Prośba o pomoc z 60csx -brak satelitów

O elektronice i wewnętrznym oprogramowaniu naszych Garminów. Chipsety, anteny zewnętrzne, baterie, karty pamięci, naprawy. Także o nieoficjalnych firmware, przeróbkach sprzętowych i innych rodzajach tuningu.
Awatar użytkownika
Chomik
Nowy

Prośba o pomoc z 60csx -brak satelitów

Post autor: Chomik »

Witam
Proszę o pomoc, już niedługo wybieramy się na daleką wyprawę a kupiony w USA odbiornik 60csx przestał znajdować satelity, nie pomogła zmiana firmware. Czy ktoś jest w stanie nam pomoc ?
Dziękuje.

Pozdrawiam
Chomik
Poznań
www.motopodroze.pl
Awatar użytkownika
Macieksoko
Początkujący

Post autor: Macieksoko »

Długo go używasz?
Spróbuj wgrać jakiś stary firmware a potem spowrotem nowy.

Tutaj temat był już poruszany zerknij http://www.garniak.pl/viewtopic.php?t=3 ... ka+satelit
60Csx, Colorado 300 :)
Nasze podróże...
Obrazek
Awatar użytkownika
Chomik
Nowy

Post autor: Chomik »

Raptem z tydzień...
Spróbuje sposobów z postu, dzięki.
Niestety nie mam czasu na wysyłkę do USA.....

Akurat przed samym wyjazdem szlag by to trafił....
Awatar użytkownika
Macieksoko
Początkujący

Post autor: Macieksoko »

Skoro tydzień to raczej nie jakieś uszkodzenie mechaniczne które opisywał PouchX. Spróbuj ze zmianą firmware.
60Csx, Colorado 300 :)
Nasze podróże...
Obrazek
kosa1lublin
Nowy

kompas

Post autor: kosa1lublin »

cześc a może wiecie co się dzieje z kompasem w 60CSx nie moge go skalibrować na ekranie pojawia się tylko obracaj powoli ale nic się nie dzieje
pozdrawiam kosa
60CSx, Falcon view
Awatar użytkownika
t8mi
Bywalec
Kontakt:

Post autor: t8mi »

No a obracasz??
Pozdrowionka Tomek.

(Rower: było min 55 km/h jest max 15 km/h po lesie
& GPS: był eTrex VistaCx już jest GPSMap 76CSx ; )
Awatar użytkownika
WojtekM
Początkujący

Post autor: WojtekM »

no własnie, trzeba "się" obracać. wywalić wszystkie komórki, noże , sprzączki, wyciągnąć ręke przed siebie i obracac się w kółko dwa razy (nie trzeba az tak wolno). na ekranie pojawi się pasek kalibracji.

pozdr
60CSx; Silva Ranger 16; Nikon D80, Sigma 17-70 i reszta
kosa1lublin
Nowy

słuchajcie żadnych metalowych rzeczy plaża a ja ubrany w kąpielówki także żadnych zkłóceń chodzi to ze obracam i właśnie nic się nie dzieje pasek kalibracji nic nie pokazuje po prostu tak jakby się zawiesił kupiłem jakieś dwa miesiące temu i już go kilka razy klibrowałem było ok aż tu nagle przestał się kalibrować i tyle pojęcia nie mam co się mogło stać pozdrawiam kosa
60CSx, Falcon view
Awatar użytkownika
Magnoom
Radny
Kontakt:

Post autor: Magnoom »

Żadnych "klamotów" podczas kalibracji nie należy wyrzucać. Jeśli skalibrujemy kompas elektroniczny odbiornika bez nich (komórki, karabińczyków, kluczy, itp.) to po ponownym ich zapakowaniu na siebie będą właśnie wprowadzać błędy w pomiarach. Osobiście zalecałbym jednak kalibrowanie właśnie razem z tymi "klamotami".
Druga sprawa, to osobiście preferuję obracanie samego odbiornika na dłoni, a nie kręcenie się razem z nim. Często wykorzystuję kompas elektroniczny na postoju i wtedy kręcę właśnie odbiornikiem obserwując ekran, a nie zawsze sam odwracam się w kierunku który wskazuje "góra odbiornika".

Co do problemu z kalibracją. Początkowo sądziłem, że powodem może być wyłączenie kompasu (np. przez dłuższe przytrzymanie Page). Teraz jednak sprawdziłem, że nawet przy wyłączonym kompasie w momencie wyboru z menu jego kalibracji kompas włącza się automatycznie. Dlatego nic (poza resetami lub awarią czujnika) nie przychodzi mi do głowy jako rozwiązanie problemu.
Pozdrawiam Damian Gałka
GPS38; Rino530HCX; GPSMap 60CS; GPSMap 66ST: UMP-pcPL-topo oraz Topo PL, Instinct Tactical
Nuvi 760 + GA27C: UMP-pcPL, GPMapa 2007.3, CNE NT 2009; Holux M-215 + Fugawi
kosa1lublin
Nowy

no nic dzięki i za to tak myslałem żxe chyba trzeba odwiedzić serwis pozdrawiam
60CSx, Falcon view
adp007
Nowy

Post autor: adp007 »

witam,
mam identyczny problem z Vistą HCX. Czyli zatrzymuje się na "akwizycji satelitów".
W trakcie pracy nagle odbiornik zgubił sygnał satelitów, ot tak po prostu. Jechałem samochodem, odbiornik na uchwycie, więc prawdopodobieństwo uszkodzenia mech. jest niewielkie.

Nie działa:
wyjmowałem kartę,
resetowałem, (również wyjmując całkowicie baterie),
włączałem bez karty jak i z kartą,
włożyłem inną kartę z innym zestawem map,
wyczyściłem waypointy i tracki,
zaktualizowałem soft do wersji 2,70,
byłem na polu, byłem na górze,

...i dalej nic.
Coś jeszcze mogę zrobić, czy od razu walić do serwisu? Żeby było weselej, vista była kupowana w stanach a ja jestem w pl. Jakieś koncepcje? Jakiś serwis w okolicach Stolycy? :roll:

BTW: chyba zrobiłem wszystko co było w analogicznym temacie (vide link)
ODPOWIEDZ