GPSMAP 67i - nawigowanie po śladzie

O seriach 62, Montana, Oregon, eTrex, czy fēnix, a nawet Rino, Dakota, Colorado, czy starej dobrej 60. Także o oprogramowaniu BaseCamp oraz mapach topograficznych i turystycznych (w tym o GPMapie Topo i Garmin Custom Maps) oraz o wszystkim co związane z użytkowaniem GPSów na szlakach górskich, krajoznawczych i rowerowych, a nawet w przydomowym lesie.
Awatar użytkownika
Marko
Garniak
Has thanked: 12 times
Been thanked: 3 times

Re: GPSMAP 67i - nawigowanie po śladzie

Post autor: Marko »

Ilustracja do dyskusji.

Ślad GPX - choć bez upragnionych wskazówek, za to z poglądem mapy wektorowej. Używam pulpitu samochodowego.
Po tapnięciu na "Jedziesz po..." lista waypointów leżących przy śladzie wraz z danymi.
Na ekranie danych, pole kolejnego WPT i odległości od niego.
Garmin_v1.png
Różne podkłady mapowe: PL Topo, Velomap, archiwalna mapa Włoch, 25-tka "Beskid Śląski dla wymagających" wyd. Compass.
Garmin_v2.png
Dla porównania: kurs i wskazówki nawigacyjne w liczniku rowerowym Wahoo Bolt V1.
Wahoo_Bolt_V1.png
Fenix 6 PRO, Fenix 5 Plus, Oregon 700, eTrex 30x, Dakota 20, Tempe; rower:TwoNav Cross Plus, Wahoo Elemnt Bolt V1, Wahoo Roam V1
Wojtas81
Początkujący
Has thanked: 1 time
Been thanked: 4 times

Post autor: Wojtas81 »

Co do tematu, to dodam tylko, że Locus Map ma taką opcję, że dołącza punkty o zakrętach.
Opcja ta jest włączona domyślnie przy eksportowaniu lub udostępnianiu trasy (a raczej śladu).
Sprawdziłem taki wyeksportowany ślad GPX z Locusa, w innym programie tj. OsmAnd i faktycznie punkty alarmowe z komunikatami (skręć w lewo, skręć lekko w prawo, itp.) znajdują się wzdłuż całej trasy.
Pozostaje tylko przetestować to w ręczniaku.

Poniżej eksport śladu z Locusa - na którym to ekranie widać opcję "Dołącz polecenia nawigacji":
LocusMap.gif

Na marginesie tylko dodam, że mój ręczniak naprawdę dobre trasy samodzielnie wytycza. Jak się ma mapy TopoActive oraz VeloMap, to zawsze jakaś trasa będzie dobra praktycznie od strzała.
A nawet jak nie jest 100% zgodna z moimi preferencjami, to nie poprawiam, tylko w trakcie jazdy zmieniam kurs, a on sobie przelicza na bieżąco.

Mapa TopoActive rozróżnia profile - Kolarstwo, Kolarstwo Rekreacyjne, Kolarstwo Górskie oraz Jazda terenowa, wszystkie dają inne trasy.
I różnice są takie jak można się spodziewać - Kolarstwo bardziej po drogach przez miasto, Kolarstwo rekreacyjne bardziej na pobocznych i przez leśne ścieżki, itp.
Natomiast VeloMap wytyczył mi takie same trasy dla Kolarstwa, Kolarstwa Rekreacyjnego a nawet nawigacji pieszej. Dopiero trasa górska się trochę różniła.
Z drugiej strony trasy wytyczone przez VeloMap zdają się być najbardziej rowerowe, tj trzymające się rowerowych ścieżek.
Garmin Drive 40 + Garmin Oregon 700 + Garmin Forerunner 955
roro
Bywalec
Been thanked: 1 time

Post autor: roro »

Można wyciągnąć w miarę pewny wniosek, struktura ślad w pliku gpx i struktura kursu w pliku fif nie jest przystosowana do gromadzenia informacji
o punktach zwrotu, jest możliwe przetwarzanie w odbiorniku danych zawartych w plikach na trasę lub dodanie informacji nawigacyjnych w postaci waipoitów ( podobnie jest w innych systemach), po prostu ślad ani kurs nie zawierają tych informacji.

