnie mapa jest włączona. Mamy dwie aktywne mapy. Pierwszym objawem na drodze jest że Nuvi "nie gada". Nie wnikałem w priorytet map. Trasę jakąś wylicza ale głupieje gdy zawartość map się różni, np pojawia się nowe rondo.
Nuvi & DriveAssist & Zumo & fenix
Obrazek
bluesman
Początkujący

Post autor: bluesman »

Wgrałem nowy soft do Oregona (4.80) i dalej błędy w komunikatach w języku polskim czy programistom tak trudno jest je wyeliminować ?
Awatar użytkownika
tboniasty
Radny
Kontakt:

Post autor: tboniasty »

Tłumaczenia są w plikach językowych, nie w fw ;-) To są aktualizacje dodatkowe.
OBECNIE - ASFALT: Nuvi 3490LMT, SZLAK: eTrex 30
POPRZEDNIO - eTrex 20, Oregon 650t, Oregon 600, Oregon 300, Nuvi 2445LT, Nuvi 1250T, Montana 600, GPSMAP 62s, Nuvi 3490LMT, eTrex 30, Colorado 300, Nuvi 205T, Oregon 450, Dakota 20, GMXT,Vista HCx
bluesman
Początkujący

Wgrałem najnowszą ump szlaki i zaczeła się zabawa niestety z poziomu urządzenia nie jestem w stanie wyznaczyć trasy np. ze schroniska Ornak przez Przełęcz Iwaniacką na Błyszcz tzn trasa zostaje wyznaczona pokazuje mi 6,2 km i za chwilę dodaje mi dodakowo trasę przez Chochołowska i Wołowiec, a ucina część od Zadniego )rnaku przez Liliowy Karb (mimo wcześniejszego zaznaczenia punktów ) wychodzi oczywiście 22 km o co kaman ? Natomiast z pozycji Base Camp owszem wyznaczam trasę i mimo zaznaczenia, że aktywnośc jest piesza (odległość wyznacza w miarę prawidłowo) czas przejścia to 1g 34min (rzeczywista to ok. 4g40) Może ja cudów wymagam od urządzenia ? :mrgreen: Czy to mapy :)
bluesman
Początkujący

Kolejny wkurzający kwiatek :) Mój garmin nie ma mapy Węgier :lol: Natomiast ma mapę Hungary i tak docelowo należy wpisywać by znaleźć jakieś miejsce niby drobiazg ale potrafi wkurzyć :D
ODPOWIEDZ