Współpraca Garmin GPS <-> Smartphone/Tablet
-
wojtowicz.krakow
- Nowy
Cześć,
Jestem nowym posiadaczem etrexa 30. Poznaję jego funkcję - o ile z obsługą w terenie nie mam problemu, to już z jego nakarmieniem treścią geograficzną tak.
Ale po kolei.
Wyznaczenie trasy ok. 100 km (rower) bezpośrednio na urządzeniu jest bardzo trudne - mnie się nie udało (mały ekran, czas itp). Wyznaczam wiec trasę na samsungu galaxy w programie Osm And + , generuję plik .gpx, zapisuję go. I co dalej??? Jak go "przerzucić" na e trexa 30? (oczywiście jestem poza domem nie mam dostępu do laptopa/komputera). Niby jedno i drugie urządzenie (etrex i smartfon) mają łączność bezprzewodową ale etrex nie widzi Samsunga i na odwrót.
Czy możecie mi podpowiedzieć jak rozwiązać ten problem?
Dzięki
Marcin
Jestem nowym posiadaczem etrexa 30. Poznaję jego funkcję - o ile z obsługą w terenie nie mam problemu, to już z jego nakarmieniem treścią geograficzną tak.
Ale po kolei.
Wyznaczenie trasy ok. 100 km (rower) bezpośrednio na urządzeniu jest bardzo trudne - mnie się nie udało (mały ekran, czas itp). Wyznaczam wiec trasę na samsungu galaxy w programie Osm And + , generuję plik .gpx, zapisuję go. I co dalej??? Jak go "przerzucić" na e trexa 30? (oczywiście jestem poza domem nie mam dostępu do laptopa/komputera). Niby jedno i drugie urządzenie (etrex i smartfon) mają łączność bezprzewodową ale etrex nie widzi Samsunga i na odwrót.
Czy możecie mi podpowiedzieć jak rozwiązać ten problem?
Dzięki
Marcin
- GPS Maniak
- Radny
- Kontakt:
Nie wiem jakie możliwości ma wzmiankowana przez Ciebie apk. Jeżeli ma możliwość zapisu GPXa w pamięci telefonu, a nie tylko na karcie, wówczas można wygenerowany ślad/trasę zapisać w pamięci telefonu. Następnie do telefonu włożyć kartę z Etrexa i plik GPX skopiować na kartę do folderu: Garmin/GPX. Upierdliwe, ale zadziała. Jeżeli apka zapisuje GPXa wyłącznie na karcie może być kłopot z obsługą samej aplikacji i map do niej przypisanych, które z reguły trzymamy na karcie, więc wóczas zamiana kart będzie utrudniona.
Z innej mańki: Musiałbyś sprawdzić czy Twój model Samsunga ma funkcję OTG. Jeżeli ma, problem w zasadzie rozwiązany. Zamiast żonglować kartami, można - w celu skopiowania GPXa - podpiąć Etrexa bezpośrednio pod telefon: https://www.google.com/search?hl=pl&q=s ... gws_rd=ssl
Z innej mańki: Musiałbyś sprawdzić czy Twój model Samsunga ma funkcję OTG. Jeżeli ma, problem w zasadzie rozwiązany. Zamiast żonglować kartami, można - w celu skopiowania GPXa - podpiąć Etrexa bezpośrednio pod telefon: https://www.google.com/search?hl=pl&q=s ... gws_rd=ssl
Pozdrawiam Lechu
Plecak: Garmin Fenix 5X + Xiaomi Mi Max 2 a czasami: Oregon 600T, Rino530HCX Był: Summit, Vista, 60CS, 60CSX, 62ST, eTrex30, eTrex10, Fenix3, Epix
Samochód: 3490T Był: 200, 205T, 1200T
Plecak: Garmin Fenix 5X + Xiaomi Mi Max 2 a czasami: Oregon 600T, Rino530HCX Był: Summit, Vista, 60CS, 60CSX, 62ST, eTrex30, eTrex10, Fenix3, Epix
-
wojtowicz.krakow
- Nowy
Re: Samsung G a extrek
Dziękuje za rady. Wypróbowałem obydwie:
1. Za pośrednictwem kabla OTG - Galaxy Xcover 2 nie widzi etrexa
2. Za pośrednictwem przekładania kart SD - jest upierdliwe (rozkręcanie, przekładanie, restart) ale DZIAŁA.
Pozdrawiam
Marcin
1. Za pośrednictwem kabla OTG - Galaxy Xcover 2 nie widzi etrexa
2. Za pośrednictwem przekładania kart SD - jest upierdliwe (rozkręcanie, przekładanie, restart) ale DZIAŁA.
Pozdrawiam
Marcin
Re: Samsung G a eTrex
Problem we współpracy złącza OTG z GPS jest w tym, że GPS po wykryciu podłączenia chce się zasilać z OTG, a to nie jest możliwe - w moim Galaxy tab 2 skutkuje to wyświetleniem komunikatu "podłączono urządzenie dużej mocy".
