Chyba zamiast tego termometru lepiej zainwestować w ciepłe skarpetki
Tempe - Bezprzewodowy czujnik temperatury
- Mariusz65
- Radny
- Has thanked: 3 times
- Been thanked: 5 times
Re: Bezprzewodowy czujnik temperatury tempe
Do rana zmięknie! 
Pozdrawiam Mariusz
W aucie: Nüvi 255 (FW 6.60) + UMP-pcPL - the best
W kieszeni: Dakota 20/eTrex Touch 35, Na ręku: Fenix 7 Solar, Rower: iGPSPORT BSC300, W powietrzu: DJI Neo 2
W kieszeni: Dakota 20/
Ja tam lubię gadżety, będzie pięknie się prezentował na plecaku. 
PS. Gdy wyjąłem go z lodówki, to do temperatury pokojowej (od 7 do 22) doszedł w kilka minut.
--
Czas pracy Etrexa 30 z Tempe to średnio 24 godziny. Urządzenie włączone cały czas, kilka godzin nawigacji, trochę zabawy. Zasilanie to ponad roczne, świeżo naładowane Eneloopy. Bez Tempe, w podobnym rytmie, Etrex działa około 27-28 godzin.
PS. Gdy wyjąłem go z lodówki, to do temperatury pokojowej (od 7 do 22) doszedł w kilka minut.
--
Czas pracy Etrexa 30 z Tempe to średnio 24 godziny. Urządzenie włączone cały czas, kilka godzin nawigacji, trochę zabawy. Zasilanie to ponad roczne, świeżo naładowane Eneloopy. Bez Tempe, w podobnym rytmie, Etrex działa około 27-28 godzin.
Piotr
Garmin Etrex 30
Asus A696
Garmin Etrex 30
Asus A696
- Marko
- Garniak
- Has thanked: 13 times
- Been thanked: 4 times
Jak działa Tempe?
(1) Czy wahania temperatury (max/min) są rejestrowane non-stop i zapisywane w pamięci czujnika i można te wartości odczytać każdorazowo po włączeniu odbiornika (dowiadując się rano o wahaniach temperatury w nocy)?
(2) Czy też do odczytu max/min jest potrzebna ciągła rejestracja w odbiorniku?
(1) Czy wahania temperatury (max/min) są rejestrowane non-stop i zapisywane w pamięci czujnika i można te wartości odczytać każdorazowo po włączeniu odbiornika (dowiadując się rano o wahaniach temperatury w nocy)?
(2) Czy też do odczytu max/min jest potrzebna ciągła rejestracja w odbiorniku?
Epix 2 Sapphire, eTrex SE, Fenix 5 Plus Sapphire, Dakota 20, Montana 650T, GPSMap 76CSx, Virb Elite, Tempe
W odbiorniku można tylko odczytać bieżącą temperaturę. Natomiast czujnik chyba rejestruje sobie temperaturę, którą mierzy cały czas jak długo ma zasilanie. Wskazania można odczytać w BC i u mnie pokazywał temperaturę nawet z okresu kiedy Etrex był kilka godzin wyłączony. Niestety nie wiem jak duży jest ten bufor w Tempe. Pomierzę gdy mi przywrócą kompa z naprawy.
Piotr
Garmin Etrex 30
Asus A696
Garmin Etrex 30
Asus A696
- Marko
- Garniak
@Pietern
Nie bardzo rozumiem o co chodzi z tym BaseCampem... jak to tempe rejestruje, czy zapisuje w pliku gpx? Jak podpiąć tempe do komputera?
Miałem na myśli zostawienie tempe za parapetem i nad ranem włączenie eTrexa, sparowanie z tempe, aby sczytać dobowe maksimum i minimum (ot, dla ciekawostki). Rozumiem, że tego nie sczytam z tempe...
"Ubrałem" już również Lecha w testy, więc pewnie jutro jakieś wnioski.
Nie bardzo rozumiem o co chodzi z tym BaseCampem... jak to tempe rejestruje, czy zapisuje w pliku gpx? Jak podpiąć tempe do komputera?
Miałem na myśli zostawienie tempe za parapetem i nad ranem włączenie eTrexa, sparowanie z tempe, aby sczytać dobowe maksimum i minimum (ot, dla ciekawostki). Rozumiem, że tego nie sczytam z tempe...
"Ubrałem" już również Lecha w testy, więc pewnie jutro jakieś wnioski.
