Mam pytanie odnośnie jednego problemu, który pojawia się w czasie użytkowania Oregona 600. Otóż przy zainstalowanej mapie UMP pcPL (aktualna, z 19 sierpnia) Garmin pokazuje nieprawidłowe wysokości przy przeglądaniu profilu trasy. W czasie nawigowania (wędrówki) powtarza się ten sam błąd. Dla przykładu - Starorobociański w Tatrach wg. Garmina ma wysokość 1800 m n.p.m. zamiast 2176 m n.p.m. Powoduje to podanie błędnej informacji przez Garmina, jakie przewyższenie pozostaje do celu. W programie BaseCamp, gdy przeglądam tę trasę błąd jest mniejszy (zaniżona wysokość o około 40 m). Czy ktoś z was natrafił na podobny problem?
Oregon 600 - błędne wskazania na wykresie wysokości
Oregon 600 - błędne wskazania na wykresie wysokości
Witam - to mój pierwszy post na tym forum - pozdrawiam wszystkich niniejszym
Mam pytanie odnośnie jednego problemu, który pojawia się w czasie użytkowania Oregona 600. Otóż przy zainstalowanej mapie UMP pcPL (aktualna, z 19 sierpnia) Garmin pokazuje nieprawidłowe wysokości przy przeglądaniu profilu trasy. W czasie nawigowania (wędrówki) powtarza się ten sam błąd. Dla przykładu - Starorobociański w Tatrach wg. Garmina ma wysokość 1800 m n.p.m. zamiast 2176 m n.p.m. Powoduje to podanie błędnej informacji przez Garmina, jakie przewyższenie pozostaje do celu. W programie BaseCamp, gdy przeglądam tę trasę błąd jest mniejszy (zaniżona wysokość o około 40 m). Czy ktoś z was natrafił na podobny problem?
- GPS Maniak
- Radny
- Kontakt:
Re: Oregon 600 - błędne wskazania na wykresie wysokości
Uściślijmy:jmli pisze:Dla przykładu - Starorobociański w Tatrach wg. Garmina ma wysokość 1800 m n.p.m. zamiast 2176 m n.p.m.
Wg Garmina - czyli tyle pokazywał gdy byłeś na szczycie - np. w polu "Wysokość"?
Czy raczej wg danych wysokościowych jakie są na mapie - czyli tych danych jakie są brane pod uwagę przy kreśleniu przez odbiornik profilu tego co przed nami?
Piszesz o wykresie - zatem domyślam się, że nie chodzi o przekłamania odbiornika ile raczej o dane mapowe - dokładniej o dane DEM, które zapewne w Twoim przypadku pochodzą z mapy bazowej (UMP nie posiada danych DEM), więc siłą rzeczy nie są zbyt precyzyjne. Inna sprawa, że w dość stromych górach, dane DEM - nawet te z najwyższej półki - bazujące czy to na siatce 30x30 czy - częściej 90x90 siłą rzeczy też są obarczone błędami. Np. mój odbiornik pokazuje na Starorobaciańskim ok. 2130 m (dane z mapy DEM).
Na początek proponuję wgrać dodatkową mapę DEM. Np. tę: http://gpsmaniak.com/2010/PL_Topo/mapy- ... pl.htm#DEM i sprawdzić czy jest lepiej.
Pozdrawiam Lechu
Plecak: Garmin Fenix 5X + Xiaomi Mi Max 2 a czasami: Oregon 600T, Rino530HCX Był: Summit, Vista, 60CS, 60CSX, 62ST, eTrex30, eTrex10, Fenix3, Epix
Samochód: 3490T Był: 200, 205T, 1200T
Plecak: Garmin Fenix 5X + Xiaomi Mi Max 2 a czasami: Oregon 600T, Rino530HCX Był: Summit, Vista, 60CS, 60CSX, 62ST, eTrex30, eTrex10, Fenix3, Epix
Dzięki za szybką odpowiedź.
Na szczycie w polu "wysokość" wartości są prawidłowe. Czyli pomiar wysokości dokonany przez urządzenie jest prawidłowy. Problem powstaje wtedy, gdy np. zaczynam nawigację i w czasie przeglądania wykresu wysokości pojawiają się błędne dane. To samo jest w czasie nawigowania. Urządzenie podaje że do szczytu jest np. 180 m a w rzeczywistości jest 350. Reasumując - zapewne chodzi o dane mapowe.
Wgrałem właśnie http://gpsmaniak.com/2010/PL_Topo/mapy- ... pl.htm#DEM, wskazania wysokości na wykresie poprawiły się znacznie, natomiast mapa UMP pcPL stała się niewidoczna...
Na szczycie w polu "wysokość" wartości są prawidłowe. Czyli pomiar wysokości dokonany przez urządzenie jest prawidłowy. Problem powstaje wtedy, gdy np. zaczynam nawigację i w czasie przeglądania wykresu wysokości pojawiają się błędne dane. To samo jest w czasie nawigowania. Urządzenie podaje że do szczytu jest np. 180 m a w rzeczywistości jest 350. Reasumując - zapewne chodzi o dane mapowe.
