Metody rejestracji śladu w 60CSx

O seriach 62, Montana, Oregon, eTrex, czy fēnix, a nawet Rino, Dakota, Colorado, czy starej dobrej 60. Także o oprogramowaniu BaseCamp oraz mapach topograficznych i turystycznych (w tym o GPMapie Topo i Garmin Custom Maps) oraz o wszystkim co związane z użytkowaniem GPSów na szlakach górskich, krajoznawczych i rowerowych, a nawet w przydomowym lesie.
Awatar użytkownika
Herhor
Początkujący

Metody rejestracji śladu w 60CSx

Post autor: Herhor »

Witajcie!

Właśnie stałem się szczęśliwym posiadaczem GPSMap 60CSx. Studiuję instrukcję obsługi, ale nie mogę w żaden sposób znaleźć szczegółowego opisu metody rejestracji śladu. Chodzi mi o to czym się różni interwał w metodzie rejestracji AUTO. Jest tam podane 5 interwałów: Najczęściej, Częściej, Normalna, Rzadziej i Najrzadziej. Czym to się różni w praktyce? Czy jest gdzieś dostępny szczegółowy opis samej funkcji używania śladów? W oryginalnej instrukcji (odbiornik kupowany w Garmin Polska) ten temat jest potraktowany "po macoszemu". Interesuje mnie też na przykład, jak to jest z zapisem śladów na karcie. W sklepie dowiedziałem się, że aktywny ślad ma do 10000 pkt. a zapisany do 500... Zrobiłem dzisiaj próbę ze śladem aktywnym tworzonym co 1 sek. Na końcu dałem funkcję ZAPISZ ślad aktywny. Na karcie mam 1 plik 20070330.gpx, który zawiera... 12092 pkt. Jak to jest z tym zapisem? Czym się różni wobec tego ślad aktywny od zapisanego, skoro na karcie mam tylko jeden plik?

Pozdrawiam!
Ostatnio zmieniony 30 mar 2007, 14:48 przez Herhor, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Maarek
Bywalec

Post autor: Maarek »

Metoda rejestracji Auto, zapisuje punkty częściej gdy zmieniasz kierunek, szybkość poruszania się i rzadziej gdy poruszasz się bardziej jednostajnie. Najczęściej, częściej, normlna itd. to parametr ile tych punktów będzie zapisanych, musisz sprawdzić w praktyce co Ci odpowiada. Ja używam Auto normal, jest to dla mnie wystarczające, ale sporo ludzi używa metody z interwałem czasowym.

W sklepie powiedzieli Ci prawdę, zapisany ślad w odbiorniku ma max 500 punktów. Ślad zapisywany na karcie to inna funkcja, jest to tzw. tracklogger. Po zaznaczeniu odpowiedniej opcji zapisuje się bez przerwy, codziennie tworzy nowy plik i nie ma ograniczeń na długość. Limitem jest tylko wolne miejsce na karcie.
Ślady zapisane w odbiornku możesz ściągnąć tylko mapsource. Ślad aktywny też ściagnąć można tylko mapsource. Ślady z trackloggera zgrywasz z karty.

Korzystając z funkcji zapisz ślad - zapisujesz w pamięci odbiornika. Funkcja zapisu na kartę jest niezależna.

Ślady zapisane w odbiorniku możesz wyświetlać na mapie, sprawdzić ich długość, wykorzystać funkcję track back. Ze śladami z trackloggera w odbiorniku nie zrobisz nic poza ich skasowaniem.

Mam nadzieję, ze nie zamotałem jeszcze bardziej :shock:
Pozdrawiam Marek - fan UMP-pcPL
Był eTrex Legend, Vista C, Vista HCx jest: Dakota 20, Nuvi 250
Awatar użytkownika
Herhor
Początkujący

Zaraz... Z plikiem trackloggera z karty nic nie można zrobić? Ja go wrzuciłem do MapSource i do OziExplorer'a i te programy pięknie pokazywały mi ślady na tle mapy... :lol: Nie rozumiem tego...
Jak rozumiem funkcja zapisu śladu służy do zapisu go w wewnętrznej pamięci odbiornika, a nie na karcie. Potem ten ślad można oglądać na mapie zapisanej w odbiorniku? Bo ten zgrany z karty mogę oglądać w MapSource i w OziExplorer.
Jeszcze jedno... Skoro ślad aktywny jest zapisywany na karcie do oporu (do zapisania całej karty), to dlaczego w odbiorniku pokazało mi się zapisanie 99% pojemności śladu aktywnego, skoro mam czystą kartę (bez map) o pojemności 1 GB?

