Właściwości śladu w Mapsource

O seriach 62, Montana, Oregon, eTrex, czy fēnix, a nawet Rino, Dakota, Colorado, czy starej dobrej 60. Także o oprogramowaniu BaseCamp oraz mapach topograficznych i turystycznych (w tym o GPMapie Topo i Garmin Custom Maps) oraz o wszystkim co związane z użytkowaniem GPSów na szlakach górskich, krajoznawczych i rowerowych, a nawet w przydomowym lesie.
Czarny Jamnior
Początkujący

Właściwości śladu w Mapsource

Post autor: Czarny Jamnior »

Witam!
Jestem tu zupełnie nowa i najpierw witam wszystkich.
Preczytałam chyba wszystkie wątki na temat zapisywania i edytowania śladów zapisanych przez Vistę w MapSource. Wypróbowałam już chyba wszystkiego...
Przejdźmy więc do rzeczy. Od 3 miesięcy mam Vistę - czyli jest to dla mnie urządzenie dość nowe, ale bardzo mnie wciągnęło.
Za pierwszym razem udało mi się wgrać ślad z odbiornika do Mapsource w taki sposób, że przy najechaniu kursorem na ślad edytowany na mapie pokazywała mi się obok kursora etykietka z czasem i prędkością. I... nigdy więcej mi się to już nie udało!
Oczywiście ślad zgrywam z karty pamięci (już dla pewności wyjęłam kartę z urządzenia i zgrałam czytnikiem) i nigdy nie chcą mi się pokazać właściwości śladu po najechaniu na ślad (są oczywiście zawarte informacje na temat wszystkich punktów po klinkięciu na właściwości śladu w pliku).
Czy ktoś może mi wyjaśnić, co zrobiłam za pierwszym razem, by czas i prędkość ukazywały się w etykietkach na mapie????
Będę niezmiernie wdzięczna, bo sama raczej sobie już z tym nie poradzę. Czy może nieświadomie zrobiłam jakąś konwersję na inny format?
JacekN
Bywalec
Kontakt:

Re: Właściwości śladu w Mapsource

Post autor: JacekN »

Chyba byłaś pierwsza której się to udało,pozdrawiam.
176C&FF320C&SP7200&sporo innych gratów i na dodatek 64st
Czarny Jamnior
Początkujący

No właśnie - byłam ZACHWYCONA taką możliwością ze względu na możliwość porównymiania czasu śladu bezpośrednio na mapie z czasem z aparatu fotograficznego.
A teraz jestem rozczarowana i od jakiegoś czasu głowię się, jak mi się to udało.
Jechałam sobie kursorem po śladzie i pokazywała mi się prędkość i czas.
Droga była też widoczna na mapie, ale tylko jako połączenie punktów, a nie według dróg (jak było z góry wyliczone przed wycieczką).
Czy może obecność tej drogi na mapie miała na to jakiś wpływ?
asandrzej
Garniak

Post autor: asandrzej »

Witam.
Może robiłaś to w inny sposób wybierając odcinek śladu w zakładce ‘Właściwości Śladu’
Zaznaczając na liście odcinek śladu zostaje on podświetlony na mapie kolorem niebieskim.
Pozdrawiam.
Edit:literówki
Załączniki
Ostatnio zmieniony 15 cze 2009, 00:24 przez asandrzej, łącznie zmieniany 1 raz.
" Jak to nie zachwyca Galkiewicza, jeśli tysiąc razy tłumaczyłem Galkiewiczowi, że go zachwyca,"
z mapami i GPS-em jest podobnie.
cytat: Witold Gombrowicz
Palmtop-aplikacja Garmin Que
Czarny Jamnior
Początkujący

Robiłam, jak wyżej opisałam, bez otwierania okna właściwości śladu.
JacekN
Bywalec
Kontakt:

Zawsze mówiłem że kobiety zdolne są.Na focie wyżej jak byś wywaliła okno WŁAŚCIWOŚCI jest widoczny CZAS ROZPOCZĘCIA.Jeśli ślad był pociachany na wiele części to odczytywałaś wiele czasów.
Czarny Jamnior
Początkujący

Dzięki za próby robienia ze mnie idiotki.

