Garmin Colorado - Faq & Issues

O seriach 62, Montana, Oregon, eTrex, czy fēnix, a nawet Rino, Dakota, Colorado, czy starej dobrej 60. Także o oprogramowaniu BaseCamp oraz mapach topograficznych i turystycznych (w tym o GPMapie Topo i Garmin Custom Maps) oraz o wszystkim co związane z użytkowaniem GPSów na szlakach górskich, krajoznawczych i rowerowych, a nawet w przydomowym lesie.
asandrzej
Garniak

Re: Garmin Colorado - Faq & Issues

Post autor: asandrzej »

Marko pisze: Na rastrze łatwo zaznaczyć 'waypoint 000',na wielu wektorach to b.trudne
Jaka jest różnica, jaką ten punkt ma nazwę „000” czy inna,
na mapie wektorowej stawiasz punkt w dowolnym miejscu,
punkt przyjmuje nazwę „punktu mapy”, ale to nic nie zmienia,
zasada działania jest taka sama jakby punkt miał nazwę „000”

To, że w ten sposób zaznaczony punkt można przesuwać nie jest związane z nazwą.
Nazwa punktu „000” to, nie jest jakś magiczna nazwa,
jest tylko zarezerwowana dla tego punktu.

Pozdrawiam
" Jak to nie zachwyca Galkiewicza, jeśli tysiąc razy tłumaczyłem Galkiewiczowi, że go zachwyca,"
z mapami i GPS-em jest podobnie.
cytat: Witold Gombrowicz
Palmtop-aplikacja Garmin Que
Awatar użytkownika
Marko
Garniak
Has thanked: 13 times
Been thanked: 4 times

Post autor: Marko »

@asandrzej
Położenie wpt 000 zmienisz 1 kliknięciem na ekranie mapy.Jak zmienisz położenie wpt 001,wpt 002 etc.?-musisz wejść w tryb edycji wpt. To,jak przyznasz, subtelna różnica.
Epix 2 Sapphire, eTrex SE, Fenix 5 Plus Sapphire, Dakota 20, Montana 650T, GPSMap 76CSx, Virb Elite, Tempe
Awatar użytkownika
soko
Garniak

Post autor: soko »

Marko pisze:@GPS Maniak
IMO,planowanie trasy w Colorado,w porównaniu z eTrexem, to 'droga przez mękę'-każdy punkt trasy trzeba n-razy potwierdzać,nie da się po prostu,intuicyjnie wyklikać trasy na mapie.
W mojej opinii, bardzo się mylisz. I nie umiesz użyć (jak na razie) odbiornika w prosty sposób. To, że spokojnie można wyklikać trasę na mapie jest jasne i oczywiste , trzeba tylko to kilka razy łaskawie zrobić, a potem pisać posty. Dodać punktu trasy też nie umiałeś, pokazałem jak to zrobić. Pokazałem jak przesunąć punkt trasy. To, że punkt w miejscu "bez nazwy - rastrowym" jakoś musi być nazwany, jest chyba oczywiste. Gdybyś choć raz postawił 2 pośrednie punkty trasy, lub takie dodał, wiedziałbyś, że to nie tylko "000", ale dowolna kolejna liczba z wolnych numerów waypointów. I nie byłoby problemu "000" w tworzeniu trasy. ( "000" stale powstaje na nowo, gdy nie tworzymy trasy, ale stale nawigujemy do kolejno na nowo tworzonego punktu docelowego. ).
Trudno szukać czegoś w "Ostatnio znalezionych" jeśli tego czegoś dotychczas nie szukałeś - logika. :D
Oczywiście, bezpośrednie w odbiorniku tworzenie trasy jest w Colorado banalnie proste, miłe i przyjemne. Dlatego od przynajmniej dwu lat to polecam. Krzysztof
60CSx, Colorado 400t, Suunto X10, Colorado 300 i Colorado 400c. 86S, 79S.
Moja "Instrukcja Obsługi Colorado": Link: http://www.garniak.pl/viewtopic.php?p=67948#p67948
asandrzej
Garniak

