Telefon "za złotówkę" - fakty i mity

Dyskusje bliżej lub dalej związane z GPSami, zawsze jednak w doborowym towarzystwie.
Awatar użytkownika
Mariusz65
Radny
Has thanked: 3 times
Been thanked: 5 times

Re: Gps do lasu

Post autor: Mariusz65 »

Marko pisze:Gdzie Wy kupujecie te telefony za złotówkę :?: :!: :?: bo u mnie to zawsze wiąże się z gorszym lub droższym abonamentem...
No bo to jest przecież spłata kredytu za ten telefon (wcale nie) za złotówkę! ;-)
Pozdrawiam Mariusz
W aucie: Nüvi 255 (FW 6.60) + UMP-pcPL - the best
W kieszeni: Dakota 20/eTrex Touch 35, Na ręku: Fenix 7 Solar, Rower: iGPSPORT BSC300, W powietrzu: DJI Neo 2
Ranger
Garniak

Post autor: Ranger »

Oj kolego Mariuszu :-)
Przecież to jest bardzo proste - Garmina kupuje się wyłącznie dla nawigacji, a współczesny telefon z wielu różnych powodów. Czyżbyś nie używał w ogóle komórki ? ;-)
Stąd też telefon "za złotówkę", spłacany np. w ratach w abonamencie, zazwyczaj jest wykorzystywany do różnych celów i wskaźnik cena/użyteczność odniesiony do zastosowań, jest po prostu zupełnie inny.
A może wystarczyło zadać pytanie, czy kolega już przypadkiem nie ma telefonu, który się do gps-owych zabaw nadaje ? :-)
Pozdrawiam
Ranger
Awatar użytkownika
Mariusz65
Radny

Ranger pisze:Oj kolego Mariuszu :-)
Przecież to jest bardzo proste - Garmina kupuje się wyłącznie dla nawigacji, a współczesny telefon z wielu różnych powodów. Czyżbyś nie używał w ogóle komórki ? ;-)
Od lat używam komórki w systemie Pre paid i każdy (nawet najtańszy) abonament byłby dla mnie większym wydatkiem, nie mówiąc o przywiązaniu do comiesięcznych opłat.
Korzystam na tyle rzadko z komórki, że przez lata nazbierało mi się na koncie około 1000 zł. Więc sam widzisz, że dla kogoś kto nie ma potrzeby gadania przez telefon, abonament jest bez sensu! Wada tylko taka, że nie dostaję telefonu za 1 zł.
ale gdybym sam go sobie kupił to i tak byłoby zapewne taniej ;-)
Żaden telefon nie kosztuje 1 zł. To tylko marketing próbuje nam to oszustwo wbić do głowy ;-)
Marko pisze:przyjdzie pora na dedykowane Garminowi wektorówki... w tym te historyczne ;)
To są gdzieś do znalezienia wektorówki historyczne :?:
Ja jeśli chodzi o mapy historyczne używam właśnie rastrów (KMZ) i to jest mój wyjątek jeśli chodzi o rastry w Garminie.
Pozdrawiam Mariusz
W kieszeni: Dakota 20/eTrex Touch 35, Na ręku: Fenix 7 Solar, Rower: iGPSPORT BSC300, W powietrzu: DJI Neo 2
Ranger
Garniak

@Mariusz
Ale co to za oszustwo ? :-)
Liczysz opłaty za abonament, odejmujesz rynkową cenę komórki i wiesz co Cię ile kosztuje.
W systemach pre-paid najczęściej funkcjonuje zobowiazanie co do liczby doładowań. To można dość prosto porównać, zamiast tworzyć jakieś mity. Chyba wiesz ile wydałeś na telefon i usługi w okresie 2 ostatnich lat ?
Nic na to nie poradzę, że na fakturach za nabyte urządzenia od lat figuruje cena 1zł z VAT ;-)
Natomiast mitem jest to, że telefon się kupuje i używa tak jak dedykowany odbiornik gps :-)
Pozdrawiam
Ranger
Ooops, chyba Moderator był szybszy :-)
Ostatnio zmieniony 07 lis 2012, 12:17 przez Ranger, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
foni1969
Bywalec

Post autor: foni1969 »

-telefon do telefonowania
-cyfrówka do robienia zdjęć
-latarka do świecenia
-Garmin do nawigowania.
Może jestem staroświecki ale właśnie tak rozgraniczam ten temat.
Aby do przodu!!

