GPSMAP 67i - nawigowanie po śladzie
GPSMAP 67i - nawigowanie po śladzie
Cześć
Przekopałem forum ale nie znalazłem wątku o tym problemie.
1. Używam gps map 67i jako nawigacji rowerowej. Chciałbym żeby po wgraniu trasy urządzenie nawigowało po wgranym śladzie i dawało wskazówki np. Że zaraz będzie zakręt i przy tej okazji przybliżało zoom mapy oraz rozjaśniało ekran. Trochę jak nawigację rowerowe EDGE.
2. Niestety wgrany ślad za pomocą Explore na telefonie pokazuje trasę ale informuję jedynie o zejściu z kursy. Nie podaje wskazówek oraz nie rozjaśnia ekranu.
3. Zrobiony kurs za pomocą garmin Connect zawiesza całe urządzenie, przlicza nawet krótki kurs około 15 minut potem jest zawieszka nie wyświetla ścieżki i nie daje wskazówek.
4. Wiem ze ten sam ślad (przygotowany przez organizatora) wgrany do nawigazji rowerowych lub zegarków działa świetnie.
Czy da się więc stworzyć ślad/kurs/wycieczkę w postaci gpx tak żeby nawigacja gpsmap 67ì dawała wskazówki nawigacyjne ?
Gdy wyznaczę cel za pomocą nawigacji czy to bezpośrednio czy to za pomocą Explore wskazówki się pojawiają. Gdy wgram ślad gpx nic się nie pojawią.
Przekopałem forum ale nie znalazłem wątku o tym problemie.
1. Używam gps map 67i jako nawigacji rowerowej. Chciałbym żeby po wgraniu trasy urządzenie nawigowało po wgranym śladzie i dawało wskazówki np. Że zaraz będzie zakręt i przy tej okazji przybliżało zoom mapy oraz rozjaśniało ekran. Trochę jak nawigację rowerowe EDGE.
2. Niestety wgrany ślad za pomocą Explore na telefonie pokazuje trasę ale informuję jedynie o zejściu z kursy. Nie podaje wskazówek oraz nie rozjaśnia ekranu.
3. Zrobiony kurs za pomocą garmin Connect zawiesza całe urządzenie, przlicza nawet krótki kurs około 15 minut potem jest zawieszka nie wyświetla ścieżki i nie daje wskazówek.
4. Wiem ze ten sam ślad (przygotowany przez organizatora) wgrany do nawigazji rowerowych lub zegarków działa świetnie.
Czy da się więc stworzyć ślad/kurs/wycieczkę w postaci gpx tak żeby nawigacja gpsmap 67ì dawała wskazówki nawigacyjne ?
Gdy wyznaczę cel za pomocą nawigacji czy to bezpośrednio czy to za pomocą Explore wskazówki się pojawiają. Gdy wgram ślad gpx nic się nie pojawią.
Re: GpsMap 67i. Nawigowanie po śladzie
Wskazówki "zakręt po zakręcie" można uzyskać uruchamiają ślad w opcji "Po drogach i szlakach",Fu3ak_fst pisze:Czy da się więc stworzyć ślad/kurs/wycieczkę w postaci gpx tak żeby nawigacja gpsmap 67ì dawała wskazówki nawigacyjne ?
zwróć uwagę czy wyznaczona trasa w pełnym zakresie jest zgodna z zapisem śladu.
- Marko
- Garniak
- Has thanked: 12 times
- Been thanked: 3 times
Pół żartem, pół serio w marketingu to się chyba nazywa "pozycjonowaniem produktu" - nawigacje rowerowe i zegarki outdoorowe to mają. Niestety ręczniaki nie mają wskazówek nawigacyjnych. Mowa o tym na tym filmie od 5:25 https://youtu.be/Tw-W8izhF2I?si=NyuQPIKMEJt7XX_Y&t=325Fu3ak_fst pisze:1. Używam gps map 67i jako nawigacji rowerowej. Chciałbym żeby po wgraniu trasy urządzenie nawigowało po wgranym śladzie i dawało wskazówki np. Że zaraz będzie zakręt i przy tej okazji przybliżało zoom mapy oraz rozjaśniało ekran. Trochę jak nawigację rowerowe EDGE.
Można korzystać z protezy w postaci aplikacji, np. komoot: http://garniak.pl/viewtopic.php?f=32&t= ... 46#p210237
Fenix 6 PRO, Fenix 5 Plus, Oregon 700, eTrex 30x, Dakota 20, Tempe; rower:TwoNav Cross Plus, Wahoo Elemnt Bolt V1, Wahoo Roam V1
Hej
Otóż mają, na przygotowanej przez organizatora trasie mi działa. Czyli jest taka opcja. Nie umiem jej tylko "tworzyć".
