PL Topo (Azymut) - rozmowy o skórce, po raz kolejny
Kupiłem PL Topo 2014.1 pierwsza rzecz jaką zrobiłem to zmieniłem plik, który zdecydowanie poprawił kontrast mapy i intensywniejsze kolory.
Jędrek
Nuvi 2495LT, etrex 20, GPSMAP60cs, GPSMAP67 , Nuvi 205
, GPmapa, UMP, Topo, PL Topo
- GPS Maniak
- Radny
- Kontakt:
Osobiście jestem zwolennikiem pastelowych map i siłą rzeczy w takim kierunku popłynęła koncepcja standardowego pliku TYP dla PL_Topo. Szczególnie, że - przynajmniej moim zdaniem - w najbardziej popularnym odbiorniku na polskim rynku tj. w Etrexie mapa - zachowując dobrą czytelność ogólną - wydawała się aż nadto kolorowa
Nieco inaczej zacząłem postrzegać to zagadnienie po przesiadce z Etrexa na Oregona 600, którego wyświetlacz w warunkach terenowych prezentuje się jakoś wyjątkowo mdło. Rozpocząłem nowe poszukiwania. Idąc tropem wielu sugestii - także tych z Garniaka - próbowałem np. dość mocno podkolorować lasy. Efekt zawsze był taki sam. Ciemniejszy las to konieczność zastosowania nie tylko ciemniejszych dróg, ale co gorsza wyraźnie ciemniejszych warstwic, co w efekcie daje spadek ogólnej czytelności mapy - szczególnie w terenach górskich i tam gdzie lasu nie ma.
Koniec końców wypracowałem jakiś kompromis, który - przy mojej całkowicie subiektywnej ocenie - sprawdza się w Oregonie 600 naprawdę dobrze.
Jak to wygląda, wiedzą koledzy którzy korzystają ze Ścieżek PRO, bo właśnie plik TYP publikowany wraz z ostatnią wersją Ścieżek PRO jest tym - na dzień dzisiejszy - w pełni mnie satysfakcjonującym.
Ponieważ jednak wielu użytkowników - szczególnie użytkowników Etrexa z dość słabym procesorkiem - nie korzysta ze Ścieżek PRO, przygotowałem testową wersję pliku TYP dla tych, którzy:
* nie korzystają z nakładki "Ścieżki_PL" w ogóle, bądź
* korzystają z nakładki "Ścieżki_PL" w wersji podstawowej (nie PRO).
Plik przygotowałem w dwóch wersjach:
* kompletny plik zastępujący wersję "STD": http://gpsmaniak.com/Garniak/1769_STD_TEST.typ
* plik, który nie kreśli granic oddziałów: http://gpsmaniak.com/Garniak/1769_STD_TEST_BGO.typ
Ciekaw jestem opinii kolegów - szczególnie użytkowników Etrexa. Pozytywna opinia może docelowo zaowocować tym, że dotychczasowy plik STD zostanie zastąpiony nowym - publikowanym wyżej.
Nieco inaczej zacząłem postrzegać to zagadnienie po przesiadce z Etrexa na Oregona 600, którego wyświetlacz w warunkach terenowych prezentuje się jakoś wyjątkowo mdło. Rozpocząłem nowe poszukiwania. Idąc tropem wielu sugestii - także tych z Garniaka - próbowałem np. dość mocno podkolorować lasy. Efekt zawsze był taki sam. Ciemniejszy las to konieczność zastosowania nie tylko ciemniejszych dróg, ale co gorsza wyraźnie ciemniejszych warstwic, co w efekcie daje spadek ogólnej czytelności mapy - szczególnie w terenach górskich i tam gdzie lasu nie ma.
Koniec końców wypracowałem jakiś kompromis, który - przy mojej całkowicie subiektywnej ocenie - sprawdza się w Oregonie 600 naprawdę dobrze.
