Błąd rekalkulacji w 60CSx

O seriach nüvi, dēzl, zūmo, a nawet StreetPilot czy Quest. O mapach CityNavigator, GPMapie i UMP-pcPL, a także o bazach radarów, komendach głosowych, TMC, 3D Traffic oraz wszystkim co związane z użytkowaniem GPSów w samochodzie czy motocyklu.
Pilzner
Bywalec

Błąd rekalkulacji w 60CSx

Post autor: Pilzner »

Zdarzyło mi się ostatnio kilka razy coś takiego, że pojechałem inną drogą niż prowadziła mnie GPMapa 2008.1... Mam włączoną automatyczną rekalkulację gdy jestem poza wyznaczoną trasą, ale po którejś z kolei poprawce wyskoczył mi błąd rekalkulacji po osiągnięciu 1% procesu!
Z tego co pamiętam, było to chyba "Brak dróg w pobliżu"!

Znalazłem wtedy "Ostatnio znalezione" i ponownie ustawiłem nawigację "Według dróg" i "Trasa najszybsza", po osiągnięciu 1% przetwarzania znowu wyskoczył błąd...

Myślałem, że po zainstalowaniu GPMapy 2008.2 nie będę już oglądał tych komunikatów, ale niestety wczoraj zdarzyło mi się to znowu!

Mam sporą ilość map na karcie 1GB (70% pojemności - rzadko aktualizuję, więc profilaktycznie trzymam wszystko co mam), włącznie z CN v.9, Topo_PL, UMP-pcPL i bazówką PL, ale na codzień włączone mam tylko GPMapę, mapę bazową i Base_PL...
W opcjach nawigacji mam automatyczną rekalkulację gdy jestem poza trasą i unikanie dróg gruntowych, płatnych i pasów specjalnych...

Wczoraj błąd zdarzył mi się na ul. Sobieskiego w Warszawie, jeśli to może mieć jakieś znaczenie... Ponowne nawigacje do "ostatnio znalezionych" nic nie dawały, dopiero jak wziąłem nawigację do jednego z zapisanych waipontów "DOM", to zaczęło kalkulować... Po tym znalazłem jeszcze raz mój cel podróży i już poszło! Ale robiłem to podczas jazdy i nie wiem jaki wpływ mogło mieć szukanie przez zapisane waiponty a jaki przemieszczenie się o dobre kilkaset metrów a może nawet kilka kilometrów...

Sygnał cały czas był, bo na widoku mapy przemieszczałem się zgodnie z moją trasą...

Poza tym jak przed pojawieniem się błędu rekalkulował, to cały czas
nawigował mnie na pierwotnie wytyczona trasę, chociaż moje przemieszczenie było już na tyle duże, że powrót na poprzednio wytyczoną trasę był bardzo nielogiczny i niczym nieuzasadniony! ALe to już kiedyś opisywałem w innym poście!

Pozdrawiam,
Pilzner
GPSmap 60CSx / nüvi 3790LMT / nüvi 1300
ODPOWIEDZ