Dzień dobry szanowni.
Czy natknął sie ktoś na jakiś niepublikowany ( w instrukcji ) sposób kalibracji ekranu w Oregonie 6xx lub/oraz sposób na debug względnie prawdziwy hard reset a nie ten master-reset, który niczego nie daje (bo nawet ustawień komputera i track-ów nie usuwa )?
Sprzęt mało używany 5 letni a ekran robi co chce, praktycznie zero kontroli, włącza-wyłącza, przestawia, przeskakuje.
*nie, to nie fw, nie uszkodzenie, nie wilgoć, nie ciśnienie, nie zakłócenia z otoczenia; próbowałem, zmieniałem, downgradowałem, upgade-owałem.
Edyta: już znalazałem.
Zobaczymy czy pomoże, bo sprzęt naprawdę mało używany i zadbany a zachowuje się skandalicznie.
Różne przemyślenia o resetowaniu Oregon 6x0
Re: Ukryte funkcje GPS - podsumowanie
@Wojtek600: Możesz podpowiedzieć jak wykonać ten "prawdziwy hard reset" zamiast "master reset"?
W Oregonie 6x0:
- podczas uruchomienia przytrzymać dwa przyciski do czasu wczytania logo Garmin
- pojawi się ekran z wyborem "Czy chcesz usunięcia wszystkich danych użytkownika?".
- podczas uruchomienia przytrzymać dwa przyciski do czasu wczytania logo Garmin
- pojawi się ekran z wyborem "Czy chcesz usunięcia wszystkich danych użytkownika?".
Ten a sposób znam. Z treści postu myślałem, że to jest właśnie ów jedynie Master reset bo nie kasuje on wszystkiego, a istnieje jakiś reset faktycznie bardziej czyszczący dane.
Jedni użytkownicy chcieliby, żeby reset usuwał dane zarchiwizowane,Odjazd pisze:Z treści postu myślałem, że to jest właśnie ów jedynie Master reset bo nie kasuje on wszystkiego...
a inni odwrotnie, się cieszą, że po restarcie zostały zachowane zapisy
ich historycznych aktywności.
Są też tacy użytkownicy, którzy uważają, że "ślad bieżący" powinien być
na bieżąco archiwizowany na wypadek, gdyby podczas wędrówki odbiornik
uległ awarii i wymagał resetu, mieli możliwość dostępu do trackback,
po przywróceniu odbiornika do działania. Inni sugerują, że "ślad bieżący"
powinien być zapisywany na karcie ( na wszelki wypadek).
Zachowanie danych zarchiwizowanych podczas resetu wydaje
mi się korzystne, zwłaszcza gdy reset jest wymuszony, a nie zaplanowany.
Re: Różne przemyślenia o resetowaniu Oregon 6x0
Oczywiście masz rację, że taki reset nieczyszczący wszystkich danych przydaje się. Niestety przez to, że system plików w Garminach jest dostępny z zewnątrz jako dysk, może się zdarzyć, że coś przez przypadek w którymś pliku się uszkodzi lub coś systemowego przez przypadek się skasuje. Czytałem gdzieś tutaj np. problem z uruchomieniem odbiornika z powodu wpisania zdaje się polskiego znaku w którymś pliku tekstowym. Niestety jeżeli pliki są dostępne do użytkownika to takie mogą być skutki.
Dlatego dostępność tego typu resetu - na wzór np. przywracania ustawień fabrycznych w telefonach z Androidem - od początku stawiający cały system plików systemowych z zabezpieczonego obszaru byłby w niektórych przypadkach dobrym rozwiązaniem. Bez tego pozostaje serwis z niekiedy być może błahych powodów.
Dlatego dostępność tego typu resetu - na wzór np. przywracania ustawień fabrycznych w telefonach z Androidem - od początku stawiający cały system plików systemowych z zabezpieczonego obszaru byłby w niektórych przypadkach dobrym rozwiązaniem. Bez tego pozostaje serwis z niekiedy być może błahych powodów.