Garmin Colorado - Faq & Issues

O seriach 62, Montana, Oregon, eTrex, czy fēnix, a nawet Rino, Dakota, Colorado, czy starej dobrej 60. Także o oprogramowaniu BaseCamp oraz mapach topograficznych i turystycznych (w tym o GPMapie Topo i Garmin Custom Maps) oraz o wszystkim co związane z użytkowaniem GPSów na szlakach górskich, krajoznawczych i rowerowych, a nawet w przydomowym lesie.
Awatar użytkownika
Marko
Garniak
Has thanked: 13 times
Been thanked: 4 times

Re: Garmin Colorado - Faq & Issues

Post autor: Marko »

asandrzej pisze: Jeżeli mapę rastrową wyświetlimy na mapie Topo PL 2011, też zazwyczaj trafiamy w „ punkt mapy ”...
Uff,bingo! Też masz problem z postawieniem waypointa na wektorze,choć wcześniej polemizowałeś. Wyłącz wektor,będzie prościej :-)
Epix 2 Sapphire, eTrex SE, Fenix 5 Plus Sapphire, Dakota 20, Montana 650T, GPSMap 76CSx, Virb Elite, Tempe
asandrzej
Garniak

Post autor: asandrzej »

Marko pisze: Uff,bingo! Też masz problem z postawieniem waypointa na wektorze,choć wcześniej polemizowałeś.
Nie mam, to jest zależne od mapy wektorowej a nie tylko od tego, że jest to mapa wektorowa.
Marko pisze:
asandrzej pisze:Wyłącz wektor,będzie prościej :-)
Jak? W jaki sposób.
Jeżeli wyłączę „szczegółową” mapę wektorową pozostaje wektorowa mapa bazowa.

Zrób tak, na tle mapy bazowej wyświetl mapę rastrową i zaplanuj trasę następnie wyłącz mapę rastrową, zaplanuj następną trasę,
możesz to zrobić z inną dowolną mapą, po zaplanowaniu trasy nie wyłączaj „szczegółowej”
mapy wektorowej tylko mapę rastrową i powtórz planowanie trasy.
Napisz czy jest różnica w planowaniu tras.

andrzej
" Jak to nie zachwyca Galkiewicza, jeśli tysiąc razy tłumaczyłem Galkiewiczowi, że go zachwyca,"
z mapami i GPS-em jest podobnie.
cytat: Witold Gombrowicz
Palmtop-aplikacja Garmin Que
Awatar użytkownika
Marko
Garniak

@Asandrzej
Nie potrafię postawić waypointa na UMP,bo 'łapie' mi punkty map,a to drogę,a to kontur (np.las),albo POI. Czy znasz sposób na zaznaczenie waypointa wprost na tej mapie (bez przedzierania się przez menu edycji)?
Epix 2 Sapphire, eTrex SE, Fenix 5 Plus Sapphire, Dakota 20, Montana 650T, GPSMap 76CSx, Virb Elite, Tempe
asandrzej
Garniak

Marko pisze:Nie potrafię postawić waypointa na UMP
Co to zmienia, jeżeli na mapie UMP wyświetlisz mapę rastrowa będzie tak samo.
Planowanie trasy w Colorado podczas wyświetlania rastra przebiega tak samo, jak na mapie wektorowej.

andrzej
" Jak to nie zachwyca Galkiewicza, jeśli tysiąc razy tłumaczyłem Galkiewiczowi, że go zachwyca,"
Awatar użytkownika
Marko
Garniak

asandrzej pisze: Planowanie trasy w Colorado podczas wyświetlania rastra przebiega tak samo, jak na mapie wektorowej.
Planowanie tak. Tłumaczę po raz 'n-ty' - Na rastrze łatwo zaznaczyć 'waypoint 000',na wielu wektorach to b.trudne. Wskazane na rastrze waypointy zapisywane są w kategorii 'Waypointy', a nie w 'Ostatnio znalezionych'. BTW, nie odpowiedziałeś na pytanie 'o metodę' :-)
asandrzej
Garniak