Można to obejść podłączając GPS poprzez przerobiony kabel - należy przeciąć przewód +5V (przeważnie czerwony) i w stronę GPS doprowadzić zasilanie z zewnętrznego zasilacza - np. od komórki (nie zapominając o podłączeniu też masy).
Nie wiem jak Etrex, ale Oregona mogę też podłączyć bezpośrednio (czyli bez zasilania zewnętrznego) ale pod warunkiem nie wybrania interfejsu garmin spanner tylko np. szeregowego i wymiany fabrycznego pakietu akumulatorów na zwykłe pojedyncze - chodzi tu o nie naciskanie tego przycisku pod akumulatorami. Jego włączenie powoduje zawsze próbę ładowania akumulatorów gdy podłączy się USB. Dlatego też posługuję się przerobionym uszkodzonym hubem USB, do którego podłączam z jednej strony tablet z OTG, do drugiej Oregona, a oryginalny kabel huba wpinam do zasilacza Oregona.
Można to obejść podłączając GPS poprzez przerobiony kabel - należy przeciąć przewód +5V (przeważnie czerwony) i w stronę GPS doprowadzić zasilanie z zewnętrznego zasilacza - np. od komórki (nie zapominając o podłączeniu też masy).
Nie wiem jak Etrex, ale Oregona mogę też podłączyć bezpośrednio (czyli bez zasilania zewnętrznego) ale pod warunkiem nie wybrania interfejsu garmin spanner tylko np. szeregowego i wymiany fabrycznego pakietu akumulatorów na zwykłe pojedyncze - chodzi tu o nie naciskanie tego przycisku pod akumulatorami. Jego włączenie powoduje zawsze próbę ładowania akumulatorów gdy podłączy się USB. Dlatego też posługuję się przerobionym uszkodzonym hubem USB, do którego podłączam z jednej strony tablet z OTG, do drugiej Oregona, a oryginalny kabel huba wpinam do zasilacza Oregona.
Pozdrawiam, Krzysztof
Oregon 650T (po wymianie gwar. z O650), Colorado 300, staroć Holux GM-101, Nuwi-200
Oregon 650T (po wymianie gwar. z O650), Colorado 300, staroć Holux GM-101, Nuwi-200
- GPS Maniak
- Radny
- Kontakt:
Czyli - w kontekście tematu wątku - moja porada nr 2 była niezbyt szczęśliwakrzyniz pisze:Problem we współpracy złącza OTG z GPS jest w tym, że GPS po wykryciu podłączenia chce się zasilać z OTG, a to nie jest możliwe - w moim Galaxy tab 2 skutkuje to wyświetleniem komunikatu "podłączono urządzenie dużej mocy".
Na usprawiedliwienie dodam, że udzielając tej porady bazowałem na moim doświadczeniu z 7' tabletem Lenovo s5000, gdzie współpraca z Oregonem 600 via OTG przebiega bez tego typu zawirowań.
Pozdrawiam Lechu
Napisałeś o łączeniu Oregona 6x0.krzyniz pisze:Problem we współpracy złącza OTG z GPS jest w tym, że GPS po wykryciu podłączenia chce się zasilać z OTG, a to nie jest możliwe - w moim Galaxy tab 2 skutkuje to wyświetleniem komunikatu "podłączono urządzenie dużej mocy"..
Wychodzi na to, że połączenie za pomocą OTG przebiega różnie, zależne od sprzętu, podłączam Oregona 650 przy ustawieniu interfejsu "Garmin spanner" pojawia się komunikat
o wyborze sposobu połączenia. W odbiorniku są włożone dedykowane akumulatorów ( barttery pack).
Galaxy Note N- 7000
Oregon 650
Oregon 650 T
Samsung Galaxy S2+ i Dakota bez problemu. Telefon zasila GPS, widzi pamięć wewnętrzną i kartę SD.
- GPS Maniak
- Radny
- Kontakt:
Re: Współpraca Garmin GPS <-> Smartphone/Tablet
No właśnie. To ważna informacja dla tych, którzy szukają jakiegoś mapnika do współpracy z Garminem.popej pisze: widzi pamięć wewnętrzną i kartę SD.
Uzupełnię więc, że Lenovo s5000 widzi albo kartę albo Oregona. Aby uzyskać ten drugi przypadek muszę wyjąć kartę z odbiornika.
Przy okazji zmieniłem tytuł wątku.
