Układy współrzędnych – przeliczanie
Re: Jaki format współrzędnych
Do wykonania jakichkolwiek obliczeń (np. odległości pomiędzy punktami) nadaje się jedynie format dd.ddddd. Dlatego we wszystkich odbiornikach i we wszystkich programach mam ustawiony właśnie taki format. Ewentualnie kontroluję ilość cyfr po przecinku.
Staszek
Nuvi200 + Nuvi250v2 + Mio169 + eTrexVistaHCx + eTrex20->eTrex30 + Samsung Solid B2710 + HTC HD2 (Android 4.2.2) + K&M Drive 2.1 + eTrex30x
własna kompilacja OSM + UMP-pcPL + Compass
góry - Locus, droga - ciągle poszukuję
NuviLog2MS, gpxer, jnxer
NuviLog2MS, gpxer, jnxer
- GPS Maniak
- Radny
- Kontakt:
Jedynie? Nie róbmy jajpelsta pisze:Do wykonania jakichkolwiek obliczeń (np. odległości pomiędzy punktami) nadaje się jedynie format dd.ddddd.

Pozdrawiam Lechu
Plecak: Garmin Fenix 5X + Xiaomi Mi Max 2 a czasami: Oregon 600T, Rino530HCX Był: Summit, Vista, 60CS, 60CSX, 62ST, eTrex30, eTrex10, Fenix3, Epix
Samochód: 3490T Był: 200, 205T, 1200T
Plecak: Garmin Fenix 5X + Xiaomi Mi Max 2 a czasami: Oregon 600T, Rino530HCX Był: Summit, Vista, 60CS, 60CSX, 62ST, eTrex30, eTrex10, Fenix3, Epix
Samochód: 3490T Był: 200, 205T, 1200T
Nie robimyGPS Maniak pisze:Nie róbmy jaj

Miałem na myśli formaty stopniowo/minutowo/sekundowe jako że UTM w ogóle nie używam.
Staszek
Nuvi200 + Nuvi250v2 + Mio169 + eTrexVistaHCx + eTrex20->eTrex30 + Samsung Solid B2710 + HTC HD2 (Android 4.2.2) + K&M Drive 2.1 + eTrex30x
NuviLog2MS, gpxer, jnxer
NuviLog2MS, gpxer, jnxer
Przeliczanie układów
Witam
Mam wsp. punków w postaci X i Y w układzie Soldnera z początkiem układu na Kopcu Unii we Lwowie
Ktoś wie jak to przeliczyć na WGS lub jakiś inny bardziej teraźniejszy?
Mam wsp. punków w postaci X i Y w układzie Soldnera z początkiem układu na Kopcu Unii we Lwowie

Ktoś wie jak to przeliczyć na WGS lub jakiś inny bardziej teraźniejszy?
Re: Przeliczanie układów
Strona http://zadorski.loonar.pl/ nie działa. Opis przeliczania z PUWG 1992 chyba mnie nie ratuje - wsp. mam z przedwojennych punktów triangulacyjnych.
Nie wiem czemu nie działa. Muszę skontaktować się z adminem.Dlugi pisze:Strona http://zadorski.loonar.pl/ nie działa.
Jest jeszcze tutaj:
http://ezador.w.interia.pl
Edward
GPS12, Oregon 450T, Mio P350, Modecom MX3, Evolveo Q7(Android)
PL Topo, Vmapa,
PL Topo, Vmapa,
- Castel 899
- Bywalec
A tu 1-sza próba zebrania śladu do wrzutki FS#9690 (z nadmiaru wolnego czasutraper_24 pisze:... już parę razy spotkałem się z sytuacją, gdy zapis GPS-a precyzyjnie podawał miejsce, w którym przeszedłem z jednej szyny na drugą. ...

Ślad powinien być linią zamkniętą (początek i koniec w miejscu, gdzie nawet buty ustawiłem dokładnie) i nie miał prawa się przeciąć. Skutek jak widać (skala w prawym dolnym rogu). Teren - wolna przestrzeń, najbliższe budynki o kilkaset metrów, trochę drzew, ale niewysokie i rzadkie. A porównanie z załącznikiem "zatwierdzonym" to już w ogóle ...
Jedno usprawiedliwienie - start/meta był/a blisko stalowej barierki mostka (ale niższej od położenia trzymanego odbiornika). No ale dla przecięcia się śladu to już nie ma żadnego logicznego powodu.
Pozdrawiam - Dominik
1490T/6.30 + 8 GB, CNE 2019.20, ogąki
, Win10H
1490T/6.30 + 8 GB, CNE 2019.20, ogąki

