Metody rejestracji śladu w 60CSx
Metody rejestracji śladu w 60CSx
Witajcie!
Właśnie stałem się szczęśliwym posiadaczem GPSMap 60CSx. Studiuję instrukcję obsługi, ale nie mogę w żaden sposób znaleźć szczegółowego opisu metody rejestracji śladu. Chodzi mi o to czym się różni interwał w metodzie rejestracji AUTO. Jest tam podane 5 interwałów: Najczęściej, Częściej, Normalna, Rzadziej i Najrzadziej. Czym to się różni w praktyce? Czy jest gdzieś dostępny szczegółowy opis samej funkcji używania śladów? W oryginalnej instrukcji (odbiornik kupowany w Garmin Polska) ten temat jest potraktowany "po macoszemu". Interesuje mnie też na przykład, jak to jest z zapisem śladów na karcie. W sklepie dowiedziałem się, że aktywny ślad ma do 10000 pkt. a zapisany do 500... Zrobiłem dzisiaj próbę ze śladem aktywnym tworzonym co 1 sek. Na końcu dałem funkcję ZAPISZ ślad aktywny. Na karcie mam 1 plik 20070330.gpx, który zawiera... 12092 pkt. Jak to jest z tym zapisem? Czym się różni wobec tego ślad aktywny od zapisanego, skoro na karcie mam tylko jeden plik?
Pozdrawiam!
Właśnie stałem się szczęśliwym posiadaczem GPSMap 60CSx. Studiuję instrukcję obsługi, ale nie mogę w żaden sposób znaleźć szczegółowego opisu metody rejestracji śladu. Chodzi mi o to czym się różni interwał w metodzie rejestracji AUTO. Jest tam podane 5 interwałów: Najczęściej, Częściej, Normalna, Rzadziej i Najrzadziej. Czym to się różni w praktyce? Czy jest gdzieś dostępny szczegółowy opis samej funkcji używania śladów? W oryginalnej instrukcji (odbiornik kupowany w Garmin Polska) ten temat jest potraktowany "po macoszemu". Interesuje mnie też na przykład, jak to jest z zapisem śladów na karcie. W sklepie dowiedziałem się, że aktywny ślad ma do 10000 pkt. a zapisany do 500... Zrobiłem dzisiaj próbę ze śladem aktywnym tworzonym co 1 sek. Na końcu dałem funkcję ZAPISZ ślad aktywny. Na karcie mam 1 plik 20070330.gpx, który zawiera... 12092 pkt. Jak to jest z tym zapisem? Czym się różni wobec tego ślad aktywny od zapisanego, skoro na karcie mam tylko jeden plik?
Pozdrawiam!
Ostatnio zmieniony 30 mar 2007, 14:48 przez Herhor, łącznie zmieniany 1 raz.
Metoda rejestracji Auto, zapisuje punkty częściej gdy zmieniasz kierunek, szybkość poruszania się i rzadziej gdy poruszasz się bardziej jednostajnie. Najczęściej, częściej, normlna itd. to parametr ile tych punktów będzie zapisanych, musisz sprawdzić w praktyce co Ci odpowiada. Ja używam Auto normal, jest to dla mnie wystarczające, ale sporo ludzi używa metody z interwałem czasowym.
W sklepie powiedzieli Ci prawdę, zapisany ślad w odbiorniku ma max 500 punktów. Ślad zapisywany na karcie to inna funkcja, jest to tzw. tracklogger. Po zaznaczeniu odpowiedniej opcji zapisuje się bez przerwy, codziennie tworzy nowy plik i nie ma ograniczeń na długość. Limitem jest tylko wolne miejsce na karcie.
Ślady zapisane w odbiornku możesz ściągnąć tylko mapsource. Ślad aktywny też ściagnąć można tylko mapsource. Ślady z trackloggera zgrywasz z karty.
Korzystając z funkcji zapisz ślad - zapisujesz w pamięci odbiornika. Funkcja zapisu na kartę jest niezależna.
Ślady zapisane w odbiorniku możesz wyświetlać na mapie, sprawdzić ich długość, wykorzystać funkcję track back. Ze śladami z trackloggera w odbiorniku nie zrobisz nic poza ich skasowaniem.
Mam nadzieję, ze nie zamotałem jeszcze bardziej
W sklepie powiedzieli Ci prawdę, zapisany ślad w odbiorniku ma max 500 punktów. Ślad zapisywany na karcie to inna funkcja, jest to tzw. tracklogger. Po zaznaczeniu odpowiedniej opcji zapisuje się bez przerwy, codziennie tworzy nowy plik i nie ma ograniczeń na długość. Limitem jest tylko wolne miejsce na karcie.