Marko pisze:Jak zmienisz położenie wpt 001,wpt 002 etc.?-musisz wejść w tryb edycji wpt. To,jak przyznasz, subtelna różnica.
@Marko nie wiem jak z Tobą rozmawiać, napisałeś, że jest problem z postawieniem punktu „000” na mapie wektorowej,
więc wyjaśniłem, że na mapie wektorowej ten punkt przyjmuje nazwę „punktu mapy” to Ty chcesz teraz przesuwać w ten sam sposób wszystkie punkty.
Przesuwanie punktu nie jest w pewnym sensie związane z nazwą, jest to funkcja odbiornika, która na to pozwala.
Jeżeli punkt nie przejmie nazwy „punktu mapy” to system nadaje mu nazwę „000”

Pozdrawiam
edit; literówki
Ostatnio zmieniony 12 kwie 2011, 17:42 przez asandrzej, łącznie zmieniany 1 raz.
" Jak to nie zachwyca Galkiewicza, jeśli tysiąc razy tłumaczyłem Galkiewiczowi, że go zachwyca,"
Awatar użytkownika
soko
Garniak

Marko pisze:@asandrzej
Położenie wpt 000 zmienisz 1 kliknięciem na ekranie mapy.Jak zmienisz położenie wpt 001,wpt 002 etc.?-musisz wejść w tryb edycji wpt. To,jak przyznasz, subtelna różnica.
Oczywiście, że da się wszystko maksymalnie utrudnić. Ale czy nie prościej wybrać punkt ( Enterem- jak już pisałem) > Change> Use Map> i na mapie sobie po prostu przesunąć? Sekunda ? Trzy? Są to w praktyce trzy pod rząd kliknięcia Enterem, zomowanie mapki by dokładnie wybrać nową lokalizację, przesunięcie znacznika i 2 x Enter. Robisz to instynktownie, tylko zrób to kilka razy.
A że oczywiście punkt trasy przesunięty z ulicy Słowackiego 32 na Norwida 8 zmieni odpowiednio nazwę to źle czy dobrze? Jak źle , to trzeba wejść w edycję waypointa leżącego na Norwida 8 i nazwać go inaczej. ( Jak kto upierdliwy - może wpisać Słowackiego 32 bis ). Fakt - jest kłopot.
Jeszcze trochę - i dzięki Marko - trochę sobie podszkolę te trasy. :D
Krzysztof
Ostatnio zmieniony 12 kwie 2011, 16:20 przez soko, łącznie zmieniany 1 raz.
Moja "Instrukcja Obsługi Colorado": Link: http://www.garniak.pl/viewtopic.php?p=67948#p67948
Awatar użytkownika
Marko
Garniak

@GPSManiak
A nie mówiłem :) :) :)
soko pisze:...Ale czy nie prościej wybrać punkt ( Enterem- jak już pisałem) > Change> Use Map> i na mapie sobie po prostu przesunąć? Sekunda ? Trzy? Są to w praktyce trzy pod rząd kliknięcia Enterem, zomowanie mapki by dokładnie wybrać nową lokalizację, przesunięcie znacznika i 2 x Enter. Robisz to instynktownie, tylko zrób to kilka razy.
Super :) To właśnie miałem na myśli odpowiadając Lechowi.
@Soko
Spróbuj jeszcze teraz porównać łaskawie prostotę tworzenia tras w Colorado i 60CSx.
Epix 2 Sapphire, eTrex SE, Fenix 5 Plus Sapphire, Dakota 20, Montana 650T, GPSMap 76CSx, Virb Elite, Tempe
Awatar użytkownika
soko
Garniak