Marko pisze:
asandrzej pisze: Wskazane na rastrze waypointy zapisywane są w kategorii 'Waypointy'
Marko weź pod uwagę, że trasę nie planujemy na mapie rastrowej, tylko tak nam się wydaje.
Trasę planujemy na mapie wektorowej, która jest pod mapa rastrową,
dlatego nie ma różnicy w planowaniu trasy na wyświetlanym rastrze,
jest to zależne tylko od mapy jaką mamy pod rastrem.

andrzej
Awatar użytkownika
GPS Maniak
Radny
Kontakt:

Post autor: GPS Maniak »

Jeżeli o mnie chodzi, to przypomnę że w moim poście użyłem słowo raster w cudzysłowiu, bo chodzi o pewną przenośnię. Nie chodzi mi o samo pojęcie raster czy wektor, tylko o to że mamy dwie możliwości z ustawieniem kursora:
- albo podczas planowania trasy trafiamy w obiekt wektorowy,
- albo nie trafiamy - tu użyłem sforomułowania "raster" (w cudzysłowiu) bo w domyśle postawienie punktu poza obiektami wektorowymi ma sens gdy coś widać w tle - czyli raster właśnie.
Obie te czynności przebiegają w 62S identycznie. Niczego nie potwierdzamy. Czyli planowanie tras w 62S przebiega identycznie na obu rodzajach map. W Colorado jest różnica, bo generowane waypoint trzeba potwierdzać.
Marko pisze: Wskazane na rastrze waypointy zapisywane są w kategorii 'Waypointy', a nie w 'Ostatnio znalezionych'.
Czyli - tak jak w klasyce - niepotrzebny bałagan w waypointach. Lepiej by było gdyby to dodawalo się do "ostatnio znalezionych".
Marko pisze:... a nie w 'Ostatnio znalezionych'.
Szkoda. To miałoby sens. O ile dobrze kojarzę tak jest w 62 z FW 2.93 beta. Jest zatem nadzieja, że kiedyś doczekam się sensownego rozwiązania,
asandrzej pisze:Marko weź pod uwagę, że trasy nie planujemy na mapie rastrowej, tylko tak nam się wydaje.
Andrzej - nieprawda. Nie wczułeś się w to o czym pisze Marko, w konsekwencji ..... błądzisz. Jeżeli wyłączysz raster, to nie będziesz klikał "po polu" bo i po co, skoro nie wiesz co na tym polu jest - prawda? Siłą rzeczy klikasz po obiektach wektorowych - tak wygląda planowanie trasy "na wektorze". Natomiast widząc raster klikasz po tym co widzisz na rastrze. Owszem możesz trafić w obiekt wektorowy, ale nie musisz. Powtarzam: możesz, ale nie musisz i to jest ta podstawowa róznica pomiędzy projektowaniem trasy na wektorze i na rastrze, bo jeżeli nie trafisz w obiekt wektorowy, to jak rozumiem - Colorado wygeneruje waypointa, którego powstanie nie dość, że trzeba potwierdzić, to jeszcze wyląduje on na liście waypointów. W 62 nie ma róznicy czy projektujesz na "rastrze" czy wektorze. W Colardo różnica jest wyraźna.
Pozdrawiam Lechu

Plecak: Garmin Fenix 5X + Xiaomi Mi Max 2 a czasami: Oregon 600T, Rino530HCX Był: Summit, Vista, 60CS, 60CSX, 62ST, eTrex30, eTrex10, Fenix3, Epix
Samochód: 3490T Był: 200, 205T, 1200T
asandrzej
Garniak

GPS Maniak pisze: Andrzej - nieprawda. Nie wczułeś się w to o czym pisze Marko, w konsekwencji ..... błądzisz
Marko stwierdził, że na mapie UMP zawsze trafia w „punkt mapy” jeżeli na tle tej mapy wyświetli raster będzie dokładnie to samo,
ale jeżeli po włączeniu rastra wyłączy UMP to będzie planował trasę de facto po mapie bazowej i wtedy nie będzie trafiał w „punkty mapy”
Porównując planowanie trasy najpierw przy włączonej mapie UMP i mapie rastrowej a następnie wyłączeniu rastra przebieg planowania trasy jest taki sam,
a porównyawnie przy włączonynej mapie UMP i rastrze a następnie wyłączenie UMP to, takie porównanie nie ma sensu.
To jest porównywanie planowana na mapie UMP i mapie bazowej.
andrzej
GPS Maniak pisze: W Colorado jest różnica, bo generowane waypoint trzeba potwierdzać.
.
Tego nie rozumiem. Podczas planowania trasy nic się nie zmienia czy to, jest punkt trasy czy waypoint planowanie przebiega tak samo.
Nic więcej nie trzeba potwierdzać.
Awatar użytkownika
GPS Maniak
Radny
Kontakt:

