GPSMAP 67i - nawigowanie po śladzie

O seriach 62, Montana, Oregon, eTrex, czy fēnix, a nawet Rino, Dakota, Colorado, czy starej dobrej 60. Także o oprogramowaniu BaseCamp oraz mapach topograficznych i turystycznych (w tym o GPMapie Topo i Garmin Custom Maps) oraz o wszystkim co związane z użytkowaniem GPSów na szlakach górskich, krajoznawczych i rowerowych, a nawet w przydomowym lesie.
roro
Bywalec
Been thanked: 1 time

Re: GPSMAP 67i - nawigowanie po śladzie

Post autor: roro »

Wojtas81 pisze: 07 wrz 2025, 15:34 Ale to nie do końca to samo co trasa, bo nie będzie strzałek skrętu ani na mapie, ani na belce.
Faktem jest, że nie ma strzałek, ale nawigując według śladu bez informacji o punktach zwrotu, też nie ma strzałek, pewnym rozwiązaniem jest umieszczenie na ekranie mapy "Dużego pola danych" z informacją "Następny punkt", informacja nawigacyjna będzie czytelna, ale spowoduje brak możliwości wyświetlenia informacji "Dystans do następnego".

Nawigacja według śladu ma pewne zalety zwłaszcza w turystyce pieszej, można nawigować poza drogami z routingiem,
informacje o punktach zwrotu jest pomocna nawet poza drogami wyznaczanymi routingiem.
Awatar użytkownika
Marko
Garniak
Has thanked: 12 times
Been thanked: 3 times

Post autor: Marko »

roro pisze: 07 wrz 2025, 13:04 Plik fit ( kurs) w Oregonie można uruchomić jako plik fit lub zapisać jako ślad ( nie ma możliwości przetworzenia na trasę), z tych dwóch przykładów wynika, że to nie cechy pliku stwarzają uniwersalność tylko oprogramowanie odbiornika.
Powtórzę: w żadnym Garminie Oregon, w tym serii 600 i 700 nie można uruchomić pliku fit (kurs) .
Format fit służy w Oregonie tylko i wyłącznie do eksportu wszystkich zarejestrowanych danych, w tym tych, których nie ma w GPX-ie: np. kalorii do serwisu Garmin Connect (przez internet). I to niezależnie od wyboru formatu zapisu - jednak do wyboru są tylko dwa: aktywność (FIT) i ślad (GPX/FIT), jak na załączonym obrazku:
57.png
57.png (10.83 KiB) Przejrzano 1410 razy
Z tym,że UWAGA: do aktywności w ogóle nie ma dostępu z poziomu odbiornika, więc jeśli wybierzemy pierwszą opcję, to, po zapisie tej aktywności w pamięci Oregona, nie mamy możliwości jej odczytania, a tym samym nawigowania.
Jeśli więc nieopatrznie wybierzemy sobie tylko opcję "Aktywności (fit)", to po skończeniu wycieczki lub jakiegoś jej etapu stracimy dostęp do tego konkretnego pliku będzie z poziomu odbiornika niemożliwy. Warto o tym pamiętać, bo w pewnych sytuacjach rodzi to problemy (np. jeśli na kilkudniowej wyprawie zapragniemy wrócić dokładnie tym zapisanym fragmentem).
Bezpiecznie zatem wybrać opcję drugą: Ślad FIT/GPX, do którego mamy dostęp cały czas z poziomu odbiornika.

Co do kontrowersyjnej tutaj aktywności "bieżącej" (i zapewne opcji "Tracback"), to według mnie, ślad cały czas jest rejestrowany w formacie GPX, o czym świadczy plik current.gpx, jak na załączonym obrazku:
Current.png
Current.png (4.85 KiB) Przejrzano 1410 razy

Format fit jest tworzony tylko w chwili zapisu.

Tym samym stwierdzenie "Plik fit ( kurs ) w Oregonie można uruchomić jako plik fit" jest błędem.
roro pisze: 07 wrz 2025, 18:22 Może powinienem napisać "sam plik (w domyśle plik fit) też mogę uruchomić "Jedź" bez zapisu do pliku śladu.
OK, z tym, że nie jest to jeszcze plik fit, ale plik current.gpx - wyjaśnienie podałem powyżej.
Fenix 6 PRO, Fenix 5 Plus, Oregon 700, eTrex 30x, Dakota 20, Tempe; rower:TwoNav Cross Plus, Wahoo Elemnt Bolt V1, Wahoo Roam V1
roro
Bywalec

Poza tematem wątku:

Dotychczas zdarzało mi się uruchamiać w Oregonie 650T kursy bezpośrednio z pliku fit utworzone poza odbiornikiem,
nie korzystałem często z tej możliwości, nie maiłem takich potrzeb, ani szczególnego zainteresowania tym rozwiązaniem.

