GPSMAP 67i - nawigowanie po śladzie
- Marko
- Garniak
- Has thanked: 12 times
- Been thanked: 3 times
Re: GPSMAP 67i - nawigowanie po śladzie
Ilustracja do dyskusji.
Ślad GPX - choć bez upragnionych wskazówek, za to z poglądem mapy wektorowej. Używam pulpitu samochodowego.
Po tapnięciu na "Jedziesz po..." lista waypointów leżących przy śladzie wraz z danymi.
Na ekranie danych, pole kolejnego WPT i odległości od niego. Różne podkłady mapowe: PL Topo, Velomap, archiwalna mapa Włoch, 25-tka "Beskid Śląski dla wymagających" wyd. Compass. Dla porównania: kurs i wskazówki nawigacyjne w liczniku rowerowym Wahoo Bolt V1.
Ślad GPX - choć bez upragnionych wskazówek, za to z poglądem mapy wektorowej. Używam pulpitu samochodowego.
Po tapnięciu na "Jedziesz po..." lista waypointów leżących przy śladzie wraz z danymi.
Na ekranie danych, pole kolejnego WPT i odległości od niego. Różne podkłady mapowe: PL Topo, Velomap, archiwalna mapa Włoch, 25-tka "Beskid Śląski dla wymagających" wyd. Compass. Dla porównania: kurs i wskazówki nawigacyjne w liczniku rowerowym Wahoo Bolt V1.
Fenix 6 PRO, Fenix 5 Plus, Oregon 700, eTrex 30x, Dakota 20, Tempe; rower:TwoNav Cross Plus, Wahoo Elemnt Bolt V1, Wahoo Roam V1
-
Wojtas81
- Początkujący
- Has thanked: 1 time
- Been thanked: 4 times
Co do tematu, to dodam tylko, że Locus Map ma taką opcję, że dołącza punkty o zakrętach.
Opcja ta jest włączona domyślnie przy eksportowaniu lub udostępnianiu trasy (a raczej śladu).
Sprawdziłem taki wyeksportowany ślad GPX z Locusa, w innym programie tj. OsmAnd i faktycznie punkty alarmowe z komunikatami (skręć w lewo, skręć lekko w prawo, itp.) znajdują się wzdłuż całej trasy.
Pozostaje tylko przetestować to w ręczniaku.
Poniżej eksport śladu z Locusa - na którym to ekranie widać opcję "Dołącz polecenia nawigacji":
Na marginesie tylko dodam, że mój ręczniak naprawdę dobre trasy samodzielnie wytycza. Jak się ma mapy TopoActive oraz VeloMap, to zawsze jakaś trasa będzie dobra praktycznie od strzała.
A nawet jak nie jest 100% zgodna z moimi preferencjami, to nie poprawiam, tylko w trakcie jazdy zmieniam kurs, a on sobie przelicza na bieżąco.
Mapa TopoActive rozróżnia profile - Kolarstwo, Kolarstwo Rekreacyjne, Kolarstwo Górskie oraz Jazda terenowa, wszystkie dają inne trasy.
I różnice są takie jak można się spodziewać - Kolarstwo bardziej po drogach przez miasto, Kolarstwo rekreacyjne bardziej na pobocznych i przez leśne ścieżki, itp.
Natomiast VeloMap wytyczył mi takie same trasy dla Kolarstwa, Kolarstwa Rekreacyjnego a nawet nawigacji pieszej. Dopiero trasa górska się trochę różniła.
Z drugiej strony trasy wytyczone przez VeloMap zdają się być najbardziej rowerowe, tj trzymające się rowerowych ścieżek.
Opcja ta jest włączona domyślnie przy eksportowaniu lub udostępnianiu trasy (a raczej śladu).
Sprawdziłem taki wyeksportowany ślad GPX z Locusa, w innym programie tj. OsmAnd i faktycznie punkty alarmowe z komunikatami (skręć w lewo, skręć lekko w prawo, itp.) znajdują się wzdłuż całej trasy.
Pozostaje tylko przetestować to w ręczniaku.
