Nuvi 1490 T

O seriach nüvi, dēzl, zūmo, a nawet StreetPilot czy Quest. O mapach CityNavigator, GPMapie i UMP-pcPL, a także o bazach radarów, komendach głosowych, TMC, 3D Traffic oraz wszystkim co związane z użytkowaniem GPSów w samochodzie czy motocyklu.
wanmic1
Bywalec

Re: Nuvi 1490 T GP

Post autor: wanmic1 »

PouchX pisze:W serii 1xxx jest tak, że jak przesuwasz mapę ruchem "zamiatania paprocha" to leci ona bezwładnie przez chwilę.
Ale jeśli przesuwając mapę nie oderwiesz palca od ekranu tylko zakończysz ruch stopem palca... to mapa zatrzyma się gdzie chcesz.
Nie wiem czy jasno się wyraziłem :)
Jasno się wyraziłeś. Tylko że w modelu który macałem nawet jak przesunąłem paluchem mapę bez oderwania, zatrzymałem i puściłem, to co jakiś czas (bo przesuwałem ją kilka razy) przesuwała się samoistnie w drugą stronę. Śmiem twierdzić (pewnie zaraz jakiś właściciel 1490 mnie tu wciśnie w grunt) że ekran dotykowy w tym modelu jest słabo dopracowany.

Pozdrawiam, Michał
Garmin nuvi 30 + GPMapa (ostatnia) + City Navigator Europe NT 2014.20 + kilka innych :)
zarys
Bywalec

Post autor: zarys »

zarys wczoraj pisze:Trasa Bydgoszcz -Gdynia 24 687km i ślad na krechę z Gdyni w okolice Nigerii jakaś stówa albo i ze dwie nad ocean i na powrót,
Nie dawało mi to spokoju więc dopisałem trzy nowe trasy i wszystko "w porzo". Po analizie okazało się ,że ta felerna trasa jako jedyna posiada punkt pośredni coś z 2km poza punktem startu i celu. Usunięcie tego punktu pośredniego przywraca logikę Nuviemu. Proszę by koledzy poeksperymentowali z dodaniem punktu pośredniego w 760-tce nic takiego nie występowało. :roll:
Pozdrawiam
Ryszard
GPSmap60CSx,COLO 400C,Nuvi 1490T+nuLifeTime Europe,
GPmapa2009v3,CSAv5 i inne UMP,y, ostatnio NAVI COMAND NTG4 z mapami NaviSat, komórka LG GT540 z GPS.
kaltam
Bywalec

Post autor: kaltam »

Po miesiącu używania chciałem przekazać kilka uwag. Po pierwsze zrezygnowałem z kabla ładowarki samochodowej (ten od anteny) na rzecz zwykłego cienkiego i pozwalającego się łatwiej układać (zima) i tak w RP nie ma tej usługi. Po drugie to zrezygnowałem prawie z używania GPMapy na rzecz CNE (przedtem - w starych wersjach- było na odwrót) z kilku powodów. CNE nuvi 1490 lepiej odświeża; jest więcej informacji (prędkość - jazda tylko w RP), szczegółowość mapy CNE jest dostosowywana do prędkości pojazdu (nie "śmieci" na ekranie gdy jadę 100 km/h a "śmieci" gdy jadę 30 km/h i szukam POI lub ulicy) i co mnie pozytywnie zaskoczyło to poprawiono kategoryzacje dróg i CNE już nie prowadzi po drogach gruntowych bądź duktach leśnych - przynajmniej tam gdzie ja jeżdżę (śląskie, małopolskie). Współpraca z telefonem bez problemowa, dźwięki z głośnika wyraźne. Polecam nuvi 1490 wszystkim tym którzy chcą mieć tylko nawigację na większym ekranie (jest dużo elementów + mapa i to się nie nakłada na siebie przy 5") a do tego dobry zestaw głośnomówiący. Słyszałem że w styczniu ma być promocja więc zakup za około 1000 zł (CNE i GPMapa) to dobra inwestycja.
edge 1000 + radar Varia + Fenix 5 + nuvi 56LM + nuvi 1490T + CNE + UMP, Oregon 450 + Honor 7
zarys
Bywalec

Z wszystkimi uwagami Kaltam'a "prawie" się zgadzam chociaż ja preferuję GPmapę. Ale jest jednak drobny szczegół co mnie wpienia a to brak nazw miejscowości na trasie, a może ja nie potrafię tego ustawić???? :?
Pozdrawiam
Ryszard
GPmapa2009v3,CSAv5 i inne UMP,y, ostatnio NAVI COMAND NTG4 z mapami NaviSat, komórka LG GT540 z GPS.
quail
Nowy

Post autor: quail »

Na początek przwitam się na forum :)

Mój poprzedni GPS zmarł i od dziś jestem użytkownikiem 1490T GB. Jeszcze nie wiem czy szczęśliwym czy nie.