Nie powiem, że plik fit * (kurs) jest strukturą uniwersalną "jak kameleon", to programiści zdecydowali, że akurat plik fit jest przetwarzany według
Dróg i szlaków lub bez przeliczania ( jako ślad) w odbiornikach Gpsmap 66, 67, czy H1, jest przykład historyczny — ślad przeliczany na trasę,
więc można było pozostać przy tej koncepcji, ale wybrali inaczej.

Co zostanie wyświetlone na podstawie pliku śladu lub kursu, zależy od oprogramowania odbiornika, w Oregonie 650T plik fit nie jest nazwany kursem, tylko "Historią aktywności", co nie przeszkadza w korzystaniu z plików fit utworzonych poza odbiornikiem.

Plik fit ( kurs) w Oregonie można uruchomić jako plik fit lub zapisać jako ślad ( nie ma możliwości przetworzenia na trasę), z tych dwóch przykładów wynika, że to nie cechy pliku stwarzają uniwersalność tylko oprogramowanie odbiornika.
Wojtas81
Początkujący
Has thanked: 1 time
Been thanked: 4 times

Post autor: Wojtas81 »

Co do tematu FIT kontra GPX, to zacytuję z forum rowerowego.
pecio pisze:Pliki gpx i fit zawierają te same informacje tylko w innych " formatach" . Generalnie Garmin Edge nie czyta plików gpx. Jak wrzucisz taki bezpośrednio do pamięci to Edek nie będzie go widział . Wszystkie pliki gpx wrzucane "POŚREDNIO" są konwertowane w locie na "czytalny" format fit.

Natomiast nie ma problemów z formatem fit. Możesz wrzucić do pamięci bezpośrednio po podpięciu kabelkiem do komputera w trybie pamięci masowej lub w każdy inny możliwy i akceptowalny sposób . W tym formacie "fit" nie tylko zapisujesz kursy / trasy . Może to być np. pozycja / punkt i nie tylko.

Jest też jedno ograniczenie przy tworzeniu trasy - liczba akceptowanych punków pośrednich. W wypadku Garmina Edka wynosi ona 200 PUNKTÓW !

Nie wiem czy w tej materii coś zmienili po ostatnich "programowych przetasowaniach" ale obstawiam , .że jest po staremu. Nadprogramowa liczba punktów czym skutkuje to chyba nie muszę pisać.
Więc wygląda na to, że format FIT jest po prostu preferowany przez Garmina w nowych urządzeniach, ale nie ma tu głębszego dna.
W GPXie można uzyskać praktycznie to samo, a format ten obsługuje tak ślady, trasy, jak i punkty.

Natomiast co do tematu, to najlepiej będzie wejść na stronę Locus Route Planer, gdzie można zaprojektować i wyeksportować trasę (a raczej ślad) bez instalowania czegokolwiek (tj. przy pomocy przeglądarki).
Prze eksporcie mamy opcję czy chcemy komunikaty o zakrętach. Eksportowany plik GPX wrzucamy do odbiornika.
Trzeba by sprawdzić jak taka nawigacja sprawuje się w praniu. Bowiem będzie ona zawierała tylko informacje o punkcie, wraz z komunikatem z tego punktu (np skręć w lewo).
Ale to nie do końca to samo co trasa, bo nie będzie strzałek skrętu ani na mapie, ani na belce.
Natomiast powinno to działać prawidłowo nawet w odbiornikach bez mapy, jak np zegarki Garmin Instinct, bez żadnej dodatkowej obróbki przez oprogramowanie firm trzecich - zarówno ręcznej, jak i automatycznej.

