Niekompletny czujnik kadencji po pierwszych km
Niekompletny czujnik kadencji po pierwszych km
Pierwszy dzień z Edge 705 a ja już straciłem czujnik kadencji tzn. to coś na korbę. Czy istnieje jakiś zamiennik?

Re: Niekompletny czujnik kadencji po pierwszych km
To jest tylko magnes, więc nie powinieneś mieć problemu ze znalezieniem jakiegoś zamiennika 
LeCH
Edge 1030 , Oregon 650, Forerunner 945
Edge 1030 , Oregon 650, Forerunner 945
-
Slawek_Mat
- Bywalec
- Kontakt:
hmmm - mi też się musiało to zdarzyć - urwał się jakimś cudem magnes z korby - wytrzymał ok pół roku prawdziwego mtb 
co ciekawe magnes prędkości na szpychach trzyma
czy ktoś wie gdzie kupić magnes kadencji garmina albo jaki zamiennik będzie działał - jakiś link do sklepu www może ?
co ciekawe magnes prędkości na szpychach trzyma
czy ktoś wie gdzie kupić magnes kadencji garmina albo jaki zamiennik będzie działał - jakiś link do sklepu www może ?
Pozdrawiam Sławek
Mnie też się to ostatnio przytrafiło w górach
. Ten patent garminowski to raczej na szosę się nadaje. Ja kupiłem magnes Tacs'a http://www.velo.com.pl/produkty/?m=16&pk=117&id=3011
Działa
Działa
pozdrawiam
Piotr
Colorado 300 + Forerunner 50 + Edge 500 + Nuvi 255W + Forerunner 220 +
Edge 800
Piotr
Edge 800
W przypadku czujnika kadencji od licznika sigma, dużo lepiej niż fabryczny magnes na korby (w plastikowej obudowie, przyczepiany opaską zip na korbę) sprawuje się u mnie zwykły neodymowy magnes walcowy w wymiarze 10x5 mm. Na alledrogo po około 1,60 zł.
Przyczepiasz go od wewnętrznej strony korb, do osi pedału (zazwyczaj stalowa - magnes sam łapie i ciężko go oderwać).
Przyczepiasz go od wewnętrznej strony korb, do osi pedału (zazwyczaj stalowa - magnes sam łapie i ciężko go oderwać).
[Vista HCx] + 2*[Nuvi 765T] + [Nuvi 1690 w rozsypce] + [UMP + rower]
Fajny pomysł. A na jaka odległość działa ten neodymowy magnes z czujnikiem?? Czy w odległości 10-15 mm jeszcze będzie uruchamiał czujnik??
pozdrawiam
Piotr
Edge 800
Piotr
Edge 800
Nie wiem, jak to wygląda w Edgu, ale w liczniku sigma (BC1606L) działa na dużo większą odległość, niż fabryczny. Na 100% dla odległości 10mm nie będzie problemu.
W razie czego zakup więcej sztuk - sobie złączysz dwie i będziesz miał dłuższą wersję (chyba że sprzedawca będzie miał gotowe walcowe np. 10x10mm albo 12x10 mm).
W razie czego zakup więcej sztuk - sobie złączysz dwie i będziesz miał dłuższą wersję (chyba że sprzedawca będzie miał gotowe walcowe np. 10x10mm albo 12x10 mm).
-
Slawek_Mat
- Bywalec
- Kontakt:
http://allegro.pl/magnes-neodymowy-magn ... 52462.htmlbombel pisze:W przypadku czujnika kadencji od licznika sigma, dużo lepiej niż fabryczny magnes na korby (w plastikowej obudowie, przyczepiany opaską zip na korbę) sprawuje się u mnie zwykły neodymowy magnes walcowy w wymiarze 10x5 mm. Na alledrogo po około 1,60 zł.
np. takie "cuś" ?
w sumie tani i można spróbować - 4 zł nie majątek - do tego 2 zipy i mtb powinni wytrzymać - chyba, że się wysunie ... ?