Dziś wiem, że Oregon 650T uruchamia również pliki fit z waypoitami, co szczególnie mnie nie dziwi,
zaznaczę, że w Oregonie 650T nie ma możliwości utworzenia pliku fit innego niż zapisu "kursu"- aktywności - śladu bieżącego.
Awatar użytkownika
Marko
Garniak

roro pisze: 08 wrz 2025, 17:56 wiem, że Oregon 650T uruchamia również pliki fit z waypoitami, co szczególnie mnie nie dziwi
Ups! Faktycznie tak jest! Źle szukałem w Menedżerze śladów, a pliki fit są archiwizowane w Historii aktywności.
Muszę zatem sprostować to moje stwierdzenie i wcześniejsze:
Marko pisze: 08 wrz 2025, 17:40 Powtórzę: w żadnym Garminie Oregon, w tym serii 600 i 700 nie można uruchomić pliku fit (kurs) .
Też z tego jeszcze nie korzystałem, również z tego powodu, że z aplikacji Garmin Connect nie można wysłać bezprzewodowo pliku fit do Oregona (działa to tylko z Oregona do GC). Teraz widzę, że po kablu będzie to możliwe.
Fenix 6 PRO, Fenix 5 Plus, Oregon 700, eTrex 30x, Dakota 20, Tempe; rower:TwoNav Cross Plus, Wahoo Elemnt Bolt V1, Wahoo Roam V1
roro
Bywalec

Przykład, który pokazuje przydatność nawigacji według narysowanego śladu.

Rysuję ślad na mapie Topo Active, który przebiega po drogach z autoroutiniem,
jest jednak odcinek, na którym nie ma automatycznego wyznaczania trasy.
1.jpg
Wojtas81 pisze: 07 wrz 2025, 15:34 Wtedy wszystko będzie tak jak się tego oczekuje, ale wymaga to dodatkowego użycia wspomnianego BaseCamp do konwersji ślad -> trasa.
Będzie wszystko tak jak się tego oczekuje biorąc pod uwagę jeden punkt widzenia,
przy innych założeniach bywa różnie.

Przystępuję do drugiego etapu - zmiany śladu na trasę, i co ..... otrzymuję.
2.jpg
roro
Bywalec

Marko pisze: 08 wrz 2025, 17:40
Powtórzę: w żadnym Garminie Oregon, w tym serii 600 i 700 nie można uruchomić pliku fit (kurs) .
Z tym się nie zgodzę.
Marko pisze: 08 wrz 2025, 17:40 Format fit służy w Oregonie tylko i wyłącznie do eksportu wszystkich zarejestrowanych danych, w tym tych, których nie ma w GPX-ie: np. kalorii do serwisu Garmin Connect (przez internet). I to niezależnie od wyboru formatu zapisu - jednak do wyboru są tylko dwa: aktywność (FIT) i ślad (GPX/FIT), jak na załączonym obrazku: 57.png
Co do zasady taki jest cel, ale użytktownik dużo potrafi.
Marko pisze: 08 wrz 2025, 17:40 Z tym,że UWAGA: do aktywności w ogóle nie ma dostępu z poziomu odbiornika, więc jeśli wybierzemy pierwszą opcję, to, po zapisie tej aktywności w pamięci Oregona, nie mamy możliwości jej odczytania, a tym samym nawigowania.
Jeśli więc nieopatrznie wybierzemy sobie tylko opcję "Aktywności (fit)", to po skończeniu wycieczki lub jakiegoś jej etapu stracimy dostęp do tego konkretnego pliku będzie z poziomu odbiornika niemożliwy. Warto o tym pamiętać, bo w pewnych sytuacjach rodzi to problemy (np. jeśli na kilkudniowej wyprawie zapragniemy wrócić dokładnie tym zapisanym fragmentem).
Bezpiecznie zatem wybrać opcję drugą: Ślad FIT/GPX, do którego mamy dostęp cały czas z poziomu odbiornika.
Straszysz, użytkownik ma dostęp do aktywności zapisanej ( tylko w plku fit) w każdym momencie podczas nawigacji jak i po jej zakończeniu.
Marko pisze: 08 wrz 2025, 17:40 Co do kontrowersyjnej tutaj aktywności "bieżącej" (i zapewne opcji "Tracback"), to według mnie, ślad cały czas jest rejestrowany w formacie GPX, o czym świadczy plik current.gpx, jak na załączonym obrazku: Current.png
Plik current.gpx jest zawsze w odbiorniku, przy rejestracji tylko aktywności w pliku fit, plik current.gpx powinien być "pusty",
może zawierać zapis poprzedniej aktywności rejestrowanej w pliku gpx jeśli nie została zarchiwizowana i usunięta.
Marko pisze: 08 wrz 2025, 17:40 Tym samym stwierdzenie "Plik fit ( kurs ) w Oregonie można uruchomić jako plik fit" jest błędem.
Z tym się nie zgodzę.
Marko pisze: 08 wrz 2025, 17:40 OK, z tym, że nie jest to jeszcze plik fit, ale plik current.gpx - wyjaśnienie podałem powyżej.
Nic nie wyjaśniłeś dane zawarte w plik current.gpx są śladem, "current.gpx" to tylko nazwa pliku.
Możesz skopiować plik current.gpx, zmienić nazwy pliku i używać jako ślad w odbiorniku..
roro
Bywalec