Szukałem, szukałem i nie znalazłem, więc pora zadać to pytanie:

Po uruchomieniu 1490-tki za każdym razem jestem nękany wyborem profilu językowego (po polski ładnie się to nazywa ustawienia lokalne) i proszony o akceptację licencji, a na koniec jeszcze muszę klepnąć zgodę na niegrzebanie w GPSie w czasie jazdy. Żeby było mało, to ustawienia lokalne za każdym razem sugerują wybór United Kingdom...
Czy da się te komunikaty w jakiś sposób wyłączyć i ustawić na stałe własne parametry językowe?

Pozdrowienia,
zarys
Bywalec

quail pisze:Po uruchomieniu 1490-tki za każdym razem jestem nękany wyborem profilu językowego
No to się zmobilizuj i ustaw ten profil, datę lokalną, język i co tam jeszcze się pyta!Powinno go to zadowolić i nie będzie (nie powinien się awanturować|)> Co do komunikatu by nie grzebać podczas jazdy to nie sprawdzałem czy można z niego zrezygnować. W 760 było to możliwe w którymś z ekranów wyboru tak jak i z odblokowania kodem czterocyfrowym. Chociaż ja jestem tradycjonalista i jak mogę to rzucam kłody pod nogi złodziejom nawet potencjalnym. Kolego!!jeszcze raz przypominam zanim zaczniesz przygodę z Nuvikiem zgraj w trybie pamięci masowej oprogramowanie na dysk lub lepiej dyskietkę CD, nigdy nie wiadomo kiedy się opłaci. Czytaj w Hydepark pouczający post Sp2BZW - usunęłem zawartość pamięci Garmina . Jak już przebrniesz przez ten etap proponuję upgrade softu do ostatniej wersji i po upgradzie, zresetowanie Nuvika. Kłopoty winny ustąpić. :D
Wgrywanie nowych map warto zacząć dopiero po zaznajomieniu się z postem PouchX na temat organizacji wewnętrznej pamięci Nuvi 1xxx Cenne :mrgreen: Życzę powodzenia i nie obawiaj się pytać- kto pyta nie błądzi! :idea:
Pozdrawiam
Ryszard
quail
Nowy

Wielkie dzięki za naprowadzenie na posty kolegów. Czeka mnie sporo czytania. Wcześniej użytkowałem TomToma (v6) na telefonie i nadszedł czas na zmiany. Tutaj wszystko jest inaczej, inna filozofia.
zarys pisze:No to się zmobilizuj i ustaw ten profil, datę lokalną, język i co tam jeszcze się pyta!
Ustawiłem już za pierwszym razem. Powłaziłem mu w preferencje i doprecyzowałem co chcę mieć w jakim języku, a mimo wszystko urządzenie nie zapamiętuje ustawień. Po kolejnym włączaniu pyta o wszystko od nowa. Może to bug w software? Jest w wersji 3.40 :(
Przemko
Bywalec

Post autor: Przemko »

quail, jeśli dobrze pamiętam to po pierwszym złapaniu satelitów, takie rzeczy już się nie dzieją, tzn. pozostaje tylko ekran z ostrzeżeniem a i tego nie musisz potwierdzać bo po chwili nuvi sam przechodzi dalej
modecom mx3 + automapa
kaltam
Bywalec

Potwierdzam jest tylko typowy komunikat z ostrzeżeniem.
edge 1000 + radar Varia + Fenix 5 + nuvi 56LM + nuvi 1490T + CNE + UMP, Oregon 450 + Honor 7
quail
Nowy

Naprawiło się samo. Najpierw GPS zaczął się dziwnie zachowywać podczas jazdy (popierniczyła mu się mapa, rysował jakieś prostokąty, trójkąty, chaotycznie wypełniał ekran kolorami), po czym wykonał restart i ekrany z wyborem profilu i licencją już się nie pojawiają. Ten ostatni, zgodnie z tym co mówił Przemko, sam znika po kilku sekundach.
Dziś mam w planach do zrobienia około 400km, zobaczę jak się spisuje.
Pozdrowienia
Awatar użytkownika
beetle-m
Garniak
Has thanked: 2 times