asandrzej pisze:ale porównyawnie przy włączonynej mapie UMP i rastrze a następnie wyłączenie UMP to, takie porównanie nie ma sensu.
To raczej planowanie - z opcją "po drogach" nie ma wówczas sensu.
asandrzej pisze:To jest porównywanie planowana na mapie UMP i mapie bazowej.
Nie planowałbyś niczego na mapie bazowej gdyby nie obecność rastra w odbiorniku, bo przy tym nasyceniu szczegółami istnienie mapy bazowej jest pomijalne. W efekcie takie porównanie to porównanie planowania na czymś co potocznie nazywamy mapą wektorową GPS (nawej jeżeli UMP - nie wiadomo po co - jest zasłonięty rastrem) z planowaniem na czymś co potocznie nazywamy mapą rastrową GPS.
Pozdrawiam Lechu

Plecak: Garmin Fenix 5X + Xiaomi Mi Max 2 a czasami: Oregon 600T, Rino530HCX Był: Summit, Vista, 60CS, 60CSX, 62ST, eTrex30, eTrex10, Fenix3, Epix
Awatar użytkownika
Marko
Garniak

Tylko potwierdzam słowa GPSManiaka. Trudno mi wywnioskować dlaczego z Andrzejem nadajemy 'na różnych falach' i skąd tyle zbędnej polemiki :-( Proszę Moderatorów o stosowne porządki w tym wątku.
asandrzej
Garniak

GPS Maniak pisze:To raczej planowanie - z opcją "po drogach" nie ma wówczas sensu.
.
Ja nie napisałem o planowaniu trasy na mapie bazowej a po porównaniu, jeżeli pod rastrem jest tylko mapa bazowa to nietrafiany na „punkty mapy”, bo ich tam nie ma a wszystkie stawiane punkty są zapisywane, jako waypointy, których nie potwierdzamy w jakiś specjalny sposób
GPS Maniak pisze:(nawej jeżeli UMP - nie wiadomo po co - jest zasłonięty rastrem)
To nie ja to wymyśliłem, tylko wynikło z porównania planowania trasy na mapie UMP i mapie rastrowej wyświetlanej na tle mapy bazowej.

andrzej
asandrzej
Garniak

@ Marko
Ja napisałem, że planowanie w Colo jest takie same na rastrze jak i wektorze Ty jesteś innego zdania,
bo na mapie wektorowej nie trafiasz w obszar poza 'punktami mapy".
Różnica nie polega na tym czy to, jest raster czy wektor tylko gdzie stawiasz punkt
lub czy jest na tej mapie wektorowej możliwość postawienie punktu poza „punktami mapy”

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
GPS Maniak
Radny
Kontakt:

asandrzej pisze:Ja nie napisałem o planowaniu trasy na mapie bazowej a po porównaniu, .....
Ale żeby coś porównywać to trzeba mieć co porównywać prawda? Skoro użyłeś sformułowania:
asandrzej pisze:To jest porównywanie planowana na mapie UMP i mapie bazowej.
rozumiem, że piszesz o porównaniu dwóch czynności:
- planowaniu na mapie UMP
- planowaniu na mapie bazowej?
Jeżeli tak, to mój poprzedni post jest w 100% aktualny, a jeżeli nie to sorry, ale nie jestem wróżką i naprawdę trudno żebym zgadywał czy pisząc "A" masz na myśli "A", czy może "B" lub "C".
asandrzej pisze:Tego nie rozumiem. Podczas planowania trasy nic się nie zmienia czy to, jest punkt trasy czy waypoint planowanie przebiega tak samo.
Nic więcej nie trzeba potwierdzać.
Chyba źle zrozumiałem Marko:
Marko pisze:Tak,Colorado generuje trase w oparciu o Waypointy 'wyklikane na rastrze',jak i punkty map. Kłopot polega na konieczności potwierdzania wyboru każdego punktu 'Enterem' (Użyj).I tylko Garmin wie po co ten dodatkowy ekran!?!
Założyłem, że dotyczy to tylko waypointów. Jak teraz domniemam, ta upierdliwość dotyczy w ogóle projektowania tras w Colorado? :shock:

Jeżeli można proszę Was o precyzyjne wyjaśnienie:
* projektując trasę naprowadzam kursor na punkt, naciskam środek rollera i co wówczas się dzieje?
A) w przypadku gdy mamy obiekt wektorowy - automatycznie jest on dopisywany do trasy i mogę dalej przesuwać kursor, czy też Colorado pyta czy dopisać ten punkt do trasy?
B) w przypadku gdy nie trafiamy w obiekt wektorowy - generowany jest automatycznie waypoint i jest on automatycznie dopisywany do trasy czy też Colorado pyta czy dopisać ten punkt do trasy?
asandrzej pisze:Różnica nie polega na tym czy to, jest raster czy wektor tylko gdzie stawiasz punkt lub czy jest na tej mapie wektorowej możliwość postawienie punktu poza „punktami mapy”
A Ty swoje :twisted: Pisałem już o tym. Z praktycznego punktu widzenia polega właśnie na tym czy masz włączony raster czy nie masz, bo po co niby stawiać punkt w szczerym polu? :shock: W efekcie - projektując trasę wyłącznie na wektorze, zawsze trafisz w obiekt wektorowy, bo po pustym nie będziesz klikał, a projektując na rastrze - z wektorem w tle - nie koniecznie trafisz w obiekt wektorowy. Zatem to nie jest to sam. Przecież to jest tak oczywiste, że aż dziw, że starasz się to negować :?
Pozdrawiam Lechu

asandrzej
Garniak

GPS Maniak pisze:A Ty swoje Pisałem już o tym. Z praktycznego punktu widzenia polega właśnie na tym czy masz włączony raster czy nie masz, bo po co niby stawiać punkt w szczerym polu? W efekcie - projektując trasę wyłącznie na wektorze, zawsze trafisz w obiekt wektorowy, bo po pustym nie będziesz klikał, a projektując na rastrze - z wektorem w tle - nie koniecznie trafisz w obiekt wektorowy. Zatem to nie jest to sam. Przecież to jest tak oczywiste, że aż dziw, że starasz się to negować

Z technicznego punktu widzenia nie ma różnicy w planowaniu trasy,
mechanizm tworzenia trasy działa jednakowo dla rastra i wektora
a w jaki sposób jest zapisywany punkt tez nie ma większego znaczenia dla użytkownika.
Sposób utworzenia trasy, jeżeli chodzi o czynności, które należy wykonać jest nie zmienny.

Edit:
GPS Maniak pisze:rozumiem, że piszesz o porównaniu dwóch czynności:
- planowaniu na mapie UMP
- planowaniu na mapie bazowej?
Jeżeli tak, to mój poprzedni post jest w 100% aktualny, a jeżeli nie to sorry, ale nie jestem wróżką i naprawdę trudno żebym zgadywał czy pisząc "A" masz na myśli "A", czy może "B" lub "C"..
Tak, napisałem o porównaniu planowania na mapie UMP i bazowej, nie dosłownie,
ale odbiornik to tak traktuje, zaznaczamy punkt poza „punktem mapy”, więc jest zapisany, jako waypoint,
co nie ma znaczenia dla użytkownika poza tym, że może znaleźć ten punkt w Waypontach.

andrzej
Ostatnio zmieniony 12 kwie 2011, 14:29 przez asandrzej, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Marko
Garniak

@GPS Maniak
IMO,planowanie trasy w Colorado,w porównaniu z eTrexem, to 'droga przez mękę'-każdy punkt trasy trzeba n-razy potwierdzać,nie da się po prostu,intuicyjnie wyklikać trasy na mapie.
Domyślam się jednak,że Soko i Andrzej napiszą tutaj coś wprost przeciwnego ;-)
ODPOWIEDZ