Jak to wygląda, wiedzą koledzy którzy korzystają ze Ścieżek PRO, bo właśnie plik TYP publikowany wraz z ostatnią wersją Ścieżek PRO jest tym - na dzień dzisiejszy - w pełni mnie satysfakcjonującym.
Ponieważ jednak wielu użytkowników - szczególnie użytkowników Etrexa z dość słabym procesorkiem - nie korzysta ze Ścieżek PRO, przygotowałem testową wersję pliku TYP dla tych, którzy:
* nie korzystają z nakładki "Ścieżki_PL" w ogóle, bądź
* korzystają z nakładki "Ścieżki_PL" w wersji podstawowej (nie PRO).
Plik przygotowałem w dwóch wersjach:
* kompletny plik zastępujący wersję "STD": http://gpsmaniak.com/Garniak/1769_STD_TEST.typ
* plik, który nie kreśli granic oddziałów: http://gpsmaniak.com/Garniak/1769_STD_TEST_BGO.typ
Ciekaw jestem opinii kolegów - szczególnie użytkowników Etrexa. Pozytywna opinia może docelowo zaowocować tym, że dotychczasowy plik STD zostanie zastąpiony nowym - publikowanym wyżej.
Pozdrawiam Lechu
Plecak: Garmin Fenix 5X + Xiaomi Mi Max 2 a czasami: Oregon 600T, Rino530HCX Był: Summit, Vista, 60CS, 60CSX, 62ST, eTrex30, eTrex10, Fenix3, Epix
Samochód: 3490T Był: 200, 205T, 1200T
Plecak: Garmin Fenix 5X + Xiaomi Mi Max 2 a czasami: Oregon 600T, Rino530HCX Był: Summit, Vista, 60CS, 60CSX, 62ST, eTrex30, eTrex10, Fenix3, Epix
Re: PL Topo (Azymut) - rozmowy o skórce, po raz kolejny
Zmieniłem plik na kompletny 1769_STD_TEST i po rozmowie z żoną
( bo w zasadzie to ona stwierdziła, że "blado widać" mapę, zaraz po zakupie)
ten rodzaj kolorów jest bardzo czytelny i dobrze widoczny, zostawiam TESTOWY w moim etrex 20.
( bo w zasadzie to ona stwierdziła, że "blado widać" mapę, zaraz po zakupie)
ten rodzaj kolorów jest bardzo czytelny i dobrze widoczny, zostawiam TESTOWY w moim etrex 20.
Jędrek
A czy istnieje skórka, w tej koncepcji, dla mapy EU Topo?
Chętnie bym podmienił
Chętnie bym podmienił
Oregon 600, Montana 610
- GPS Maniak
- Radny
- Kontakt:
Idealnie taka sama nie istnieje, bo i dobór obiektów mapy jest nieco inny. Niemniej kolorystyka takich obiektów jak np. lasów czy warstwic jest identyczna. Podobnie z wyglądem niektórych, chociaż nie wszystkich ikon POI.
Plik publikowałem już wcześniej. Link do pliku: http://gpsmaniak.com/Garniak/EU_02.TYP
Plik publikowałem już wcześniej. Link do pliku: http://gpsmaniak.com/Garniak/EU_02.TYP
Pozdrawiam Lechu
Szukałem bo wydawało mi się, że gdzieś już to widziałem, ale nie znalazłem.
Wielkie dzięki!
Wielkie dzięki!
