KONKURS-stereogram

Dyskusje bliżej lub dalej związane z GPSami, zawsze jednak w doborowym towarzystwie.

widzisz ?

TAK
59
73%
NIE
22
27%

Liczba głosów: 81

SP2BZW

KONKURS-stereogram

Post autor: SP2BZW »

ponoć jakiś procent ludzi nie jest w stanie tego zobaczyć :shock:

a naprawdę warto :D efekt niesamowity :twisted: proszę o opis co zobaczyliście na PW a w ankiecie tylko potwierdzenie...

Obrazek
SP2BZW

Post autor: SP2BZW »

dziękuję za wszystkie PW i w nich miłe słowa... generalnie jestem zaskoczony stosunkiem ludzi którzy "zobaczyli"
kiedyś na forum gdzie była zdecydowana przewaga płci "pięknej" (rottweilerowym) większość nie przeczytała :P

P.S. jest dużo programów, ten obrazek został stworzony dosowym RDSDraw...
Awatar użytkownika
Mariusz63
Początkujący

Post autor: Mariusz63 »

SP2BZW pisze:dziękuję za wszystkie PW i w nich miłe słowa...
Ja tez dziękuję ale będę wdzięczny jak napiszesz co mam widzieć bo nadal nic nie widzę a do płci pięknej się nie zaliczam :mrgreen:
pozdrawiam Mariusz
GPSmap 60CSX Topo_PL_100, UMP-pcPL, Katowice_PL_Bike
Awatar użytkownika
beetle-m
Garniak
Has thanked: 2 times

Post autor: beetle-m »

Mariusz. Nie rób scen. Przysuń obrazek blisko nosa, patrz długo w jeden punkt i powoli oddalaj obrazek.

Mariusze to widzą !!!! :wink:
P.S. Moja małżowinka zobaczyła wcześniej niż ja :roll:
Pozdrawiam, mariuszD
Już bez Garmina na pokładzie. Kiedyś: nüvi 3490LMT // 3790T // 765T // 760 // 250W
Teraz: Xiaomi 12 (z Google Maps i Android Auto)
Awatar użytkownika
nocnyMarek
Bywalec

Post autor: nocnyMarek »

Bo musisz spojrzeć troche dalej niż na powierzchnię ekranu :)
za ekranem, w głębi zobaczysz figury geometryczne
(z jednym mam problem nie wiem czy to stożek czy choinka ;-))
oraz napis o treści jedynie słusznej 8)

ps.
wątek już swoje wisi, więc mam nadzieję,
że mnie SP2BZW nie utłucze za podpowiedź :wink:
Palmax & AM3/4/5/6, NE, /Sygic, AP, N2/9, OM-free
Awatar użytkownika
popej
Garniak
Kontakt:

Post autor: popej »

Mariusz63 pisze:Ja tez dziękuję ale będę wdzięczny jak napiszesz co mam widzieć bo nadal nic nie widzę a do płci pięknej się nie zaliczam :mrgreen:
Te 2 kropki nad obrazkiem to jest pomoc dla początkujących. Popatrz się na te kropki, "rozluźnij" oczy, tak żeby stracić ostrość i zobaczyć kropki podwójnie. Na początku będziesz widzieć coś takiego:

Kod: Zaznacz cały

* *       * *
Próbuj zwiększać odstęp miedzy kropkami, tak aż te 2 wewnętrzne się pokryją. Czyli będzie taki obrazek:

Kod: Zaznacz cały

*   *   *
Jak uzyskasz pokrycie, to spróbuj przywrócić ostrość widzenia, ale tak, żeby kropki się nie rozjechały. Nadal będziesz widział 3, tę po środku wyraźnie, te boczne takie półprzezroczyste. Jeżeli w takim układzie oczu ostrożnie przesuniesz wzrok na obrazek, to zobaczysz go trójwymiarowo.

Przy odrobinie treningu, będziesz potrafił tego zeza rozbieżnego zrobić od razu na obrazku. Analogicznie można obserwować odpowiednio ułożone zdjęcia stereoskopowe.
Ostatnio zmieniony 04 wrz 2008, 21:13 przez popej, łącznie zmieniany 1 raz.
popej
Montana 700, Enduro 3, 3540T, PL Topo, OSM, CNE; PocoX3Pro, OsmAnd+
Awatar użytkownika
J.T
Początkujący

Post autor: J.T »

Chodź jestem dziś po imprezce to naprawdę rewelacja, a na kropki nie zwróciłem uwagi ale sprawdziłem i działa :D .Poz
Pozdrawiam J.T

Nuvi 660 FM + CNE NT v9 + GP Mapa 2007.1 + UMP-pcPl
Kaufman
Bywalec

Post autor: Kaufman »

Czyli wniosek jeden. Najprostsza instrukcja jest taka. Proszę próbować po imprezie :)
Pozdr. Konrad
Nüvi 760 + 60CSx + GPMapa 2007.4 + CNE 2008
Awatar użytkownika
t8mi
Bywalec
Kontakt:

Post autor: t8mi »

Najciekawsze jest to że kiedy się patrzy za monitor, to jest wypukłe, jeżeli zrobimy zeza i spojrzymy przed monitor to wszystko jest na odwrót,czyli wklęsłe.
Jak już jesteśmy przy 3D to jeszcze ciekawsze efekty uzyskuje się ze zwykłych zdjęć, zrobionych z przesunięciem jakiś 10cm. Kiedyś się takimi bawiłem (od razu widać co przedstawia, ale za to jaka głębia)'
http://www.mm.pl/~t8mi/stereogramy/stereogramy.htm
Trzeba patrzeć przed monitor (zrobić zeza), tak żeby pojawiły się trzy zdjęcia, ewentualnie mała korekcja przechylając delikatnie głowę w lewo lub prawo. Najlepiej chyba widać siedząc przed monitorem na wyciągnięcie ręki, lub dalej.
Pozdrowionka Tomek.

(Rower: było min 55 km/h jest max 15 km/h po lesie
& GPS: był eTrex VistaCx już jest GPSMap 76CSx ; )
Awatar użytkownika
Mariusz63
Początkujący

To chyba nie dla mnie :cry: tylko mnie oczy rozbolały, mam wadę wzroku i widzę dużo gorzej na jedno oko a szkła nic tu nie pomagają bo to wada neurologiczna
Nie dla mnie np filmy w 3D bo żadnego efektu nie widzę a tylko taki obraz jak na starym ruskim telewizorze z rozjechanymi kolorami
pozdrawiam Mariusz
Awatar użytkownika
piotrek.sz
Bywalec

Post autor: piotrek.sz »

Ja też nic nie widzę, a żona bez podpowiedzi zobaczyła... Też mam okulary- choć słabe...
Pozdrawiam, Piotrek.

Nuvi 300+ CNE NT 2008+ UMP-pcPl+ GPMapa 2010.3
Nuvi 2495LMT+ CNE NTU 2017.10All+ UMP-pcPl
Awatar użytkownika
Mariusz63
Początkujący

A już myślałem że tylko ja mam taki feler :D
pozdrawiam Mariusz
Awatar użytkownika
Magnoom
Radny
Kontakt:

Re: KONKURS-stereogram

Post autor: Magnoom »

W ankiecie zagłosowałem na nie, bo faktycznie po publikacji obrazka nic nie mogłem zobaczyć. Byłem zły sam na siebie, bo pamiętam, że jako dziecko bawiłem się podobnymi obrazami w książkach, które były wydawane w pewnej serii (której nazwy nie pamiętam). Wtedy nie miałem żadnego problemu i cieszyłem się tym co widziałem. Teraz zacząłem się obawiać, że już chyba za stary i za sztywny jestem i nie potrafię. Zdaje się, że to właśnie te nerwy, na siebie samego, utrudniały mi zadanie.
Teraz po kilku tygodniach przerwy postanowiłem spróbować ponownie. Pojawiły się też podpowiedzi innych, a ta popeja chyba pomogła mi najbardziej. WOW :!: znowu cieszę się jak dziecko. Dzięki.

PS. Też noszę okulary (-0,5 na prawym oku)
Pozdrawiam Damian Gałka
GPS38; Rino530HCX; GPSMap 60CS; GPSMap 66ST: UMP-pcPL-topo oraz Topo PL, Instinct Tactical
Nuvi 760 + GA27C: UMP-pcPL, GPMapa 2007.3, CNE NT 2009; Holux M-215 + Fugawi
Awatar użytkownika
Alferek
Bywalec
Kontakt:

Post autor: Alferek »

Oprócz stereogramów kiedyś bawiono się anaglifami, które były przestrzenne po włożeniu kolorowych okularów.
Ja choć mam krótkowzroczność i noszę tak po -3 dioptrię widzę i jedno i drugie.
To nie kwestia wady wzroku tylko kwestia odpowiedniej akomodacji oka polegającego na patrzeniu w dal na coś co w rzeczywistości jest 30 cm przed nosem.
хардваре: GPSMap60CSx, GPS12, Navibe GB735+Nokia E50, Akira 3512, Navigon 1300, Lark 35.7, Nokia E71, HTC HD2 z wgranym Androidem, GPS Holux 236+Ramos42. Nie mam tylko GPSa wbudowanego w kufel piwa.
софтваре: jakieś durne mapy :D.

Obrazek
Awatar użytkownika
Alf/red/
Radny
Kontakt:

Post autor: Alf/red/ »

Magnoom pisze:Też noszę okulary (-0,5 na prawym oku)
Nie psuj się okularami.
Alf/red/ + jutrzejsze UMP-pcPL + nüvi 360/CNE2008 + nüvi 765/CNE2010 + Vista HCx.
Obrazek
ODPOWIEDZ