Garmin eTrex SE - w lesie dokładność spada nawet do 200 m
Re: Garmin eTrex SE - w lesie dokładność spada nawet do 200 m
To jeszcze raz spróbuj:
Ustawienia > System > Zeruj "Resetuj wsz. ust."
Ustawienia > System > Zeruj "Usuń wszystko"
Jeszcze istotne, ustaw typ wykorzystywanych baterii Ustawienia > System > Typ baterii AA.
Ustaw wielopasmowy GNSS.
Wykonaj parowanie z telefonem, nie wiem czy Etrex SE aktualizuje plik EPO/CPE, jeżeli tak, to robi to zapewne przez BT. Ustawienia > Telefon >Stan
Po tym wszystkim wyjdź na zewnątrz i poczekaj aż złapie fixa. Później trzymając w ręce odbiornik zacznij poruszać się po znanej trasie (ulica, chodnik) i sprawdź gpxa na mapie.
Daj znać jak to wygląda
Ustawienia > System > Zeruj "Resetuj wsz. ust."
Ustawienia > System > Zeruj "Usuń wszystko"
Jeszcze istotne, ustaw typ wykorzystywanych baterii Ustawienia > System > Typ baterii AA.
Ustaw wielopasmowy GNSS.
Wykonaj parowanie z telefonem, nie wiem czy Etrex SE aktualizuje plik EPO/CPE, jeżeli tak, to robi to zapewne przez BT. Ustawienia > Telefon >Stan
Po tym wszystkim wyjdź na zewnątrz i poczekaj aż złapie fixa. Później trzymając w ręce odbiornik zacznij poruszać się po znanej trasie (ulica, chodnik) i sprawdź gpxa na mapie.
Daj znać jak to wygląda
GPSMAP 66sr, 67
-
darekk2
- Początkujący
- Has thanked: 1 time
- Kontakt:
Używam akumulatorów ładowalnych i jest ustawione na NiMH, nie AA.
Ponadto 200 metrowa dokładność pojawia się w lesie.
Przez ostatnie 10 lat a może nawet dłużej eTrexH działał normalnie, dopiero po zakupie eTrex SE zaczęły się cudactwa.
Przez ostatnie 10 lat a może nawet dłużej eTrexH działał normalnie, dopiero po zakupie eTrex SE zaczęły się cudactwa.
-
Zachu
- Radny
- Has thanked: 2 times
- Been thanked: 4 times
- Kontakt:
Może być coś nie tak, spotkałem taki komentarz.
https://www.pepper.pl/promocje/garmin-e ... 2024-07-11Mialem, ze względu na błędy w software zwróciłem. Miałem wrażenie, że mój Garmin Epic 2gen precyzyjniej pokazuje ślad. Mi wystarczy Garmin Oregon. Przynajmniej mam wgraną mapę i nie tylko widzę białe tło ale też teren otoczenia.
Jak przejdziesz proces, który Ci zaproponowałem i nic nie pomoże, wtedy masz uzasadnioną podkładkę do zwrotu/wymiany odbiornika.darekk2 pisze:Używam akumulatorów ładowalnych i jest ustawione na NiMH, nie AA.
GPSMAP 66sr, 67
Widzę, że masz odpowiedź https://www.gpsrchive.com/Discussion/vi ... 628#p13628
Pokrywa się to z moimi podpowiedziami.
Kluczowe jest sparowanie z telefonem i używanie odbiornika wyeksponowanego na satelity.
Daj znać czy jest ok.
Pokrywa się to z moimi podpowiedziami.
Kluczowe jest sparowanie z telefonem i używanie odbiornika wyeksponowanego na satelity.
Daj znać czy jest ok.
GPSMAP 66sr, 67
Tylko, że kolega @darekk2 nie zaktualizował EPO i nosi odbiornik w kieszeni.Zachu pisze:Może być coś nie tak, spotkałem taki komentarz.
GPSMAP 66sr, 67
-
darekk2
- Początkujący
- Kontakt:
Było jeszcze jedno dziwne zachowanie. Załadowałem kurs do eTrex SE żeby iść po jego śladzie, wybrałe do nawigacji, a potem nie można było go skasować, pomimo wielokrotnego wciskania Delete (w menu do nawigacji). Znikł dopiero za którymś razem (po 20-50 podejściach), ale wciąż był pokazywany jako kurs do nawigacji. Potem chyba też był widoczny w Base Camp po podłączeniu odbiornika do komputera. Dokładnie już nie pamiętam, mogłem trochę pokręcić, ale działo się coś dziwnego.