Poniżej eksport śladu z Locusa - na którym to ekranie widać opcję "Dołącz polecenia nawigacji":
Na marginesie tylko dodam, że mój ręczniak naprawdę dobre trasy samodzielnie wytycza. Jak się ma mapy TopoActive oraz VeloMap, to zawsze jakaś trasa będzie dobra praktycznie od strzała.
A nawet jak nie jest 100% zgodna z moimi preferencjami, to nie poprawiam, tylko w trakcie jazdy zmieniam kurs, a on sobie przelicza na bieżąco.
Mapa TopoActive rozróżnia profile - Kolarstwo, Kolarstwo Rekreacyjne, Kolarstwo Górskie oraz Jazda terenowa, wszystkie dają inne trasy.
I różnice są takie jak można się spodziewać - Kolarstwo bardziej po drogach przez miasto, Kolarstwo rekreacyjne bardziej na pobocznych i przez leśne ścieżki, itp.
Natomiast VeloMap wytyczył mi takie same trasy dla Kolarstwa, Kolarstwa Rekreacyjnego a nawet nawigacji pieszej. Dopiero trasa górska się trochę różniła.
Z drugiej strony trasy wytyczone przez VeloMap zdają się być najbardziej rowerowe, tj trzymające się rowerowych ścieżek.
Garmin Drive 40 + Garmin Oregon 700 + Garmin Forerunner 955
Można wyciągnąć w miarę pewny wniosek, struktura ślad w pliku gpx i struktura kursu w pliku fif nie jest przystosowana do gromadzenia informacji
o punktach zwrotu, jest możliwe przetwarzanie w odbiorniku danych zawartych w plikach na trasę lub dodanie informacji nawigacyjnych w postaci waipoitów ( podobnie jest w innych systemach), po prostu ślad ani kurs nie zawierają tych informacji.
Nie powiem, że plik fit * (kurs) jest strukturą uniwersalną "jak kameleon", to programiści zdecydowali, że akurat plik fit jest przetwarzany według
Dróg i szlaków lub bez przeliczania ( jako ślad) w odbiornikach Gpsmap 66, 67, czy H1, jest przykład historyczny — ślad przeliczany na trasę,
więc można było pozostać przy tej koncepcji, ale wybrali inaczej.
Co zostanie wyświetlone na podstawie pliku śladu lub kursu, zależy od oprogramowania odbiornika, w Oregonie 650T plik fit nie jest nazwany kursem, tylko "Historią aktywności", co nie przeszkadza w korzystaniu z plików fit utworzonych poza odbiornikiem.
Plik fit ( kurs) w Oregonie można uruchomić jako plik fit lub zapisać jako ślad ( nie ma możliwości przetworzenia na trasę), z tych dwóch przykładów wynika, że to nie cechy pliku stwarzają uniwersalność tylko oprogramowanie odbiornika.
o punktach zwrotu, jest możliwe przetwarzanie w odbiorniku danych zawartych w plikach na trasę lub dodanie informacji nawigacyjnych w postaci waipoitów ( podobnie jest w innych systemach), po prostu ślad ani kurs nie zawierają tych informacji.
Nie powiem, że plik fit * (kurs) jest strukturą uniwersalną "jak kameleon", to programiści zdecydowali, że akurat plik fit jest przetwarzany według
Dróg i szlaków lub bez przeliczania ( jako ślad) w odbiornikach Gpsmap 66, 67, czy H1, jest przykład historyczny — ślad przeliczany na trasę,
więc można było pozostać przy tej koncepcji, ale wybrali inaczej.
Co zostanie wyświetlone na podstawie pliku śladu lub kursu, zależy od oprogramowania odbiornika, w Oregonie 650T plik fit nie jest nazwany kursem, tylko "Historią aktywności", co nie przeszkadza w korzystaniu z plików fit utworzonych poza odbiornikiem.
Plik fit ( kurs) w Oregonie można uruchomić jako plik fit lub zapisać jako ślad ( nie ma możliwości przetworzenia na trasę), z tych dwóch przykładów wynika, że to nie cechy pliku stwarzają uniwersalność tylko oprogramowanie odbiornika.
