[Ślad/kurs] Oprogramowanie: strzałki kierunkowe podczas nawigacji po śladzie/kursie.
- Marko
- Garniak
- Has thanked: 12 times
- Been thanked: 3 times
[Ślad/kurs] Oprogramowanie: strzałki kierunkowe podczas nawigacji po śladzie/kursie.
Oprogramowanie odbiorników Garmin typu "ręczniak", a więc takich, o których piszemy w tym dziale "Na szlaku" na razie nie wyświetla strzałek kierunkowych podczas nawigacji po śladzie/kursie.
Jest to funkcja dodana do odbiorników rowerowych (od Edge 530/830/1030) i nowszych zegarków (od FR 945 i Fenix 7).
Na forum Garmina potrzeba tej funkcji jest podnoszona pod hasłem "Directional arrows".
A co Ty sądzisz na temat "strzałek kierunkowych" dla śladu/kursu - czy jest to potrzebne, czy zbędny ficzer?
Jest to funkcja dodana do odbiorników rowerowych (od Edge 530/830/1030) i nowszych zegarków (od FR 945 i Fenix 7).
Na forum Garmina potrzeba tej funkcji jest podnoszona pod hasłem "Directional arrows".
A co Ty sądzisz na temat "strzałek kierunkowych" dla śladu/kursu - czy jest to potrzebne, czy zbędny ficzer?
Fenix 6 PRO, Fenix 5 Plus, Oregon 700, eTrex 30x, Dakota 20, Tempe; rower:TwoNav Cross Plus, Wahoo Elemnt Bolt V1, Wahoo Roam V1
- Marko
- Garniak
Re: [Ślad/kurs] Oprogramowanie: strzałki kierunkowe podczas nawigacji po śladzie/kursie.
Poza odbiornikiem, w komputerze programy Garmin Basecamp™ i Garmin MapSource™ wyświetlają strzałki kierunkowe dla śladów i kursów.
Z kolei na smartfonie, aplikacje Garmin Explore™ i Garmin Connect™ nie wyświetlają strzałek kierunkowych. W Garmin Connect™ opcjonalnie można jedynie wyświetlić znaczniki odległości.
Z kolei na smartfonie, aplikacje Garmin Explore™ i Garmin Connect™ nie wyświetlają strzałek kierunkowych. W Garmin Connect™ opcjonalnie można jedynie wyświetlić znaczniki odległości.
Fenix 6 PRO, Fenix 5 Plus, Oregon 700, eTrex 30x, Dakota 20, Tempe; rower:TwoNav Cross Plus, Wahoo Elemnt Bolt V1, Wahoo Roam V1
-
Wojtas81
- Początkujący
- Has thanked: 1 time
- Been thanked: 4 times
Re: [Ślad/kurs] Oprogramowanie: strzałki kierunkowe podczas nawigacji po śladzie/kursie.
Garmin nie powinien pytać co komu jest potrzebne, tylko dać opcję on/off. Wtedy wszyscy będą zadowoleni.Marko pisze: 06 paź 2025, 11:57A co Ty sądzisz na temat "strzałek kierunkowych" dla śladu/kursu - czy jest to potrzebne, czy zbędny ficzer?
Zauważyłem, że te strzałeczki to już chyba wszyscy stosują. Miałem je nawet w zegarku Amazfit Balance, którego sprzedałem.
A czy to potrzebne ?
Raczej w zegarkach, gdzie są małe ekraniki, więc niewielką część mapy widać. I raczej tylko przy nawigacji po śladzie (ale nie po trasie/kursie).
Przy dużym odbiorniku (2.5 - 3.5") widzisz więcej. No i przy nawigacji po trasie to już w ogóle nie pomylisz kierunku, bo zaraz każe ci zawracać.
Garmin Drive 40 + Garmin Oregon 700 + Garmin Forerunner 955
- Marko
- Garniak
Mi kilka razy takie strzałeczki zdecydowanie ułatwiłyby życie - po zatrzymaniu i gdy trzeba było podjąć decyzję w którą stronę jechać dalej. Podobnie, w mieście strzałki pozwoliłyby szybciej reagować, bo linia śladu/kursu jest dosyć delikatnie wykreślana.Wojtas81 pisze: 06 paź 2025, 19:26 Raczej w zegarkach, gdzie są małe ekraniki, więc niewielką część mapy widać.
