Kłopotliwa reklamacja baterii

Dyskusje bliżej lub dalej związane z GPSami, zawsze jednak w doborowym towarzystwie.
Painter
Początkujący

Kłopotliwa reklamacja baterii

Post autor: Painter »

Witam Serdecznie . Sprzedałem jakieś trzy tygodnie temu nawigację gościowi nową i w stu procentach sprawną . Teraz mi wypisuje że jest wadliwa , głównie chodzi o baterię . Kupił nową i rząda pieniędzy . Ja odmówiłem . Teraz chce mi ją oddać i zwrotu gotówki . Ja niestety mu odpisałem że nie . Moje pytanie jest takie co może mi zrobić w takiej sytuacji ?

Beetl(e)dit: Zmodyfikowano enigmatyczny tytuł: "Nawigacja".
Awatar użytkownika
tboniasty
Radny
Kontakt:

Post autor: tboniasty »

Uscislij prosze jaka nawigacje mu sprzedales (miala baterie zintegrowaną czy wymienialną)?

Czy sprzedales ja jako osoba prywatna? Spisywaliscie jakas umowe?
OBECNIE - ASFALT: Nuvi 3490LMT, SZLAK: eTrex 30
POPRZEDNIO - eTrex 20, Oregon 650t, Oregon 600, Oregon 300, Nuvi 2445LT, Nuvi 1250T, Montana 600, GPSMAP 62s, Nuvi 3490LMT, eTrex 30, Colorado 300, Nuvi 205T, Oregon 450, Dakota 20, GMXT,Vista HCx
Wojtek Szydlowski
Garniak
Been thanked: 6 times

Re: Nawigacja

Post autor: Wojtek Szydlowski »

Painter pisze:Witam Serdecznie . Sprzedałem jakieś trzy tygodnie temu nawigację gościowi nową i w stu procentach sprawną . Teraz mi wypisuje że jest wadliwa , głównie chodzi o baterię . Kupił nową i rząda pieniędzy . Ja odmówiłem . Teraz chce mi ją oddać i zwrotu gotówki . Ja niestety mu odpisałem że nie . Moje pytanie jest takie co może mi zrobić w takiej sytuacji ?
Przez internet? Jeśli tak, to:
Zasadniczo nie chodzi chyba o to, czy to była nawigacja czy cokolwiek innego - przy zakupach przez internet jest okres, w którym można zwrócić przedmiot bez podania przyczyny - chyba 10 dni? Wydaje mi się, że aukcja niczym nie różni się od sklepu internetowego - więc nie masz moim zdaniem wyboru. Tzn masz, możesz go zwyczajnie olać, ale zależy na kogo trafisz.

wojtek
Ostatnio zmieniony 02 paź 2008, 19:00 przez Wojtek Szydlowski, łącznie zmieniany 1 raz.
GPSMap H1 + Forerunner 965
Painter
Początkujący

Garmin 276C mu sprzedałem bez żadnej umowy . Bateria była sprawna . Może to wina firmy kurierskiej . Ten gość któremu sprzedałem twierdzi że dał 200 zł za baterię.
Wojtek Szydlowski
Garniak
Been thanked: 6 times

Post autor: Wojtek Szydlowski »

Beetl(e)dit: Unikajmy proszę pełnego cytowania jeśli odpowiadamy na poprzedzający post.
Niezaleznie od tego co Ci napisałem powyżej, to:
Powiem tak, ja bym go olał. Jeśli to była rzecz używana i opisałeś ją rzetelnie i zgodnie z prawdą - niech dochodzi swoich praw, jeśli mu się będzie chciało. Wiem, że brzmi to brutalnie - ale jeśli jesteś pewny swego, że nawigacja była sprawna na tyle, na ile ją opisałeś to trafileś na zwykłego naciągacza. Jeśli zaś opis był nieścisły to oddaj kasę i niech Ci odeśle odbiornik -proste. Tak to czasem bywa z używanymi rzeczami, znam to z Allegro :)

pozdrawiam
wojtek
GPSMap H1 + Forerunner 965
Painter
Początkujący

Spoko . To była nowa nawigacja . Sprawdzałem ją tylko czy wszystko dobrze działa . Sprzedałem ją jeszcze za połowę ceny jaka jest w sklepie . Dzięki i Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
PouchX
Radny
Been thanked: 3 times
Kontakt:

Post autor: PouchX »

Nie wiem jakim cudem kurier może uszkodzić baterię w 276C.