Otóż mają, na przygotowanej przez organizatora trasie mi działa. Czyli jest taka opcja. Nie umiem jej tylko "tworzyć".
- Marko
- Garniak
No tak,
wszak musisz zaprojektować swój kurs bezpośrednio w odbiorniku, korzystając z opcji "Po drogach i szlakach ".
Jeśli projektujesz w aplikacji Explore, to nie zadziała (brak wskazówek nawigacji wynika z niezgodności map).
Zapewne da się to też zrobić w Basecamp, na tej samej mapie co w odbiorniku.
wszak musisz zaprojektować swój kurs bezpośrednio w odbiorniku, korzystając z opcji "Po drogach i szlakach ".
Jeśli projektujesz w aplikacji Explore, to nie zadziała (brak wskazówek nawigacji wynika z niezgodności map).
Zapewne da się to też zrobić w Basecamp, na tej samej mapie co w odbiorniku.
Fenix 6 PRO, Fenix 5 Plus, Oregon 700, eTrex 30x, Dakota 20, Tempe; rower:TwoNav Cross Plus, Wahoo Elemnt Bolt V1, Wahoo Roam V1
W przypadku nawigowania po śladzie, jak w tytule nie ma wskazówek.Fu3ak_fst pisze:Hej
Jedynie nawigowanie po kursie lub po trasie ma wskazówki, natomiast tylko w przypadkach, o których napisał kolega @Marko.
Wydaje się,że mylisz pojęcia ślad, kurs, trasa.
GPSMAP 66sr, 67
-
Wojtas81
- Początkujący
- Has thanked: 1 time
- Been thanked: 4 times
Re: GPSMAP 67i - nawigowanie po śladzie
Bo ślad a trasa to dwie różne sprawy.Fu3ak_fst pisze: 01 sie 2024, 09:06Gdy wyznaczę cel za pomocą nawigacji czy to bezpośrednio czy to za pomocą Explore wskazówki się pojawiają. Gdy wgram ślad gpx nic się nie pojawią.
Ślad to dokładny zbiór punktów, który w ogóle nie potrzebuje mapy. Mapa dla śladu służy wyłącznie jako "podkładka".
Trasa natomiast zawiera tylko niezbędne punkty pośrednie (im ich mniej tym lepiej), a odbiornik już sam sobie wytycza nawigowanie pomiędzy nimi.
Ślad pomiędzy 2-ma punktami to nawigowanie po linii prostej, a trasa pomiędzy 2-ma punktami, to nawigowanie po ścieżkach pomiędzy nimi.
Jeśli chcesz mieć więc nawigowanie, to musisz skonwertować ślad na trasę. Co w praktyce oznacza po prostu radykalną redukcję punktów pośrednich z których ten ślad się składa.
Powiedziawszy to, trzeba dodać, że niektóre nowsze odbiorniki (Edge i zegarki), potrafią w inteligentny sposób rozpoznać na śladzie zakręty i przez to po nim nawigować (bez konwersji tego śladu na trasę).
Nie mniej jednak taki nieskonwetowany to nadal brak przeliczeń, w przypadku zboczenia z kursu. Ślad bowiem jest z założenia bardzo dokładny (pozycja po pozycji), inaczej nie byłby śladem. To zaś kłóci się z jego modyfikacją/przeliczaniem w trakcie jazdy.
Garmin Drive 40 + Garmin Oregon 700 + Garmin Forerunner 955
W przypadku trasy mapa jest potrzebna do przeliczenia ( wyznaczenia) później jest już zbędna, można ją wyłączyć.Wojtas81 pisze: 01 wrz 2025, 12:24 Ślad to dokładny zbiór punktów, który w ogóle nie potrzebuje mapy. Mapa dla śladu służy wyłącznie jako "podkładka".
Dawniej często ta możliwość była wykorzystywana, trasę wyznaczało się na mapie z routingiem i przełączało się na mapę "własną" bez routingu.
Też mi się tak wydawało, jednak ślad jest przeliczany na trasę, wykonuje to oprogramowanie odbiornika.Wojtas81 pisze: 01 wrz 2025, 12:24 Powiedziawszy to, trzeba dodać, że niektóre nowsze odbiorniki (Edge i zegarki), potrafią w inteligentny sposób rozpoznać na śladzie zakręty i przez to po nim nawigować (bez konwersji tego śladu na trasę).
