Układy współrzędnych – przeliczanie
Jak ustawić format współrzędnych w MS?
Szanowni Koledzy.
Oto opis problemu, który ostatnio o0dkryłem.
Pobrałem z geoportal.gov współrzędne interesującego mnie punktu (N51 34,536 E021 56,230).
W swoim urządzeniu 60CSx utworzyłem MARK dla tego punktu wpisując powyższe współrzędne bezpośrednio w urządzenie. Wskazany w mapie urządzenia punkt znajduje się w rejonie gdzie znajduje się w rzeczywistości.
Problem zaczyna się po imporcie punktu z GPS do Mapsource. Faktycznie punkt odzwierciedlony jest w odpowiednim miejscu mapy jednak po odczytaniu jego współrzędnych okazuje się, że są znacząco inne (N51 34,893 E02156,387). Co więcej po utworzeniu bezpośrednio w mapsource punktu o współrzędnych (N51 34,536 E021 56,230) czyli tych pobranych z geoportalu jego umiejscowienie na mapie mapsourca jest bardzo odległe od rzeczywistego. W mapsource używam mapy UMP w urządzeniu GPS TOPO 2009 jednak nie wydaje mi się aby problem tkwił w używanych mapach. Czy popełniam jakiś błąd? Czy może można te różnice jakoś kompensować? Co może być przyczyną takich różnic i, które współrzędne są prawidłowe?
Z góry dziękuję za odpowiedź.
TLC
Oto opis problemu, który ostatnio o0dkryłem.
Pobrałem z geoportal.gov współrzędne interesującego mnie punktu (N51 34,536 E021 56,230).
W swoim urządzeniu 60CSx utworzyłem MARK dla tego punktu wpisując powyższe współrzędne bezpośrednio w urządzenie. Wskazany w mapie urządzenia punkt znajduje się w rejonie gdzie znajduje się w rzeczywistości.
Problem zaczyna się po imporcie punktu z GPS do Mapsource. Faktycznie punkt odzwierciedlony jest w odpowiednim miejscu mapy jednak po odczytaniu jego współrzędnych okazuje się, że są znacząco inne (N51 34,893 E02156,387). Co więcej po utworzeniu bezpośrednio w mapsource punktu o współrzędnych (N51 34,536 E021 56,230) czyli tych pobranych z geoportalu jego umiejscowienie na mapie mapsourca jest bardzo odległe od rzeczywistego. W mapsource używam mapy UMP w urządzeniu GPS TOPO 2009 jednak nie wydaje mi się aby problem tkwił w używanych mapach. Czy popełniam jakiś błąd? Czy może można te różnice jakoś kompensować? Co może być przyczyną takich różnic i, które współrzędne są prawidłowe?
Z góry dziękuję za odpowiedź.
TLC
Re: Błędne współrzędne w Mapsorce.
Sprawdź w jakim formacie podane są współrzędne z geoportalu a jaki masz ustawiony w 60CSx i MapSource.
Staszek
Nuvi200 + Nuvi250v2 + Mio169 + eTrexVistaHCx + eTrex20->eTrex30 + Samsung Solid B2710 + HTC HD2 (Android 4.2.2) + K&M Drive 2.1 + eTrex30x
własna kompilacja OSM + UMP-pcPL + Compass
góry - Locus, droga - ciągle poszukuję
NuviLog2MS, gpxer, jnxer
własna kompilacja OSM + UMP-pcPL + Compass
góry - Locus, droga - ciągle poszukuję
NuviLog2MS, gpxer, jnxer
Na mój gust różnice wynikają z różnych formatów pozycji / układów odniesienia w geoportalu i w MapSource / 60CSx.
[Edit; pelsta był wcześniej
]
[Edit; pelsta był wcześniej

GPSMap 64sc, Edge Explore, Varia RCT715, Enduro 2, Nuvicam
Jeśli geografia jest prozą, mapy są ikonografią. Lennart Meri
Jeśli geografia jest prozą, mapy są ikonografią. Lennart Meri
Zmień ustawienia w MS lub w odbiornikutlc pisze:Problem zaczyna się po imporcie punktu z GPS do Mapsource. Faktycznie punkt odzwierciedlony jest w odpowiednim miejscu mapy jednak po odczytaniu jego współrzędnych okazuje się, że są znacząco inne (N51 34,893 E02156,387).

a będziesz miał tak samo.
Poczytaj jeszcze te wątki:

Pozdrawiam Mariusz
W aucie: Nüvi 255 (FW 6.60) + UMP-pcPL - the best
W kieszeni: Dakota 20/eTrex Touch 35, Na ręku: Fenix 7 Solar, Rower: iGPSPORT BSC300
W aucie: Nüvi 255 (FW 6.60) + UMP-pcPL - the best
W kieszeni: Dakota 20/
- nocnyMarek
- Bywalec
Re: Jak ustawić format współrzędnych w MS?
Jak to zrobiłeś?tlc pisze: Pobrałem z geoportal.gov współrzędne interesującego mnie punktu (N51 34,536 E021 56,230).
Podałeś współrzędne w formacie dd mm,mmm, a na Geoportalu współrzędne wyświetlane są
w formacie dd mm ss,s i nie widzę na stronie możliwości zmiany tego formatu na inny.
Można też pobrać współrzędne z linka, ale z kolei te współrzędne mają format dd,ddddddd.
Skąd więc wziąłeś z Geoportalu współrzędne w formacie dd mm,mmm?
Palmax & AM3/4/5/6, NE, /Sygic, AP, N2/9, OM-free
Re: Jak ustawić format współrzędnych w MS?
Szanowni Koledzy .
Bardzo dziękuję, problem został rozwiązany. Teraz trochę mi wstyd, że sam tego nie sprawdziłem. Skorelowałem tylko układy odniesienia WGS84 a nie sprawdziłem formatu zapisu współrzędnych i stąd całe zamieszanie.
Pozdrawiam tlc.
Ps. W nowym wątku przedstawię mój kolejny problem.
Bardzo dziękuję, problem został rozwiązany. Teraz trochę mi wstyd, że sam tego nie sprawdziłem. Skorelowałem tylko układy odniesienia WGS84 a nie sprawdziłem formatu zapisu współrzędnych i stąd całe zamieszanie.
Pozdrawiam tlc.
Ps. W nowym wątku przedstawię mój kolejny problem.
Re: Jaki format współrzędnych
Witam wszystkich!!
Orientuje się ktoś jaki to format współrzędnych:
np. Y - 8427696.14
X - 5546546.1
Dostałem wsp w tym dziwnym formacie a potrzebuje przekonwertować na geograficzne.
Pozdrawiam
Orientuje się ktoś jaki to format współrzędnych:
np. Y - 8427696.14
X - 5546546.1
Dostałem wsp w tym dziwnym formacie a potrzebuje przekonwertować na geograficzne.
Pozdrawiam
X i Y to współrzędne prostokątne płaskie. Podpowiedz jeszcze na co wskazują w rzeczywistości to może zdiagnozujemy układ.
Pozdrawiam Damian Gałka
GPS38; Rino530HCX; GPSMap 60CS; GPSMap 66ST: UMP-pcPL-topo oraz Topo PL, Instinct Tactical
Nuvi 760 + GA27C: UMP-pcPL, GPMapa 2007.3, CNE NT 2009; Holux M-215 + Fugawi
GPS38; Rino530HCX; GPSMap 60CS; GPSMap 66ST: UMP-pcPL-topo oraz Topo PL, Instinct Tactical
Nuvi 760 + GA27C: UMP-pcPL, GPMapa 2007.3, CNE NT 2009; Holux M-215 + Fugawi
Pierwsze, co przychodzi na myśl, to układ UTM. Choć w tym przypadku powinny być także informacje o strefie.piotr_jaa pisze: Orientuje się ktoś jaki to format współrzędnych:
np. Y - 8427696.14
X - 5546546.1
Dakota 20 + OSM, Samsung S6 + Locus Pro
Mnie bardziej pasuje jako układ 2000.
andrzej
andrzej
" Jak to nie zachwyca Galkiewicza, jeśli tysiąc razy tłumaczyłem Galkiewiczowi, że go zachwyca,"
z mapami i GPS-em jest podobnie.
cytat: Witold Gombrowicz
Palmtop-aplikacja Garmin Que
z mapami i GPS-em jest podobnie.
cytat: Witold Gombrowicz
Palmtop-aplikacja Garmin Que
Tak jak napisał andrzej to układ 2000/24.
Po przeliczeniu na WGS84 - 50.05068N, 22.99036E.
Okolice Jarosławia, Lubaczowa.
Po przeliczeniu na WGS84 - 50.05068N, 22.99036E.
Okolice Jarosławia, Lubaczowa.
Edward
GPS12, Oregon 450T, Mio P350, Modecom MX3, Evolveo Q7(Android)
PL Topo, Vmapa,
PL Topo, Vmapa,
Dzięki za pomoc!
Są to współrzędne wierceń geologicznych także szczere pole i gps, musi być dokładnie.
Przelicze je sobie programem Transform. żeby całą bazę przeliczyć na raz i zobaczymy jak wyjdzie.
Pozdrawiam
--
wrzucając współrzędne w program, o którym pisałem wyżej przelicza mi inaczej niż Junga napisałeś, mianowicie:
2000/24
Y 8427692.72
X 5546922.02
BL WGS84
50 3 14,6330 N
22 59 24,9034 E
także różnica jest spora. Z czego to wynika i które są poprawne?
Są to współrzędne wierceń geologicznych także szczere pole i gps, musi być dokładnie.
Przelicze je sobie programem Transform. żeby całą bazę przeliczyć na raz i zobaczymy jak wyjdzie.
Pozdrawiam
--
wrzucając współrzędne w program, o którym pisałem wyżej przelicza mi inaczej niż Junga napisałeś, mianowicie:
2000/24
Y 8427692.72
X 5546922.02
BL WGS84
50 3 14,6330 N
22 59 24,9034 E
także różnica jest spora. Z czego to wynika i które są poprawne?
Bo Junga podał stopnie dziesiętne (DD.DDDD) a ty stopnie minuty sekundy (DD MM SS.SSSS).
W programie Transform można zmienić w jakiej formie ma podawać wynik. Jest tam jeszcze trzecia możliwość: DD MM.MMMM
W programie Transform można zmienić w jakiej formie ma podawać wynik. Jest tam jeszcze trzecia możliwość: DD MM.MMMM
Garmin Oregon 600, Garmin 60CSx, Garmin fenix 2 [PL.TOPO + Velomap + Freizeitkarte-Polen]
Sony Ericsson XPERIA Z1 Compact [Osmand, Yanosik]
Sony Ericsson XPERIA Z1 Compact [Osmand, Yanosik]
Program Transform jest mojego autorstwa i dostępny na mojej stronie internetowej.piotr_jaa pisze:wrzucając współrzędne w program, o którym pisałem wyżej przelicza mi inaczej niż Junga napisałeś, mianowicie:
Ja przeliczałem tym samym.

Edward
PL Topo, Vmapa,
PL Topo, Vmapa,