Wgrałem właśnie http://gpsmaniak.com/2010/PL_Topo/mapy- ... pl.htm#DEM, wskazania wysokości na wykresie poprawiły się znacznie, natomiast mapa UMP pcPL stała się niewidoczna...
- Mariusz65
- Radny
- Has thanked: 3 times
- Been thanked: 5 times
Trzeba zrobić kilka trików. Poczytaj:jmli pisze:mapa UMP pcPL stała się niewidoczna...
Pozdrawiam Mariusz
W aucie: Nüvi 255 (FW 6.60) + UMP-pcPL - the best
W kieszeni: Dakota 20/eTrex Touch 35, Na ręku: Fenix 7 Solar, Rower: iGPSPORT BSC300, W powietrzu: DJI Neo 2
W aucie: Nüvi 255 (FW 6.60) + UMP-pcPL - the best
W kieszeni: Dakota 20/
- GPS Maniak
- Radny
- Kontakt:
W uzupełnieniu informacji Mariusza. To nie do końca tak, bowiem odbiornik korzysta z danych wysokościowych DEM niezależnie od tego czy aktywna (włączona) jest mapa zawierająca te dane czy też nie jest aktywna. Dlatego - chcąc korzystać z UMPa i jednocześnie mieć pożytek z dodatkowej mapy (DEM_PL_100) w zakresie lepszych jakościowo profili wysokościowych - po prostu wystarczy wyłączyć DEM_PL_100 (Ustaw Mapę -> Konfiguruj Mapy).
Nieco inaczej wygląda sprawa ewentualnego cieniowania mapy. Gdybyś chciał cieniować mapą DEM_PL_100 UMPa musiałbyś mieć aktywne obie mapy, a ponieważ oryginalny UMP wówczas ginie, musiałbyś lekko go przerobić - tak jak jest to opisane pod linkiem podanym przez Mariusza.
Nieco inaczej wygląda sprawa ewentualnego cieniowania mapy. Gdybyś chciał cieniować mapą DEM_PL_100 UMPa musiałbyś mieć aktywne obie mapy, a ponieważ oryginalny UMP wówczas ginie, musiałbyś lekko go przerobić - tak jak jest to opisane pod linkiem podanym przez Mariusza.
Pozdrawiam Lechu
Takie pytanie z innej beczki by nie tworzyć nowego tematu ale tyczy się wysokości i Oregon'a 600
A więc które wskazanie wysokości jest bliższe prawdy Wysokość czy Wysokość GPS? Rozumiem, że wskaźnik "Wysokość" ustala ją za pomocą barometru natomiast "Wysokość GPS" korzysta z danych satelitarnych by określić wysokość? Oczywiście obydwie dane różnią się od siebie dla tego pytam które ustawienia polecacie? Oba pomiary różnią się między sobą nawet o 15m... gdy porównywałem ślady z danymi DEM na mapie Garmin Topo Poland 2011 wyszło na to że pomiar barometryczny czyli wskaźnik "Wysokość" był do nich najbardziej zbliżony wręcz identyczny, różnica max 2m. Jedno jeszcze pytanie czy Oregon 600 może korzystać z danych DEM mapy przy ustalaniu wysokości czy robi to tylko za pomocą satelity tudzież barometru?
- Marko
- Garniak
- Has thanked: 12 times
- Been thanked: 4 times
Dla mnie to nowość... Dotychczas żaden Garmin nie bazował na danych DEM przy kalibracji wysokości...mixchris pisze:Jedno jeszcze pytanie czy Oregon 600 może korzystać z danych DEM mapy przy ustalaniu wysokości...
Co więcej, nawet nie ma takiego pola "Wysokość DEM", a w nowszych (nie znam Oregona 6xx) odbiornikach trzeba wykonać 2 ruchy, by ją wyświetlić (poprzednio jeden - ruch kursorem i wysokość DEM była w belce...).
Epix 2 Sapphire, eTrex SE, Fenix 5 Plus Sapphire, Dakota 20, GPSMap 76CSx, Virb Elite, Tempe
- GPS Maniak
- Radny
- Kontakt:
Zależy. Jak masz dobrze skalibrowany wysokościomierz barometryczny to przy stabilnej pogodzie z całą pewnością bardziej wierzyłbym wskazaniom z pola "Wysokość", jeżeli jednak wysokościomierz jest źle skalibrowany, o co - w zależności od ustawień - w Oregonie 6xx nie jest trudno wówczas może się okazać, że przy niezłej widoczności nieba dużo pewniejszy będzie odczyt z pola "Wysokość GPS".mixchris pisze: A więc które wskazanie wysokości jest bliższe prawdy Wysokość czy Wysokość GPS?