Wspieram się odbiornikami konkurencji - na kierownicy mam 2-3 inne liczniki, więc obecnie aż takiej potrzeby nie mam, ale sam ficzer doceniłbym, gdyby się kiedyś pojawił w ręczniakach.
Trafna uwaga! Przy nawigacji po śladzie i kursie, chyba większość "ręczniaków" w ogóle nie informuje o zejściu z kursu.
-
Wojtas81
- Początkujący
Wg mnie, opcje są 2:
1. Wgrywasz ślad do BaseCamp i tam sobie projektujesz trasę (punktami pośrednimi) tak żeby z grubsza pasowała do śladu.
2. Wgrywasz ślad do odbiornika, włączasz żeby się wyświetlał cały czas. A potem wg tego robisz sobie trasę - tak jak wyżej.
Po śladzie "nie da" się jechać na rowerze. Jakość jazdy po trasie vs jazda po śladzie to niebo a ziemia.
Nie dość, że prowadzenie jest wyraźne, wyraźne alarmy przed skrętami, zjechaniem z trasy, to jeszcze masz re-routing.
Jeśli komuś to nie odpowiada, to pozostaje zakup Edge Explore 2, iGPSport lub jakieś Wahoo. Albo czekać na Etrex Touch gen. 2.
Co ciekawe, na zegarku Forerunner jest wszystko. Żadnych ograniczeń - nawigacja po śladzie, nawigacja po trasie (piesza, rowerowa, nawet samochodowa). Same wyznaczone trasy też są logiczne.
Ale ekran trochę mały, więc nadaje się tylko do jazdy awaryjnej.
PS. Ten TwoNav fajnie się prezentuje, ale tani nie jest.
1. Wgrywasz ślad do BaseCamp i tam sobie projektujesz trasę (punktami pośrednimi) tak żeby z grubsza pasowała do śladu.
2. Wgrywasz ślad do odbiornika, włączasz żeby się wyświetlał cały czas. A potem wg tego robisz sobie trasę - tak jak wyżej.
Po śladzie "nie da" się jechać na rowerze. Jakość jazdy po trasie vs jazda po śladzie to niebo a ziemia.
Nie dość, że prowadzenie jest wyraźne, wyraźne alarmy przed skrętami, zjechaniem z trasy, to jeszcze masz re-routing.
Jeśli komuś to nie odpowiada, to pozostaje zakup Edge Explore 2, iGPSport lub jakieś Wahoo. Albo czekać na Etrex Touch gen. 2.
Co ciekawe, na zegarku Forerunner jest wszystko. Żadnych ograniczeń - nawigacja po śladzie, nawigacja po trasie (piesza, rowerowa, nawet samochodowa). Same wyznaczone trasy też są logiczne.
Ale ekran trochę mały, więc nadaje się tylko do jazdy awaryjnej.
PS. Ten TwoNav fajnie się prezentuje, ale tani nie jest.
Nie warto się tym zajmować z dwóch powodów, najprawdopodobniej Garmin nie wprowadzi zmiany w starszych odbiornikach,
strzałki nie wskazują kierunku wędrówki/jazdy, wskazują kierunek, w którym powinno się podążać do celu,
praktycznie strzałki zawsze wskazują jazdę na wprost.
Strzałki kierunkowe mogą w niektórych sytuacjach poprawić "czytelność", ślad będzie się wyróżniał względem pozostałych dróg,
ale można dodać inne formy graficzne prezentowania śladu i uzyskać podobny skutek.
- Marko
- Garniak
Powiedz to organizatorom i uczestnikom wyścigów i ultramaratonów kolarskich. Większość wgra plik i nie będzie ingerować w to, co odbiornik z nim zrobi - jeden stworzy ślad, inny kurs. Nie znam nikogo, kto ślad organizatorów samodzielnie konwertuje na trasę, bo się da i tak jest lepiej - trzeba będzie ich dokształcić!Wojtas81 pisze: 08 paź 2025, 00:05 Po śladzie "nie da" się jechać na rowerze. Jakość jazdy po trasie vs jazda po śladzie to niebo a ziemia.
A na poważnie, to jak dotąd kwestia indywidualna - próbowałem trasy, ale nie lubię, bo wtedy liczba wskazówek jest tak duża, że na ich liście (kiedyś "Active router" a teraz "Up ahead") gdzieś giną punkty pośrednie trasy i nie ma wskazówek o wzniesieniach, co dla mnie i w terenie pagórkowatym, który preferuję na codzień, jest przydatne bardziej od wskazówek zwrotów.