Spróbuję, spróbuję - jak go znajdę. :lol: Od czasu kompletnego padu kilka miesięcy temu, 60CSx jest u mnie w niełasce. Podpadł mi. Na razie tyle. Krzysztof.
Awatar użytkownika
Marko
Garniak

asandrzej pisze:Jeżeli punkt nie przejmie nazwy „punktu mapy” to system nadaje mu nazwę „000”
I to właśnie ten charakterystyczny, jak to określił Soko - przechodni punkt (jedyny taki w Colorado).
Awatar użytkownika
soko
Garniak

Marko pisze: @Soko Spróbuj jeszcze teraz porównać łaskawie prostotę tworzenia tras w Colorado i 60CSx.
Prostota tworzenia tras w 60CSx:
1. W ogóle brak jakiegokolwiek ekranu mapy. Zabud' Sasza. Możesz sobie powybierać z rozlicznych Waypointów, POI , adresów itp. Rewelacja :lol: , czekasz wiele sekund, aż wylistuje mozolnie sklepy np. , są one podane w postaci skróconej , masz namiar i odległość, oraz to że są "Located in Poznan Wielkopolskie". Naprawdę b. intuicyjne. Wpadłem w zachwyt. Są co prawda ułożone wg odległości, ale zawsze zabawa przednia, szczególnie gdybym miał głupi pomysł poza Poznaniem postawić punkt trasy. Jest oczywiście mozliwość zobaczenia tego na mapie, ale dopiero, gdy już na coś się zdecydujemy. I z tej pozycji można już wybrać co innego, niekoniecznie ten listowany punkt. To plus.

2. Sprawa punktów pośrednich też do zrobienia poprzez "insert", i wtedy wchodzi przed wybrany punkt trasy. Cztery kliknięcia samym "Enterem" przesuwanko po mapie znacznikiem, wybór ( tylko nie wybieraj poza "zawartością wektora" :D ), znowu enterek, "Use" i już 6 raz "Enterek" . Powala prostotą, ale nie pisać mi tu, że mniej kłapania enterkiem niż w Colorado . Fakt, że odruchowo ustawiałem 60CSx do góry nogami ( przyzwyczajenie do ergonomii Colorado). Musiałem zrobic przerwę na kawkę.

3. Sławne punkty poza "zawartością wektora" . Też zabawa piękna. Kto tu widział prostotę (porównując z Colorado?) ? . Łapię więc linię trasy i co - oczywiście "Enter", następnie odginam podświetloną linię etapu i jadę znacznikiem w jakieś szczere pole. Enter. Pyta, czy wykreować waypoint usera? Przesuwamy na "YES" i "Enter". Dostajemy waypoint o jakimś tam kolejnym numerze. Otwiera się ekran , gdzie możemy go ew. przeedytować ( nazwa itp.). Jak odruchowo pacnąć "Enter" - to w trybie "Go to" kończymy zabawę z tworzoną trasą, a zaczynamy nawigację do tego waypointa. Można się wkurzyć, albo nie - do wyboru. Jesli jednak uparcie chcemy, by ten "chwilowy waypoint" zagościł jako punkt tworzonej trasy, tak czy owak ponownie odpowiednią klikaniną wracamy do "Trasy", wybieramy tę trasę, jedziemy do punktu trasy przed którym ma być "ten nowy utworzony w szczerym polu" , Enterek"> "Insert"> "Recent finds"> Enterek > jest tenże na samej górze> Enterek> Enterek. Jest. Uff. Z sympatii do Marko nie policzę "enterków" i innych klikanin ( Opisał to kiedyś Lechu GPSManiak , ja tylko w detalach przedstawiam recepturę :D ).

Pominąłem w niektórych miejscach liczne pośrednie "Enterki" i klikania.
Gdzie tu jest prościej? No gdzie?