Pozdrawiam Lechu
Może trzeba poszukać dysków? Mi telefon montuje 2 dyski i wywołuje program managera plików, który pokazuje, co jest na pierwszym dysku.
W ramach kombinowania podłączyłem do telefonu hub USB z osobnym zasilaniem. Do huba dołączyłem Dakotę, pendrive 32MB i myszkę. UsbDriveA to jest pamięć wewnętrzna GPS, UsbDriveB to karta SD w Dakocie, UsbDriveC to pendrive. Strzałka to objaw myszki
W ramach kombinowania podłączyłem do telefonu hub USB z osobnym zasilaniem. Do huba dołączyłem Dakotę, pendrive 32MB i myszkę. UsbDriveA to jest pamięć wewnętrzna GPS, UsbDriveB to karta SD w Dakocie, UsbDriveC to pendrive. Strzałka to objaw myszki
W systemach Android jest opcja (z nazwy) "Usuń bezpiecznie", w systemie po każdym odłączeniu pozostają informację o logowaniu ( blokuje port),
następne połączeni tworzy nowe powiązania. Przed odłączenie należy kliknąć w Usuń Bezpiecznie. Nie mam pewności, ale nadmierna ilość
powiązań uniemożliwia nowe połączenie. ( tak jakby wszystkie porty były już zajęte)
Ps.
Żeby się tego pozbyć trzeba wyjąć akumulator.
następne połączeni tworzy nowe powiązania. Przed odłączenie należy kliknąć w Usuń Bezpiecznie. Nie mam pewności, ale nadmierna ilość
powiązań uniemożliwia nowe połączenie. ( tak jakby wszystkie porty były już zajęte)
Ps.
Żeby się tego pozbyć trzeba wyjąć akumulator.
Oregon 650 T
- GPS Maniak
- Radny
- Kontakt:
Żeby to było takie prostepopej pisze:Może trzeba poszukać dysków?
Podejrzewam, że problem leży w "odmianie" OSa. W moim przypadku w ogóle nie występuje coś takiego jak mapowanie dysku. Sprzęt zgłasza się w menadżerach plików jako pojedynczy "usbotg" i tyle. Żadne tam "driveA". W konsekwencji nie ma też efektu, o którym wspomina meridian. Tzn. jeżeli nie zastosuję "bezpiecznego" (unmount) lecz "brutalnie" odłączę cokolwiek (np. Oregona z kartą) od tableta, a potem podłączę coś innego (np. Oregona bez karty), ten nowy sprzęt ponownie pojawia się w menadżerach plików jako "usbotg".
EDIT: Tak poza tematem dodam, że akurat w moim przypadku ta przypadłość nie jest zbyt upierdliwa. Generalnie zależało mi na wysyłaniu "tras" GPX z Locusa do Oregona, a to akurat mogę wysyłać na kartę. Oregon czyta pliki GPX z karty, więc problem "wyjmowania karty" po to by dostać się do pamięci Oregona akurat mnie osobiście nie dotyczy. Jeżeli jednak ktoś chce zgrywać ślady lub waypointy z Oregona do tableta, Lenovo s5000 powinien sobie odpuścić.
Pozdrawiam Lechu
Jeżeli masz roota, to możesz spróbować dodatkowego oprogramowania od OTG, np.:
https://play.google.com/store/apps/deta ... jul.usbotg
https://play.google.com/store/apps/deta ... jul.usbotg
U mnie w tej chwili nie występuje efekt "zajętości portów", ta że nie stosuję "Usuń bezpiecznie", ale wiem, że może to występować.
Oregon 650 T
- GPS Maniak
- Radny
- Kontakt:
Spędziłem na tego typu zabawach kilka wieczorów. Lista softu jaki próbowałem na pewno była 2 cyfrowa. Mój tablet zawsze widział 1 urządzenie.popej pisze:Jeżeli masz roota, to możesz spróbować dodatkowego oprogramowania od OTG,
Czy stosowałem soft, który polecasz? Nie pamiętam. Sprawdzę.
Dodam, że owszem. Przy zastosowaniu niezależnego oprogramowania, w niektórych apkach mapowanie dysków następowało, ale zawsze był to 1 dysk.
Przy tego typu zabawie natknąłem się też na zjawisko opisane przez meridiana. Jeżeli nie użyłem "unmount" wirtualny dysk pozostawał w pamięci tableta, a przy kolejnym podłączeniu Oregona była mu przypisywana kolejna literka. Te wpisy udawało się usunąć z systemu menadżerem plików z dostępem do plików systemowych.
Pozdrawiam Lechu
Tak w ciemno rzuciłem link, bo sam tego nie sprawdzałem. Wydaje mi się, że powinna być przynajmniej szansa przełączania pamięci GPS-karta, jeżeli dodatkowy program wykryje oba urządzenia.