Tutaj jest twoje ogłoszenie:
http://www.garniak.pl/viewtopic.php?t=3860

1200zl za nowego 276C to dziwnie tanio.
Na moje to wiedziałeś o zwalonej baterii i pozbyłeś się sprzętu.

PS. Ta bateria przyjdzie do mnie jutro pocztą. W 10min ja sprawdzę czy była kiedyś sprawna.
Painter
Początkujący

Dlaczego miałbym kogoś oszukiwać ? Chciałem ją zatrzymać , ale gdy dowiedziałem się że koszt karty pamięci to kwota 700-800 zł i dodatkowo mapy to postanowiłem ją sprzedać i kupić inną .
Awatar użytkownika
tboniasty
Radny
Kontakt:

Post autor: tboniasty »

Mimo wszystko uwazam, ze kupujacy nie postapil wlasciwie wymieniajac baterie na nowa. Powinien reklamowac towar z wadliwa bateria, a nie kupowac nowa i zadac zwrotu pieniedzy. Od razu przypomina mi sie historia jaka wynikla przy sprzedazy auta przez znajomego. Panowie dogadali się co do naprawy przetarcia na skórzanej tapicerce - mieli pokryć koszta po połowie. Nabywca udał się do swojego "zaufanego" tapicera, który wykonał pracę i wycenił ją na kwotę 3 krotnie droższą od realnej rynkowej...

PouchX, po czym poznasz, ze bateria ktora przekaze Ci nabywca wraz z odbiornikiem to ten sam egzemplarz, ktory sprzedal Painter?
OBECNIE - ASFALT: Nuvi 3490LMT, SZLAK: eTrex 30
POPRZEDNIO - eTrex 20, Oregon 650t, Oregon 600, Oregon 300, Nuvi 2445LT, Nuvi 1250T, Montana 600, GPSMAP 62s, Nuvi 3490LMT, eTrex 30, Colorado 300, Nuvi 205T, Oregon 450, Dakota 20, GMXT,Vista HCx
kudlata
Początkujący

Re:

Post autor: kudlata »

Stary temat, ale się zapytam, sprawa się wyjaśniła?

Na allegro są różniaste przekręty jakie tylko człowiek wymyśli, zarówno ze strony sprzedających jak i kupujących.
Własnie taki przykład to podmiana części urządzenia sprawnego na zepsute i żądanie wymiany.
Najlepiej spisywać wszystkie numery seryjne jakie sie tylko trafi.
tboniasty pisze:PouchX, po czym poznasz, ze bateria ktora przekaze Ci nabywca wraz z odbiornikiem to ten sam egzemplarz, ktory sprzedal Painter?
Właśnie.
60CSx + UMP-pcPL
ObrazekObrazek
Awatar użytkownika
Mariusz63
Początkujący

Re: Kłopotliwa reklamacja baterii

Post autor: Mariusz63 »

Jeżeli bateria była uszkodzona to jest to podstawa do reklamacji ale samodzielna wymiana baterii jest podstawą do pozbawienia kupującego gwarancji, nie znam tej nawigacji ale wydaje mi sie że wymiana wiąże się z ingerencją wewnątrz urządzenia
pozdrawiam Mariusz
GPSmap 60CSX Topo_PL_100, UMP-pcPL, Katowice_PL_Bike
SP2BZW

Post autor: SP2BZW »

Mariusz63 pisze:ale wydaje mi sie że wymiana wiąże się z ingerencją wewnątrz urządzenia
nie, akku jest "zewnętrzne" ... akku a nie bateria :P
Awatar użytkownika
Mariusz63
Początkujący

Post autor: Mariusz63 »

Pisałem o baterii bo tak został zatytułowany temat :-)
Trochę dziwne działanie, jeżeli aku jest niesprawna a jest jeszcze na gwarancji to sie ja reklamuje, chociaż... kupiłem kiedyś chińska podróbę akumulatora do telefonu o dwukrotnie większej pojemności za 20 zł bo nie chciało mi się czekać do 2 tygodni na załatwienie reklamacji (akumulator nadal trzyma ok 4 dni a ma ponad 5 lat)
pozdrawiam Mariusz
GPSmap 60CSX Topo_PL_100, UMP-pcPL, Katowice_PL_Bike
ODPOWIEDZ