Podstawową różnicą między śladem a trasą ( z routingiem) jest to, że ślad jest oparty na punktach śladu,
a trasa na punktach (obiektach) mapy, które zawierają informacje nawigacyjne umieszczone w mapie,
a nie nazwy punktów nadane automatycznie lub przez użytkownika.
Informacji wyświetlanych podczas nawigacji według trasy nie możemy zmienić, gdyż są integralną częścią mapy.
Można w pośredni sposób przy nawigacji według śladu przypisać miejscom wskazówki o zmianie kierunku tak, żeby otrzymać informacje nawigacyjne.
- Marko
- Garniak
Kurs, czyli format "*.fit" otwiera nowe możliwości dla współczesnych użytkowników serii ręczniaków, w tym GPSMap 67i.
Ze swej strony proponuję stworzyć trasę wprost w Garmin Connect i wyesportować ją jako plik *.fit. Tutaj istotna uwaga: export do tego formatu jest możliwy tylko i wyłącznie z poziomu strony www, a nie z aplikacji. Stąd najlepiej zrobić to na komputerze i wyeksportowany plik kursu (*.fit) wczytać sobie po kabelku do ręczniaka - nie próbowałem, ale jestem ciekaw efektu.
Poza tym tylko jedna znana mi strona, czyli https://ridewithgps.com/ daje wskazówki kursu (ang. cues) i możliwość exportu do *.fit.
W każdym innym wypadku jest to mniej lub bardziej złożone: Komoot da wskazówki kursu (cues), jeśli jest sparowany np. z Wahoo; ale nie daje możliwości exportu tylko do pliku *.gpx, czyli jako ślad pozbawiony wskazówek nawigacyjnych.
To na czym na razie bazuję (poza aplikacją Wahoo, oczywiście), ale jeśli znacie jakieś inne możliwości korzystania z kursów ze wskazówkami nawigacyjnymi, to zachęcam do podzielenia się nimi.
Ze swej strony proponuję stworzyć trasę wprost w Garmin Connect i wyesportować ją jako plik *.fit. Tutaj istotna uwaga: export do tego formatu jest możliwy tylko i wyłącznie z poziomu strony www, a nie z aplikacji. Stąd najlepiej zrobić to na komputerze i wyeksportowany plik kursu (*.fit) wczytać sobie po kabelku do ręczniaka - nie próbowałem, ale jestem ciekaw efektu.
Poza tym tylko jedna znana mi strona, czyli https://ridewithgps.com/ daje wskazówki kursu (ang. cues) i możliwość exportu do *.fit.
W każdym innym wypadku jest to mniej lub bardziej złożone: Komoot da wskazówki kursu (cues), jeśli jest sparowany np. z Wahoo; ale nie daje możliwości exportu tylko do pliku *.gpx, czyli jako ślad pozbawiony wskazówek nawigacyjnych.
To na czym na razie bazuję (poza aplikacją Wahoo, oczywiście), ale jeśli znacie jakieś inne możliwości korzystania z kursów ze wskazówkami nawigacyjnymi, to zachęcam do podzielenia się nimi.
"Nowe możliwości" - to już była ponad 15 lat temu, ślad zapisany w pliku gpx po uruchomieniu w opcji "Według dróg"Marko pisze: 02 wrz 2025, 14:12 Kurs, czyli format "*.fit" otwiera nowe możliwości dla współczesnych użytkowników serii ręczniaków, w tym GPSMap 67i.
wyświetlał komunikaty nawigacyjne — co się zmieniło ( nazwy), teraz kurs w plik fit uruchomiony w opcji " Po drogach i szlakach" wyświetla komunikaty nawigacyjne.
Patrząc z pliku menu to ślad lub kurs wyświetla komunikaty nawigacyjne, a faktycznie dane zostają przetworzone na trasę (w odbiorniku).
Plik śladu czy plik kursu zostają przeliczone do trasy według routingu mapy i wybranej aktywności.
-
Wojtas81
- Początkujący
To nie do końca tak. Jak planujesz trasę, to możesz sobie ustawić punkt w dowolnym miejscu, niekoniecznie związanym z jakimś obiektem mapy.roro pisze: 02 wrz 2025, 00:56Podstawową różnicą między śladem a trasą ( z routingiem) jest to, że ślad jest oparty na punktach śladu,
a trasa na punktach (obiektach) mapy, które zawierają informacje nawigacyjne umieszczone w mapie,
Mogę sobie ustawić punkt końcowy na środek jeziora i kazać jechać tam samochodem.
Co zrobi odbiornik ?