Wciąż wiele odbiornikow i aplikacji daje wybór trasy. W.moim przypadku akurat na rowerze i pieszo, ślad odpowiada mi bardziej. W tym kierunku - nawigacji śladem/kursem zmierzają też najnowsze ręczniaki Garmina (tu chyba nie ma nawet aplikacji trasy jako takiej).
To prawda i brak polskiego kanału dystrybucji. Dobrze pracuje z arkuszami map rastrowych. W odróżnieniu od Garmina, pozwala na selekcję rastrów do danej lokalizacji. Działanie można sprawdzić w aplikacji na iOS i Androida.
W nowych ręczniakach Garmin już wprowadził ficzer w postaci strzałek kierunkowych w kursie (obligatoryjnie, bez opcji ich wyłączenia). Wątek jest więc teraz tylko ciekawostką jak było dotąd vs. jak będzie po nowemu.
-
Wojtas81
- Początkujący
Tak wiem, że to co innego, a tutaj trochę zmieniłem temat.roro pisze: 08 paź 2025, 00:43Nie warto się tym zajmować z dwóch powodów, najprawdopodobniej Garmin nie wprowadzi zmiany w starszych odbiornikach,
strzałki nie wskazują kierunku wędrówki/jazdy, wskazują kierunek, w którym powinno się podążać do celu,
praktycznie strzałki zawsze wskazują jazdę na wprost.
Oczywiście chodziło mi o informacje o skrętach. Strzałki przydają się co najwyżej na zegarku, a tam są.
Na pozostałych, to taki sobie ficzer.
PS. Starsze odbiorniki są EOLed. Nic nie dodadzą, ale też już nic nie popsują. Wiadomo na czym się stoi, a Garmin słynie z błędów.
Ja patrzę z punktu widzenia zwykłego ludzika, który chce dojechać na e-bike'u pod adres.Marko pisze: 08 paź 2025, 01:55Powiedz to organizatorom i uczestnikom wyścigów i ultramaratonów kolarskich....
Po trasie = super i dużo lepiej niż na komórce. Odbiornik zaświeca cały ekran przed skrętami, przypomina z wyprzedzeniem. Informacje są wyraźne. Nie da się nic przejechać, a jeśli tak, to przelicza.
Po śladzie = nie dzięki. Raz próbowałem i z łatwością rozminąłem się z nim. Musiałbym gapić się w mapę, a to nawet niebezpieczne. Ten ślad to tylko kreska, która sprawdza się gdy spacerujesz pieszo (powoli).
- Antonio
- Bywalec
- Kontakt:
Nie do końca zgodzę się z tym stwierdzeniem. Jeśli chodzi o nawigację rowerową serii Edge, to tak, ale tylko ze względu na jakość wyświetlanego śladu: jest ledwo widoczny na ekranie urządzenia. Natomiast w Oregonie (akurat 450) to dla mnie najlepsza opcja: po wygraniu do odbiornika mam pewność, że ślad nie został "zmodyfikowany". Jak zejdę że śladu, nie muszę się martwić, że mi Garmin przeliczy trasę po swojemu, bo nie wyłączyłem opcji automatycznego przeliczania i zawsze mogę wrócić do śladu w dowolnym punkcie. Dodatkowo mam możliwość modyfikacji wyświetlanego śladu zgodnie z moimi preferencjami.Wojtas81 pisze: 08 paź 2025, 00:05
W Edgu (530 i 1030+) ze śladu z pliku gpx GC tworzy mi kurs, który się pokrywa ze śladem i taki wysyłam do odbiornika. Dodatkowo mam wyłączone automatyczne przeliczanie, więc jeśli zjadę z kursu, zazwyczaj świadomie, to sobie w każdym wybranym momencie wrócę i to jest moja decyzja. A wskazówki ze strzałkami czasem pomagają, czasem drażnią .
Jazda po trasie/kursie ma sens, jak dla mnie, ale tylko na tripach po szosie, w celu przemieszczania się z wyznaczonego punktu A do B.