-
Wojtas81
- Początkujący
- Has thanked: 1 time
- Been thanked: 4 times
Co do tematu FIT kontra GPX, to zacytuję z forum rowerowego.
W GPXie można uzyskać praktycznie to samo, a format ten obsługuje tak ślady, trasy, jak i punkty.
Natomiast co do tematu, to najlepiej będzie wejść na stronę Locus Route Planer, gdzie można zaprojektować i wyeksportować trasę (a raczej ślad) bez instalowania czegokolwiek (tj. przy pomocy przeglądarki).
Prze eksporcie mamy opcję czy chcemy komunikaty o zakrętach. Eksportowany plik GPX wrzucamy do odbiornika.
Trzeba by sprawdzić jak taka nawigacja sprawuje się w praniu. Bowiem będzie ona zawierała tylko informacje o punkcie, wraz z komunikatem z tego punktu (np skręć w lewo).
Ale to nie do końca to samo co trasa, bo nie będzie strzałek skrętu ani na mapie, ani na belce.
Natomiast powinno to działać prawidłowo nawet w odbiornikach bez mapy, jak np zegarki Garmin Instinct, bez żadnej dodatkowej obróbki przez oprogramowanie firm trzecich - zarówno ręcznej, jak i automatycznej.
Alternatywą jest jak już pisałem, eksport do pliku GPX bez wskazówek, wrzucenie do BaseCamp i tam wyliczenie trasy na podstawie śladu, a potem wysłanie ją do ręczniaka.
Wtedy wszystko będzie tak jak się tego oczekuje, ale wymaga to dodatkowego użycia wspomnianego BaseCamp do konwersji ślad -> trasa.
Więc wygląda na to, że format FIT jest po prostu preferowany przez Garmina w nowych urządzeniach, ale nie ma tu głębszego dna.pecio pisze:Pliki gpx i fit zawierają te same informacje tylko w innych " formatach" . Generalnie Garmin Edge nie czyta plików gpx. Jak wrzucisz taki bezpośrednio do pamięci to Edek nie będzie go widział . Wszystkie pliki gpx wrzucane "POŚREDNIO" są konwertowane w locie na "czytalny" format fit.
Natomiast nie ma problemów z formatem fit. Możesz wrzucić do pamięci bezpośrednio po podpięciu kabelkiem do komputera w trybie pamięci masowej lub w każdy inny możliwy i akceptowalny sposób . W tym formacie "fit" nie tylko zapisujesz kursy / trasy . Może to być np. pozycja / punkt i nie tylko.
Jest też jedno ograniczenie przy tworzeniu trasy - liczba akceptowanych punków pośrednich. W wypadku Garmina Edka wynosi ona 200 PUNKTÓW !
Nie wiem czy w tej materii coś zmienili po ostatnich "programowych przetasowaniach" ale obstawiam , .że jest po staremu. Nadprogramowa liczba punktów czym skutkuje to chyba nie muszę pisać.
W GPXie można uzyskać praktycznie to samo, a format ten obsługuje tak ślady, trasy, jak i punkty.
Natomiast co do tematu, to najlepiej będzie wejść na stronę Locus Route Planer, gdzie można zaprojektować i wyeksportować trasę (a raczej ślad) bez instalowania czegokolwiek (tj. przy pomocy przeglądarki).
Prze eksporcie mamy opcję czy chcemy komunikaty o zakrętach. Eksportowany plik GPX wrzucamy do odbiornika.
Trzeba by sprawdzić jak taka nawigacja sprawuje się w praniu. Bowiem będzie ona zawierała tylko informacje o punkcie, wraz z komunikatem z tego punktu (np skręć w lewo).
Ale to nie do końca to samo co trasa, bo nie będzie strzałek skrętu ani na mapie, ani na belce.
Natomiast powinno to działać prawidłowo nawet w odbiornikach bez mapy, jak np zegarki Garmin Instinct, bez żadnej dodatkowej obróbki przez oprogramowanie firm trzecich - zarówno ręcznej, jak i automatycznej.