Ślady zapisane w odbiornku możesz ściągnąć tylko mapsource. Ślad aktywny też ściagnąć można tylko mapsource. Ślady z trackloggera zgrywasz z karty.
Korzystając z funkcji zapisz ślad - zapisujesz w pamięci odbiornika. Funkcja zapisu na kartę jest niezależna.
Ślady zapisane w odbiorniku możesz wyświetlać na mapie, sprawdzić ich długość, wykorzystać funkcję track back. Ze śladami z trackloggera w odbiorniku nie zrobisz nic poza ich skasowaniem.
Mam nadzieję, ze nie zamotałem jeszcze bardziej
Pozdrawiam Marek - fan UMP-pcPL
Był eTrex Legend, Vista C, Vista HCx jest: Dakota 20, Nuvi 250
Zaraz... Z plikiem trackloggera z karty nic nie można zrobić? Ja go wrzuciłem do MapSource i do OziExplorer'a i te programy pięknie pokazywały mi ślady na tle mapy...
Nie rozumiem tego...
Jak rozumiem funkcja zapisu śladu służy do zapisu go w wewnętrznej pamięci odbiornika, a nie na karcie. Potem ten ślad można oglądać na mapie zapisanej w odbiorniku? Bo ten zgrany z karty mogę oglądać w MapSource i w OziExplorer.
Jeszcze jedno... Skoro ślad aktywny jest zapisywany na karcie do oporu (do zapisania całej karty), to dlaczego w odbiorniku pokazało mi się zapisanie 99% pojemności śladu aktywnego, skoro mam czystą kartę (bez map) o pojemności 1 GB?
Pozdrawiam!
Jak rozumiem funkcja zapisu śladu służy do zapisu go w wewnętrznej pamięci odbiornika, a nie na karcie. Potem ten ślad można oglądać na mapie zapisanej w odbiorniku? Bo ten zgrany z karty mogę oglądać w MapSource i w OziExplorer.
Jeszcze jedno... Skoro ślad aktywny jest zapisywany na karcie do oporu (do zapisania całej karty), to dlaczego w odbiorniku pokazało mi się zapisanie 99% pojemności śladu aktywnego, skoro mam czystą kartę (bez map) o pojemności 1 GB?
Pozdrawiam!
Bo zapewne dotyczylo to pamieci odbiornika a nie karty.Herhor pisze: Jeszcze jedno... Skoro ślad aktywny jest zapisywany na karcie do oporu (do zapisania całej karty), to dlaczego w odbiorniku pokazało mi się zapisanie 99% pojemności śladu aktywnego, skoro mam czystą kartę (bez map) o pojemności 1 GB?
Pozdrawiam!
GPSmap 60CSx 1GB CNE 9.0, Edge 205
Jak widac w mapsource taki plik moze skladac sie z kilku sladow.Herhor pisze:Zaraz... Z plikiem trackloggera z karty nic nie można zrobić? Ja go wrzuciłem do MapSource i do OziExplorer'a i te programy pięknie pokazywały mi ślady na tle mapy...Nie rozumiem tego...
Te nieistotne mozna usuwac. Otwierajac plik w dwoch oknach mozna laczyc poszczegolne slady. Chcac wgrac slad do odbiornika trzeba zoptymalizowac slad do 500 pkt, podzielic (poprzez zaznaczenie wybranych kolejnych punktow - do 500 pkt we wlasciwosciach sladu oraz metoda kopiuj/wklej utworzenie nowego sladu) i kawalki zoptymalizowac do 500 pkt (aby nie tracic precyzji przy dlugich sladach):
lub wrzucic go jako active log.
Slad zapisywany jest w pamieci wew. odbiornika z ograniczeniem 10 tys punktow oraz niezaleznie od tego zapisu na karcie pamieci w postaci pliku "dziennego" zlozonego czesto z wielu sladow. Obydwa slady mozna wykozystywac w mapsource, edytowac, optymalizowac itd.Jak rozumiem funkcja zapisu śladu służy do zapisu go w wewnętrznej pamięci odbiornika, a nie na karcie. Potem ten ślad można oglądać na mapie zapisanej w odbiorniku? Bo ten zgrany z karty mogę oglądać w MapSource i w OziExplorer.
Pozdrawiam
GPSmap 60CSx 1GB CNE 9.0, Edge 205
-
Tomek
ha, ha, ale 6.12.2 to własnie jest aktualizacja. A wersja języwowa automatycznie dopasowuje się do lokalizacji systemu operacyjnegoHerhor pisze:Dzięki! Z wyszukiwania aktualizacji nic nie wyszło, ale znalazłem na stronie garmin.com wersję 6.12.2, która jest po polsku! ..