Post autor: beetle-m »

zarys pisze: Co do komunikatu by nie grzebać podczas jazdy to nie sprawdzałem czy można z niego zrezygnować. W 760 było to możliwe w którymś z ekranów wyboru
Narzędzia->Ustawienia->Zabezpieczenia->Tryb bezpieczny (ustawić na: WYŁ).
Ścieżka dostępu z nuvi 765T.
Pozdrawiam, mariuszD
Już bez Garmina na pokładzie. Kiedyś: nüvi 3490LMT // 3790T // 765T // 760 // 250W
Teraz: Xiaomi 12 (z Google Maps i Android Auto)
quail
Nowy

Po 3 dniach jeżdżenia z 1490tką zauwazyłem kolejne rzeczy budzące moje zaniepokojenie. Używam najnowszej GPMapy 2009.3. Czasem dzieje się tak, że GPS przybliża i oddala mapę (szczerze mówiąc w większości przypadków robi to zupełnie bez ładu i składu). Wtedy, juz kilka razy, zdarzyło się, że odrysowywał tylko część mapy, a reszta ekranu pozostawała pusta, w kolorze tła. Dziś to samo zdarzyło mu się podczas normalnej jazdy - przesuwania mapy. Używam trybu 2D. Po kilku ręcznych zoom-in/zoom-out mapa całkowicie przestawała się odrysowywać, na ekranie została tylko ikona samochodu i żółte tło :(
Przejście do głównego menu i powrót nie naprawiały błędu. Musiałem zrestartować GPS... lekka wioska, co?
Czy ktoś z Was spotkał się z takimi błędami??

Pozdrowienia,
kaltam
Bywalec

Nie mam takich zdarzeń. Mapa jest oddalana kiedy przyspieszasz np. z 50 do 80 km/h i przybliżana kiedy zwalniasz - nie jest to robione przypadkowo przynajmniej u mnie. Wyłącz GPMapę i załącz CNE 2010.20 i zobacz jak wtedy się zachowuje nuvi (szczegółowość map ustaw na: normal). Wg mnie GPMapa (2009.3) gorzej jest odświeżana niż CNE - nie wiem z czego to może wynikać. Raz zdarzyło się że nuvi zgłupiał i obrysował część mapy a było to na dużym skrzyżowaniu autostradowym i nie pojechałem po wyliczonej trasie tylko inaczej. Myślę że wtedy brakło mu mocy obliczeniowej i nie wiedział co zrobić czy rysować czy przeliczać. Nic wtedy nie robiłem i po chwili obliczył trasę i pokazał całą mapę.
quail
Nowy

kaltam pisze:Nie mam takich zdarzeń. Mapa jest oddalana kiedy przyspieszasz np. z 50 do 80 km/h i przybliżana kiedy zwalniasz.
Właśnie tego się spodziewałem po tym urządzeniu. Może to błąd software w 1490? Wiele razy jadąc z tą samą prędkością, zaważyłem jak mapa przybliżała się i oddalała. Myślałem, że to spowodowane było skrzyżowaniami, przez które przejeżdżałem (ale przecinając prosto?), ale później zrobiła ten sam numer w terenie niezabudowanym.
Kolejna zagadka (może to właściwość GPMapy): wracałem z okolic Rawy Mazowieckiej do Warszawy przez Janki. GPS kazał wykonać manewr "na rozwidleniu w lewo" (obrazek w lewym górnym rogu ekranu w kształcie litery Y) na skrzyżowaniu przy Maksimusie. Tam jest normalne skrzyżowanie i na mój gust Garmin nie powinien w ogóle o nim wspominać, bo poruszałem się prosto do Janek główną drogą. Po co wprowadza takie zawiłości do trasy? Pierwszy manewr powinien wskazać na skrzyżowaniu w Jankach.
Przemko
Bywalec

Post autor: Przemko »

quail, dobra rada, przestań traktować swoją nawigację jako urządzenie które myśli za ciebie a zacznij jako asystenta podróży, sama zmiana podejścia ułatwi ci życie, nie przestawaj patrzeć na drogowskazy i znaki drogowe, jeśli podejdziesz do sprawy w ten sposób to unikniesz wielu problemów, pamiętaj, trasę od punktu A do B można pokonać na 100 sposobów, nawigacja nie rozwiąże tych dylematów, nie można wyłączać myślenia i wtedy będzie ok, pozdrawiam
modecom mx3 + automapa
ODPOWIEDZ