Alternatywą jest jak już pisałem, eksport do pliku GPX bez wskazówek, wrzucenie do BaseCamp i tam wyliczenie trasy na podstawie śladu, a potem wysłanie ją do ręczniaka.
Wtedy wszystko będzie tak jak się tego oczekuje, ale wymaga to dodatkowego użycia wspomnianego BaseCamp do konwersji ślad -> trasa.
Garmin Drive 40 + Garmin Oregon 700 + Garmin Forerunner 955
Nie trzeba sięgać po informacje na innym forum, sprawa EDGE i plików fit jest znana.
Stosowana jest niespójność w nazewnictwie, plik fit to nie zawsze kurs, tak jak gpx nie zawsze jest śladem.
Kurs w pliku fit na pewno zawiera nazwę urządzenia, numer urządzenia, jeśli chodzi o dane, to zawiera koordynaty, czas,
wysokość n.p.m (jeśli jest dostępna) czyli to, co zawiera ślad w pliku gpx.
Tak jak w zamieszczonym cytacie, plik fit może zawierać trasę, kurs, waipointy, podobnie jak pliki gpx.
EDGE to specyficzny odbiornik, pliki gpx należy umieścić w katalogu o nazwie Newfiles, po uruchomieniu dane z pliku zostaną odpowiednio rozlokowane podobnie jak w przypadku pliku gpx, dane trafiają do odpowiedniej zakładki.
Tak, że nazwa pliku " fit" nie musi oznaczać kurs.
Stosowana jest niespójność w nazewnictwie, plik fit to nie zawsze kurs, tak jak gpx nie zawsze jest śladem.
Kurs w pliku fit na pewno zawiera nazwę urządzenia, numer urządzenia, jeśli chodzi o dane, to zawiera koordynaty, czas,
wysokość n.p.m (jeśli jest dostępna) czyli to, co zawiera ślad w pliku gpx.
Tak jak w zamieszczonym cytacie, plik fit może zawierać trasę, kurs, waipointy, podobnie jak pliki gpx.
EDGE to specyficzny odbiornik, pliki gpx należy umieścić w katalogu o nazwie Newfiles, po uruchomieniu dane z pliku zostaną odpowiednio rozlokowane podobnie jak w przypadku pliku gpx, dane trafiają do odpowiedniej zakładki.
Tak, że nazwa pliku " fit" nie musi oznaczać kurs.
Mnie się wydaje, że jednak trzeba skorzystać z aplikacji, jeśli chce się uzyskać punkty z informacje nawigacyjnymi,Wojtas81 pisze: 07 wrz 2025, 15:34 Natomiast co do tematu, to najlepiej będzie wejść na stronę Locus Route Planer, gdzie można zaprojektować i wyeksportować trasę (a raczej ślad) bez instalowania czegokolwiek (tj. przy pomocy przeglądarki).
Prze eksporcie mamy opcję czy chcemy komunikaty o zakrętach.
na stronie można pobrać ślad z punktami, ale punkty w nazwie mają kolejną numerację, chyba, że coś się zmienił,
bo dawno nie korzystałem z tego serwisu.
- Marko
- Garniak
Z całym szacunkiem, ale Koledzy trochę zaczynają wałkować tematy dobrze znane i dawno już przerobione na forum (wystarczy wpisać odpowiednie hasła w lupkę).
Jest również np. strona: https://www.alltrails.com/pl-pl/converter okrojone GPSies).
Świetną konwersję robi to narzędzie, ale wymaga instalacji i nieco więcej wprawy: https://www.twonav-gps.de/sites/lexikon.html
W Oregonie na pewno nie można uruchomić zewnętrznego (np. wygenerowanego w Locusie, IQMap, GPX importerze) pliku *.fit.
Można za to zapisać w tym formacie każdą aktywność zapisywaną przez Oregona. Wynika to z tego, że tylko ten format (fit) jest interpretowany przez serwis Garmin Connect.