Oczywiście odbywa się ta zabawa na ekranie, gdzie napisy : "All POI", "Food" , "Addresses" są widoczne chyba dopiero pod lupą,na szczęście są ikonki, też widoczne dopiero w okularach, która jest która. Owszem po najechaniu kursorem napis pogrubia się do dostrzegalnych wymiarów. Także szczegółowość i uroda mapy rodem z 60CSx. I nie piszmy tu też o rastrach na 60CSx. Chyba, że ktoś chce przy odświeżaniu ekranu postawić namiot korzystając z wolnej chwili.
Piszę o odbiorniku super, jakim jest przecież 60CSx. O odbiorniku, który - mimo wszystko - bardzo poważam. Ale uprzejmie proszę o realizm, przyjrzenie się ergonomii, wielkości napisów, przejrzystości itp.

Oczywiście mam obecnie przyzwyczajenia z Colorado i dobrą minutę zajęło mi dojście do ładu z tymi trasami w 60CSx. Ale sobie kilka stworzyłem, poprzesuwałem i opisałem j.w. Nie ma porównania.
Prosiłbym też nie przenosić zachwytu Coloradem na Dakotkę, czy Oregony ( w kontekście tworzenia tras). Pikanie palcem w ekran mapy trudno nazwać dokładnym planowaniem. Pominę lataninę po ekranach i tym podobne atrakcje. Jest to oczywiście subiektywne, prywatne moje odczucie. Choć nie przeczę, że np. Dakotka po przygotowaniu sobie wszystkiego w ciepełku baru przy kawie sprawuje się w praktyce wyśmienicie. Ale tworzenie trasy - tylko Colorado. Howgh.
Pozdrawiam Krzysztof

EDIT 20:00 - Marko znalazł wątek o trasach, a tam b. poręczna, jeszcze inna metoda dodawania punktu do trasy w 60CSx (też podana przez Lecha): http://www.garniak.pl/viewtopic.php?p=66740#p66740
Po dodaniu tą metodą punktu do trasy, trzeba go jeszcze podłączyć do wybranego etapu trasy, bo na początek system lokuje go na końcu trasy. Trochę zabawy ekstra.
Jest więc i w 60CSx wiele dróg i dróżek edycji trasy, podobnie jak w Colorado. Bardzo dużą rolę grają tu w efekcie nawyki i automatyzmy w poslugiwaniu się danym typem odbiornika. Nie zauważamy licznych kliknięć i koniecznych manipulacji, są one subiektywnie pomijalne.
asandrzej
Garniak

Marko pisze:@GPS Maniak
IMO,planowanie trasy w Colorado,w porównaniu z eTrexem, to 'droga przez mękę'-każdy punkt trasy trzeba n-razy potwierdzać,nie da się po prostu,intuicyjnie wyklikać trasy na mapie.
Domyślam się jednak,że Soko i Andrzej napiszą tutaj coś wprost przeciwnego ;-)
Chyba po barwnym opisie planowania trasy w klasycznym odbiorniku outdoorowym, jakim jest 60-tka napisanym przez Soko, nie wypada już cokolwiek pisać.

Przy pierwszych próbach planowania trasy w odbiorniku Colorado byłem zdziwiony, wydawało mi się to bezsensowne,
że najpierw planuje trasę do pamięci odbiornika a następnie mam ją uaktywnić funkcją „Dokąd ?”
Wydawało mi się, że planowana trasa powinna być aktywna automatycznie w momencie planowania.

Z czasem jednak to zaakceptowałem i znalazłem potwierdzenie tej filozofii, trasę na przyszłość planujemy z pomocą funkcji „planowanie trasy”,
która jest przechowywana w pamięci do wykorzystania w przyszłości, a trasę bieżącą, która ma przebiegać w pobliżu
aktualnej lokalizacji możemy realizować za pomocą funkcji „Idź do punktu, „000” która jest aktywna w momencie planowania,
tak planowana trasa nie jest zapisywana, znika po realizacji.

Nie ma też przeszkody żeby bieżącą trasę zaplanować z pomocą funkcji „planowanie trasy”

Fakt, że przyzwyczajenie to druga natura, więc dzisiaj nie wydaje mi się to rozwiązanie dziwne.

andrzej
Awatar użytkownika
Marko
Garniak

@Soko
Dzięki.