Pozdrawiam Sławek
Nie płytkowy, tylko walcowy.
Wpisz "magnes neodymowy 10x5" i wyszukaj czoś takiego:
Wpisz "magnes neodymowy 10x5" i wyszukaj czoś takiego:
Wszystko ok, tylko zastanawiam się jak to będzie oddziaływało na czujnik Garmina. Ktoś może już używa?
Przy czujniku Sigmy nie ma problemu ale czujnik garminowski jest podwójny. Czy tak silne pole magnetyczne nie będzie fałszowało odczytu czujnika prędkości?
Pewnie jak mi wpadnie w ręce magnes neodymowy to sprawdzę po sezonie. Na razie szkoda mi czasu na zabawy bo przecież mam działającego Tacs'a
Przy czujniku Sigmy nie ma problemu ale czujnik garminowski jest podwójny. Czy tak silne pole magnetyczne nie będzie fałszowało odczytu czujnika prędkości?
Pewnie jak mi wpadnie w ręce magnes neodymowy to sprawdzę po sezonie. Na razie szkoda mi czasu na zabawy bo przecież mam działającego Tacs'a
pozdrawiam
Piotr
Edge 800
Piotr
Edge 800
-
Slawek_Mat
- Bywalec
- Kontakt:
sory, że tak późno ale byłem wyjechany
bombel - ale jak to przyczepić do korby ? - zipy się ześlizgną i po pierwszym zjeździe technicznym będę znów miał ten sam problem
bombel - ale jak to przyczepić do korby ? - zipy się ześlizgną i po pierwszym zjeździe technicznym będę znów miał ten sam problem
Pozdrawiam Sławek
Grawitacyjnie nie odpadnie. Paluchami naprawdę ciężko oderwać. Jedyną prostą metodą oderwania jest przyłożenie czegoś stalowego (płaskownik, nóż) tak, by magnes chwycił się tego mocniej, niż osi pedału.bombel pisze:Przyczepiasz go od wewnętrznej strony korb, do osi pedału (zazwyczaj stalowa - magnes sam łapie i ciężko go oderwać).
-
Slawek_Mat
- Bywalec
- Kontakt:
a jakiego Ty roweru używasz ?
bo ja jeżdżę faktyczne mtb i jakoś tego na zjazdach sobie nie wyobrażam, że się utrzyma - zjazdy po kamieniach typu "telewizory" itd - nie pisząc już o skokach bo te też się zdarzają
testowałeś faktycznie ten magnes - czy on przypadkiem nie jest za mocny - w sensie nie zadziała również na czujnik obrotu koła ?
bo ja jeżdżę faktyczne mtb i jakoś tego na zjazdach sobie nie wyobrażam, że się utrzyma - zjazdy po kamieniach typu "telewizory" itd - nie pisząc już o skokach bo te też się zdarzają
testowałeś faktycznie ten magnes - czy on przypadkiem nie jest za mocny - w sensie nie zadziała również na czujnik obrotu koła ?
Pozdrawiam Sławek
Gdyby ktoś szukał, na alledrogo można coś takiego znaleźć pod hasłemSlawek_Mat pisze:ale jak to przyczepić do korby ? - zipy się ześlizgną i po pierwszym zjeździe technicznym będę znów miał ten sam problem
Części zamienne do czujnika kadencji Garmin
Forerunner 735XT
Dakota 20, UMP-pcPL, PL_TOPO
Dash Cam 56
Dakota 20, UMP-pcPL, PL_TOPO
Dash Cam 56
-
Slawek_Mat
- Bywalec
- Kontakt:
http://allegro.pl/czesci-zamienne-do-cz ... 83807.html
faktycznie jest coś takiego - wysłałem zapytanie czy zestaw zawiera również magnes na korbę jak tylko dostanę pozytywną odpowiedź kupuję
faktycznie jest coś takiego - wysłałem zapytanie czy zestaw zawiera również magnes na korbę jak tylko dostanę pozytywną odpowiedź kupuję
Pozdrawiam Sławek