Wyprawa do Chorwacji

O seriach nüvi, dēzl, zūmo, a nawet StreetPilot czy Quest. O mapach CityNavigator, GPMapie i UMP-pcPL, a także o bazach radarów, komendach głosowych, TMC, 3D Traffic oraz wszystkim co związane z użytkowaniem GPSów w samochodzie czy motocyklu.
jackuc
Bywalec

Wyprawa do Chorwacji

Post autor: jackuc »

Witam
szykuję się za niedługo na wyprawę do Chorwacji
Jakie macie doświadczenia z city navigator europe nt 2008 za granicą ?
Planuje jechać przez Brno, Wiedeń Zagrzeb aż prawie do Splitu. Czy mogę zaufać nawigacji nuvi 310 ?Trochę słabo, że jest tylko jeden punkt via i nie mogę zaplanować trasy w map source :? także chyba będę w trasie wykonywał kolejne "skoki"
Dzięki za wszelkie porady
Pozdrawiam
Artur
Moderator
Kontakt:

Post autor: Artur »

Trogir? Kiedy jedziesz?
Artur
Nuvi 2495LMT, Vista HCx, Xda IIi z Navitelem i kiedyś Que teraz MXT, Lark z MapaMap,
Omnia z automapą, UMP-pcPL, bgroutingmap + różne inne głównie dla navitela
Awatar użytkownika
piotrek.sz
Bywalec

Post autor: piotrek.sz »

A ja się tym jednym punktem nie przejmuję.
Jak mi karze jechać "nie po mojemu"to go ignoruję i jadę po swojemu, a moja trzysetka szybciutko wylicza mi nową trasę:)
Pozdrawiam, Piotrek.

Nuvi 300+ CNE NT 2008+ UMP-pcPl+ GPMapa 2010.3
Nuvi 2495LMT+ CNE NTU 2017.10All+ UMP-pcPl
Artur
Moderator
Kontakt:

To uważaj, bo może Cię za to pokar;). Jechać po swojemu to możesz tam gdzie znasz trasę... A jak nie znasz to lepiej jechać tak jak pokazuje.
Artur
Nuvi 2495LMT, Vista HCx, Xda IIi z Navitelem i kiedyś Que teraz MXT, Lark z MapaMap,
jackuc
Bywalec

Artur pisze:Trogir? Kiedy jedziesz?
A skąd wiesz ??? :shock:
Zgadza się Trogir
Mamy miejscówke od 18.08 ale myślimy jak jechac bo sie szykują spore korki ze względu na wolne w Chorwacji i nie wiem czy po drodze nie zaliczymy jakiegoś zwiedzania

Słyszałem, że w Trogirze problemem jest ten mostek w mieście...
jackuc
Bywalec

Artur pisze:To uważaj, bo może Cię za to pokar;). Jechać po swojemu to możesz tam gdzie znasz trasę... A jak nie znasz to lepiej jechać tak jak pokazuje.

No właśnie ale czy można mu zaufać tj CT Navigatorowi ?
Będę miał atlas i wydruk mapy z googli z poskładanych kawałków ale wiesz jak jest... tym bardziej nocą
Artur
Moderator
Kontakt:

jackuc pisze:A skąd wiesz ??? :shock:
Byłem. Przed Splitem najfajniejsza miejscówka. Też pewnie będę w okolicy mniej więcej w tym samym czasie.
jackuc pisze:nie wiem czy po drodze nie zaliczymy jakiegoś zwiedzania
Krka? Warto na cały dzień. Polecam.
jackuc pisze:Słyszałem, że w Trogirze problemem jest ten mostek w mieście...
Czyli na wyspie... Raz przejeżdżałem mostek, bo chciałem zwiedzić wyspę - nie było tragicznie.
Ogólnie dojazd wspominam dobrze, ale ja jeżdżę przez Węgry - mniejsze korki na granicy z Hr. Nawigacja wszystko jedno jaka - tam się nie da nie trafić :D
Artur
jackuc
Bywalec

tak ja będę na dole wyspy tak ze 4 km od Trogiru
Planujemy jeszcze zaliczyć te wodospady splitvickie czy jak one się tam nazywają

Co do trasy to opinii tyle co ludzi, dużo pisze że przez Austrie najszybciej
Tak czy tak przez tunel Sw Rocha trzeba przejechać
Awatar użytkownika
Magnoom
Radny
Kontakt:

Post autor: Magnoom »

Sądzę, że możesz zaufać CNE NT 2008 i raczej nie powinieneś mieć problemów z dojazdem. Choć pewien dystans jak zawsze trzeba zachować. Ja ostatnio jechałem właśnie przez Brno, Znojmo, Wiedeń, Zagrzeb i autostradą A1 na południe.