Chociaż może wynikało to stąd, że był załadowany raz przy pomocy Easy GPS, a potem drugi raz pod tą samą nazwą (bez kasowania pierwszego) przy pomocy Garmin Base Camp. Może dlatego zrobiło się jakieś zamieszanie.
Easy GPS źle współpracuje z tym odbiornikiem, chociaż kurs można załadować j.w. Jednak pobieranie z odbiornika działa zupełnie źle. Zamiast aktywności pobiera jeden z kursów (nawet jak w odbiorniku są dwa), a zamiast punktów (waypoints) pobiera 3 punkty z kursu, tego który pobrał (początkowy, końcowy i jeden w środku). Czyli bierze jeden z załadowanych kursów za aktywność (naklikanych w Google earth), i zupełnie nie widzi waypoints. Zgłaszałem do do EasyGPS, cały opis z załączonym różnymi plikami. Jednak dzisiaj po zainstalowaniu nowej wersji (8.64) jest to samo. Może mój email nie doszedł do nich ?
Redagowane później:
Wyjaśniło się, co to jest EPO:
Teraz smartfon pokazuje mi, że brak internetu. Po raz pierwszy od wielu lat. Ciekawe czy to chwilowa awaria, czy też skutek wchłonięcia UPC przez Play.
Chociaż może wynikało to stąd, że był załadowany raz przy pomocy Easy GPS, a potem drugi raz pod tą samą nazwą (bez kasowania pierwszego) przy pomocy Garmin Base Camp. Może dlatego zrobiło się jakieś zamieszanie.
Easy GPS źle współpracuje z tym odbiornikiem, chociaż kurs można załadować j.w. Jednak pobieranie z odbiornika działa zupełnie źle. Zamiast aktywności pobiera jeden z kursów (nawet jak w odbiorniku są dwa), a zamiast punktów (waypoints) pobiera 3 punkty z kursu, tego który pobrał (początkowy, końcowy i jeden w środku). Czyli bierze jeden z załadowanych kursów za aktywność (naklikanych w Google earth), i zupełnie nie widzi waypoints. Zgłaszałem do do EasyGPS, cały opis z załączonym różnymi plikami. Jednak dzisiaj po zainstalowaniu nowej wersji (8.64) jest to samo. Może mój email nie doszedł do nich ?
Czego nie zaktualizowałem ? Może chodzi o software. Jest zaktualizowane (4.20). Natomiast w kieszeni nosiłem eTrex H i nic to nie przeszkadzało. Kieszeń to cienki materiał.Władek pisze:Tylko, że kolega @darekk2 nie zaktualizował EPO i nosi odbiornik w kieszeni.
Redagowane później:
Wyjaśniło się, co to jest EPO:
Na razie jeszcze nie wiadomo, czy to odpowiedź. Wyjaśniło się też, co to jest EPO. Ten ktoś jednak pisze, że nie jest to konieczne. Ja prawie nie używam smartfona, prawie nigdy nie noszę, w dodatku ma bardzo starego Androida (5.1.1), sprzed wielu lat. Chociaż ma bluetooth, co przed chwilą sprawdziłem. Noszenie smartfona na wycieczki jeszcze skończy się jego zgubieniem.Władek pisze:Widzę, że masz odpowiedź
https://www.gpsrchive.com/Discussion/vi ... 628#p13628
Teraz smartfon pokazuje mi, że brak internetu. Po raz pierwszy od wielu lat. Ciekawe czy to chwilowa awaria, czy też skutek wchłonięcia UPC przez Play.
Ostatnio zmieniony 11 lip 2024, 08:06 przez darekk2, łącznie zmieniany 2 razy.
Najpierw wykonaj wszystkie kroki, które wcześniej Ci proponowałem, aby wyczyść cały syf z odbiornika, później ustaw, tak jak Ci zalecałem, następnie sparuj z telefonem BT(powinieneś mieć zainstalowaną aplikację Garmin Conect). Parowanie z telefonem spowoduje aktualizację EPO, czyli zostanie zaktualizowana mapa satelitów. Ten plik wygasa i trzeba go przynajmniej raz w tygodniu aktualizować. Bez tego nie uzyskasz dobrej dokładności.darekk2 pisze:
Czego nie zaktualizowałem ?
Nie używam żadnych aplikacji do wysyłania Gpx-ów do odbiornika poza BaseCamp, Explore i ręcznego umieszczania w katalogu po połączeniu z komputerem.
Daj znać, jaki efekt uzyskałeś.