Pozdrawiam!
Awatar użytkownika
Matt
Początkujący

Post autor: Matt »

Herhor pisze: Jeszcze jedno... Skoro ślad aktywny jest zapisywany na karcie do oporu (do zapisania całej karty), to dlaczego w odbiorniku pokazało mi się zapisanie 99% pojemności śladu aktywnego, skoro mam czystą kartę (bez map) o pojemności 1 GB?

Pozdrawiam!
Bo zapewne dotyczylo to pamieci odbiornika a nie karty.
GPSmap 60CSx 1GB CNE 9.0, Edge 205
Awatar użytkownika
Matt
Początkujący

Herhor pisze:Zaraz... Z plikiem trackloggera z karty nic nie można zrobić? Ja go wrzuciłem do MapSource i do OziExplorer'a i te programy pięknie pokazywały mi ślady na tle mapy... :lol: Nie rozumiem tego...
Jak widac w mapsource taki plik moze skladac sie z kilku sladow.

Obrazek

Te nieistotne mozna usuwac. Otwierajac plik w dwoch oknach mozna laczyc poszczegolne slady. Chcac wgrac slad do odbiornika trzeba zoptymalizowac slad do 500 pkt, podzielic (poprzez zaznaczenie wybranych kolejnych punktow - do 500 pkt we wlasciwosciach sladu oraz metoda kopiuj/wklej utworzenie nowego sladu) i kawalki zoptymalizowac do 500 pkt (aby nie tracic precyzji przy dlugich sladach):

Obrazek
Obrazek
Obrazek

lub wrzucic go jako active log.

Jak rozumiem funkcja zapisu śladu służy do zapisu go w wewnętrznej pamięci odbiornika, a nie na karcie. Potem ten ślad można oglądać na mapie zapisanej w odbiorniku? Bo ten zgrany z karty mogę oglądać w MapSource i w OziExplorer.
Slad zapisywany jest w pamieci wew. odbiornika z ograniczeniem 10 tys punktow oraz niezaleznie od tego zapisu na karcie pamieci w postaci pliku "dziennego" zlozonego czesto z wielu sladow. Obydwa slady mozna wykozystywac w mapsource, edytowac, optymalizowac itd.

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Herhor
Początkujący

Bardzo dziękuję za wyczerpujące odpowiedzi! Teraz wszystko staje się bardziej zrozumiałe. A tak przy okazji... Gdzie można dostać MapSource w polskiej wersji językowej? Ja kupowałem odbiornik wraz z MapSource u autoryzowanego dealera w Polsce, a program dostałem po angielsku...

Pozdrawiam!
Awatar użytkownika
Matt
Początkujący

W mapsource wejdz w help i sprawdz dostepne aktualizacje. Poki garmin.pl mial NORMALNA strone latwo mozna bylo znalesc oprogramowanie w wersji PL. teraz szkoda komentowac dostepnosc czegokolwiek na stronie garmin.pl :evil: Ale moze Ci sie uda.
Awatar użytkownika
Herhor
Początkujący

Dzięki! Z wyszukiwania aktualizacji nic nie wyszło, ale znalazłem na stronie garmin.com wersję 6.12.2, która jest po polsku! Super! Jeszcze raz serdeczne dzięki!