Marko pisze: 08 wrz 2025, 17:40
roro pisze: 07 wrz 2025, 18:22 Może powinienem napisać "sam plik (w domyśle plik fit) też mogę uruchomić "Jedź" bez zapisu do pliku śladu.
OK, z tym, że nie jest to jeszcze plik fit, ale plik current.gpx - wyjaśnienie podałem powyżej.
Kilka razy napisałem, że aktywność zapisaną w pliku fit mogę uruchomić opcją "Jedż", to znaczy, że plik fit zawiera dane o aktywności,
nie uruchamiam pliku current.gpx, jak sugerujesz.

Aktywność zapisywaną w tylko pliku można archiwizować na bieżąco, archiwizacja zapisuje bezpośrednio do pliku fit.
Awatar użytkownika
Marko
Garniak

@roro
Mea culpa! Dziękuję za sprostowania!
roro
Bywalec

Marko pisze: 09 wrz 2025, 03:05 @roro
Mea culpa! Dziękuję za sprostowania!
Dziwi mnie takie podejście, stwierdzić, że plik fit nie będzie działał w Oregonie, mając tylko informację,
że plik nie może być przesłany do odbiornika z któregoś serwisu, to jest problem komunikacji ( transmisji),
a nie działania pliku fit w odbiorniku Oregon.

Zamieściłeś plik "Kurs GC przegladarka.zip", czy możesz zamieścić plik fit pozyskany pierwszą metodą.
Awatar użytkownika
Marko
Garniak

roro pisze: 09 wrz 2025, 10:45 Zamieściłeś plik "Kurs GC przegladarka.zip", czy możesz zamieścić plik fit pozyskany pierwszą metodą.
Spróbuję, ale proszę Cię o sprecyzowanie co oznacza: pierwszą metodą?
roro
Bywalec

Marko pisze: 04 wrz 2025, 05:13 Kurs z GC można wyeksportować na. 2 różne sposoby:
1) bezprzewodowo parując przez BT z zegarkiem (ze.wskazowkami nawigacyjnymi zwrotów) - to Twój i w ogólności najczęstszy przypadek, albo:
Awatar użytkownika
Marko
Garniak

roro pisze: 09 wrz 2025, 11:27
Marko pisze: 04 wrz 2025, 05:13 Kurs z GC można wyeksportować na. 2 różne sposoby:
1) bezprzewodowo parując przez BT z zegarkiem (ze.wskazowkami nawigacyjnymi zwrotów) - to Twój i w ogólności najczęstszy przypadek, albo:
Nie można wyeksportować pliku z GC (Garmin Connect) bezprzewodowo do odbiornika - w tę stronę transmisja nie działa.
Zapiszę plik jako fit, prześlę po kabelku i zamieszczę wynik.
roro
Bywalec

Marko pisze: 04 wrz 2025, 05:13 Muszę doprecyzować.swoj skrót myślowy.
Kurs z GC można wyeksportować na. 2 różne sposoby:
2) logując się do GC w przeglądarce i eksportując plik kursu *.fit, który po kabelku np. OTG albo przed komputer należy wgrać do katalogu NewFiles - to mój przypadek.
W tym przypadku 2) nie ma wskazówek nawigacyjnych, za to są alarmy przy zdefiniowanych dwóch POI.
Teraz to nie wiem, jak jest, napisałeś o dwóch sposobach, a teraz piszesz, że według pierwszego sposobu nie można, nie można, czy w Twoim przypadku nie można.
Awatar użytkownika
Marko
Garniak

roro pisze: 09 wrz 2025, 11:52 Teraz to nie wiem, jak jest, napisałeś o dwóch sposobach, a teraz piszesz, że według pierwszego sposobu nie można, nie można, czy w Twoim przypadku nie można.
W odbiornikach eTrex Touch i Oregon 700 import danych bezprzewodowo z Garmin Connect (z Garmin Explore też) nie działa. Możliwy jest tylko export danych do serwisu GC (stąd pliki fit).
W 1) podkreśliłem, że chodzi o zegarek, nie odbiornik.
Antonio, któremu odpowiadałem podał przykład Fenixa 7x.
roro
Bywalec

Marko pisze: 09 wrz 2025, 11:59 W odbiornikach eTrex Touch i Oregon 700 import danych bezprzewodowo z Garmin Connect (z Garmin Explore też) nie działa. Możliwy jest tylko export danych do serwisu GC (stąd pliki fit).
W 1) podkreśliłem, że chodzi o zegarek, nie odbiornik.
Mnie nie chodzi o odbiornik do którego przesyłasz plik, tyko o plik taki jak uzyskał Antonio, może być przesłany do zegarka.
ODPOWIEDZ