O oprogramowaniu do obsługi naszych Garminów. BaseCamp, MapSource, MapSetToolKit, sendMap, WebUpdater, POI Loader, OziExplorer, GarPatch i wiele wiele innych. Także o serwisach typu GPS Visualizer czy GPSies. Ogólnie o szeroko rozumianej personalizacji odbiorników oraz ich wsparciu przy pomocy dodatkowego oprogramowania.
Roman Rowiecki pisze:Jak wykorzystac plik indeksacji ( odpowiednik MDR) przy podlaczaniu do MapSource map dostarczanych na kartach?
Odpowiem tylko częściowo. Nie wiem, jak podpiąć pod MapSource, ale można go po prostu włączyć do wynikowego pliku wygenerowanego przez MapSource. Innymi słowy:
- rozkładamy główny plik img na części (-S) i podpinamy pod Mapsource.
- plik indeksacji kopiujemy do katalogu z wynikowymi mapami (wyniki -jo).
- generujemy w MapSource wybrany fragment mapy do pliku *.img
- łączymy wygenerowane wcześniej zestawy map (-jo gmapsupp.img *.img) i w tym także skopiowane pliki indeksów.
W ten sposób w odbiorniku będzie działało wyszukiwanie dla tej mapy.
Ten plik jest niestety nie jest taki, jak potrzebuje Mapsource. Czyli nie da się go wykorzystać. Jedyną namiastkę wyszukiwania jaką można mogę w tej chwili zaproponować, to zrobienie mapy poglądowej z indeksacją. Zobacz wcześniejsze moje teksty, gdzie pisałem o zrobieniu lepszej wersji mapki poglądowej.
mar_rud pisze:Nie wiem, jak podpiąć pod MapSource, ale można go po prostu włączyć do wynikowego pliku wygenerowanego przez MapSource.
Tylko po co rozbijać i łączyć z powrotem, skoro zaczynamy od kompletnego pliku z indeksacją działającą w odbiorniku?
> Tylko po co rozbijać i łączyć z powrotem, skoro zaczynamy od kompletnego pliku z indeksacją działającą w odbiorniku?
bardzo przeprasham za moj tregishnyj polskij jenzyk , ale to potrzeba ezheli mash tylko g... supp.img, ale chcesh vshystkie operacje [vyslanie map do odbiornika] vykonach tylko v mapsource.
Dla tego trzeba:
M D R M A P.IMG (jakish tam podobny formujeshe v vyniku gmapto... )
i p r o d u c t.mdx, kturego nema
Plik product.mdx łatwo zrobić. Nowy Gmaptool będzie go tworzyć ale nie widzę żadnych korzyści z podłączenia tego pliku.
Nie potrafię zrobić pliku mdrmap.img. Powtórzę: to co siedzi w gmapsupp.img to nie jest to samo, co potrzebuje Mapsource. Przykładowo w CNENT v9 plik mdr ma ok. 400MB długości a to co siedzi w gmapsupp ok 150MB.
I na koniec: jak masz gotowy gmapsupp.img to zawsze możesz go dokleić do danych przygotowanych przez Mapsource. To w sumie podstawowa funkcja GmapTool
> Plik product.mdx łatwo zrobić. Nowy Gmaptool będzie go tworzyć
wspaniale!
> ale nie widzę żadnych korzyści z podłączenia tego pliku
Nie potrafię zrobić pliku mdrmap.img. Powtórzę: to co siedzi w gmapsupp.img to nie jest to samo, co potrzebuje Mapsource. Przykładowo w CNENT v9 plik mdr ma ok. 400MB długości a to co siedzi w gmapsupp ok 150MB.
> I na koniec: jak masz gotowy gmapsupp.img to zawsze możesz go dokleić do danych przygotowanych przez Mapsource. To w sumie podstawowa funkcja GmapToo
ja wiem. Ale chcemyshie gmaptool przysposobich i do podlonchenia gmapsupp .img do mapsourc'u i miech funkcje "find" nie tylko w mapie bazowej A pelnyj produkt [installacja] nie codiennie pojawiashie ...
Gmaptool to świetnie narzędzie a nie jest łatwo go znaleźć, pamiętałem, że coś takiego jest i że to dzieło popeja, inaczej chyba bym nie znalazł.
Ten temat jest już dosyć zapomniany, linków nigdzie nie ma. Ten programik zasługuje na promocję
No i piwko stawiam
Pozdrawiam Marek - fan UMP-pcPL
Był eTrex Legend, Vista C, Vista HCx jest: Dakota 20, Nuvi 250
Maarek pisze:Gmaptool to świetnie narzędzie a nie jest łatwo go znaleźć ...
Marku. Nie do końca się zgadzam. Po wygooglaniu słowa "gmaptool" natrafisz na wiele linków łącznie z linkiem do strony autora. Gmaptool jest znany nawet na azjatyckich forach. Brawo Popej !
Pozdrawiam, mariuszD
Już bez Garmina na pokładzie. Kiedyś: nüvi 3490LMT // 3790T // 765T // 760 // 250W
Teraz: Xiaomi 12 (z Google Maps i Android Auto)
beetle-m pisze:Marku. Nie do końca się zgadzam. Po wygooglaniu słowa "gmaptool" natrafisz na wiele linków łącznie z linkiem do strony autora. Gmaptool jest znany nawet na azjatyckich forach. Brawo Popej !
Owszem, ale trzeba wiedzieć, że takie narzędzie jest i nazywa się gmaptool
Tomek, a co to za parametr "-P" ? Czyżbym coś przegapił w "readme" ?
Pozdrawiam, mariuszD
Już bez Garmina na pokładzie. Kiedyś: nüvi 3490LMT // 3790T // 765T // 760 // 250W
Teraz: Xiaomi 12 (z Google Maps i Android Auto)