GPSMAP 66sr, 67
Tak, to jest odpowiedź.darekk2 pisze:
Redagowane później:
Wyjaśniło się, co to jest EPO:Na razie jeszcze nie wiadomo, czy to odpowiedź. Wyjaśniło się też, co to jest EPO. Ten ktoś jednak pisze, że nie jest to konieczne. Ja prawie nie używam smartfona, prawie nigdy nie noszę, w dodatku ma bardzo starego Androida (5.1.1), sprzed wielu lat. Chociaż ma bluetooth, co przed chwilą sprawdziłem. Noszenie smartfona na wycieczki jeszcze skończy się jego zgubieniem.Władek pisze:Widzę, że masz odpowiedź
https://www.gpsrchive.com/Discussion/vi ... 628#p13628
Nie musisz nosić smartfona ze sobą, wystarczy co jakiś czas aktualizacja EPO. Jeżeli chodzi o wersję Androida, to Ci nie pomogę, musisz sprawdzić sam, wydaje się,że to nie ma znaczenia. Zainstaluj aplikację Garmin Conect.
GPSMAP 66sr, 67
-
darekk2
- Początkujący
- Kontakt:
To całe EPO być może zainstalowało się razem z aktualizacją oprogramowania i powinno wcfiąż być dość aktualne.
Aktualizacja oprogramowania to jedno, a EPO, to drugie i nie łączą się. Z informacji wynika, że EPO aktualizuje się przez BT.
Niezależnie jaki urządzenie Garmina nabędziesz musisz aktualizować mapę satelitów, zwłaszcza, kiedy masz wielopasmowy GNSS.
Nie wiem dlaczego bronisz się przed wykonaniem instrukcji, którą Ci podesłałem.
Zrób to i powinno działać
.
Niezależnie jaki urządzenie Garmina nabędziesz musisz aktualizować mapę satelitów, zwłaszcza, kiedy masz wielopasmowy GNSS.
Nie wiem dlaczego bronisz się przed wykonaniem instrukcji, którą Ci podesłałem.
Zrób to i powinno działać
GPSMAP 66sr, 67
-
darekk2
- Początkujący
- Kontakt:
W tym momencie okazało się, że jest brak wi-fi w modemie i w konsekwencji brak internetu w smartfonie. We wtorek ma przyjść technik i wymienić modem. Dopiero po tym będzie można spróbować zainstalować to oprogramowanie.
Właściwie wszystkie Wi-fi są poza zasięgiem. Żeby nie okazało się, że to wina smartfona.
Redagowane później:
Teraz okazało się, że telewizor (aktualizacje) łączy się przez Wi Fi z modemem. Czy to może być coś ze smartfonem, zwłaszcza że wszystkie Wi Fi są poza zasięgiem.
Nie mam internetu w sieci komórkowej na swoim abonamencie, więc będę to aktualizować u siebie w pokoju. O ile uda się zainstalować to oprogramowanie.
Ale wątpię żeby to coś pomogło.
Właściwie wszystkie Wi-fi są poza zasięgiem. Żeby nie okazało się, że to wina smartfona.
Redagowane później:
Teraz okazało się, że telewizor (aktualizacje) łączy się przez Wi Fi z modemem. Czy to może być coś ze smartfonem, zwłaszcza że wszystkie Wi Fi są poza zasięgiem.
Nie mam internetu w sieci komórkowej na swoim abonamencie, więc będę to aktualizować u siebie w pokoju. O ile uda się zainstalować to oprogramowanie.
Ale wątpię żeby to coś pomogło.
Ostatnio zmieniony 11 lip 2024, 10:23 przez darekk2, łącznie zmieniany 3 razy.
Każde połączenie odbiornika z Garmin Express lub Garmin Connect ( PC ) powoduje aktualizację pliku .EPO,Władek pisze:Aktualizacja oprogramowania to jedno, a EPO, to drugie i nie łączą się. Z informacji wynika, że EPO aktualizuje się przez BT.
aktualizacja oprogramowania odbiornika następuje tyko, gdy jest udostępniona nowa wersja oprogramowania.
To dobre wiadomości, kiedy nie działa smartfon. @darekk2 musi zalogować się do swojego konta w aplikacji Garmin Expres lub na https://connect.garmin.com i zsynchronizować się ze swoim eTrexem.
Kolejny krok, to odszukanie katalogu z plikiem EPO i sprawdzenie daty, czy jest aktualna.
Kolejny krok, to odszukanie katalogu z plikiem EPO i sprawdzenie daty, czy jest aktualna.
GPSMAP 66sr, 67
-
darekk2
- Początkujący
- Kontakt:
W odbiorniku nie ma żadnego katalogu z plikiem EPO. Poza tym do sprawdzenia tego nie jest potrzebna synchronizacja. A może ten katalog jest na stronie connect.garmin ?