Pozdrawiam
Nuvi 255 WT, Oregon 450, Fenix 5, Edge 530, Edge 1030+, mapy: CN Europe NT "nüMaps Lifetime", UMP-pcPL TOPO, Topo_PL_100 i różne OSM
Wspierajmy sport wśród dzieciaków
Nuvi 255 WT, Oregon 450, Fenix 5, Edge 530, Edge 1030+, mapy: CN Europe NT "nüMaps Lifetime", UMP-pcPL TOPO, Topo_PL_100 i różne OSM
Wspierajmy sport wśród dzieciaków
-
Wojtas81
- Początkujący
W Oregonie 700 kolor śladu mogę zmienić, np na jaskrawy. Ale grubości kreski już nie.Antonio pisze: 08 paź 2025, 09:48Dodatkowo mam możliwość modyfikacji wyświetlanego śladu zgodnie z moimi preferencjami.
Ten ślad mogę też włączyć by wyświetlał się cały czas, tak żeby był jakby "elementem mapy", niezależnie od wytyczanej trasy.
Zazwyczaj o to mi chodzi. Chcę dojechać, ale różne trasy to różny komfort jazdy rowerowej.Antonio pisze: 08 paź 2025, 09:48Jazda po trasie/kursie ma sens, jak dla mnie, ale tylko na tripach po szosie, w celu przemieszczania się z wyznaczonego punktu A do B.
Więc czasem robię różne plany, w różnych programach, a potem dostosowuję odbiornik by prowadził trasą wybraną.
Ale trasą... nie śladem. Bo przy śladzie nici ze wskazówek, pikietaży, zaświecania ekranu przed skrętem, sygnałów i przeliczeń.
PS. Swoją drogą to nawet zegarek ma pikietaże przed skrętem i dobrze prowadzi po trasie. Ale to tylko 1.3 cala.
-
epkchmiele
- Bywalec
A ja mam pytanie odnośnie kursu w ręczniaku, jak to się zachowuje ? Czy tak samo jak trasa? Na rowerze zawsze jeżdżę według trasy, ale nie planuję jej, planuję i zapisuję w odbiorniku tylko punkty docelowe, nie lubię też wracać tą samą drogą. Jak zmienię drogę to trasę mi przeliczy według routingu i kiedy widzę że odległość do celu jest podobna to nawet nie sprawdzam czy dobrze wytyczył. Według Garmina kurs to ścisła, zdefiniowana ścieżka, po której urządzenie prowadzi, nie przeliczając jej automatycznie po zboczeniu z trasy, ale czytałem że po wybraniu opcji „Drogi i szlaki” trasa zostanie dostosowana do danych na mapie, a w razie potrzeby zostanie przeliczona podczas nawigacji.
Czyli jak bezpośrednio to będzie taki kurs zachowywał się jak ślad, a jak po wybraniu opcji "drogi i szlaki" to już jak trasa, czyli za każdym razem będzie przeliczał i nie będzie dociągał do wcześniej wyznaczonego kursu?
Czyli jak bezpośrednio to będzie taki kurs zachowywał się jak ślad, a jak po wybraniu opcji "drogi i szlaki" to już jak trasa, czyli za każdym razem będzie przeliczał i nie będzie dociągał do wcześniej wyznaczonego kursu?
-
Wojtas81
- Początkujący
Było już tutaj. Kurs to taki kameleon (raz ślad, raz trasa).
Jeśli kurs jest jak " kameleon ", to ślad również jest "kameleonem",
ślad może być trasą i śladem, ale nie w każdym odbiorniku.
- Marko
- Garniak
W Oregonie 700 kurs zachowuje się identycznie jak ślad - nie ma żadnych różnic w nawigacji; nie przelicza, gdy zboczy się z kursu.epkchmiele pisze: 09 paź 2025, 10:42 A ja mam pytanie odnośnie kursu w ręczniaku, jak to się zachowuje ?
-
epkchmiele
- Bywalec
To nie jest odpowiedź na moje pytanie, jak kameleon czyli jak? Trasa w starych garminach można ustawić żeby zmieniała się tak ja użytkuję ją na rowerze czyli najważniejszy jest punkt docelowy i żeby była najkrótsza. Trasę można przesłać na sztywno i według garmina teoretycznie bardzo przypomina kurs. Tylko że teoretycznie, bo nadal nie wiem jak działa w urządzeniach h1 . Moje pytanie jest spowodowane tym że garmin odchodzi od tras i szlaków, a podstawą nawigacji jest jej nawigacja a nie że z wykresu wysokości można przejść do mapy itd. Bardziej ciekawi mnie fakt czy taki kurs można sobie wyznaczyć w odbiorniku, żeby nie sięgać po telefon.