Przeczytałam tu pochwały, że "takie sympatyczne forum", ale widzę, że zawsze znajdzie się jaki "prawie" sympatyczny doradca (prawie robi różnicę).
Zastanawiałam się na początku, czy nie pisać w formie męskiej, bo na kobietach z reguły panowie pokazują swoje "możliwości".
A widzę, że wielu panów na tym forum zadaje tu rzeczywiście podstawowe pytania i nikt im nie odpowiada w tym stylu.

Niestety, mój mąż też to widział, że taka możliwość edycji była (jak przy edycji pliku gps w MapEdit).
SP2BZW

Post autor: SP2BZW »

trochę przesadzasz :oops: ja też nigdy nie spotkałem się z taką funkcją w MapSource o której piszesz...
może była jakaś konkretna wersja tego programu :?: a może jednak inny program :?: naprawdę nie wiem...
Czarny Jamnior
Początkujący

Ja też przeczytałam mnóstwo różnych postów na forach polskich, angielskich i niemieckich na ten temat. Nigdzie nic.
Gdy pokazałam tę możliwość mężowi, to od razu stwierdził, że musimy zschynronizować czas z aparatem fotograficznym.
Myślałam wtedy, że jest to funkcja normalna i nie zrobiłam zrzutu ekranowego z tymi etykietkami - ale wygląda to podobnie jak w MapEdit.

Tak przypuszczałam, że skończy się na tym, że "kobieta jest zdolna" i zaraz ktoś wyrazi tu taką opinię (którą mógłby sobie podarować).
Trudno, jeśli nikt mi nie chce uwierzyć, muszę dojść do tego sama.
To było w MapSource 6.15.3.
MapSource miałam wtedy jeszcze "goły", teraz pododawałam mnóstwo mapek pobranych jako img, więc może coś się w nim zmieniło, ale nie przypuszczam.
Nie wiem, co ma na to wpływ.
JacekN
Bywalec
Kontakt:

Czy w miejscach gdzie foty robiłaś stawiałaś, zapisywałaś punkty w urządzeniu?Może to nie ślad był.I jeszcze na marginesie dodam że za niedługo ukażą się aparaty z wbudowanym GPSem i pozycja będzie mogła być wyświetlana jak data.Pozdrawiam
pimo
Początkujący

Post autor: pimo »

Dzięki za próby robienia ze mnie idiotki.
Spokojnie, na prawdę chcemy pomóc.

Może ten wątek rzuci trochę światła na tą sprawę:
Vista HCx - ślad zapisał się bez czasu i prędkości?: http://www.garniak.pl/viewtopic.php?f=2&t=6103
Tak jak pisze GPS Maniak w tym wątku - Spróbuj wyłączyć zapis na karę i zgraj aktywny ślad, tak jak to robiłaś.
Podziel sie na forum rezultatami, czy o to właśnie chodziło.
Na razie nie mam dostępu do komputera z Mapsourcem, ale jak tylko będę miał to tez zrobię eksperymenty.

Pozdrawiam
Piotrek
Vista HCx + UMP-pcPL topo + Topo_PL_100
nüvi 205 + UMP-pcPL
Czarny Jamnior
Początkujący

Drogi Pimo!

Przecież napisałam, że zgrywałam z karty CZYTNIKIEM!
Czarny Jamnior
Początkujący

JacekN pisze:Czy w miejscach gdzie foty robiłaś stawiałaś, zapisywałaś punkty w urządzeniu?Może to nie ślad był.I jeszcze na marginesie dodam że za niedługo ukażą się aparaty z wbudowanym GPSem i pozycja będzie mogła być wyświetlana jak data.Pozdrawiam
Nic nie zapisywałam podczas jazdu. TO BYŁ SLAD.
W nowościach foto się orientuję, ale aparatu z gpsem nie kupię, bo porządnego sprzętu jak na razie nie zamierzam wymieniać.

Dziękuję wszystkim za odpowiedzi.
M.
Awatar użytkownika
PouchX
Radny
Been thanked: 3 times
Kontakt:

Post autor: PouchX »

Ślad aktywny, a ślad zarchiwizowany ("zamknięty") na karcie to różnica.
Czarny Jamnior
Początkujący

Próbowałam dlatego na obu.
ODPOWIEDZ