Alternatywą jest jak już pisałem, eksport do pliku GPX bez wskazówek, wrzucenie do BaseCamp i tam wyliczenie trasy na podstawie śladu, a potem wysłanie ją do ręczniaka.
Wtedy wszystko będzie tak jak się tego oczekuje, ale wymaga to dodatkowego użycia wspomnianego BaseCamp do konwersji ślad -> trasa.
Garmin Drive 40 + Garmin Oregon 700 + Garmin Forerunner 955
roro
Bywalec

Nie trzeba sięgać po informacje na innym forum, sprawa EDGE i plików fit jest znana.

Stosowana jest niespójność w nazewnictwie, plik fit to nie zawsze kurs, tak jak gpx nie zawsze jest śladem.

Kurs w pliku fit na pewno zawiera nazwę urządzenia, numer urządzenia, jeśli chodzi o dane, to zawiera koordynaty, czas,
wysokość n.p.m (jeśli jest dostępna) czyli to, co zawiera ślad w pliku gpx.

Tak jak w zamieszczonym cytacie, plik fit może zawierać trasę, kurs, waipointy, podobnie jak pliki gpx.

EDGE to specyficzny odbiornik, pliki gpx należy umieścić w katalogu o nazwie Newfiles, po uruchomieniu dane z pliku zostaną odpowiednio rozlokowane podobnie jak w przypadku pliku gpx, dane trafiają do odpowiedniej zakładki.

Tak, że nazwa pliku " fit" nie musi oznaczać kurs.
roro
Bywalec

Wojtas81 pisze: 07 wrz 2025, 15:34 Natomiast co do tematu, to najlepiej będzie wejść na stronę Locus Route Planer, gdzie można zaprojektować i wyeksportować trasę (a raczej ślad) bez instalowania czegokolwiek (tj. przy pomocy przeglądarki).
Prze eksporcie mamy opcję czy chcemy komunikaty o zakrętach.
Mnie się wydaje, że jednak trzeba skorzystać z aplikacji, jeśli chce się uzyskać punkty z informacje nawigacyjnymi,
na stronie można pobrać ślad z punktami, ale punkty w nazwie mają kolejną numerację, chyba, że coś się zmienił,
bo dawno nie korzystałem z tego serwisu.
Awatar użytkownika
Marko
Garniak

Z całym szacunkiem, ale Koledzy trochę zaczynają wałkować tematy dobrze znane i dawno już przerobione na forum (wystarczy wpisać odpowiednie hasła w lupkę).
Wojtas81 pisze: 06 wrz 2025, 20:27 Co do tematu, to dodam tylko, że Locus Map ma taką opcję, że dołącza punkty o zakrętach.
Takich aplikacji jest mnóstwo. Na Garniaku jest mowa m.in. o bardzo popularnych aplikacjach IQ Connect: IQMap Receiver, Gimporter.
Jest również np. strona: https://www.alltrails.com/pl-pl/converter okrojone GPSies).
Świetną konwersję robi to narzędzie, ale wymaga instalacji i nieco więcej wprawy: https://www.twonav-gps.de/sites/lexikon.html
roro pisze: 07 wrz 2025, 13:04 Plik fit ( kurs) w Oregonie można uruchomić jako plik fit lub zapisać jako ślad ( nie ma możliwości przetworzenia na trasę), z tych dwóch przykładów wynika, że to nie cechy pliku stwarzają uniwersalność tylko oprogramowanie odbiornika.
Mylisz się, albo stosujesz jakiś skrót myślowy - mając na myśli aktywność zapisaną w odbiorniku jako fit (choć i tu nie mam pewności, czy jest to plik "nawigowalny" w Oregonie).
W Oregonie na pewno nie można uruchomić zewnętrznego (np. wygenerowanego w Locusie, IQMap, GPX importerze) pliku *.fit.
Można za to zapisać w tym formacie każdą aktywność zapisywaną przez Oregona. Wynika to z tego, że tylko ten format (fit) jest interpretowany przez serwis Garmin Connect.
Fenix 6 PRO, Fenix 5 Plus, Oregon 700, eTrex 30x, Dakota 20, Tempe; rower:TwoNav Cross Plus, Wahoo Elemnt Bolt V1, Wahoo Roam V1
roro
Bywalec