Wytyczy mi najbliższą drogę dojazdową, najbliższy dojazdowy punkt, najbliżej celu. A potem pokaże jakąś kreskę przerywaną wskazującą gdzie jest rzeczywisty punkt docelowy w relacji do punktu do którego jest w stanie mnie doprowadzić
Garmin zarówno ślady jak i trasy zapisuje w pliku GPX. Nawet pojedyncze punkty trasy zapisuje w pliku GPX.
To co różni ślad od trasy, to jak pisałem: ślad to prowadzenie od punktu do punktu - po prostej, a a trasa to prowadzenie od punktu do punktu - wg routingu (algorytm + mapa).
Ślad mogę sobie nagrać nawet w szczerym polu, gdzie nie ma żadnych dróg, jeżdżąc slalomem, robiąc ósemki i koła. I taki będę miał wtedy ślad.
Nie ma znaczenia co jest pod śladem ani czy w ogóle coś jest.
Trasa natomiast z założenia ma prowadzić przez drogi lub ścieżki (zależnie czy piesza, rowerowa czy inna), a punkty pośrednie służą tylko jako wskazówki dla odbiornika jak ma ją wytyczać.
Z tych powodów oczywiste jest, że trasa będzie miała praktycznie zawsze dużo, dużo mniej punktów niż ślad. Ślad możesz nagrywać z częstotliwością odbiornika GPS - czyli co sekundę lub częściej. Przy trasie nie miałoby to sensu.
To jest w sumie największa i jedyna wada wszystkich ręczniaków. Bo z technicznego punktu widzenia nic nie stoi na przeszkodzi, by dla śladu generował wskazówki.Fu3ak_fst pisze: 01 sie 2024, 09:06Używam gps map 67i jako nawigacji rowerowej. Chciałbym żeby po wgraniu trasy urządzenie nawigowało po wgranym śladzie i dawało wskazówki np. Że zaraz będzie zakręt
Przecież on właściwie już to robi - jak jedziesz wg GPS to generujesz mu przecież ślad, tyle że na żywo. A on na żywo przyporządkowuje odebrane punkty z GPS do drogi i na tej podstawie daje ci wskazówki.
Ślad to nic innego jak zbiór takich punktów, tyle, że wygenerowanych wcześniej (zamiast na żywo). Co więc stoi na przeszkodzie żeby odbiornik przypisał je do dróg i skrętów ?
Technicznie nic.
No ale wtedy nie byłoby powodu kupować osobnych nawigacji rowerowych jak Edge, prawda ?
Jako obejście, można skonwertować ślad na trasę przy pomocy programu BaseCamp:
Tu jest przykładowa instrukcja: https://www.youtube.com/watch?v=A2lr9ZUt-48
Albo użyć narzędzia jak GPSBabel.
Plusem takiego rozwiązania jest to, że zyskujemy rzeczywisty routing (przeliczanie trasy) pomiędzy punktami pośrednimi. Jak zjedziemy trasy, to natychmiast wyliczy nam nową, co nie zawsze ma miejsce przy śladach. Przy śladach co mniej inteligentne odbiorniki (np chińskie IGSport), ściągają z powrotem na ślad (prostymi strzałkami), zamiast cokolwiek przeliczać.
Minusem tras jest natomiast fakt, że trasa wytyczona w jednym programie/odbiorniku może się różnić od trasy wytyczonej w drugim.
Wynika to z różnego routingu pomiędzy różnymi programami/mapami pomiędzy punktami pośrednimi.
Oczywiście im więcej damy punktów pośrednich, tym mniejsza szansa na takie różnice, ale też odbieramy odbiornikowi elastyczność w przeliczaniu trasy na żywo, w terenie.
Jednak tak jest do końca, przy wyznaczaniu trasy nawet nazwę punktu startowego nie możesz zmienić,Wojtas81 pisze: 02 wrz 2025, 17:08 To nie do końca tak. Jak planujesz trasę, to możesz sobie ustawić punkt w dowolnym miejscu, niekoniecznie związanym z jakimś obiektem mapy.
Mogę sobie ustawić punkt końcowy na środek jeziora i kazać jechać tam samochodem.
obszar poza drogami też jest obiektem (elementem) mapy, który zawiera jakąś informację nawigacyjną.
Ostatnio zmieniony 02 wrz 2025, 17:33 przez roro, łącznie zmieniany 1 raz.
