Witam!
Mam dwa pytania dotyczące Garmina w moim przypadku jest to model 760. Pierwsze to czy jest jakaś metoda szybkiego pominięcia punktów na zaplanowanej trasie. Mam na myśli to że aby zmusić Garmina do wybrania trasy takiej jaką chcę wybieram na niej punkty pośrednie które same w sobie nie są dla mnie istotne. Jeśli np. jeden z tych punktów jest w Poznaniu który leży na mojej trasie a podczas jazdy okaże się że jest objazd w wyniku którego znajdę się za Poznaniem to chciałbym dalej podążać do celu lub następnego punktu pośredniego pomijając ten w Poznaniu(żeby się nie wracać). Chciałbym to zrobić szybko i łatwo- nie zawsze jest miejsce na dłuższy postój.
Drugie pytanie czy można wykorzystać ślad jako trasę powrotną, tak aby GPS kierował słownie po właściwej drodze. Najlepiej bez użycia komputera.
Pozdrawiam Dariusz
Garmin nuvi 760 pytania pomijanie punktów pośrednich, ślad
-
Dariusz7105
- Nowy
1. Tak. Przez edycję trasy i usunięcie z niej wybranego punktu (jeżeli w 760 jest funkcja ręcznej edycji trasy - nie jestem tego pewien).Dariusz7105 pisze:Witam!
Mam dwa pytania dotyczące Garmina w moim przypadku jest to model 760. Pierwsze to czy jest jakaś metoda szybkiego pominięcia punktów na zaplanowanej trasie. Mam na myśli to że aby zmusić Garmina do wybrania trasy takiej jaką chcę wybieram na niej punkty pośrednie które same w sobie nie są dla mnie istotne. Jeśli np. jeden z tych punktów jest w Poznaniu który leży na mojej trasie a podczas jazdy okaże się że jest objazd w wyniku którego znajdę się za Poznaniem to chciałbym dalej podążać do celu lub następnego punktu pośredniego pomijając ten w Poznaniu(żeby się nie wracać). Chciałbym to zrobić szybko i łatwo- nie zawsze jest miejsce na dłuższy postój.
Drugie pytanie czy można wykorzystać ślad jako trasę powrotną, tak aby GPS kierował słownie po właściwej drodze. Najlepiej bez użycia komputera.
Pozdrawiam Dariusz
2. Nie. W 760 nie ma funkcji "track back".
W PC można na śladzie postawić waypointy i zapisać trasę.
Pzdr.
Gal
Nuvi 300, SP2610, KNA-G520, CNE2008, GPM2008.1, UMP.
Re: Garmin nuvi 760 pytania pomijanie punktów pośrednich, śl
Witam Dariuszu na naszym forum 
Trasy
wybieramy trasę po, której nawigujemy
Dodaj / usuń punkty
naciskamy na czerwony minusik przy punkcie, który chcemy usunąć.
Pozostaje jedynie tylko ręczna edycja trasy w urządzeniu, którą wcześniej opracowałeś na PC. Można tego dokonać w NarzędziaDariusz7105 pisze:...czy jest jakaś metoda szybkiego pominięcia punktów na zaplanowanej trasie. ... Chciałbym to zrobić szybko i łatwo- nie zawsze jest miejsce na dłuższy postój.
Urządzenie nie ma funkcji TrackBack. Niedawno rozmawialiśmy o sposobach "odwracania" trasy, ale nie jest to już tak wygodne jak TrackBack w outdoorowcach. Zobacz temat: Nuvi760 jak odwrócić trasę.Dariusz7105 pisze:Drugie pytanie czy można wykorzystać ślad jako trasę powrotną, tak aby GPS kierował słownie po właściwej drodze. Najlepiej bez użycia komputera.
Pozdrawiam Damian Gałka
GPS38; Rino530HCX; GPSMap 60CS; GPSMap 66ST: UMP-pcPL-topo oraz Topo PL, Instinct Tactical
Nuvi 760 + GA27C: UMP-pcPL, GPMapa 2007.3, CNE NT 2009; Holux M-215 + Fugawi
GPS38; Rino530HCX; GPSMap 60CS; GPSMap 66ST: UMP-pcPL-topo oraz Topo PL, Instinct Tactical
Nuvi 760 + GA27C: UMP-pcPL, GPMapa 2007.3, CNE NT 2009; Holux M-215 + Fugawi
Chyba, że masz jeszcze pięć innych waypointów po drodze, a chcesz usunąć tylko ten najbliższy - wtedy jest z tym nieco więcej roboty niż tylko wskazanie celu podróży.Kaufman pisze:Najszybciej to chyba przerwać nawigację i wybrać cel podróży od nowa jeśli dalej mamy przeszkodę w pobliżu nas to wybrać opcję objazd
Nuvi 300, SP2610, KNA-G520, CNE2008, GPM2008.1, UMP.
Nie jestem pewien czy nuvi po ominięciu danego punktu via automatycznie nie zacznie nawigować dalej wg wyznaczonej trasy(nie próbując na silę przeprowadzić przez pominięty punkt). Wydaje mi się, że kiedy miałem wyznaczoną trasę z punktem start, stop i kilkoma punktami pośrednimi i uruchomiłem tę trasę np będąc już między punktem start a pierwszym punktem pośrednim to nuvi automatycznie zaczął mnie nawigować do pierwszego punktu pośredniego.
NUVI 760+CNE2008+GPMapa 2008
-
Dariusz7105
- Nowy
Dziękuję za wszystkie odpowiedzi, i wskazówki. Mam wrażenie że ten garmin uczy się pewnych dróg którymi jechałem, np. opuszczam autostradę wcześniejszym a nie głównym zjazdem na Legnicę tak jak tego domagał się wcześniej.
Przy okazji w jakim pliku bądź plikach w nuvi 760 zapisywane są waypunkty,ślady i trasy(i czy można w nie ingerować jakimiś programami- to tak przez ciekawość). Myślałem że w *.gpx ale po ich usunięciu garmin nadal wszystko pamięta czyli musi być coś jeszcze
Przy okazji w jakim pliku bądź plikach w nuvi 760 zapisywane są waypunkty,ślady i trasy(i czy można w nie ingerować jakimiś programami- to tak przez ciekawość). Myślałem że w *.gpx ale po ich usunięciu garmin nadal wszystko pamięta czyli musi być coś jeszcze