Osobiście Jeziorka Plitvickie (http://www.np-plitvicka-jezera.hr) zrobiły na mnie o wiele większe wrażenie niż to co zobaczyłem przy wodospadach rzeki Krk. Choć faktycznie miło pływa się przy wodospadzie w słodkiej wodzie.

Wracaliśmy już od Rijeki przez Słowenię, Graz, Wiedeń...
Pozdrawiam Damian Gałka
GPS38; Rino530HCX; GPSMap 60CS; GPSMap 66ST: UMP-pcPL-topo oraz Topo PL, Instinct Tactical
Nuvi 760 + GA27C: UMP-pcPL, GPMapa 2007.3, CNE NT 2009; Holux M-215 + Fugawi
Artur
Moderator
Kontakt:

Magnoom pisze:Osobiście Jeziorka Plitvickie (http://www.np-plitvicka-jezera.hr)
Qrde - właśnie popatrzyłem na mapę - nijak mi nie po drodze a za mało czasu będę miał, żeby pojechać specjalnie :cry:
Artur
jackuc
Bywalec

No to chyba zaliczymy jeziora po drodze bo jechać potem specjalnie trochę daleko, jednak kilka godzin tam trzeba przeznaczyć
Tak myślimy wyjechać w sobotę i dojechać w poniedziałek na kwatere
Czyli na pewno jeziorka po drodze i co tam jeszcze szwagier wymyśli.
Mam nadzieję, że na parkingu przy jeziorach nam samochodu nie obrobią...

Wodospady KRKA chyba bliżej Trogiru to można wyskoczyć w czasie pobytu
Jacek
Nuvi310, Nuvi 1490T, Nuvi 3590
CNE, UMP-pcPL
Artur
Moderator
Kontakt:

jackuc pisze: Mam nadzieję, że na parkingu przy jeziorach nam samochodu nie obrobią...
Nie wiem czy się coś zmieniło (byłem 3 lata temu) ale nigdzie do tej pory nie czułem się tak bezpiecznie jak w Hr.
Artur
jackuc
Bywalec

Ile czasu zajmuje Wam dojazd do Croatii ?
Jacek
Nuvi310, Nuvi 1490T, Nuvi 3590
CNE, UMP-pcPL
Gal
Początkujący

Re: Wprawa do Chorwacji

Post autor: Gal »

jackuc pisze:Trochę słabo, że jest tylko jeden punkt via i nie mogę zaplanować trasy w map source :?
To, że masz Nuvi bez możliwości pobrania trasy z MS nie znaczy, że nie możesz zaplanować sobie trasy w PC, a później korzystać z niej w Nuvi.
Zaplanuj trasę w MS, w punktach "węzłowych" (zmiany dróg) ustaw waipointy, nazwij je kolejno, np. Trog_01, Trog_02, Trog_03 itd., pobierz waipointy do Nuvi i nawiguj w trasie do kolejnych punktów. Jeżeli właściwie zaznaczysz waipointy, to Nuvi powtórzy dokładnie trasę z MS.
Trochę upierdliwe, ale da się.
Pzdr.
Nuvi 300, SP2610, KNA-G520, CNE2008, GPM2008.1, UMP.
Awatar użytkownika
piotrek.sz
Bywalec

Post autor: piotrek.sz »

Artur pisze:To uważaj, bo może Cię za to pokar;). Jechać po swojemu to możesz tam gdzie znasz trasę... A jak nie znasz to lepiej jechać tak jak pokazuje.

W dalszych jazdach raczej go słucham, choć czasem każe zjechać z głównej drogi i znów na nią wjeżdżać to nie zawsze robię jak chce. Jak w domu przeglądam trasę to wiem gdzie mu się sprzeciwić. Ale ogólnie to nieoceniona pomoc- szczególnie przy remontach i objazdach.
A z tą karą- to czego się można po nim spodziewać? Na złość chyba mi nic nie zrobi? :)
Pozdrawiam, Piotrek.

Nuvi 300+ CNE NT 2008+ UMP-pcPl+ GPMapa 2010.3
Nuvi 2495LMT+ CNE NTU 2017.10All+ UMP-pcPl
ODPOWIEDZ