Garmin 60CSx / Oregon 550 + Fiskars...
Awatar użytkownika
GPS Maniak
Radny
Kontakt:

Post autor: GPS Maniak »

Mariusz65 pisze:ale gdybym sam go sobie kupił to i tak byłoby zapewne taniej ;-)
A ja akurat niedawno doszedłem do zupełnie odwrotnych wniosków.
Kupując telefon wnuczce, przeanalizowałem oferty (w tym w systemie MIX - niewiele się różniący od pre-paid) oraz wolnorynkowe ceny nowych telefonów i zauważyłem, że w większości przypadków - jeżeli oczywiście zależy nam na określonym modelu telefonu - taniej będzie podpisać umowę, zwłaszcza, że w celu zachowania konta pre paid też musisz co jakiś czas wykupić doładowanie.
Mariusz65 pisze:Korzystam na tyle rzadko z komórki, że przez lata nazbierało mi się na koncie około 1000 zł.
I to jest właśnie zupełnie nie ekonomiczne zachowanie :wink: Marnujesz kapitał.
Miałbyś MIXa, wziąłbyś raz na dwa lata telefon, sprzedał go i byłbyś do przodu :D
Pozdrawiam Lechu

Plecak: Garmin Fenix 5X + Xiaomi Mi Max 2 a czasami: Oregon 600T, Rino530HCX Był: Summit, Vista, 60CS, 60CSX, 62ST, eTrex30, eTrex10, Fenix3, Epix
Samochód: 3490T Był: 200, 205T, 1200T
Awatar użytkownika
Mariusz65
Radny

foni1969 pisze:Może jestem staroświecki ale właśnie tak rozgraniczam ten temat.
Ja też! Nie lubię rzeczy do wszystkiego, bo w takim kombajnie zawsze coś mi nie pasuje ;-)
Lubię sprzęt do konkretnych zastosowań, dobierać pod własne potrzeby.
Do Twojej listy jeszcze mała MP3-ka do posłuchania w pociągu ;-)
Ranger pisze:@Mariusz
W systemach pre-paid najczęściej funkcjonuje zobowiazanie co do liczby doładowań. To można dość prosto porównać, zamiast tworzyć jakieś mity.
Przecież wiem ile płacę! Wychodzi 16,66 miesięcznie (z uwagi na to zobowiązanie co do liczby doładowań) a tańszego abonamentu jakoś nie spotkałem.
GPS Maniak pisze:I to jest właśnie zupełnie nie ekonomiczne zachowanie. Marnujesz kapitał.
Miałbyś MIXa, wziąłbyś raz na dwa lata telefon, sprzedał go i byłbyś do przodu
Tylko że w MIXie nie dają za złotówkę ;-) Jak ktoś chce coś lepszego to trzeba i ze dwie stówki dopłacić i nie co roku a co kilka. Chyba co dwa lub co trzy zależnie od długości umowy. Więc nie chce mi się bawić w abonamenty, a wypasiona komóra (za 1 zł.) naprawdę nie każdemu jest potrzebna ;-)
Marko pisze:przyjdzie pora na dedykowane Garminowi wektorówki... w tym te historyczne ;)
@Marko – to gdzie można znaleźć te WIG-ówki w wersji wektorowej :?: ;-)

PS
Można wywalić do kosza jeśli nie na temat! Chciałem się ustosunkować a posty zablokowane ;-)
Pozdrawiam Mariusz
Awatar użytkownika
GPS Maniak
Radny
Kontakt:

Mariusz65 pisze:Tylko że w MIXie nie dają za złotówkę ;-)
Dlatego pisałem "przysłowiową złotówkę" :D Nie zmienia to faktu, że i tak zakup telefonu w MIXie za 99 zł wyszedł mi taniej niż w systemie prepaid (przy tej samej liczbie minut) + zakup na wolnym rynku. Dodam, że rozpatrywałem tylko prepaid albo MIX, bo chciałem uniknąć sytuacji gdy - choćby przez przypadek - 12-sto letnia wnuczka nabije mi licznik na kilkaset złotych albo więcej.