Oregon 600, Montana 610
Witam mam głupie pytanie 
zakupilem mape pl topo2014 od azymuta mapa działała fajne tak jak na http://garminwpolsce.pl/map.html
do czasu gry wygrałem do garmina zaplanowany slad z innej stronki tzn tej http://bikeroutetoaster.com/BRTWebUI/
i na nieszczescie jak ogladałem slad zmienila mi sie nagle mapa i widze mape ale np tereny zielone czyli łaki sa czarne - jak powrócic do danwego wygladu ???
czy byloby mozliwe ze przez przypadek nagralem jakas mape na istniejącą hmm??? choc jak zagladam w foldery data modyfikacji map nie ulegla zmianie hmm
prosze o pomoc \
z góry dzieki
zakupilem mape pl topo2014 od azymuta mapa działała fajne tak jak na http://garminwpolsce.pl/map.html
do czasu gry wygrałem do garmina zaplanowany slad z innej stronki tzn tej http://bikeroutetoaster.com/BRTWebUI/
i na nieszczescie jak ogladałem slad zmienila mi sie nagle mapa i widze mape ale np tereny zielone czyli łaki sa czarne - jak powrócic do danwego wygladu ???
czy byloby mozliwe ze przez przypadek nagralem jakas mape na istniejącą hmm??? choc jak zagladam w foldery data modyfikacji map nie ulegla zmianie hmm
prosze o pomoc \
z góry dzieki
- GPS Maniak
- Radny
- Kontakt:
Nie wykluczone, że przez przypadek zmieniłeś ustawienia odbiornika i mapa wyświetla się w trybie nocnym. Sprawdź Ustawienia>Wygląd>Tryb.
Pozdrawiam Lechu
hm no właśnie i tu byl pies pogrzebany
wielkie dzieki i jak mowiłem głupie pytanie ale kto pyta nie błądzi 
jeszcze raz dzięki
trzymaj się
jeszcze raz dzięki
trzymaj się
Też jestem zwolennikiem raczej pastelowych kolorów map - o ile nie dotyczy to dróg !GPS Maniak pisze:Ciekaw jestem opinii kolegów - szczególnie użytkowników Etrexa. Pozytywna opinia może docelowo zaowocować tym, że dotychczasowy plik STD zostanie zastąpiony nowym - publikowanym wyżej.
Dla mnie ta testowa skórka jest jednak czytelniejsza... mogła by być jako standardowa
Oregon 600 . .nuvi 2255 . .nuvi 3597 . . . . + 1 samochód . . + 3 rowery . . + kilka par butów
- GPS Maniak
- Radny
- Kontakt:
OK. Powoli zbliża się termin premiery mapy w wersji 2014.2, więc czas na jakieś decyzje. Wypowiedzi co prawda mało, ale jako że jestem po kilku wycieczkach w różnych warunkach oświetleniowych i ... nareszcie - jestem zadowolony z wyglądu mapy w Oregonie, a i żona kolegi "dylemat" nie narzeka na wygląd mapy w Etrexie, decyzja zapadła. Po drobnych poprawkach w stosunku do wersji testowej, zmieniamy skórkę standardową.
Pozdrawiam Lechu
W ostatnim tygodniu byliśmy w Pieninach i używaliśmy ( wraz z żoną)
w zasadzie tylko PL Topo, z tą nową skórką co była udostępniona ostatnio.
Czytelności wyświetlania mapy jest bardzo dobra.
Czytelności wyświetlania mapy jest bardzo dobra.
Jędrek
- GPS Maniak
- Radny
- Kontakt:
Chciałbym powrócić do tematu wyglądu mapy. Ciągle nie jestem do końca zadowolony z widoku granic oddziałów leśnych. W ramach testów przygotowałem nową skórkę, w której jedyną zmianą jest właśnie zmiana dotycząca wyglądu granic oddziałów. Dotychczasową ciemnozieloną kreskowaną linię zastąpiłem jasnozielonym wzorkiem:
Moim, całkowicie subiektywnym zdaniem, w Oregonie 6xx wygląda to lepiej.
Przedstawione screeny wyglądają dużo gorzej niż ekran w realu, ale z grubsza można wyrobić sobie jakieś zdanie:
Granice - tam gdzie nie ma dróg - widać wystarczająco wyraźnie, a jednocześnie tam gdzie są drogi - nie ma kolizji między obiektami. Tzn. nie da się pomylić drogi/ścieżki z granicą oddziału.
