roro pisze: 07 wrz 2025, 13:04
Plik fit ( kurs) w Oregonie można uruchomić jako plik fit lub zapisać jako ślad ( nie ma możliwości przetworzenia na trasę), z tych dwóch przykładów wynika, że to nie cechy pliku stwarzają uniwersalność tylko oprogramowanie odbiornika.
Powtórzę: w żadnym Garminie Oregon, w tym serii 600 i 700
nie można uruchomić pliku fit (kurs) .
Format fit służy w Oregonie
tylko i wyłącznie do eksportu wszystkich zarejestrowanych danych, w tym tych, których nie ma w GPX-ie: np. kalorii do serwisu Garmin Connect (przez internet). I to niezależnie od wyboru formatu zapisu - jednak do wyboru są tylko dwa: aktywność (FIT) i ślad (GPX/FIT), jak na załączonym obrazku:

- 57.png (10.83 KiB) Przejrzano 1410 razy
Z tym,że
UWAGA: do aktywności w ogóle nie ma dostępu z poziomu odbiornika, więc jeśli wybierzemy pierwszą opcję, to, po zapisie tej aktywności w pamięci Oregona, nie mamy możliwości jej odczytania, a tym samym nawigowania.
Jeśli więc nieopatrznie wybierzemy sobie tylko opcję "Aktywności (fit)", to po skończeniu wycieczki lub jakiegoś jej etapu stracimy dostęp do tego konkretnego pliku będzie z poziomu odbiornika niemożliwy. Warto o tym pamiętać, bo w pewnych sytuacjach rodzi to problemy (np. jeśli na kilkudniowej wyprawie zapragniemy wrócić dokładnie tym zapisanym fragmentem).
Bezpiecznie zatem wybrać opcję drugą: Ślad FIT/GPX, do którego mamy dostęp cały czas z poziomu odbiornika.
Co do kontrowersyjnej tutaj aktywności "bieżącej" (i zapewne opcji "Tracback"), to według mnie, ślad cały czas jest rejestrowany w formacie GPX, o czym świadczy plik current.gpx, jak na załączonym obrazku:

- Current.png (4.85 KiB) Przejrzano 1410 razy
Format fit jest tworzony tylko w chwili zapisu.
Tym samym stwierdzenie "
Plik fit ( kurs ) w Oregonie można uruchomić jako plik fit" jest błędem.
roro pisze: 07 wrz 2025, 18:22
Może powinienem napisać "sam plik (w domyśle plik fit) też mogę uruchomić "Jedź" bez zapisu do pliku śladu.
OK, z tym, że nie jest to jeszcze plik fit, ale plik current.gpx - wyjaśnienie podałem powyżej.