Nuvi 760 w trasie (Europa) - uwag kilka

O seriach nüvi, dēzl, zūmo, a nawet StreetPilot czy Quest. O mapach CityNavigator, GPMapie i UMP-pcPL, a także o bazach radarów, komendach głosowych, TMC, 3D Traffic oraz wszystkim co związane z użytkowaniem GPSów w samochodzie czy motocyklu.
krecio
Początkujący
Kontakt:

Nuvi 760 w trasie (Europa) - uwag kilka

Post autor: krecio »

Od tygodnia szwedam sie po Wloszech z moim N760. Generalnie sprawuje sie dobrze. Szuka tego co ma szukac i nie sprawia mu to problemow. Gorzej natomiast jest gdy szuka drogi, ktorej juz nie ma lub jest troche obok. Dotyczy to np. odcinka dojazdowego z granicy w Drassenhofen do Wiednia. Trasa ta jest juz od jakiegos czasu dokladnie korygowana lub poprowadzono ja zupelnie w innym miejscu. O to nie mam pretensji, choc czesc tej drogi istniala juz rok temu, a CNE NT 2008 jest chyba gdzies na poziomie 2006 lub jeszcze wczesniej. Podobnie jest we Wloszech. Tu dla odmiany bladzi w malych miasteczkach. Oznacza to tylko, iz trzeba zwracac uwage na znaki drogowe. Ale to jest przeciez oczywista oczywistosc :lol: Zadnych uwag eksploatacyjnych w zasadzie nie mam. Dziala i tak ma byc. No, moze poza jedna sprawa. Otoz zdechl mi nadajnik FM. Po prostu zadne radio go nie odbiera i juz. Sprawdzalem czy moze zmiana firmware cos pomoze ale... nic, cisza w eterze. Sprawdzalem czy moze jest to defekt mojego radia (choc przeciez odbiera wszystko co leci) ale tez nic nie slychac. Moze ktos z Was wie co zrobic?
I jeszcze jedna sprawa. Problem zawieszania sie nuviego z wersja firm'u 3.10 w moim przypadku wystapil kilka razy. Zauwazylem, iz dzialo sie to tylko wtedy gdy uruchomiony byl nadajnik FM i grala muzyka z karty. Od czasu gdy nadajnik nie dziala wszystko funkcjonuje bez zadnych zawieszen.
pozdrawiam,
krecio

nuvi 2797LM

http://www.slaskiezamki.pl
Awatar użytkownika
beetle-m
Garniak
Has thanked: 2 times

Re: Nuvi 760 w trasie (Europa) - uwag kilka

Post autor: beetle-m »

krecio pisze:Problem zawieszania sie nuviego z wersja firm'u 3.10 w moim przypadku wystapil kilka razy. Zauwazylem, iz dzialo sie to tylko wtedy gdy uruchomiony byl nadajnik FM i grala muzyka z karty. Od czasu gdy nadajnik nie dziala wszystko funkcjonuje bez zadnych zawieszen.
Czy korzystasz z bazy fotoradarów z plikami dźwiekowymi ? Moje zawieszki ściśle są związane z momentem nakładania się komunikatów nawigacyjnych z informacjami o radarach - dlatego pytam czy korzystasz.
Chyba nadeszła pora na kompletowanie informacji, co być może pozwoli na szybsze namierzenie problemu zawieszania nuvi 760.
Pozdrawiam, mariuszD
Już bez Garmina na pokładzie. Kiedyś: nüvi 3490LMT // 3790T // 765T // 760 // 250W
Teraz: Xiaomi 12 (z Google Maps i Android Auto)
krecio
Początkujący
Kontakt:

Korzystam. Nie zauwazylem zadnego zwiazku. Byly momenty, ze jednoczasnie graly mp3, nuvi podawal komunikat nawigacyjny oraz radarowy i u mnie nic sie zlego nie dzialo. Natomiast w przypadku pewnych mp3 i komunikatu nawigacyjnego nastepowal zwis. Choc byc moze w tym momencie mogl byc komunikat radarowy.... Napewno mialem jeden zwis w Austrii na autostradzie gdzie tych info o radarach zbyt wiele nie ma. Moim zdaniem nuvi w przypadku pewnych plikow mp3 nie radzi sobie. Choc raczej sklanialbym sie do tego, ze blad dotyczy samego pliku, a nie sprzetu.
pozdrawiam,
krecio

nuvi 2797LM

Awatar użytkownika
beetle-m
Garniak

Pośmigam przez tydzień z bazą radarów bez mp3'jek - będzie jasność. Dam znać.
Pozdrawiam, mariuszD
Już bez Garmina na pokładzie. Kiedyś: nüvi 3490LMT // 3790T // 765T // 760 // 250W
krecio
Początkujący
Kontakt:

beetle-m pisze:Pośmigam przez tydzień z bazą radarów bez mp3'jek - będzie jasność. Dam znać.
Ja to robie juz od pieciu dni. Zadnego zwisu. To znaczy mam na mysli mp3 na karcie z muzyka. Radary gadaja :roll:
pozdrawiam,
krecio

nuvi 2797LM

Awatar użytkownika
beetle-m
Garniak

krecio pisze:
beetle-m pisze:Pośmigam przez tydzień z bazą radarów bez mp3'jek - będzie jasność. Dam znać.
Ja to robie juz od pieciu dni. Zadnego zwisu. To znaczy mam na mysli mp3 na karcie z muzyka. Radary gadaja :roll:
Ja MP3 (muzyka) nie używam więc poszukam po stronie radarów.

