O seriach nüvi, dēzl, zūmo, a nawet StreetPilot czy Quest. O mapach CityNavigator, GPMapie i UMP-pcPL, a także o bazach radarów, komendach głosowych, TMC, 3D Traffic oraz wszystkim co związane z użytkowaniem GPSów w samochodzie czy motocyklu.
Witam Szanowne Grono
Mam nadzieję, że dobrze trafiłem zadając tutaj to pytanie. Próbowałem przez wyszukiwarkę rozwiązać swój problem ale niestety nie udało się .
Sprawa wygląda tak: kolega zakupił w Vobisie Nuvi 250W z zainstalowaną mapą GPMAPA 2008.1 i CNE NT 2008. Chce sobie te mapy zainstalować do MapSourca (a także mieć kopie na wypadek "jakiejś katastrofy"). GPMapę pomogłem Mu ściągnąć, natomiast nie wiem jak (o ile to jest możliwe) ściągnąć CITY NAVIGATOR EUROPE.
Jeśli ktoś wie jak to zrobić, proszę o pomoc.
WAPM
Chyba nie o to mi chodziło. Wiem gdzie można nową mapę kupić. Moje pytanie dotyczy mapy zakupionej w urządzeniu czyli wersji oem.
Jeśli jesteś pewien, że nie można jej pobrać w taki sam sposób jak GPMapy to wystarczy tak napisać.
pozdrawiam
olpi pisze:Witam Szanowne Grono
Mam nadzieję, że dobrze trafiłem zadając tutaj to pytanie. Próbowałem przez wyszukiwarkę rozwiązać swój problem ale niestety nie udało się .
Sprawa wygląda tak: kolega zakupił w Vobisie Nuvi 250W z zainstalowaną mapą GPMAPA 2008.1 i CNE NT 2008. Chce sobie te mapy zainstalować do MapSourca (a także mieć kopie na wypadek "jakiejś katastrofy"). GPMapę pomogłem Mu ściągnąć, natomiast nie wiem jak (o ile to jest możliwe) ściągnąć CITY NAVIGATOR EUROPE.
Jeśli ktoś wie jak to zrobić, proszę o pomoc.
Najłatwiejsza sprawa kopii na wypadek "jakiejś katastrofy"można zapisać całość na DVD-R i w razie katastrofy ponownie przekopiować do garmina.
kp@
Nuvi 250+CNE 2008 NT +UMP-pcPL, Nuvi 42LM+CN 2021.10 + UMP-pcPL+ Openstreet Polska
Nie można legalnie pobrać CNE z sieci.
Jeżeli masz CNE w urządzeniu, a chciałbyś mieć również w MapSource'ie to najprostszym rozwiązaniem jest skopiowanie płyty z CNE od kogoś, kto kupił urządzenie z mapą na DVD lub, udanie się z laptopem do sklepu w którym kupiłeś Nuvi i wgranie na miejscu (na pewno dysponują jakąś kopią).
Potem wystarczy zainstalować kod odblokowujący pobierając go z GPSa.
BTW: Nie widzę w tym nic niewłaściwego. Dziwna jest raczej praktyka Garmina - sprzedawanie urządzeń z mapą, ale bez płyty.
W jaki sposób można pobrać kod odblokowujący z urządzenia?
Faktycznie polityka Garmina i dystrybutora jest dziwna. Przecież wszystkie potrzebne informacje i dane powinny być dostarczone wraz z urządzeniem. Jeśli nie można pobrać/używać CNE poza urządzeniem a utrata mapy w urządzeniu wiąże się z jej bezpowrotną stratą, to powinno być wyraźnie gdzieś zaznaczone.
pozdrawiam
Pozdrawiam, mariuszD
Już bez Garmina na pokładzie. Kiedyś: nüvi 3490LMT // 3790T // 765T // 760 // 250W
Teraz: Xiaomi 12 (z Google Maps i Android Auto)
olpi pisze:W jaki sposób można pobrać kod odblokowujący z urządzenia?
oprócz sposobu już tu podanego można zarejestrować się na stronie www.garmin.com Kod odblokowujący do CNE można sobie wówczas pobrać myGarmin/myMaps - Manage Maps
Krzysiek
w schowku: nuvi 2497LMT+CNE LifeTime + UMP-pcPL
na ryby: Oregon 650 + VMAP + PL Topo
na ręku: Garmin Instinct2 Tactical
na strzelnicę: Garmin XERO C1 Pro
na stanie: nuvi 255WT+UMP