Marko pisze: 07 wrz 2025, 16:55 W Oregonie na pewno nie można uruchomić zewnętrznego (np. wygenerowanego w Locusie, IQMap, GPX importerze) pliku *.fit.
Ja uruchamiam pliki fit z innego źródła, czy wszystkie, powiem, że nie wszystkie,
ale spróbuję uruchomić pliki z podanych źródeł.
Awatar użytkownika
Marko
Garniak

roro pisze: 07 wrz 2025, 17:03 Ja uruchamiam pliki fit z innego źródła
Coś mylisz. W Oregonie może tylko zapisać aktywność jako: GPX, FIT albo oba formaty GPX/FIT.
Nie można nawigować wg pliku z rozszerzeniem FIT.
roro
Bywalec

Marko pisze: 07 wrz 2025, 17:07 Nie można nawigować wg pliku z rozszerzeniem FIT.
Zależy co rozumiesz pod określeniem "nawigować" dane zawarte w pliku fit mogę zapisać do pliku jako ślad,
a sam plik też mogę uruchomić "Jedź" bez zapisu do pliku śladu.
Awatar użytkownika
Marko
Garniak

roro pisze: 07 wrz 2025, 17:12 ...sam plik też mogę uruchomić "Jedź" bez zapisu do pliku śladu.
To oczywiste. Chodzi mi o wałkowaną przez pół wątku metodę Wojtas81 - tworzysz plik *.fit np. w Locusie i nawigujesz... Ciekawe jak to robisz w Oregonie?...
roro
Bywalec

Marko pisze: 07 wrz 2025, 17:16 Chodzi mi o wałkowaną przez pół wątku metodę Wojtas81 - tworzysz plik *.fit np. w Locusie i nawigujesz... Ciekawe jak to robisz w Oregonie?...
Tak jak napisałem, w Oregonie 650T uruchamiam pliki utworzone poza odbiornikiem, czy plik utworzony w aplikacji Locus będzie odczytywany w Oregonie 650T, nie wiem, nie próbowałem.
Awatar użytkownika
Marko
Garniak

Wojtas81 pisze: 06 wrz 2025, 20:27 Co do tematu, to dodam tylko, że Locus Map ma taką opcję, że dołącza punkty o zakrętach.
Opcja ta jest włączona domyślnie przy eksportowaniu lub udostępnianiu trasy (a raczej śladu).
Sprawdziłem taki wyeksportowany ślad GPX z Locusa...
Mam prośbę. Wyeksportuj proszę plik jako Fit i spróbuj wczytać do Oregona. Mój tego formatu *.fit w ogóle nie czyta (nie widzi pliku fit z zewnątrz). Ciekawe czy w Twoim można będzie nawigować, jak utrzymuje @roro.
roro
Bywalec

@ Marko
Marko pisze: 07 wrz 2025, 17:07 Coś mylisz. W Oregonie może tylko zapisać aktywność jako: GPX, FIT albo oba formaty GPX/FIT.
Nie można nawigować wg pliku z rozszerzeniem FIT.
A za chwilę zamiszczasz odpowiedź:
Marko pisze: 07 wrz 2025, 17:16
roro pisze: 07 wrz 2025, 17:12 ...sam plik też mogę uruchomić "Jedź" bez zapisu do pliku śladu.
To oczywiste. Chodzi mi o wałkowaną przez pół wątku metodę Wojtas81 - tworzysz plik *.fit np. w Locusie i nawigujesz... Ciekawe jak to robisz w Oregonie?....
Może powinienem napisać "sam plik (w domyśle plik fit) też mogę uruchomić "Jedź" bez zapisu do pliku śladu.
:(
Ostatnio zmieniony 07 wrz 2025, 18:28 przez roro, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Marko
Garniak

Piszesz o aktywności, a w wątku jest o plikach zewnętrznych :-(
ODPOWIEDZ