BTW. Czy podczas aktualizacji WebUpdaterem masz wciąż możliwość pobrania pliku - Voice Polish ? mimo, iz pobierasz go za każdym razem.
Nie wiem czy to przypadłość tylko moja czy ogólna dla 760 z polskim dźwiękiem. Muszę z kimś porównać.
Pozdrawiam, mariuszD
Przemko
Bywalec

Post autor: Przemko »

witam, włączę się do tematu, beetle-m ja też mam cały czs możliwość pobrania polskiego głosu, choć mam go w urządzeniu
modecom mx3 + automapa
Awatar użytkownika
beetle-m
Garniak

Przemko pisze:witam, włączę się do tematu, beetle-m ja też mam cały czs możliwość pobrania polskiego głosu, choć mam go w urządzeniu
A jak z zawieszaniem się maszynki ?
Pozdrawiam, mariuszD
Kaufman
Bywalec

Post autor: Kaufman »

Przemko pisze:witam, włączę się do tematu, beetle-m ja też mam cały czs możliwość pobrania polskiego głosu, choć mam go w urządzeniu
To tak samo jak u mnie. Tyle że jeszcze mi się na firmware 3.10 nie zawiesił :?
Pozdr. Konrad
Nüvi 760 + 60CSx + GPMapa 2007.4 + CNE 2008
krecio
Początkujący
Kontakt:

beetle-m pisze:Czy podczas aktualizacji WebUpdaterem masz wciąż możliwość pobrania pliku - Voice Polish ? mimo, iz pobierasz go za każdym razem.
Nie wiem czy to przypadłość tylko moja czy ogólna dla 760 z polskim dźwiękiem. Muszę z kimś porównać.
Do v. 3.10 aktualizowalem jeden raz WebUpdaterem. Wowczas oczywiscie mialem taka mozliwosc. Natomiast pozniej wszelki downgrade oraz ponowny upgrade robilem "recznie" wgrywajac konkretny firm z poziomu komputera, a tam jak wiesz mam tylko sama paczke bez "dodatkow".

Mysle, ze zwisy i mp3 to dobry trop. Ja teraz nie mam jak tego sprawdzic bo mi nadajnik FM nie dziala, a sluchanie samego odtwarzacza to juz hardcore. Pliki radarowe tez tu stosunkowo rzadko sie pojawiaja. Cos jednak chyba jest z tym "na rzeczy".
pozdrawiam,
krecio

nuvi 2797LM

Kristof
Początkujący

Post autor: Kristof »

Witam, ja również mam do pobrania prawie za każdym razem voice polish, a co do zawieszania, zdażyło mi się raz, myślałem, że to chwilowy wybryk, ale właśnie czytam, że to nie tylko u mnie, czy to wina mp3? poobserwuje.
Kristof
Początkujący

Post autor: Kristof »

Zasymulowałem przejazd krótką trasą, gdzie jest oznaczony fotoradar wyznaczyłem początek trasy, Jacek z panią nie gryźli się, na zmianę informowali, jedno o fotoradarze, drugie o kierunku jazdy, wszystko było o.k.
(nuvi 760)
Przemko
Bywalec

Post autor: Przemko »

u mnie w 760 firmware 3.10 i zero zawieszania, wgrywam gotowce ze strony beetle-m bez alertów prędkości, nie korzystam z muzyki mp3, pamięć wyczyszczona ze wszystkich zbędnych języków.
modecom mx3 + automapa
krecio
Początkujący
Kontakt:

Przemko pisze: nie korzystam z muzyki mp3

Moim zdaniem tu tkwi caly problem.
pozdrawiam,
krecio

nuvi 2797LM

Awatar użytkownika
beetle-m
Garniak

Dobra i zła wiadomość.
Nie musiałem długo testować, by stwierdzić, że nuvi 760 zawiesza się również jeśli plik poi.gpi nie zawiera komunikatów dźwiekowych MP3. Zastosowałem własnego gotowca z "bipaniem" i nuvi poszedł w krzaczki.

Jak się okazuje mam dobre miejsce (w drodze do pracy) gdzie w miarę regularnie mogę wywołać zawieszanie. Jest to dojazd do skrzyżowania ze skrętem w prawo, za którym jest punkt kontroli drogowej, a w przeciwnym skręcie (w lewo) fotoradar stały. Przy jeździe w trybie nawigowania do celu jest to miejsce mocno obciążone komunikatami o:
- konieczności skrętu w prawo (Jadźka)
- kontroli drogowej (poi.gpi)
- fotoradarze stałym (poi.gpi - nie na trasie ale w kierunku zbliżania się pojazdu).

Kolejny test - z brakiem pliku poi.gpi (radary, kontrole) powinien zupełnie rozwikłać zagadkę. Ale najwcześniej wieczorem lub jutro.

Z mojej strony prośba do Was, by w przypadku zawieszania się odbiornika zapisać waypointa i po powrocie na spokojnie sprawdzić okolice punktu. Polecam nakładkę pod MapSource z radarami z UMPpcPL. Im więcej danych tym dokładniejsza ocena problemu.
Pozdrawiam, mariuszD
ODPOWIEDZ