O seriach nüvi, dēzl, zūmo, a nawet StreetPilot czy Quest. O mapach CityNavigator, GPMapie i UMP-pcPL, a także o bazach radarów, komendach głosowych, TMC, 3D Traffic oraz wszystkim co związane z użytkowaniem GPSów w samochodzie czy motocyklu.
Witam
szykuję się za niedługo na wyprawę do Chorwacji
Jakie macie doświadczenia z city navigator europe nt 2008 za granicą ?
Planuje jechać przez Brno, Wiedeń Zagrzeb aż prawie do Splitu. Czy mogę zaufać nawigacji nuvi 310 ?Trochę słabo, że jest tylko jeden punkt via i nie mogę zaplanować trasy w map source także chyba będę w trasie wykonywał kolejne "skoki"
Dzięki za wszelkie porady
Pozdrawiam
Artur
Nuvi 2495LMT, Vista HCx, Xda IIi z Navitelem i kiedyś Que teraz MXT, Lark z MapaMap,
Omnia z automapą, UMP-pcPL, bgroutingmap + różne inne głównie dla navitela
A ja się tym jednym punktem nie przejmuję.
Jak mi karze jechać "nie po mojemu"to go ignoruję i jadę po swojemu, a moja trzysetka szybciutko wylicza mi nową trasę:)
To uważaj, bo może Cię za to pokarać . Jechać po swojemu to możesz tam gdzie znasz trasę... A jak nie znasz to lepiej jechać tak jak pokazuje.
Artur
Nuvi 2495LMT, Vista HCx, Xda IIi z Navitelem i kiedyś Que teraz MXT, Lark z MapaMap,
A skąd wiesz ???
Zgadza się Trogir
Mamy miejscówke od 18.08 ale myślimy jak jechac bo sie szykują spore korki ze względu na wolne w Chorwacji i nie wiem czy po drodze nie zaliczymy jakiegoś zwiedzania
Słyszałem, że w Trogirze problemem jest ten mostek w mieście...
Artur pisze:To uważaj, bo może Cię za to pokarać . Jechać po swojemu to możesz tam gdzie znasz trasę... A jak nie znasz to lepiej jechać tak jak pokazuje.
No właśnie ale czy można mu zaufać tj CT Navigatorowi ?
Będę miał atlas i wydruk mapy z googli z poskładanych kawałków ale wiesz jak jest... tym bardziej nocą
Byłem. Przed Splitem najfajniejsza miejscówka. Też pewnie będę w okolicy mniej więcej w tym samym czasie.
jackuc pisze:nie wiem czy po drodze nie zaliczymy jakiegoś zwiedzania
Krka? Warto na cały dzień. Polecam.
jackuc pisze:Słyszałem, że w Trogirze problemem jest ten mostek w mieście...
Czyli na wyspie... Raz przejeżdżałem mostek, bo chciałem zwiedzić wyspę - nie było tragicznie.
Ogólnie dojazd wspominam dobrze, ale ja jeżdżę przez Węgry - mniejsze korki na granicy z Hr. Nawigacja wszystko jedno jaka - tam się nie da nie trafić
Artur
Sądzę, że możesz zaufać CNE NT 2008 i raczej nie powinieneś mieć problemów z dojazdem. Choć pewien dystans jak zawsze trzeba zachować. Ja ostatnio jechałem właśnie przez Brno, Znojmo, Wiedeń, Zagrzeb i autostradą A1 na południe.
Osobiście Jeziorka Plitvickie (http://www.np-plitvicka-jezera.hr) zrobiły na mnie o wiele większe wrażenie niż to co zobaczyłem przy wodospadach rzeki Krk. Choć faktycznie miło pływa się przy wodospadzie w słodkiej wodzie.
Wracaliśmy już od Rijeki przez Słowenię, Graz, Wiedeń...
Qrde - właśnie popatrzyłem na mapę - nijak mi nie po drodze a za mało czasu będę miał, żeby pojechać specjalnie
Artur
No to chyba zaliczymy jeziora po drodze bo jechać potem specjalnie trochę daleko, jednak kilka godzin tam trzeba przeznaczyć
Tak myślimy wyjechać w sobotę i dojechać w poniedziałek na kwatere
Czyli na pewno jeziorka po drodze i co tam jeszcze szwagier wymyśli.
Mam nadzieję, że na parkingu przy jeziorach nam samochodu nie obrobią...
Wodospady KRKA chyba bliżej Trogiru to można wyskoczyć w czasie pobytu
Jacek
Nuvi310, Nuvi 1490T, Nuvi 3590
CNE, UMP-pcPL
jackuc pisze:
Mam nadzieję, że na parkingu przy jeziorach nam samochodu nie obrobią...
Nie wiem czy się coś zmieniło (byłem 3 lata temu) ale nigdzie do tej pory nie czułem się tak bezpiecznie jak w Hr.
Artur
jackuc pisze:Trochę słabo, że jest tylko jeden punkt via i nie mogę zaplanować trasy w map source
To, że masz Nuvi bez możliwości pobrania trasy z MS nie znaczy, że nie możesz zaplanować sobie trasy w PC, a później korzystać z niej w Nuvi.
Zaplanuj trasę w MS, w punktach "węzłowych" (zmiany dróg) ustaw waipointy, nazwij je kolejno, np. Trog_01, Trog_02, Trog_03 itd., pobierz waipointy do Nuvi i nawiguj w trasie do kolejnych punktów. Jeżeli właściwie zaznaczysz waipointy, to Nuvi powtórzy dokładnie trasę z MS.
Trochę upierdliwe, ale da się.
Pzdr.
Artur pisze:To uważaj, bo może Cię za to pokarać . Jechać po swojemu to możesz tam gdzie znasz trasę... A jak nie znasz to lepiej jechać tak jak pokazuje.
W dalszych jazdach raczej go słucham, choć czasem każe zjechać z głównej drogi i znów na nią wjeżdżać to nie zawsze robię jak chce. Jak w domu przeglądam trasę to wiem gdzie mu się sprzeciwić. Ale ogólnie to nieoceniona pomoc- szczególnie przy remontach i objazdach.
A z tą karą- to czego się można po nim spodziewać? Na złość chyba mi nic nie zrobi?