A przy okazji wyliczenie jakie podesłał mi na PW nasz kolega:
slimak pisze: pre-paid
16,66 x 24m = 400zł

Najtańszy abonament Orange
29,90 x 24m = 717zł+3zł HTC Explorer = 720zł

Telefon za „złotówkę” w tym wypadku kosztuje nas 320zł
HTC Explorer możemy sprzedać za 420zł, czyli jesteśmy 100zł do przodu plus darmowe 65 minut z abonamentu (120minut abonament - 55minut pre-paid).

Ale Mariusz65 ma już dużo pieniędzy/minut na koncie, czyli może zrezygnować z doładowań, co 3 miesiące. Na przykład w Orange wystarczy sms START na 8002 i może doładowywać się raz na rok.

pre-paid
50 x 2lata = 100zł

Czyli w jego przypadku telefon za „złotówkę” kosztowałby go 620zł.
HTC Explorer możemy sprzedać za 420zł, czyli straciłby 200zł i miałby dodatkowo darmowe minuty, których by nie wykorzystywał i które by przepadały, co 2 miesiące.
Podkreślenia (kolor) moje.
Pozdrawiam Lechu

Plecak: Garmin Fenix 5X + Xiaomi Mi Max 2 a czasami: Oregon 600T, Rino530HCX Był: Summit, Vista, 60CS, 60CSX, 62ST, eTrex30, eTrex10, Fenix3, Epix
Awatar użytkownika
GPS Maniak
Radny
Kontakt:

Mariusz65 pisze:Ja też! Nie lubię rzeczy do wszystkiego, bo w takim kombajnie zawsze coś mi nie pasuje ;-)
Też jestem "za". Jakoś komórka w zastosowniu: GPS na wycieczki - nigdy mi nie pasiła. Mało tego. Nie chodzi tylko o GPS. Podejmując trudną decyzję o tym, że na wypady w góry przestaję zabierać lustrzankę - kupiłem sobie stricte outdoorowego, porządnego kompakta, bo gdy pomyślałem o pstrykaniu fotek komórką poczułem się jakoś ... nieswojo :twisted:
Pozdrawiam Lechu

Awatar użytkownika
popej
Garniak
Kontakt:

Re: Telefon "za złotówkę" - fakty i mity

Post autor: popej »

Lechu, jeżeli w tym najtańszym abonamencie Orange nie weźmiesz telefonu, to możesz od operatora dostać 2-3 darmowe usługi. Np. abonament za pół ceny przez parę miesięcy, darmowe SMS-y, darmowy numer. W MIX-ie dostajesz podwójne doładowania. W sumie zyskasz mniej więcej te 100zł, które wyliczyłeś. Przy czym bez telefonu bierzesz abonament na 1 rok a po roku znowu masz wybór.

Ja to też przeliczałem parę razy i mi wychodzi, że przy małych abonamentach lepiej kupić tego HTC za 400zł na wolnym rynku niż brać z abonamentem.
popej
Montana 700, Enduro 3, 3540T, PL Topo, OSM, CNE; PocoX3Pro, OsmAnd+
gavia
Bywalec

Post autor: gavia »

GPS Maniak pisze: Dlatego pisałem "przysłowiową złotówkę" :D Nie zmienia to faktu, że i tak zakup telefonu w MIXie za 99 zł wyszedł mi taniej niż w systemie prepaid (przy tej samej liczbie minut) + zakup na wolnym rynku.
Tylko, że w ofertach operatorów ( mix czy abonament) niestety nie ma niektórych ciekawych telefonów np.Xperia Active.