Sam już nie używam eTrexa i zapewne stąd pewna nostalgia za niemal w 100% dopracowanym interfejsem klasyki.
W tym kontekście te braki Colorado, które troszkę mi przeszkadzają, w zakresie tras (w hierarchi ważności):
1. Brak możliwości nawigacji do konkretnego punktu wybranego z profilu wysokościowego trasy - z czego często korzystałem w eTrexie. Tutaj, niestety, znalazłem tylko podgląd miejsca. Mam nadzieję, że koledzy coś podpowiedzą. Czy w innych "unowocześnionych" również występuje ten problem?
2. Brak możliwości dodania punktów do trasy wprost z menu "Idź" (Where to).
3. Brak możliwości zmiany nazwy trasy.

Pozostałe różnice w oprogramowaniu są, dla mnie, pomijalne i tutaj rozwiązania Colorado już tylko przeważają nad klasyką.
Na dzień dzisiejszy to oczywiście "de beściak"! :)

@asandrzej
Usystematyzowany tekst o wskazaniu dowolnego punktu pośredniego trasy dodałem tutaj: http://www.garniak.pl/viewtopic.php?f=2 ... 10#p120410
W tym kontekście, w Twojej trasie Aktualna pozycja - Cieszyn - Sól musiał pojawić się jakiś błąd.
asandrzej
Garniak

Marko pisze: 3. Brak możliwości zmiany nazwy trasy.
Co do zmiany nazwy trasy to, błędne założenie.
Nazwę trasy można dowolne nadać podczas tworzenia trasy jak i zmienić nazwę już utworzonej.
Punkt „2” nie będę komentował, ale funkcja „Where to” jest funkcją wyboru i aktywacji trasy.

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Marko
Garniak

@asandrzej
Dzięki.
Przyznam jednak, że najbardziej liczę na rozwiązanie problemu zasygnalizowanego w p. 1 (tzn. nawigacji np. do najwyżej położonego punktu na profilu wysokościowym). Wiem, wiem - można czytać mapę, ale czy nie można prościej - wprost z profilu?
asandrzej
Garniak

Marko pisze:@asandrzej
Dzięki.
Przyznam jednak, że najbardziej liczę na rozwiązanie problemu zasygnalizowanego w p. 1 (tzn. nawigacji np. do najwyżej położonego punktu na profilu wysokościowym).
Nie interesuje się profilem wysokości, nie rozumiem też jak na wyznaczonej trasie miałoby się odbywać nawigacja do wybranego
punktu z profilu wysokości trasy, ale zauważyłem, że po ustawieniu punktu w profilu wysokości i przyciśnięciu enter pojawia się na ekranie
mapy dodatkowy punkt ( bez nazwy) z jaką precyzją jest przedstawiony na ekranie mapy, trudno określić.
Pozostając na tym ekranie podczas wędrówki mamy na ekranie zaznaczony wybrany punkt z profilu wysokości.
Nie wiem jak Ty widzisz nawigacje do punku z profilu wysokości, może wyznaczenie takiego punku jest wystarczające.

Where to > Routes > wybór trasy> Options > Elewation Profile > ustawienie punktu > Enter > pozostajemy na tym ekranie .

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
RyszardS
Bywalec
Kontakt:

Post autor: RyszardS »

No pewnie wyznaczenie punktu na profilu wysokości jest wystarczające by do niego nawigować bo skądś ten profil wysokości się bierze - z wyznaczonej trasy. A więc wstawiając dowolny punkt na profilu wysokości tak na prawdę wstawia się punkt na trasie i dokładnie wiadomo w którym miejscu trasy on będzie. Profil wysokości to poprostu inny sposób przedstawienia tej samej trasy. A więc można do tego punktu z powodzeniem nawigować.
ODPOWIEDZ