Napisałem, że nie można z nimi zrobić nic poza skasowaniem w odbiorniku.Herhor pisze:Zaraz... Z plikiem trackloggera z karty nic nie można zrobić? Ja go wrzuciłem do MapSource i do OziExplorer'a i te programy pięknie pokazywały mi ślady na tle mapy...![]()
A powinienem był: Nie można z nimi nic zrobić w odbiorniku poza skasowaniem.
Miałem na myśli, że nie mając komputera nie wykorzystasz w żaden sposób śladu na karcie, bo sam odbiornik nic z nim nie zrobi. A ze śladem zapisanym w odbiorniku to i owszem.
W mapsource to oczywiście można zrobić co się chce z trackiem z karty.
Pozdrawiam Marek - fan UMP-pcPL
Jeszcze drobne uwagi - tak na początek:
1. Ustawienia dla active log-a są jednocześnie ustawieniami dla tracka zapisywanego na karcie - przestawienie trybu zapisu [dla pamięci odbiornika] powoduje od razu przestawienie się trybu dla śladu zapisywanego na karcie.
2. W menu mapowym są ustawienia wyświetlania w odbiorniku na tle mapy - nie ma wpływu na ślad zapisywany na karcie.
3. W tracku zapisanym na karcie nie ma wpisanych waypoint-ów i dlatego trzeba uważać podczas "sprzątania" odbiornika po zgraniu informacji do komputera.
1. Ustawienia dla active log-a są jednocześnie ustawieniami dla tracka zapisywanego na karcie - przestawienie trybu zapisu [dla pamięci odbiornika] powoduje od razu przestawienie się trybu dla śladu zapisywanego na karcie.
2. W menu mapowym są ustawienia wyświetlania w odbiorniku na tle mapy - nie ma wpływu na ślad zapisywany na karcie.
3. W tracku zapisanym na karcie nie ma wpisanych waypoint-ów i dlatego trzeba uważać podczas "sprzątania" odbiornika po zgraniu informacji do komputera.
Pozdrawiam vit
60
60
Cenna uwaga! Właśnie bawię się Waypointami i zauważyłem, że trzeba je zgrywać na PC za pomocą MapSource. Na karcie faktycznie ich nie widać...vit pisze:Jeszcze drobne uwagi - tak na początek:
Pozdrawiam!
Mariusz
Nuvi 3597, Etrex 30
Mariusz
Nuvi 3597, Etrex 30
Witam wszystkich,
Wybieram się w tym roku na wyjazd mający trwać mniej więcej miesiąc. Zabieram ze sobą 60csx i bardzo chciałbym mieć zapisaną trasę całego wyjazdu. Z dostępnych informacji na tym forum i bliźniaczym, zrozumiałem, że jedynym rozwiązaniem jest tracklogger i jego dzienne pliki. Nasuwa mi się jednak pytanie: w przypadku trasy mającej kilka tysięcy kilometrów z czego część będzie pokonana samochodem, a cześć na piechotę, ile powinienem mieć wolnego miejsca na karcie (kartach) aby nie stracić cennego dla mnie tracka?
Pozdrawiam
Michał
Wybieram się w tym roku na wyjazd mający trwać mniej więcej miesiąc. Zabieram ze sobą 60csx i bardzo chciałbym mieć zapisaną trasę całego wyjazdu. Z dostępnych informacji na tym forum i bliźniaczym, zrozumiałem, że jedynym rozwiązaniem jest tracklogger i jego dzienne pliki. Nasuwa mi się jednak pytanie: w przypadku trasy mającej kilka tysięcy kilometrów z czego część będzie pokonana samochodem, a cześć na piechotę, ile powinienem mieć wolnego miejsca na karcie (kartach) aby nie stracić cennego dla mnie tracka?
Pozdrawiam
Michał
Jeśli będziesz miał sporadycznie dostęp do komputera, to warto od czasu do czasu zzipować pliki tracklogera - będzie zajmował kilkanaście procent tego co przed kompresją. Mi pliki z 3 tygodniowego rejsu (+ dolot samolotem do Hiszpanii i powrot autobusem z Belgii), w sumie ok 3.5 tys km zajely 10mega (logowanie bylo auto-normal albo less, nie pamietam). Na tych samych ustawieniach 2 tygodnie na Blatyku (ok 2tys km) to 5MB.
Jak widać wiele miejsca tracki nie zajmują.
Jak widać wiele miejsca tracki nie zajmują.