Epix 2 Sapphire, eTrex SE, Fenix 5 Plus Sapphire, Dakota 20, Montana 650T, GPSMap 76CSx, Virb Elite, Tempe
- GPS Maniak
- Radny
- Kontakt:
W eTrexie są pola danych:
* Temperatura
* Maks z ostatnich 24h
* Minimum z ostatnich 24h
Zainspirowany pytaniem Marko przeprowadziłem test:
* odczyt z eTrexa: temp: 22°C, minimum z 24h: 17°C (w pokoju nad ranem), max z 24h: 22°C (temperatura dzienna w pokoju)
* wyłączyłem eTrexa
* wyrzuciłem czujnik na balkon na 2 godzinki
* wniosłem czujnik do pokoju i trochę ogrzałem
* włączyłem eTrexa
* odczyt: temp: 13°C, minimum z 24h: -2°C, maksimum z 24h: 22°C
A więc sprawa jest jasna. Tak jak wspomniał Pietern: czujnik zapamiętuje dane, ale Garminek poza odczytem aktualnej temperatury potrafi z czujnika wyciągnąć dane na temat maksa i minimum z ostatni 24 godzin
* Temperatura
* Maks z ostatnich 24h
* Minimum z ostatnich 24h
Zainspirowany pytaniem Marko przeprowadziłem test:
* odczyt z eTrexa: temp: 22°C, minimum z 24h: 17°C (w pokoju nad ranem), max z 24h: 22°C (temperatura dzienna w pokoju)
* wyłączyłem eTrexa
* wyrzuciłem czujnik na balkon na 2 godzinki
* wniosłem czujnik do pokoju i trochę ogrzałem
* włączyłem eTrexa
* odczyt: temp: 13°C, minimum z 24h: -2°C, maksimum z 24h: 22°C
A więc sprawa jest jasna. Tak jak wspomniał Pietern: czujnik zapamiętuje dane, ale Garminek poza odczytem aktualnej temperatury potrafi z czujnika wyciągnąć dane na temat maksa i minimum z ostatni 24 godzin
Pozdrawiam Lechu
Plecak: Garmin Fenix 5X + Xiaomi Mi Max 2 a czasami: Oregon 600T, Rino530HCX Był: Summit, Vista, 60CS, 60CSX, 62ST, eTrex30, eTrex10, Fenix3, Epix
Samochód: 3490T Był: 200, 205T, 1200T
Plecak: Garmin Fenix 5X + Xiaomi Mi Max 2 a czasami: Oregon 600T, Rino530HCX Był: Summit, Vista, 60CS, 60CSX, 62ST, eTrex30, eTrex10, Fenix3, Epix
- Marko
- Garniak
@GPSManiak
Czyli co? Odczytuje Max i Min? Bo Petern napisał, że tylko aktualną temperaturę.
Czyli co? Odczytuje Max i Min? Bo Petern napisał, że tylko aktualną temperaturę.
Innymi słowy, czy będę mógł żonie powiedzieć rano, włączając eTrexa jakie ekstremum było za oknem w ciągu całej nocy?Pietern pisze:W odbiorniku można tylko odczytać bieżącą temperaturę.
- GPS Maniak
- Radny
- Kontakt:
Może Pietern po prostu nie trafił na odpowiednie pola danych? Czujnik mam pod ręką przy lampie, więc maks poszybował w górę - ale spójrz na minimum (przypomnę - gdy czujnik leżał na balkonie eTrex był wyłączony). Potwierdzam: zestaw: tempe + eTrex można wykorzystać do zmierzenia minimlanej temperatury w nocy i na dodatek eTrex wcale nie musi być załączony.
- Załączniki
Pozdrawiam Lechu
- Marko
- Garniak
@GPSManiak
To zupełnie zmienia postać rzeczy
Dzięki!
Piękna sprawa!: Co innego trzymać czujnik i eTrexa oba włączone non stop (byłby kłopot z nadążeniem ładowania baterii), a co innego włączony czujnik non stop i tylko chwilowy odczyt.
To zupełnie zmienia postać rzeczy
Dzięki!
Piękna sprawa!: Co innego trzymać czujnik i eTrexa oba włączone non stop (byłby kłopot z nadążeniem ładowania baterii), a co innego włączony czujnik non stop i tylko chwilowy odczyt.
Trafił, trafił...GPS Maniak pisze:Może Pietern po prostu nie trafił na odpowiednie pola danych? /.../.
Nie wiedzieć dlaczego zafiksowałem się na braku wykresu temperatury.
Piotr
Garmin Etrex 30
Asus A696
Garmin Etrex 30
Asus A696
- Marko
- Garniak
@Pietern
Jak zgrywa się dane z tempe do kompa?
-
Zachu
- Radny
- Has thanked: 2 times
- Kontakt:
Lokówką, tylko musi być produkowana przez Garmina.
http://www.garniak.pl/viewtopic.php?p=153702#p153702
http://www.garniak.pl/viewtopic.php?p=153702#p153702
Bezpośrednio? Raczej się nie da.Marko pisze:@Pietern
Piotr
Garmin Etrex 30
Asus A696
Garmin Etrex 30
Asus A696
- Mariusz65
- Radny
- Has thanked: 3 times
A pośrednio, jeśli odbiornik był wyłączony i nie ma zapisanego pliku (śladu) GPX?
Pozdrawiam Mariusz
W kieszeni: Dakota 20/eTrex Touch 35, Na ręku: Fenix 7 Solar, Rower: iGPSPORT BSC300, W powietrzu: DJI Neo 2
W kieszeni: Dakota 20/
Przesyłanie danych bezpośrednio z urządzeń do peceta odbywa się za pomocą USB ANT Stick,
ale na liście zgodnych produktów nie widnieje bezprzewodowy czujnik temperatury tempe.
andrzej
ale na liście zgodnych produktów nie widnieje bezprzewodowy czujnik temperatury tempe.
andrzej
" Jak to nie zachwyca Galkiewicza, jeśli tysiąc razy tłumaczyłem Galkiewiczowi, że go zachwyca,"
z mapami i GPS-em jest podobnie.
cytat: Witold Gombrowicz
Palmtop-aplikacja Garmin Que
z mapami i GPS-em jest podobnie.
cytat: Witold Gombrowicz
Palmtop-aplikacja Garmin Que