Poza tym np. w ,,Mbank mobile'' -Prepaid -minimalne doładowanie to 5 zł na 2 miesiące a nie jakieś 10-25 zł na miesiąc.
Stawka za 1 min do innych sieci 19 gr -29 gr za min ( w sieci 10). Jak ktoś mało rozmawia ( w sensie nie wykorzystuje np 300 darmowych minut które dostałby w abonamencie) to nie jestem przekonany że taniej wyjdzie brać ,,telefon za 1zł''.
rower:Locus Android, Sigma Rox 10.0 Gps
samochód :C5 Wbudowana Nawigacja Europa ,Android
slimak
Bywalec

Post autor: slimak »

GPS Maniak pisze: A przy okazji wyliczenie jakie podesłał mi na PW nasz kolega:
Dziękuje za umieszczenie moich obliczeń w odpowiednim wątku. :D

Dodam jeszcze, że punktem granicznym opłacalności dla HTC Explorer będzie średnia 41 minut (12,50zł)miesięcznie.

12,50x24m = 300zł

Telefon za „złotówkę” w tym wypadku kosztuje nas 420zł
HTC Explorer możemy sprzedać za 420zł, czyli jesteśmy na zero.
Pozdrawiam
Ślimak

Oregon 450t
Motorola MB526
Samsung Galaxy Spica I5700
Nokia 6630 http://slimak.republika.pl/6630.htm
Dawno dawno temu Garmin 38, II+, V. http://slimak.republika.pl/index2.html :-)
Awatar użytkownika
popej
Garniak
Kontakt:

Post autor: popej »

Jeżeli liczysz w cenach netto, to przychód ze sprzedaży telefonu będzie 341 zł.
popej
Montana 700, Enduro 3, 3540T, PL Topo, OSM, CNE; PocoX3Pro, OsmAnd+
Ranger
Garniak

Wyliczenia wyliczeniami, ale w tej całej dyskusji czegoś jednak brakuje.
W jaki sposób np. niektórzy skorzystają z szerszych usług, sprzedając dopiero co kupiony scyzoryk ? :-)
I po co w ogóle kupować np. HTC, jeżeli się nie ma zamiaru szerzej zeń korzystać ?
Kiedyś się kupowało prosty telefon w warunkach, gdy jego podstawowym zastosowaniem było telefonowanie.
Ta usługa plus urządzenie dla niej dedykowane dostępne głównie poprzez usługodawcę. Tyle że czas sobie płynął i np. producenci dołozyli do prostych telefonów odbiorniki gps. A Ci którzy chcieli z nich korzystać zaczęli szukać takich urządzeń z góry zakładając, że kupują telefon by korzystać z czegoś więcej niz tylko usług komunikacji głosowej czy SMS-ów. No bo po co by mieli kupować coś niepotrzebnego ?
Smartfony poszły jeszcze krok dalej, nie dość że gps czy mapy są w nich dziś standardem, ale rownież np. łaczność krótko-, średnio-dystansowa dołożona do długo-dystansowej, czy możliwości rozbudowy funkcji poprzez aplikacje. Coraz silniej są widoczne takie trendy jak integracja tych urządzeń z innymi oferowanymi produktami czy usługami producentów, jak telewizory czy sprzęt audio-video (Samsung, Sony, Apple).
W sprzedaży wiązanej pojawiły się nowe elementy.
Widoczne powyżej wyliczenia są już w wielu przypadkach uproszczeniem, bo dotyczą jedynie najprostszych usług komunikacyjnych. Ba, a urządzenia potrafią już znacznie więcej
Może warto sprawdzić, dlaczego np. Sony go (czyli średniopółkowy smartfon sprzedawany głównie poza siecią naszych operatorów) tak słabo pasuje do powyższych przykładów wyliczeń ? :-)
Pozdrawiam
Ranger
ODPOWIEDZ