Takich aplikacji jest mnóstwo. Na Garniaku jest mowa m.in. o bardzo popularnych aplikacjach IQ Connect: IQMap Receiver, Gimporter.
Jest również np. strona: https://www.alltrails.com/pl-pl/converter okrojone GPSies).
Świetną konwersję robi to narzędzie, ale wymaga instalacji i nieco więcej wprawy: https://www.twonav-gps.de/sites/lexikon.html
Mylisz się, albo stosujesz jakiś skrót myślowy - mając na myśli aktywność zapisaną w odbiorniku jako fit (choć i tu nie mam pewności, czy jest to plik "nawigowalny" w Oregonie).roro pisze: 07 wrz 2025, 13:04 Plik fit ( kurs) w Oregonie można uruchomić jako plik fit lub zapisać jako ślad ( nie ma możliwości przetworzenia na trasę), z tych dwóch przykładów wynika, że to nie cechy pliku stwarzają uniwersalność tylko oprogramowanie odbiornika.
W Oregonie na pewno nie można uruchomić zewnętrznego (np. wygenerowanego w Locusie, IQMap, GPX importerze) pliku *.fit.
Można za to zapisać w tym formacie każdą aktywność zapisywaną przez Oregona. Wynika to z tego, że tylko ten format (fit) jest interpretowany przez serwis Garmin Connect.
Fenix 6 PRO, Fenix 5 Plus, Oregon 700, eTrex 30x, Dakota 20, Tempe; rower:TwoNav Cross Plus, Wahoo Elemnt Bolt V1, Wahoo Roam V1
Ja uruchamiam pliki fit z innego źródła, czy wszystkie, powiem, że nie wszystkie,Marko pisze: 07 wrz 2025, 16:55 W Oregonie na pewno nie można uruchomić zewnętrznego (np. wygenerowanego w Locusie, IQMap, GPX importerze) pliku *.fit.
ale spróbuję uruchomić pliki z podanych źródeł.
- Marko
- Garniak
Coś mylisz. W Oregonie może tylko zapisać aktywność jako: GPX, FIT albo oba formaty GPX/FIT.
Nie można nawigować wg pliku z rozszerzeniem FIT.
Zależy co rozumiesz pod określeniem "nawigować" dane zawarte w pliku fit mogę zapisać do pliku jako ślad,
a sam plik też mogę uruchomić "Jedź" bez zapisu do pliku śladu.
- Marko
- Garniak
To oczywiste. Chodzi mi o wałkowaną przez pół wątku metodę Wojtas81 - tworzysz plik *.fit np. w Locusie i nawigujesz... Ciekawe jak to robisz w Oregonie?...
Tak jak napisałem, w Oregonie 650T uruchamiam pliki utworzone poza odbiornikiem, czy plik utworzony w aplikacji Locus będzie odczytywany w Oregonie 650T, nie wiem, nie próbowałem.Marko pisze: 07 wrz 2025, 17:16 Chodzi mi o wałkowaną przez pół wątku metodę Wojtas81 - tworzysz plik *.fit np. w Locusie i nawigujesz... Ciekawe jak to robisz w Oregonie?...
- Marko
- Garniak
Mam prośbę. Wyeksportuj proszę plik jako Fit i spróbuj wczytać do Oregona. Mój tego formatu *.fit w ogóle nie czyta (nie widzi pliku fit z zewnątrz). Ciekawe czy w Twoim można będzie nawigować, jak utrzymuje @roro.
@ Marko

A za chwilę zamiszczasz odpowiedź:Marko pisze: 07 wrz 2025, 17:07 Coś mylisz. W Oregonie może tylko zapisać aktywność jako: GPX, FIT albo oba formaty GPX/FIT.
Nie można nawigować wg pliku z rozszerzeniem FIT.
Może powinienem napisać "sam plik (w domyśle plik fit) też mogę uruchomić "Jedź" bez zapisu do pliku śladu.
Ostatnio zmieniony 07 wrz 2025, 18:28 przez roro, łącznie zmieniany 1 raz.
- Marko
- Garniak
Piszesz o aktywności, a w wątku jest o plikach zewnętrznych