Jeżeli ktoś nie jest zadowolony z obecnego wyglądu granic oddziałów może skorzystać z testowej skórki i podzielić się swoją opinią. Szczególnie interesuje mnie opinia użytkowników najpopularniejszego odbiornika jakim jest Etrex, jak też odbiorników o mniejszej rozdzielczości ekranu: Dakota, 62/64. Co prawda mam dostęp do różnych odbiorników, ale co innego kilkunastominutowa zabawa, a co innego prawdziwy test użytkownika.
W załączeniu skórka do podmiany (dla osób nie korzystających ze Ścieżek PRO):
Moim, całkowicie subiektywnym zdaniem, w Oregonie 6xx wygląda to lepiej.
Przedstawione screeny wyglądają dużo gorzej niż ekran w realu, ale z grubsza można wyrobić sobie jakieś zdanie:
Granice - tam gdzie nie ma dróg - widać wystarczająco wyraźnie, a jednocześnie tam gdzie są drogi - nie ma kolizji między obiektami. Tzn. nie da się pomylić drogi/ścieżki z granicą oddziału.
Jeżeli ktoś nie jest zadowolony z obecnego wyglądu granic oddziałów może skorzystać z testowej skórki i podzielić się swoją opinią. Szczególnie interesuje mnie opinia użytkowników najpopularniejszego odbiornika jakim jest Etrex, jak też odbiorników o mniejszej rozdzielczości ekranu: Dakota, 62/64. Co prawda mam dostęp do różnych odbiorników, ale co innego kilkunastominutowa zabawa, a co innego prawdziwy test użytkownika.
W załączeniu skórka do podmiany (dla osób nie korzystających ze Ścieżek PRO):
- Załączniki
-
- 1769TEST.7z
- (10.43 KiB) Pobrany 372 razy
Pozdrawiam Lechu
Moim zdaniem skórka z proponowanym wyglądem granic oddziałów leśnych na etrexie wygląda lepiej niż "po staremu".
Jest zauważalna, dyskretna
, nie zlewa się z tłem.
Przykładowy zrzut... niestety trudno mi znaleźć w mojej okolicy widok ścieżek+oddziałów więc wrzucam tylko porównanie granic oddziałów.
(po lewej stare, po prawej nowe) edycja
Chyba jest błąd w kolorze szlaku, będę musiał sprawdzić (najwcześniej wiosną, bo mam tam nie po drodze
)
http://pl.wikipedia.org/wiki/Szlak_Obro ... ej_Granicy
edycja 2
Na podglądzie mapy http://emapi.pl/clients/azymut/?zoom=15 ... NPNNNPNTTT szlak jest niebieski (prawidłowo), a nie żółty jak w urządzeniu.
Jest zauważalna, dyskretna
Przykładowy zrzut... niestety trudno mi znaleźć w mojej okolicy widok ścieżek+oddziałów więc wrzucam tylko porównanie granic oddziałów.
(po lewej stare, po prawej nowe) edycja
Chyba jest błąd w kolorze szlaku, będę musiał sprawdzić (najwcześniej wiosną, bo mam tam nie po drodze
http://pl.wikipedia.org/wiki/Szlak_Obro ... ej_Granicy
edycja 2
Na podglądzie mapy http://emapi.pl/clients/azymut/?zoom=15 ... NPNNNPNTTT szlak jest niebieski (prawidłowo), a nie żółty jak w urządzeniu.
Pozdrawiam - Grzegorz
eTrex 30 fw. 4.90
Virb Base fw. 4.0
Rower jest najszlachetniejszym wynalazkiem ludzkości. - W. Saroyan
eTrex 30 fw. 4.90
Virb Base fw. 4.0
Rower jest najszlachetniejszym wynalazkiem ludzkości. - W. Saroyan
- GPS Maniak
- Radny
- Kontakt:
Dzięki za opinię.
Pozdrawiam Lechu