- Marko
- Garniak
Napisałem TYLKO I WYŁĄCZNIE o kursie. Kursy jako format pliku (FIT) pojawiły się dopiero w nowych ręczniakach. Ślady to inna historia i wiele ręczniaków, takich jak np. eTrexy, Dakoty, Oregony i GPSMap nie miały komunikatów (chyba tylko Colorado miał, ale nie obsługiwał plików kursów FIT).roro pisze: 02 wrz 2025, 16:43"Nowe możliwości" - to już była ponad 15 lat temu, ślad zapisany w pliku gpx po uruchomieniu w opcji "Według dróg"Marko pisze: 02 wrz 2025, 14:12 Kurs, czyli format "*.fit" otwiera nowe możliwości dla współczesnych użytkowników serii ręczniaków, w tym GPSMap 67i.
wyświetlał komunikaty nawigacyjne — co się zmieniło ( nazwy), teraz kurs w plik fit uruchomiony w opcji " Po drogach i szlakach" wyświetla komunikaty nawigacyjne.
Nie jest tak do końca. Wszystko zależy od pliku - spróbuj wyeksportować plik GPX z Mapy.com, Alltrails albo Wikiloc i najprawdopodobniej nie uzyskasz komunikatów w GPSMap 67i (do sprawdzenia przez użytkownika GPSMap 67).roro pisze: 02 wrz 2025, 16:43...teraz kurs w plik fit uruchomiony w opcji " Po drogach i szlakach" wyświetla komunikaty nawigacyjne.Marko pisze: 02 wrz 2025, 14:12 Kurs, czyli format "*.fit" otwiera nowe możliwości dla współczesnych użytkowników serii ręczniaków, w tym GPSMap 67i.
Patrząc z pliku menu to ślad lub kurs wyświetla komunikaty nawigacyjne, a faktycznie dane zostają przetworzone na trasę (w odbiorniku).
Plik śladu czy plik kursu zostają przeliczone do trasy według routingu mapy i wybranej aktywności.
-
Wojtas81
- Początkujący
To jest tylko kwestia odbiornika/programu. Jeden na to pozwoli, inny nie.roro pisze: 02 wrz 2025, 17:27Jednak tak jest do końca, przy wyznaczaniu trasy nawet nazwę punktu startowego nie możesz zmienić,
obszar poza drogami też jest obiektem (elementem) mapy.
Technicznie jednak punkty trasy to tylko współrzędne, nic więcej. Dokładnie tak samo jak punkty śladu.
Różnica jest w ich interpretacji przez program/odbiornik i podejmowaniu przez niego dalszych czynności tj. przeliczeń lub wskazówek lub braku czegokolwiek.
- Marko
- Garniak
Nie używam, bo nie mam takiego odbiornika, ale gdybam, że wówczas "Po drogach i szlakach" linia kursu może się zmienić w odbiorniku, o co nie zawsze nam chodzi - wolałbym, żeby linia kursu pozostała taka, jaką sobie zaprojektowałem i wyświetlały się stosowne komunikaty.roro pisze: 02 wrz 2025, 16:43 teraz kurs w plik fit uruchomiony w opcji " Po drogach i szlakach" wyświetla komunikaty nawigacyjne.
Na pewno w Komoot mam komunikaty w Oregonie w aplikacji IQ Connect, co na Garniaku pokazuję https://garniak.pl/viewtopic.php?t=20405 Nie wiem, jak to działa w GPSMap 67i.
Edit:
Nawigacja po śladzie/kursie ze wskazówkami nawigacyjnymi to arcyciekawy problem (chyba nie do końca rozwiązany). To, co proponuje Komoot podoba mi się najbardziej, choć nie jest perfekcyjne (choćby z tego powodu, że wymaga osobnej aplikacji IQ Connect).
OT
W Wahoo czasem to działa (RideWithGPS, Komoot), czasem nie (Strava):
https://support.wahoofitness.com/hc/en- ... -computers
Turn by Turn directions
on the ELEMNT and BOLT v1 are exclusively available through either
the Take Me To... feature or
on routes with the embedded cues created in RideWithGPS or Komoot.
Routes imported from Strava do NOT contain turn by turn cues and ELEMNT / BOLT v1 do not generate them independently.
on ROAM v1/v2 and BOLT v2 are available on routes from any source when using current firmware and maps, with the following limitations:
Take Me To... turn by turn generation is limited to 100km
Turn by turn directions are limited to 200km for route files that do not contain embedded cues.
Route files will only have embedded cues when synced via Wi-Fi or via Bluetooth from RideWithGPS or Komoot.
ROAM v1/v2 and BOLT v2 auto-generate Turn by Turn cues for route files that do not contain them, up to 200km (~120 mi).
Ostatnio zmieniony 02 wrz 2025, 18:04 przez Marko, łącznie zmieniany 2 razy.