Pozdrawiam!
Tomek

Post autor: Tomek »

Herhor pisze:Dzięki! Z wyszukiwania aktualizacji nic nie wyszło, ale znalazłem na stronie garmin.com wersję 6.12.2, która jest po polsku! ..
ha, ha, ale 6.12.2 to własnie jest aktualizacja. A wersja języwowa automatycznie dopasowuje się do lokalizacji systemu operacyjnego :) Najwazniejsze, że znalazles czego szukałeś :)
Awatar użytkownika
Herhor
Początkujący

Tak, tylko że włączając szukanie aktualizacji pokazał mi się błąd, a instalkę do tej wersji ściągnąłem "ręcznie" ze strony garmin.com :D

Pozdrawiam!
Awatar użytkownika
Maarek
Bywalec

Post autor: Maarek »

Herhor pisze:Zaraz... Z plikiem trackloggera z karty nic nie można zrobić? Ja go wrzuciłem do MapSource i do OziExplorer'a i te programy pięknie pokazywały mi ślady na tle mapy... :lol:
Napisałem, że nie można z nimi zrobić nic poza skasowaniem w odbiorniku.
A powinienem był: Nie można z nimi nic zrobić w odbiorniku poza skasowaniem.

Miałem na myśli, że nie mając komputera nie wykorzystasz w żaden sposób śladu na karcie, bo sam odbiornik nic z nim nie zrobi. A ze śladem zapisanym w odbiorniku to i owszem.
W mapsource to oczywiście można zrobić co się chce z trackiem z karty.
Pozdrawiam Marek - fan UMP-pcPL
Był eTrex Legend, Vista C, Vista HCx jest: Dakota 20, Nuvi 250
Awatar użytkownika
vit
Bywalec

Post autor: vit »

Jeszcze drobne uwagi - tak na początek:
1. Ustawienia dla active log-a są jednocześnie ustawieniami dla tracka zapisywanego na karcie - przestawienie trybu zapisu [dla pamięci odbiornika] powoduje od razu przestawienie się trybu dla śladu zapisywanego na karcie.
2. W menu mapowym są ustawienia wyświetlania w odbiorniku na tle mapy - nie ma wpływu na ślad zapisywany na karcie.
3. W tracku zapisanym na karcie nie ma wpisanych waypoint-ów i dlatego trzeba uważać podczas "sprzątania" odbiornika po zgraniu informacji do komputera.
Pozdrawiam vit
60
Awatar użytkownika
Herhor
Początkujący

vit pisze:Jeszcze drobne uwagi - tak na początek:
3. W tracku zapisanym na karcie nie ma wpisanych waypoint-ów i dlatego trzeba uważać podczas "sprzątania" odbiornika po zgraniu informacji do komputera.
Cenna uwaga! Właśnie bawię się Waypointami i zauważyłem, że trzeba je zgrywać na PC za pomocą MapSource. Na karcie faktycznie ich nie widać... :shock:
Pozdrawiam!

Mariusz

Nuvi 3597, Etrex 30
michaex
Nowy

Post autor: michaex »

Witam wszystkich,
Wybieram się w tym roku na wyjazd mający trwać mniej więcej miesiąc. Zabieram ze sobą 60csx i bardzo chciałbym mieć zapisaną trasę całego wyjazdu. Z dostępnych informacji na tym forum i bliźniaczym, zrozumiałem, że jedynym rozwiązaniem jest tracklogger i jego dzienne pliki. Nasuwa mi się jednak pytanie: w przypadku trasy mającej kilka tysięcy kilometrów z czego część będzie pokonana samochodem, a cześć na piechotę, ile powinienem mieć wolnego miejsca na karcie (kartach) aby nie stracić cennego dla mnie tracka?

Pozdrawiam
Michał
nauta
Początkujący
Kontakt:

Post autor: nauta »

Jeśli będziesz miał sporadycznie dostęp do komputera, to warto od czasu do czasu zzipować pliki tracklogera - będzie zajmował kilkanaście procent tego co przed kompresją. Mi pliki z 3 tygodniowego rejsu (+ dolot samolotem do Hiszpanii i powrot autobusem z Belgii), w sumie ok 3.5 tys km zajely 10mega (logowanie bylo auto-normal albo less, nie pamietam). Na tych samych ustawieniach 2 tygodnie na Blatyku (ok 2tys km) to 5MB.

Jak widać wiele miejsca tracki nie zajmują.
ODPOWIEDZ