W sąsiednim wątku co nieco narzekamy na ten temat. Ze swojej strony chciałbym zwrócić uwagę na niebezpieczeństwo związane z ustawieniem: "Autoklaibracja: Przy Włączeniu", gdzie następuje jednorazowa kalibracja wysokościomierza w oparciu o Wysokość GPS. Jeżeli w momencie kiedy następuje automatyczna kalibracja, "Wysokość GPS" jest obarczona dużym błędem (a zdarza się że widzę u siebie na balkonie 170m zamiast prawidłowych 80m) przez całą wycieczkę będziesz widział nieprawidłowe wskazania.
Pozdrawiam Lechu
- Wojtek600
- Początkujący
- Lokalizacja: Południowe rubieże naszego nieszczęśliwego kraju: zapadlisko przedkarpackie.
Czyli wniosek, że przy starcie urządzenia w warunkach niestety dla gps-a nie pustynnych, lecz dolinowych, gdzie jest problem także z zasięgiem komórkowym i to spory, to lepiej zamiast "Kalibracja: po włączeniu" włączyć opcję "Kalibracja ciągła" ( piszę z pamięci, faktyczne nazwy opcji mogą się różnić ale wiadomo o które chodzi ).
Na piechotę: Garmin Oregon 600
Można pozostawić kalibruj "przy włączeniu", przejść do kalibracji i wpisać znaną wysokość n.p.m.Wojtek600 pisze: włączyć opcję "Kalibracja ciągła" .
Oregon 650 T
- Wojtek600
- Początkujący
- Lokalizacja: Południowe rubieże naszego nieszczęśliwego kraju: zapadlisko przedkarpackie.
Tak, ale jeśli się ją zna tylko w zakresie: "gdzieś pomiędzy 480 - 501 m.n.p.m." to nie ma szans.
Na piechotę: Garmin Oregon 600
- GPS Maniak
- Radny
- Kontakt:
Kalibracja ciągłą wydaje się mieć większy sens, ale jak zwykle można postawić "ale"Wojtek600 pisze:lepiej ... włączyć opcję "Kalibracja ciągła"
Wydaje mi się zresztą, że taki właśnie - przyznaję przez przypadek - sposób ustawienia odbiornika i sposób postępowania spowodował, że uzyskałem w tym roku tak dobrze zamykające się pod względem wysokościowym ślady.
Przy czym nadal mówię tu o pewnej automatycznej kalibracji w oparciu o wyskość GPS - w momencie włączenia zapisu śladu (warunek: ślad bieżący musi być zerowy). Odmianą tego sposobu postępowania będzie najpewniejsza chyba kalibracja ręczna o jakiej wspomniał meridian. Wówczas zresztą możne też ustawić: "Kalibracja wyłączona".
Pozdrawiam Lechu
Jeżeli masz "rozsądną" mapę z danymi DEM to bierzesz dane z mapy.Wojtek600 pisze:Tak, ale jeśli się ją zna tylko w zakresie: "gdzieś pomiędzy 480 - 501 m.n.p.m." to nie ma szans.
Oregon 650 T
Wracając do ustawień wysokości i zakładki Automatyczna kalibracja czy ustawienie Wyłącz nie jest najlepsze gdy znamy dokładną, wyjściową wysokość i wpisujemy ją przy każdym uruchamianiu GPS'a? Rozumiem, że przy opcji Przy włączeniu wysokość się kalibruję według Wysokości GPS co często jest mylne i tak samo opcja Nieprzerwany też koryguję dane z GPS'a tak? Jeżeli jest tak jak mówię to już lepiej włączyć sobie Wysokość GPS niżeli Wysokość tylko z doświadczenia wiem że Wysokość GPS jest daleka od prawdy. Więc gdy Auto kalibracje mamy na Wylącz to na podstawie czego zmienia się wysokość?
Druga sprawa to o co chodzi z ustawieniami "Tryb barometryczny"? Zauważyłem, że gdy mam ustawiony na Stałą wysokość to pole Nachylenie strasznie wariuję i na płaskiej drodze pokazuję raz 5% wznosu raz 10% i tak ciągle skacze, natomiast jak ustawię na "Zmienna wysokość" wszystko wraca do normy. A i jeszcze jedno od czego jest zależna dokładność, wskazań nachylenia i jak często GPS aktualizuję tą daną?
Druga sprawa to o co chodzi z ustawieniami "Tryb barometryczny"? Zauważyłem, że gdy mam ustawiony na Stałą wysokość to pole Nachylenie strasznie wariuję i na płaskiej drodze pokazuję raz 5% wznosu raz 10% i tak ciągle skacze, natomiast jak ustawię na "Zmienna wysokość" wszystko wraca do normy. A i jeszcze jedno od czego jest zależna dokładność, wskazań nachylenia i jak często GPS aktualizuję tą daną?