Ja z kolei nie potrafię przenieść danych z google map do jakiegoś pasującego formatu. Dakota 20 proponuje hddd.ddddd oraz hdddd.mm.mmm i hdddd,mm.ss.s - który wybrać?wilmington19805 pisze:Z własnego doświadczenia -jaki format współrzędnych jest bardziej używany. Jaki macie ustawiony w Waszym odbiorniku.
Geoportal ma inny, inny podajemy wrzucając poprawki do UMpc, różne wyszukiwarki bazują na innym.
Pozdrawiam
-
- Bywalec
Witam.
Nie wiem czy dobrze zrozumiałem, ale według mnie to hdddd,mm.ss.s jest właśnie tym formatem. Podobnie jak w Geoportalu.
pozdrawiam
Nie wiem czy dobrze zrozumiałem, ale według mnie to hdddd,mm.ss.s jest właśnie tym formatem. Podobnie jak w Geoportalu.
pozdrawiam
Nuvi 205 - Oregon 300-GPMapa- UMP-pc PL - Topo PL
Teraz wszedłem zarówno na geoportal.gov.pl, jak i maps.google.com.
Geoportal wyświetla w rogu pozycję kursora w WGS84 hddd°mm' ss.s" ale również x i y w układzie 1992.
maps.google.com natomiast wszędzie gdzie widziałem współrzędne na ekranie podawał WGS84 hddd.ddddd.
Geoportal wyświetla w rogu pozycję kursora w WGS84 hddd°mm' ss.s" ale również x i y w układzie 1992.
maps.google.com natomiast wszędzie gdzie widziałem współrzędne na ekranie podawał WGS84 hddd.ddddd.
Pozdrawiam Damian Gałka
GPS38; Rino530HCX; GPSMap 60CS; GPSMap 66ST: UMP-pcPL-topo oraz Topo PL, Instinct Tactical
Nuvi 760 + GA27C: UMP-pcPL, GPMapa 2007.3, CNE NT 2009; Holux M-215 + Fugawi
GPS38; Rino530HCX; GPSMap 60CS; GPSMap 66ST: UMP-pcPL-topo oraz Topo PL, Instinct Tactical
Nuvi 760 + GA27C: UMP-pcPL, GPMapa 2007.3, CNE NT 2009; Holux M-215 + Fugawi
Pragnę poinformować wszystkich zainteresowanych, że moja strona http://www.zadorski.loonar.pl ponownie działa.
Można pobierać programy.
Życzę miłego oglądania
Można pobierać programy.
Życzę miłego oglądania

Edward
PL Topo, Vmapa,
PL Topo, Vmapa,
Mój synek pochwalił się niedawno pewnemu panu, że szuka z tatą skrzynek w lesie za pomocą odbiornika GPS. Okazało się, że ów pan to policjant w cywilu. Opowiedział nam przy okazji jak kilka lat temu zrobili im w komendzie (byłe miasto wojewódzkie) próbny alarm. Dostali telefonogram, ze współrzędnymi GPS miejsca gdzie znajduje się materiał wybuchowy, który należy odnaleźć i zabezpieczyć. Ustalili miejsce na mapie (żadnym innym sprzętem nie dysponowali) i ruszyli w las. Miejsca oczywiście nie odnaleźli a jeden z samochodów tak się zamotał, że nie mógł odnaleźć drogi powrotnej. Po wielu godzinach poszukiwań, ktoś sprowadził znajomego cywila z odbiornikiem GPS, który z łatwością zaprowadził ich na miejsce o podanych współrzędnych, gdzie leżała atrapa bombyMariusz65 pisze:Swoją drogą ciekawe jaki format preferują służby ratownicze?

Po wysłuchaniu tej opowieści, trudno liczyć na szybką pomoc policji (dzwoniąc pod nr 112) która miałaby dotrzeć pod wskazane namiary

Pozdrawiam Mariusz
W aucie: Nüvi 255 (FW 6.60) + UMP-pcPL - the best
W kieszeni: Dakota 20/eTrex Touch 35, Na ręku: Fenix 7 Solar, Rower: iGPSPORT BSC300
W kieszeni: Dakota 20/
- Antonio
- Bywalec
- Kontakt:
No właśnie, kilka lat temuMariusz65 pisze:Opowiedział nam przy okazji jak kilka lat temu ...

To pewnie był Włocławek - dla tego m.in. już nie jest miastem wojewódzkimMariusz65 pisze:zrobili im w komendzie (byłe miasto wojewódzkie) próbny alarm.

Broń Boże , nic nie mam do Włocławka.
Pozdrawiam
Nuvi 255 WT, Oregon 450, Fenix 5, Edge 530, Edge 1030+, mapy: CN Europe NT "nüMaps Lifetime", UMP-pcPL TOPO, Topo_PL_100 i różne OSM
Wspierajmy sport wśród dzieciaków
Nuvi 255 WT, Oregon 450, Fenix 5, Edge 530, Edge 1030+, mapy: CN Europe NT "nüMaps Lifetime", UMP-pcPL TOPO, Topo_PL_100 i różne OSM
Wspierajmy sport wśród dzieciaków
Też mam nadzieję, że już jest lepiej. Nie wiem ile lat temu miała miejsce ta historia ale przytoczyłem bo mnie dosyć rozbawiła 

Pozdrawiam Mariusz
W kieszeni: Dakota 20/eTrex Touch 35, Na ręku: Fenix 7 Solar, Rower: iGPSPORT BSC300
W kieszeni: Dakota 20/